Dodaj do ulubionych

skarga na notariusza

13.11.06, 11:20
Mam zastrzeżenia do pracy notariusza, z usług którego korzystałam przy
zakupie mieszkania. Nie wdając się w szczegóły - akt notarialny był
poprawiany dwa razy nie z mojej winy, oba błędy wychwycono w sądzie, co
przeciągnęło w czasie wpisanie mieszkania do KW. Pani notariusz nie zdobyła
się przy tym nawet na kurtuazyjne "przepraszam". Chciałabym zgłosić to gdzieś
wyżej. Poradźcie, gdzie kierować skargę: do regionalnej Izby Notarialnej czy
do ogólnopolskiego Rzecznika Dyscyplinarnego?
Obserwuj wątek
    • aaaa303 Re: skarga na notariusza 13.11.06, 15:36
      postepowanie dyscyplinarne prowadzi najpierw rzecznik regionalnej Izby
      Notarialnej, wiec najpierw tam skieruj swoja skarge
    • Gość: ZdziwionyHamerykan Ale za co ?! Notariusz odpowiada tylko za pieczęć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 18:17
      Przecież notariusz bierze pieniądze tylko za przybicie pieczątki!! Każdy kto
      był w USA lub Wielkiej Brytanii ci to powie. Dużo bierze to prawda, ale to taki
      zawód. Tak jak Prezydent RP podpisuje, ale sam nie odpowiada za treść. To
      przecieżtwoja umowa była. A może krzywo przybił pieczątkę ? A może niewyraźnie
      się podopisał ?
      Jeśli umowa była zła, to poskarż się na dewelopera do związku deweloperów. A
      jeśli nabywałaś mieszkanie na rynku wtórnym to na agenta nieruchomości do
      Ministerstwa - to przecież pośrednicy w obrocie nieruchomośćiami za wszystko
      ponoszą odpowiedzialność (sami o tym wielkrotnie pisali na tym forum) - właśnie
      dlatego biorą 10 razy większe wyngrodzenie niż notariusze.
      • aaaa303 Re: Ale za co ?! Notariusz odpowiada tylko za pie 13.11.06, 18:30
        może w USA lub WB tak jest... ale co to ma wspólnego z Polską?
        U nas notariusz odpowiada, jeśli umowa jest niezgodna z prawem oraz jeśli nie
        dopilnował niezbędnych formalności - jeżeli z powdu jego zaniedbania nie można
        sie wpisac do księgi to odpowiedzialność jest oczywista
        • Gość: ZdziwionyHamerykan To za co odpowiada w takim razie agent ?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 21:39
          To za co w takim razie agent bierze swoje 3 % od każdej ze stron umowy ?!!!! Za
          podanie adresu ? Jeśli notariusz za wszystko odpowiada, to po co mi w takim
          razie agent ? Dokumenty ostatecznie mogę sam sobie zebrać, a jak czytam za ich
          treść odpowiada notariusz. To za co konkretnie agent odpowiada ? Za co bierze
          po kilkadziesiąt tysięcy od każdej ze stron ? Te pieniądze należą się chyba
          notariuszowi, skoro to on za wszystko odpowiada ? Dziwne są ukłądy w tej
          Polsce...
          • loginka1 Re: To za co odpowiada w takim razie agent ?!!! 14.11.06, 08:54
            Zdziwiony Hamerykaninie, nie wiem jak w Hameryce, ale w Polsce można kupić
            mieszkanie na rynku wtórnym nie korzystając z usług agenta. Poza tym może
            wychodzę z głupiego założenia, ale notariusz, czyli osoba zaufania publicznego
            powołana przez ministra powinna byc na tyle kompetenta, by wiedzieć jakie
            klauzule powinny być zawarte w akcie notarialnym, a już na pewno powinna umieć
            czytać ze zrozumieniem. Może jakaś naiwna jestem, ale jak dla mnie ktoś kto
            kształci się lata w tym kierunku, a nie jak w USA po prostu "zostaje"
            notariuszem powinien wiedzieć pod czym przybija pieczątkę. Dokumenty do
            wystawienia aktu były w porządku, sprawę spartolił i to dwukrotnie notariusz
            przez co ja straciłam czas i pieniądze. Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie,
            a dywagacje na temat "jaka ta Polska dziwna" proponuję przenieść na inne forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka