Dodaj do ulubionych

zameldowanie cudzoziemca

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 09:46
Mam taki problem. Jestem właścicielką domu i ostatnio wynajęłam pokój
cudzoziemcowi. Jemu bardzo zależy,żebym go zameldowała na pobyt stały. Czy
jeśli to zrobię idą za tym jakieś konsekwencje, tzn. czy będę mogła go w
każdej chwili wymeldować np. jakby przestał płacić. Z góry dziekuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • tiny.com Re: zameldowanie cudzoziemca 04.07.06, 10:47
      dlaczego on wymaga zameldowania na pobyt staly? powinno wystarczyc zameldowanie
      tymczasowe. moj maz jest cudzoziemcem i wynajmujemy mieszkanie, do wszelkich
      formalnosci takich jak legalizacja pobytu wystarcza zameldowanie tymczasowe.

o ile sie nie myle, lokator zameldowany na pobyt staly moze tylko i wylacznie
      sam sie wymeldowac. tak bylo przynajmniej jakis czas temu, moze czasy sie
      zmieniaja...
      • dobry_prawnik Re: zameldowanie cudzoziemca 05.07.06, 23:35
        tiny.com napisała:

> dlaczego on wymaga zameldowania na pobyt staly? powinno wystarczyc zameldowanie
        >
        > tymczasowe. moj maz jest cudzoziemcem i wynajmujemy mieszkanie, do wszelkich
        > formalnosci takich jak legalizacja pobytu wystarcza zameldowanie tymczasowe.
        >
        > o ile sie nie myle, lokator zameldowany na pobyt staly moze tylko i wylacznie
        > sam sie wymeldowac.

Mylisz się.

Pomimo to cudzoziemca nie meldować! Twierdzą nam będzie każdy próg :)
        • likani Re: zameldowanie cudzoziemca 06.07.06, 13:06
          Dlaczego nie?? Na pewno nie na pobyt staly, zreszta nie wiem czy to jest
          mozliwe, jezeli nie posiada karty stalego pobytu. Ale na czasowy, co za
          problem??
          • Gość: m Re: zameldowanie cudzoziemca IP: *.gtech.com / 192.156.102.* 06.07.06, 16:28
            jesli cudzoziemiec nie ma karty stalego pobytu to rzeczywiscie nie moze byc
            zameldowany na stale, a jedynie na czas, na jaki wydano mu pozwolenie na czas
            okreslony lub wize.

szczerze mowiac ja tez nie rozumiem co jest zlego w meldunku tymczasowym?!...
            czy to nie jest przypadkiem tak, ze wynajmujacy jest zobowiazany zameldowac
            lokatora tymczasowo? bo niby jak inaczej w naszym kraju wskazac miejsce
            zamieszkania, gdy to potrzebne w urzedach i bankach?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka