Dodaj do ulubionych

wynajem mieszkana studentom

IP: *.range86-150.btcentralplus.com 03.06.07, 08:39
czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii. proszę o porady jak sporządzić umowę.
jeśli chciałabym wynająć np. 3 lub 4 studentom w jaki sosób zabezpieczyć
swoje płatności. np. umowa z jednym? umowę chciałabym sporządzić raczej na
konkretną kwotę- bez osobno opłacanych rachunków, czy tak by było dobrze?
proszę o wszelkie rady i dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: ku przestrodze Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.plock.msk.pl 03.06.07, 17:58
      Opowiem ci moją historię wynajmu mieszkania studentom, a właściwie tego co po
      ich wyprowadzce zastałam w mieszkaniu (mimo że co kilka miesięcy bywałam u
      nich). Mieszkali rok - nie zasłużyli na przedłuzenie umowy :)
      1. Traktowali to mieszkanie nie mal jak akademik. Przez nocne, a czasem i
      dzienne imprezy (kilka miesiecy przed końcem umowy) i to nie koniecznie w
      weekendy miałam nieprzyjemnosci z sąsiadami, a potem nawet z policją.
      2. Jeden wielki syf. Pochlapane ściany (zasłonięte odpowiednio kanapą itp),
      dywany (po odkręceniu na drugą stronę plama na plamie), zdarty lakier z
      parkietu pod dywanami - zdziwieni? Towarzystwo nie miało ochoty na sprzątanie,
      pełno piachu, kurzu, lepiąca się ława i inne meble lakierowane. Lodówka? - ten
      smród na długo zapamiętam.
      3. Uszkodzenia: kanapa, odkurzacz (nie dało się już naprawić), drzwiczki od
      szafek, pourywane uchwyty, zbity klosz od lampy, urwany karnisz, w tajemniczy
      sposób zniknęła też wykłądzina z balkonu.
      4. Uszkodzony zamek w drzwiach sąsiada, który naskarżył na nich na policji.
      5. Nie opłacone rachunki za prąd i wodę z ostatnich kilku miesięcy przed
      wyprowadzką - to jedyna kasa jaką udało mi się od nich wyegzekwować. Za wynajem
      a w tym i czynsz na ich szczęście płacili regularnie.

Oczywiście o zwrocie kaucji nie było mowy. Koszty REMONTU, bo na tym zakończyło
      się ich wynajmowanie mieszkania, znaczenie przerosło stawkę kaucji.

Miaszkało 2 z pozoru spokojnych chłopców i dziewczyna. Cała trójka to studenci.

Obecnie wynajmują 2 dziewczynki - studentki :) Skarg od sąsiadów nie ma,
      rachunki opłącone, w mieszkaniu pożądek nawet jak wpadam z zaskoczenia (czasami
      trzeba biorąc pod uwagę powyższe). Umowa podpisana z rodzicami dziewczynek, z
      którymi jesteśmy w stałym kontakcie. Jest OK

Ps jeak kolwiek nie napiszesz tej umowy, a faktu najmu nie zgłosisz do
      skarbówki to i tak nic im nie zrobisz bo prawo będzie po ich stronie.
      • Gość: leshec Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 16:47
        a jak sie pisze umowe na studentow w okresie wakacji? obnizasz im koszty o
        polowe itp? bo co by nie bylo- 3 miesiace dokladasz do interesu a mieszkanie
        staloby puste...
        • Gość: ku przestrodze Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.plock.msk.pl 04.06.07, 19:10
          Tak obniżam, choćby po to, zeby nie mieć zmarnowanych wakcji na poszukiwanie
          nowych najemców
        • Gość: asa Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.ipt.aol.com 04.06.07, 19:11
          odpowiem Tobie ja, dlaczego właśnie myślę o studentach. mieszkania nie chcę
          wynajmować długoterminowo, ponieważ mieszkam w tej chwili w innym państwie i za
          ok 1 - 2 lata będę je sprzedawać. całkiem mi na rękę te studenckie wakacje, bo
          nie muszę konkretnie planować swoich w pl., a dopóki nie sprzedam to sobie
          mieszkam u siebie.
          chcę wynająć nie z chęci zarobku, ale tylko dlatego, że nie chcę ponosić
          kosztów utrzymania, a pieniądze z nieruchomości będą mi potrzebne w trochę
          dalszej przyszłości.
          gdybym była na Twoim miejscu, to obniżyłabym komuś czynsz za ten okres
          wakacyjny ( jeśli sobie możesz na to pozwolić) lub wynajęła osobom, które nie
          będą miały wakacji.
          i tak niewątpliwą dla Ciebie korzyścią jest to, że ktoś w jakiejś części spłaca
          twój kredyt, a inwetycja pozostanie Twoja.
          nie wiem czy wynajmujesz tej dziewczynie za określoną kwotę, czy też czynsz , a
          ona rachunki? jeśli to pierwsze to podczas jej nieobecości będzie brak zużycia
          wody i prądu.
          • Gość: aga Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.plock.msk.pl 04.06.07, 19:15
            masz rację, grunt to żeby czynsz płacił się sam
          • Gość: leshec Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 02:19
            no wlasnie tez bym na to przystal- tyle ze dziewczyna kategorycznie nie zgadza
            sie zeby ktos mieszkal tam w okresie kiedy ona jest na wakacjach, bo ona zostawi
            tam swoje meble, tv, czesc ciuchow itp.

Ale ze ja mam wakacje (tez mieszkam za granica) to bym chetnie sobie pomieszkal
            w swoim mieszkanku a nie u rodzicow... lub wynajal znajomym z UK ktorzy
            chcieliby pozwiedzac nasze miasto... a tak d...

co radzicie?
    • Gość: ku przestrodze Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.plock.msk.pl 03.06.07, 18:02
      co do płatności o które pytasz:
      - najem + czynsz i inne stałe opłaty na twoje konto,
      - resztę płacą sami - pod pełną kontrolą - raz na 2 - 3 miesiące radze
      zadzwonić tu i ówdzie i popytać czy płatności są na bierząco regulowane
      - jeśli chcą internet, umowa na nich a nie na ciebie
      - w żadnym wypadku nie udostępniaj telefonu stacjonarnego

Jeśli weźmiesz wszystkie płatności na siebie i ustalisz przy tym stałą kwotę,
      to mozesz na tym dobrze nie wyjsć. Będą ciągnąć prąd i wodę do woli, bo nawet
      jak przekroczą to ty za to zapłacisz a nie oni.
      • Gość: asa Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.ipt.aol.com 04.06.07, 15:58
        bardzo dziękuję za cenne rady.

mam jeszcze jedno pytanie, czy umowę w takim wypadku sporządzać na dwie osoby,
        czy lepiej na jedną i wtedy jest ona odpowiedzialna za całokształt,
        a np. zastrzec w umowie, że może ona podnająć max. dwóm innym osobom.
        • Gość: ku przestrodze Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.plock.msk.pl 04.06.07, 19:14
          Umowę spisujesz ze wszystkim najemcami z tym, że oni spośród siebie wyznaczają
          głónego najemcę. Dzięki temu masz jakiekolwiek dane każdej z osób (tak na
          wszelki wypadek). Ja na twoim miejscu nie zgadzałabym się aby to oni
          podnajmowali mieszkanie. Każda zmiana najemcy musi być wpisana do aneksu do
          umowy. Inaczej stworzy się jeden wielki haos i w życiu nie dojdziesz kto tak
          faktycznie teraz tam mieszka.

Jak chcesz to mogę podesłać ci przykładową umowę jaką spisuję ze swoimi
          najemcami.

Pozdrawiam
          • Gość: asa Re: wynajem mieszkana studentom IP: *.range86-150.btcentralplus.com 05.06.07, 13:59
            bardzo poproszę o wzór takiej umowy na adres robespierra(małpeczka)gazeta.pl
            ..i dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka