Dodaj do ulubionych

okna sasiada

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:35
Sąsiad ma dom metrt od granicy i na tej ścianie dwa okna . Sytuacja nie jest dla mnie komfortowa bo zaglada mi nie tylko na calą moją posesje ale również do domu. Czy jest mooże jakiś przepis aby powołac sie na niego i poprosić o likwidacje tych okien?Czy zostaje mi czekac aż urosną za pare lat dzrzewa i żywopłot?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gabi Re: okna sasiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 12:51
      Nie słyszałam o możliwości nakazania komuś zamurowania okien , choć sama mam
      podobny problem. Nawet nie mogę liczyć na iglaki, bo okna są na piętrze. Na
      szczęście dzieli nas mój balkon, gdzie planujemy założyć drewniane kratki i
      posadzić pnącza.Pozdrawiam.
    • Gość: ... Re: okna sasiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 15:43
      Czy sąsiad ostatnio sie wybudowal/rozbudował dom? Albo zamontowal te okna?
      Jeśli tak, to byc moze nie mial pozwolenia i zrobił samowolke budowlaną.
      Dostałas jakieś pismo z informacja, że sąsiad występuje o pozwolenie na budowę?
      Ale jesli te okna sa tam juz od lat, to watpie, czy cos sie da zrobić. A nie
      wyrażałaś czasem kiedys zgody na te okna?
      • Gość: Vivana Re: okna sasiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:56
        Prawo budowlane mówi, że minimalna odległość domu od granicy działki to 4 m-
        jeżeli ściana domu jest z oknami, lub 3m-jeżeli ściana domu jest bez okien.Z
        twojego postu wynika (piszesz,że między waszymi oknami jest tylko 1 m),że ani
        ty ani sąsiad nie macie zachowanych minimalnych odległości od granicy działki,
        więc sąsiad też ma taki sam problem jak ty.Ale jak to się stało,że postawiono
        budynki niezgodnie z prawem budowlanym? kto wydał na to pozwolenie?
        • andrzej.sawa Re: okna sasiada 23.03.07, 11:24
          Problem jest być może tak prosty,tak jak z Polakami,którzy nie wyjeżdżając
          znależli się za granicą.Może graniza była wytyczona po zbudowaniu budynku /jakiś
          podział/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka