Gość: Teresa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:41 Poszukuję ksiazek o tematyce podanej w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zoe17 Re: Ciekawe biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 16:58 a czyje juz czytalas? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_te Rafał Wojaczek 05.09.06, 18:09 no to nie jest do końca biografia, ale jak przeczytasz - "Który był" M.M. Szczawińskiego, "Inne bajki. W kręgu liryki Rafała Wojaczka" - R. Cudak, w "Legendarnych i Tragicznych" rozdział autorstwa Jana Marxa pod tytułem "Alkohol powoli wypierał krew z obiegu" + zbiorową publikację "Który jest - Rafał Wojaczek w oczach przyjaciół, krytyków i badaczy" i zakropisz to "Sanatorium" R. Wojaczka - to będziesz miała dość szeroką wiedzę, tak o biografii jak i twórczości tego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
madelon1 biografie 05.09.06, 18:42 Ja bym polecila autobiografie Helmuta Newtona, bardzo ciekawa i zabawna pomimo tragicznych przezyc Angela's Ashes, 'Tis, Teacher Man - wszystko Franka McCourta Do tego Ham on Rye Bukowskiego, niby nie autobiografia, alter ego ale cale jego zycie znajdziesz w ksiazkach, potem Factotum, Poczta, Kobiety...rozwalajace powiesci Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Ciekawe biografie 05.09.06, 18:56 Wejdź do 'szukaj na tym forum', wpisz tam słowo 'biografie' kliknij na 'w temacie'... Dostaniesz dużo linków z tego forum na interesujący Cię temat, nawet z lat zamierzchłych (2001-2003). Fajnej lektury życzę :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
kundelpolski Re: Ciekawe biografie 05.09.06, 21:14 A nie chcesz zawęzić tematu? Praca na lata, której z każdym rokiem będzie przybywać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnostwo tego Re: Ciekawe biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 02:18 Moja mama czarownica Katarzyny T Nowak o Dorocie Terakowskiej, pisarce, jej matce. czyta sie jednym tchem. Zelda - o zonie F,S,Fitzgeralda Rozmowy z Capote Biografia Dicka i masa innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta354 Re: Ciekawe biografie IP: 80.50.86.* 07.09.06, 07:51 "Pasja życia" Irvinga Stona. Jedna z lepszych książek, jakie przeczytałam w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
candycandy Re: Ciekawe biografie 08.09.06, 01:03 imho duzo lepsza biografia Michangelo jest Kamien i cierpienie Karola Schultza. niestety autorowi nie udalo sie ukonczyc biografii ale i tak POLECAM! Gość portalu: marta354 napisał(a): > "Pasja życia" Irvinga Stona. Jedna z lepszych książek, jakie przeczytałam w > życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Ciekawe biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 19:46 "Madame Sarah" Cornelli Otis Skinner - ciekawie i rzeczowo napisana biografia aktorki Sary Bernhardt. Autobiografia Gandhiego. Czy biografie zbeletryzowane też Cię interesują? Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Ciekawe biografie 07.09.06, 23:15 Ja gorąco polecam biografię Milesa Davisa "Ja Miles", przy współpracy samej gwiazdy oraz znakomitego biografa tego muzyka - trębacza, Quincy Troupe'a. Pierwsze zdania książki (co by zachęcić) brzmią następująco: „Posłuchaj. Najwspanialsze uczucie, jakie miałem w życiu – w ubraniu – to, gdy po raz pierwszy słyszałem Diza i Birda w St. Louis w Missouri w 1944. Miałem 18 lat i właśnie ukończyłem Lincoln High School. Mieściło się po drugiej stronie rzeki Missisipi, w East St. Louis w Illinois. Kiedy usłyszałem Diza i Birda w zespole B., powiedziałem: „Co? A co to takiego? Stary, to było tak niesamowite, że aż strach….., To było coś, jak sukinsyn. Stary, ten chłam przeniknął mnie całego…” Niestety jedyne polskie wydanie z 1993 było tym pierwszym i ostatnim, dorwanie tego egzemplarza graniczy niemalże z cudem, poprostu tzw. biały kruk. W przygotowaniu jest następne wydanie tego bestsellera ale w innym tłumaczeniu (nie tak dosadnym. poniżej link do recenzji: www.polskieradio.pl/kultura/kultura.asp?id=425 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania13 Re: Ciekawe biografie IP: *.jpe.com.pl 08.09.06, 20:31 Autobiografia Amy Tam, ciekawa i bardzo dobrze napisana, fajnie sie czyta, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania13 Re: Ciekawe biografie IP: *.jpe.com.pl 08.09.06, 20:32 Zapomnialam podac tytulu;)) "przeciwnosci losu" - Amy Tan Odpowiedz Link Zgłoś
meredith-bairre Re: Ciekawe biografie 08.09.06, 21:25 Polecam wspomnianą juz "Pasję życia" Stona i inne biografie spisane przez niego , a także : Brigitte Hamann "Cesarzowa Elżbieta" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaciu Re: Ciekawe biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 15:39 Dotyczy Joachima Badeniego (niezwykly czlowiek!!) gloria24.pl/ksiazki.php?akcja=opis&iKatId=26&iProdId=57055 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Ciekawe biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 14:03 "Moulin Rouge" Pierre La Mure (o życiu Toulouse-Lautreca) "Udręka i ekstaza" Irving Stone (życie i twórczość Michała Anioła) "Pasja życia" Irving Stone (oczywiście Van Gogh) "Żywcem pogrzebana" Myra Friedman (genialna biografia Janis Joplin) "Moje sekretne życie" Salvator Dali Miłej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opty Re: Ciekawe biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 08:56 Autobiografia - Agatha Christie Roman - Roman Polański Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Ciekawe biografie 03.10.06, 13:05 biografia beletryzowana Rudolfa Nurejewa Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Ciekawe biografie 04.10.06, 09:18 o! wlasnie czytam i jestem zachwycony. biografia ludwika II! m.s. Odpowiedz Link Zgłoś