Dodaj do ulubionych

Pierwsze ząbki

01.06.04, 13:53
Mam pytanie do Pani Doktor,
mój mały Jaś właśnie doczekał się perwszych ząbków. Słyszałam, że powinno się
je przemywać. Chciałabym wiedzieć czy to prawda. Jeśli tak to czego powinnam
używać do takiego zabiegu?
Obserwuj wątek
    • 197575a Re: Pierwsze ząbki 03.06.04, 13:54
      Nikt Ci nie odpisał , więc ja to zrobię. Ząbki należy przemywać po każdym
      posiłku wacikiem nasączonym przegotowaną wodą lub rumiankiem. Moja mała ma
      dopiero dwa zęby, ale myjemy regularnie. Takie zalecenie dostałam od lekarza i
      się go trzymam. Pozwala to utrzymać ząbki w czystości, szczególnie jesli
      dziecko zaczyna jeść również stałe pokarmy, a nie tylko mleko.Pozdr. Ada- mama
      9-o miesięcznej Julki
    • krystyna.piskorz Re: Pierwsze ząbki 04.06.04, 12:34
      Szanowna Pani.
      Gratuluje pierwszych ząbków. Proszę pamietaĆ, żeby ząbki maluszka "nie były
      bezczynne", bo chcą coś gryźć. Można dziecku podawać do gryzienia chrupki,
      biszkopcik lub pieczywo najlepiej bezglutenowe. Dziecko lubi też "chrupać"
      obrane ze skórki jabłuszko. Od wczesnego dzieciństwa należy wdrażać dziecko do
      mycia ząbków. Dopóki maluszek sam w formie zabawy tego nie zrobi, należy
      przemywać ząbki gazikiem nasączonym wodą przegotowaną lub dziecięcą owocową
      pastą do zębów. Najwcześniej jak to mozliwe zainteresować dziecko myciem
      ząbków. Na rynku jest wybór dziecięcych ozbodnych szczoteczek do zębów i past.
      Zachęca to dziecko do mycia ząbków. Proszę zwrócić uwagę na dobor pasty
      stosownie do wieku dziecka ( dla młodszych dzieci pasty zawierają mniej fluoru)
      oraz szczoteczki. Im młodsze dziecko tym szczoteczka bardziej miękka. Mycie
      ząbków może być dla dziecka zabawą i nowym odkryciem, ale zabawa ta powinna
      odbywać się z pomocą i pod kontrolą rodziców. Życzę aby to nowe doswiadczenie
      dla Pani dziecka przyniosło zadowolenie i radość.
      Pozdrawiam i zapraszam do zadawania pytań.
      • izamama Re: Pierwsze ząbki 08.06.04, 09:35
        ... czy 9-cio miesiecznemu maluchowi myc zabki pasta i szczoteczka ? (ma juz
        prawie 5 zabkow). czy sa akcesoria dla takich dzidziusiow ??
        nie zaszkodzi mu ta pasta ?

dziekuje.
        i.
        • krystyna.piskorz Re: Pierwsze ząbki 25.06.04, 11:54
          Ależ oczywiście że nie tylko można myc ale nalezy myc ząbki. Są małe, miekkie
          szczoteczki dla maluszków i owocowe delikatne pasty do zębów dla niemowląt.
          Można kupic je w zestawach np. w aptekach lub marketach. Atrakcyjne modele i
          kolory szczoteczek zachęcają dziecko i wdrażają nawyki higieniczne. Przy
          doborze pasty do zębów, sprawdzić na opakowaniu dla jakiej grupy wiekowej jest
          przeznaczona. Pasty dla najmłodszych dzieci zawierają mniej fluoru od past dla
          dzieci starszych. Przed pierwszym uzyciem szczoteczki do zębów, odkazić ja w
          wodzie utleniowej, poprzez namoczenie w 3% roztworze przez 15 minut. Wdrażać
          mycie ząbków conajmniej 2 razy dziennie. Jak dziecko dorasta i chce myc samo,
          to należy to nadzorować i myc najlepiej po kazdym posiłku, szczególnie słodkim.
      • agas12 Re: Pierwsze ząbki 24.06.04, 16:24
        Czy pojawiające się dopiero ząbki ściemnieją od Hemoferu (+ Cebion) ?
        Synek ma jeszcze stosować przez 2 tygodnie (2x4krople). Czy można temu
        zaradzić ?

Co do ząbków i higieny - pani stomatolog (naprawdę dobry lekarz - kilka lat w
        USA) zabroniła mojej siostrzenicy (teraz 2.5 lat) przemywania dziąsełek i
        ząbków, ale to było wtedy, gdy jej zaczynały wychodzić. Czy przez ostatni rok,
        dwa lata zmieniły się zalecenia lekarzy ? Czy to tylko zdanie tego lekarza ? Ja
        też wszędzie czytam, żeby jednak przemywać. I co robić ?
        Pozdrawiam
        Agnieszka
        • krystyna.piskorz Re: Pierwsze ząbki 25.06.04, 12:07
          Od hemoferu ząbki moga ciemnieć. Niestety takie jest jego działanie.
          Co się zaś tyczy higieny ząbkow. Są dwie szkoły, jak na szereg innych problemów
          pielęgnacyjnych. Stomatolodzy uważają że do ok. roku, nawet ok. 1,5 roku
          (zalezy jak wychodzą ząbki) wystarczy przemywać ząbki gazikiem. Dopiero potem
          szczotkować ząbki. Jest też szkoła która mówi, że jak dziecko ma kilka zębow:5-
          6, to mięciutką szczoteczką można je już umyc. Opinie te nalezy więc
          wypośrodkować. Tak jak pisałam przy wielu innych kwestiach, dostosować
          indywidualnie do rozwoju dziecka, do jego aktywnosci. Pozdrawiam
          • agaps Re: Pierwsze ząbki 05.07.04, 13:06
            Czy to mozliwe zeby 3-miesiecznemu dziecku zaczely wyrastac zabki?Moja corka
            bardzo sie slini.Uslyszalam opinie od lekarza(przy badaniu bioderek),ze zaczal
            sie juz etap kostnienia i jak na ten wiek to bardzo szybko i ze jest duze
            prawdopodobienstwo szybszego pojawienia sie zabkow!Czy to prawda? I co
            ewentualnie mam robic jak sie rzeczywiscie zaczna pojawiac!
            Pozdrawiam
            Agnieszka
            • krystyna.piskorz Re: Pierwsze ząbki 07.07.04, 12:57
              3-miesięczne niemowleta ślinią się obficie, gdyz w tym okresie nastepuje
              zwiększona produkcja śliny i nie umieją jej skutecznie połykać. Zatem zanim
              wykształcą tę umiejętność nalezy zaopatrzeć dziecko w śliniak. Ale nie jest
              wykluczone że wychodza już ząbki, zdarza się że pierwsze ząbki pojawiają sie
              wcześniej i nie nalezy się tym martwić. Jak sie pojawią to przemywac je
              gazikiem nasączonym w wodzie przegotowanej (taka jest pielęgnacja pierwszych
              ząbków). Pozdrawiam
              • wawrz a nocne karmienie?? 08.07.04, 23:31
                Witam, ja mam pytanie dotyczące mycia np. wieczorem po jedzeniu ,ale np. moja
                córcia wisi na cycuszku całą noc i prawie cały czas je.I co wtedy??Pozdr
                • krystyna.piskorz Re: a nocne karmienie?? 13.07.04, 08:25
                  Jaki córcia ma wiek? Czy ma ząbki i ile? Od tego zależy higiena jamy ustnej.
                  Poza tym karmienie przez całą noc nie jest najlepsze, przewód pokarmowy dziecka
                  musi troszkę "odpocząć". Jeśli dziecko jest niemowlęciem i ma kilka żabków, to
                  przemywać gazikiem po wieczornym karmieniu lub po kąpieli (jeśli dziecko po
                  karmieniu od razu zasypia). Dobrze jest przemyć ząbki po spożywaniu słodkich
                  potraw, soczków itp. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka