Dodaj do ulubionych

odległość ogrodzenia od drogi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.06, 19:59
mieszkam na wsi, pomiędzy mną i sąsiadem,(niedawno się wprowadził) jest droga
należąca do SKR , która w niedalekiej przyszłości ma być gminna.Sasiad
postawił sobie wokół domu wysokie ogrodzenie, tuż przy samej drodze, z
ledwością zmieści się tylko samochód osobowy. Czy jest to zgodne z prawem, czy
może jest jakiś przepis dopuszczający odległość płotów od drogi. Pytałam w
urzędzie Gminy pana od pozwoleń budowy, mówi że tak może być. Dla mnie to
niezrozumiałe. Kupiłam tu mieszkanie 2 lata temu, wtedy jeszce nie bylo
sąsiada, nie spodziewalam sie takiego obrotu sprawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: dobud Re: odległość ogrodzenia od drogi IP: 213.17.145.* 14.08.06, 23:02
      Jeśli to nie jest droga publiczna posiadajaca wydzielony pas drogowy, tylko
      prywatna dzialka SKR słuząca jako droga wewnętrzna - dojazdowa,to można grodzić
      w granicy.
      Jeśli potem gmina będzie chciała to wykupić od sKR i zrobić drogę puvlicvzną to
      prawdopodobnie będzie musiała dokupić jakieś paski po obu stronach albo po
      jednej wzdłuż drogi na pas drogowy - minimalną szerokosć pasa drogowego
      wyznacza ustawa o drogach w zależności od kategorii dróg - na pamieć nie
      pamietam ile to jest. Poszukaj w ustawie.
      • andrzej.sawa Re: odległość ogrodzenia od drogi 15.08.06, 00:08
        Ale najprościej zgłosić do gminy zamiar wybudowania ogrodzenia na granicy i
        wtedy gmina będzie miała problem.
        • dobud Re: odległość ogrodzenia od drogi 15.08.06, 10:29
          Jeśli to nie jest droga publiczna (gminna), to budowa ogrodzenia nie wymaga
          zgłoszenia.
          Zgłoszenie - jeśli jest potrzebne - następuje do starostwa, a nie do gminy.
      • Gość: irekra Re: odległość ogrodzenia od drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 10:51
        Ta droga zostanie gminie przekazana prawdopodobnie nieodpłatnie. Wykupywać
        pewnie gmina żadnych paskow ziemi nie bedzie bo tam już nie ma skąd. Więc pewnie
        bedzie musiało tak zostać?
        • Gość: dobud Re: odległość ogrodzenia od drogi IP: 213.17.145.* 15.08.06, 16:57
          Najprościej isć do gminy i się dowiedziec, zobaczyć co jest w pplanie
          zagospodarowania przestrzennego jeśli takowy jest. Tu się na pewno szczegółów
          nie dowiesz.
          • andrzej.sawa Re: odległość ogrodzenia od drogi 15.08.06, 20:11
            Na granicy zawsze wolno budować,jeżeli jest wymóg formalny to trzeba
            zawiadomić.Natomiast jeżeli gmina będzie chciała później coś zrobić to musi
            zapłacić za teren i za przeniesienie ogrodzenia.
            • andrzej.sawa Re: odległość ogrodzenia od drogi 15.08.06, 20:11
              Oczywiście mówię o budowie ogrodzenia.
    • Gość: Grzesiek Re: odległość ogrodzenia od drogi IP: *.5-3.cable.virginm.net 01.03.15, 23:20
      pytanie moje liczy sie kwesti co Pan/Pani uzgodnił w tej kwesti mam rownież podobny problem
      Bardzo mi zależy na odpowiedzi
      • g.dziwota Re: odległość ogrodzenia od drogi 20.03.15, 21:11
        Zgodnie z art. 30. 1. pkt 3 ustawy Prawo budowlane zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m.
        Tak więc jeśli potraktujemy to ogrodzenie od "drogi" SKR-u jako "inne miejsce publiczne" (bo jest np ogólnodostępne) albo gdy ma powyżej 2,20 m wysokości to powinno być zgłoszone. Jeśli nie było zgłoszone można powiadomić PINB.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka