Dodaj do ulubionych

Darowizna/przekazanie domu

28.12.06, 13:41
Witam,

Po nowym roku moja mama planuje przekazać/darować mi swój dom.
W jak najlepszy sposób to zrobić?
Czy mogę liczyć na zmiany w podatku od spadków i darowizn, które wchodzą na
początku 2007 rok oraz zwolnienia dla bliskich?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Daniel

Obserwuj wątek
    • napoleonka26 Re: Darowizna/przekazanie domu 29.12.06, 20:05
      witam !!

Njallepiej zrobic to u notariusza pisemnie jako testament ...i od stycznia
      wchodzi juz ta ustawa ze bedzie pani zwolniona od podatku serdecznie pozdrawiam
      • Gość: antek Re: po prostu bredzisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 14:32
        dobra kobieto, lepiej zajmij się dziecmi i kuchnią bo zabierasz głos w sprawach
        które wyraźnie są ci obce
    • Gość: Prawnik Re: Darowizna/przekazanie domu IP: *.coig.pl 30.12.06, 15:50
      Darowizna nieruchomości musi być dokonana w formie aktu notarialnego. Jako że
      darczyńcą bedzie Panska matka, to obejmie Pana zwolnienie z ustawy o podatku od
      spadków i darowizn, które bedzie obowiazywało od 1 stycznia 2007 r. Notariusz
      przesle akt do urzedu skarbowego, zatem nie trzeba składać odrębnej deklaracji
      w tym urzędzie (co w innych przypadkach jest konieczne). Proszę zatem
      przygotować pieniądze za sporządzenie aktu darowizny i tyle. www.maison.com.pl
      • bokhen Re: Darowizna/przekazanie domu 30.12.06, 19:56
        Dziekuje za odpowiedz.
        Jakie sa koszty sporzadzenia aktu darowizny jezeli cena rynkowa domu wynosi
        okolo 150 tys?

Z gory dziekuje i pozdrawiam
        Daniel
        • ravenheart1 Re: Darowizna/przekazanie domu 02.01.07, 09:05
          Z tego co pamiętam to taksa notarialna wynosi trochę ponad 1000 zł + 0.5 %
          zadeklarowanej wartości nieruchomości.
          Do tego opłaty sądowe za wpis prawa własności do KW - 150 zł.
          Wszystkie opłaty pobiera notariusz.
          • ravenheart1 Re: Darowizna/przekazanie domu 03.01.07, 08:15
            Autopoprawka:
            Taksa wynosi 1010 zł + 0.5% nadwyżki deklarowanej wartości nieruchomości ponad 60000
            Opłata za wpis prawa własności - 200 zł.
            • kamaba Re: Darowizna/przekazanie domu 03.01.07, 13:58
              to dziwne, bo notariusze w moim mieście nie znają tej ustawy. Wczoraj byliśmy razem z mężem u dwóch i w podobym przypadku powiedzieli, że bedzie to nas kosztować 2600 zł. Prośba: może mi ktoś bardziej biełgy pomóc znaleźć nową ustawę?
              • Gość: kamaba Re: Darowizna/przekazanie domu IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.01.07, 14:03
                Przepraszam, jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Czy jeżeli ja już dostałam darowiznę wcześniej to mogę również być wpisana do aktu notarialnego darowanego teraz domu? Czy będę musiała w tym przypadku zapłacić podatek od swojej części (50%)?
                I jeszcze jedno...:) Czy jeśli sprzedamy ten dom przed upływem 5 lat z zamiarem budowy nowego, to czy US każe nam zwrócić podatek? W jaki sposób to udokumnetować, fakturami?
                • Gość: mamaolivki1 Re: Darowizna/przekazanie domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:08
                  Właśnie ja pół roku temu robiłam spacer po prawnikach mojej miejscowości i wiem że u każdego z nich taksa wyglada nieco inaczej. dlatego rozpoczełam wątek w tym temacie bo podejrzewam że w wiekszości wypadków jesteśmy oszukiwani bo jak to mówią "Nieznajomość prawa szkodzi"!!!
                  • kamaba Re: Darowizna/przekazanie domu 03.01.07, 14:19
                    najgorsze to to, że pytam się pani z miną conajmniej cesarzowej, czy coś słyszała o tej ustawie, o obiżonych opłatach etc. NIE - powiedziała, do widzenia" - to tylko warknięcie było. Ja nie wiem, czy notariusze faktycznie za dużo zarabiają, że nie chcą nawet z potencjalnym klientem porozmiawiać albo chociaż wydać z siebie ludzkieg głosu? Może tu mi ktoś pomoże, bo skoro notariusz nic nie wie i nic nie słyszał nawet o planach takiej ustawy to ja spuszczam ręce do kostek i poddaje się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka