elizapoznan 25.02.08, 11:03 kupuje mieszkanie na zasadzie cesji praw i prosze o pomoc co i jak...Czy można sprawdzic czy mieszkanie nie zostalo juz obciązone ( np. bank) jezeli nie ma KW? No co jeszcze powinnam zwrocic szczegolna uwage? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Arosa Re: cesja praw IP: 83.238.11.* 28.02.08, 10:57 Ja robiłam ze dwa razy więc mam pewne doświadczenia. Otóż, cesją praw nabywasz prawo do wybudowania mieszkania na podstawie umowy przyżeczonej z developerem (prawdopodobnie). A więc mieszkanie nie ma jeszcze ani księgi wieczystej ani nic, ponieważ pewnie jest w budowie lub też po prostu przed aktem notarialnym. Sprawdź następujące rzeczy: 1. Czy sprzedający (cedent)wpłacił wszystkie wymagane wpłaty na rzecz developera do momentu cesji 2. Czy developer wydał pisemną zgodę na dokonanie cesji z tytułu umowy i czy cesja taka nie wymaga dopłat 3. Czy wniesiony przez sprzedającego wkład budowlany nie jest zabezpieczeniem kredytu. Najlepiej udaj się do developera i wypytaj o wszystko, ponieważ w następstwie cesji będziesz jego klientką i to od Ciebie domagać się będzie później ostatecznego rozliczenia. Dokładnie prześledź umowe z developerem i sprawdź czy wszystko jest ok (a najlepiej ponieś ją do prawnika. Na koniec spisz umowę przedwstępną przeniesienia praw z tytułu umowy z developerem (no chyba że od razu dokonujesz cesji). Pozdrawiam Arosa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 mała korekta IP: *.teleton.pl 28.02.08, 11:03 zobacz skąd były przelewy na konto developera... mozna w ten sposób sprawdzić czy zbywca nie ma kredytu.. Oczywiscie - zakładając jego pełną współpracę... a konstrukcję umowy powierz doświadczonemu notariuszowi (ważne są np zapisy w umowie zbywca - developer) Pozdr al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elizapoznan Re: mała korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 23:41 dziekuje za poarady..napewno sie przydadza Odpowiedz Link Zgłoś