Dodaj do ulubionych

Podatek od spadku

08.04.09, 22:19
ja i dwaj bracia dziedziczymy dom wartosci 120tys po rodzicach i zmarlej
siostrze naszej czy w zwiazku z tym obejmuje nas ulga nielimitowana o
zwolnieniu z podatku czy mozemy sie wszscy rozliczyc na jednym druku SD-Z1
jezeli zglosimy pit do miesiaca po uprawomocnieniu sie wyroku sadowego ? z
gory dziekuje za jakies rady
Obserwuj wątek
    • aneta501 Re: Podatek od spadku 09.04.09, 08:52
      Raczej każde z was (jeżali jesteście pełnoletni, jeżeli nie o nie znam
      procedur)oddzielnie powinno złożyć zgłoszenie do US. Jeżeli rodzice i siostra
      zmarli w 2008 lub 2009r. to macie 6m-cy na zgłoszenie do US i skorzystanie z ulgi.
      • Gość: aniakl. Re: Podatek od spadku IP: 85.192.233.* 09.04.09, 14:19
        raczej nas obowiazuje miesiac gdyz rodzice zmarli juz kilka lat temu .Ale
        pewnikiem jest ze jak zglosze druczki do miesiaca to zwolnieni bedzimy z oplat
        ?poniewaz urzednik wcale nie wspomnial o tym wrecz przeciwnie mowil o sposobach
        naliczania podatku itd
        • aneta501 Re: Podatek od spadku 15.04.09, 08:54
          jeżeli rodzice zmarli kilka lat temu (przed 2007r.) to nie będziecie zwolnieni z
          podatku od spadku po nich :(
          • aga-kosa Re: Podatek od spadku 15.04.09, 17:52
            I teraz jak nie będą zwolnieni to będą mieli naliczane karne odsetki od dnia
            otwarcia testamentu?
            Jeśli odpowiedź byłaby twierdząca to czy odsetki od odsetek za każdy rok też
            trzeba zapłacić?
          • aniakl.4 Re: Podatek od spadku 15.04.09, 23:13
            rodzice zmarli w 1997i 1999 a siostra w 2008 sprawa spadkowa sie uprawomocni w
            kwietniu wiec zrozumialam ze od uprawomocnienia wyroku mam miesiac na
            zgloszenie, aby skorzystac z ulgi podatkowej. Czy dobrze zrozumialam ze od
            chwili uprawomocnienia sie wyroku sadowego ?
            • Gość: gość Re: Podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 11:49
              Deklarację do US możecie złożyć razem, wszyscy wówczas się na niej
              muszą podpisać (ja tak robiłam, a było na 5-cioro).
              Co do podatku to mój ojciec zmarł w 2001, sprawa spadkowa była w
              2007 i podatek płaciliśmy, ponieważ uzasadniono, że stosuje się
              przepisy podatkowe obowiązujące w chwili śmierci spadkodawcy (bo
              wtedy już należał Ci się ten spadek), a nie przeprowadzania sprawy
              spadkowej w sądzie.
              Skoro siostra zmarła w 2008 - to od spadku po niej raczej nie
              będziecie płacić. Najlepiej udaj się do swojego US i wszystkiego się
              dowiedz.
              • aniakl.4 Re: Podatek od spadku 20.04.09, 22:42
                w urzedzi epodatkowym nie sa zbyt przychylni do odpowiedzi coz zlorze deklaracje
                i bede czekala gdyz raczej slyszalam ze liczy sie czas od otwarcia spadku a
                otwrcie to jest sprawa w sadzie i po uprawomocnieniu si e decyzji mamy miesiac
                ,ale dziekuj eza wszytkie pomocne odpowiedzi .Wszystko to swiadczy o tym jak
                nas urzednicy roluja jednym slowem mozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka