Dodaj do ulubionych

Pytanie o dzierżawę działki

30.09.06, 21:17
Nie wiem, na jakim forum mogę zadać to pytanie, dlatego pytam tu, może akurat
ktoś mi pomoże.
Czy na działce wydzierżawionej od rodziców, można zbudować dom i być jego
prawnym właścicielem?
Czy to prawda, że aby uzyskać zezwolenie na budowę, trzeba być właścicielem
działki tzn. mieć na nią akt własności?
Obserwuj wątek
    • Gość: dobud Re: Pytanie o dzierżawę działki IP: 213.17.145.* 01.10.06, 10:33
      1. Można zbudować dom na działce dzierżawionej, ale trzeba mieć pisemną umowę
      dzierżawy, w któej wyraźnie zgoda na budowę jest zapisana. Nie jest się
      właścicielem domu. W Umowie dzierżawy działki należy napisać co z poniesionymi
      nakładami na wypadek ustania dzierżawy - zwrot nakładów przez rodziców czy
      doprowadzenie przedmiotu dzierżawy do stanu poprzedniego :-). Przy sprzedaży
      potrąca się od wartości neiruchomosci poniesione naklady. A nie mogą rodzice
      jej sprzedać lub darować, bez komplikacji ?

2. Aby uzyskać pozwolenie na budowę trzeba legitymować sie prawem do posiadania
      nieruchomości na cele budowlane, a takim będzie ww. umowa dzierawy ze wskazaną
      zgodą na budowę.
      • brynia2 Re: Pytanie o dzierżawę działki 01.10.06, 15:31
        Serdecznie dziękuję :)
      • brynia2 Re: Pytanie o dzierżawę działki 01.10.06, 15:43
        Gość portalu: dobud napisał(a):

> 1.... Nie jest się właścicielem domu.

Mam jeszcze jedną wątpliwość, bo nie bardzo zrozumiałam cytowane zdanie.

Czy, właścicielem jest osoba budująca dom, czy osoba, od której działka jest
        dzierżawiona?
        Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.
        • Gość: monia Re: Pytanie o dzierżawę działki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 18:53
          w tej sytuacji dom należy do właściciela gruntu
          • brynia2 Re: Pytanie o dzierżawę działki 01.10.06, 19:53
            Gość portalu: monia napisał(a):

> w tej sytuacji dom należy do właściciela gruntu

Czy to możliwe? W życiu bym nie przypuszczała, że sprawa tak może wyglądać.
            Dzięki Monia
            • inga_iga Re: Pytanie o dzierżawę działki 01.10.06, 21:27
              Superfices solo cedit (To co jest na powierzchni przypada gruntowi)
              Zasada uregulowana jest w art. 48 i 191 kc
              • brynia2 Re: Pytanie o dzierżawę działki 01.10.06, 21:41
                Inga, dziekuję ślicznie :)
                • Gość: Alicja Re: Pytanie o dzierżawę działki IP: 82.139.51.* 02.10.06, 01:36
                  Najlepiej sie z rodzina wychodzi na zdjeciu.Jesli masz rodzenstwo ,to lepiej
                  popros rodzicow ,zeby przed rozpoczeciem budowy przepisali dzialke /lub jej
                  czesc notarialnie na ciebie.W przypadku kiedy rodzicow zabraknie,a sprawa
                  wlasnosci dzialki pozostanie tylko w sferze dzierzawy ,to wszyscy spadkobiercy
                  beda mieli prawo do czesci twojego domu .Nawet gdyby rodzice zapisali ci twoj
                  wlasny dom w spadku ,to spadkobiercy moga zazadac zachowku.Jesli nie dopelnisz
                  formalnosci za zycia rodzicow to gdy ich zabraknie narobisz sobie z
                  rodziny/obecnie zyjacej w zgodzie/ wrogow.Zycze ci jak najlepiej,ale nie
                  rozpoczynaj budowy przed uregulowaniem twojego prawa wlasnosci do dzialki i nie
                  odkladaj tego na potem,"bo wypadki chodza po ludziach".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka