Dodaj do ulubionych

umowa kupna - sprzedaży

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 22:05
witam,
jak powinna wyglądać umowa kupna sprzedaży nieruchomości mieszkaniowej na
rynku wtórnym pomiędzy Zielińskim i Kowalskim, co winna w sobie zawierać taka
umowa, w oparciu o jakie przepisy sie ją konstruuje, czy są jakieś standardowe
druki w tym zakresie, na co powinno się zwrócić uwagę??
Obserwuj wątek
    • ssaalleemm Re: umowa kupna - sprzedaży 04.12.06, 22:27
      Bosz... przecież umowa taka MUSI być zawarta w formie aktu notarialnego i
      tworzy ja notariusz. W każdej innej formie choćby na złotym papierze jest
      nieważna. Nie mów, że nie wiesz o tym, no nie mów, nie załamuj mnie ... dziś w
      dobie łatwego dostępu do prawników, internetu na każdym kroku.. nie mów, nie
      mów, bo....
      echhh
      • Gość: elmo Re: umowa kupna - sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 22:47
        obawiam się, dramatyzujesz zupełnie niepotrzebnie i że się kompletnie nie
        rozumiemy,
        ja przecież nie pytam się o to czy dla rygoru ważności umowa musi być zawarta na
        piśmie i czy powinien ją sporządzić notariusz...
        mnie chodzi o to, jaka taka umowa powinna wyglądać, czy są jakies standardowe
        druczki w tej materii, którymi można się posiłkować i które można by
        ewentualnie przystosować do swoich aktualnych potrzeb??
        • ssaalleemm Re: umowa kupna - sprzedaży 04.12.06, 22:49
          Obawiam się, że nie dramatyzuję, ale to w końcu Twoja sprawa, bo i skutek dla
          Ciebie nie dla mnie.
          Pomyśl, jak mogą być "standardowe druczki" skoro takich umów się po prostu nie
          zawiera:-)
          • Gość: elmo Re: umowa kupna - sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 22:53
            w takim razie jak skomponowany jest taki akt notarialny, co zawiera w sobie, z
            jakich części jest zbudowany, etc... gdzie szukać info na ten temat??
            • mitrof Re: umowa kupna - sprzedaży 04.12.06, 23:20
              akty notarialne nie maja druczkow. Kazdy notariusz mzoe dosc kreatywnie
              tworzyc akt. Niektorzy to potrafia jako przedmiot sprzedazy podac - grutnowa
              nieruchomosc zabudowana (lub nie). I tyle (-: bez zadnych dokladniejszych
              opisow.
          • Gość: elmo Re: umowa kupna - sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 23:23
            nie jestem oblatany w nieruchomościach, ba... nawet więcej - problematyka ta
            przymnarza mi nieco kłopotów, ale w dobie m.in. powszechnego dostępu do internetu
            udało mi się znaleźć coś takiego:

biznes.elfin.pl/wzory/umowa_sprzedazy_nieruchomosci.doc
            zaglądnij tam z łaski swojej i napisz mi czy nie można by tego lub czegoś
            podobnego przypadkiem podpiąć pod "standardowy druczek" i w oparciu o ten
            właśnie text wyciągnąć kilku wniosków??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka