Dodaj do ulubionych

cera 10-latki

08.07.04, 22:47
prosze o porade-mojej corce ostatnimi tygodniami b.sie pogorszyla cera-bylam
z nia u kosmetyczki i ta stwierdzila ze sie zaczyna tradzik, lekko jej
oczyscila skore i polecila mydlo -myla pare dni ale skora sie zaognila, wiec
kupilam jej nivea zel dla mlodej skory ale dalej jest bez rezultatow-prosze
podac mi informacje czym ma myc buzie -kosmetyczka okreslila ze ma zmiany
bakteriologiczne na czole i ze co 6tyg.mamy przychodzic na oczyszczanie skory-
ale dla mnie to moja corka jest za mala i jej skora jest jeszcze za cienka na
inwazje kosmetyczki.B.porsze Pania i Was o porade.
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: cera 10-latki 09.07.04, 10:22
      Witaj,
      wydaje mi sie, ze oczyszczanie co 6 tyg. to zdecydowanie za czesto. Na razie
      wazne jest, aby dobrac odpowiednie kosmetyki, takie ktore nie wysusza skory 10-
      latki, a jednoczesnie maja dzialanie antybakteryjne.
      Na pewno musisz uczulic corke, zeby nie dotykala twarzy, a szczegolnie miejsc
      ze zmianami zapalnymi, brudnymi rekami, zeby nic nie wyciskala sama, bo wtedy
      bedzie jeszcze gorzej.
      Jako nastolatka mialam b.nasilony tradzik, wtedy nie bylo jeszcze spoecjalnych
      kosmetykow do cer tradzikowych, pierwszy pojawil sie krem z Eris smile , bardzo
      pomogla mi kosmetyczka, ale stosowalam glownie ziolowe specyfiki, gdyz na rynku
      brakowalo odpowednich kosmetykow. Pamietam, ze szczegolnie duzo zaplanych zmian
      pojawialo sie w miejscach, ktore czesto dotykalam reka, a wiec na policzkach i
      czole (jak czytalam czy uczylam sie, to wlasnie tak podpieralam glowe).
      Teraz kiedy jest taki wybor kosmetykow, mysle, ze najwazniejsza sprawa jest ich
      odpowiedni dobor- na pewno cos do oczyszczania twarzy (zel do mycia twarzy,
      tonik) i jakis krem o dzialaniu antybakteryjnym. Kilka lat temu, przy nawrocie
      tradziku, pomogla mi seria Normaderm z Vichy, ale nie wiem czy nie jest za
      silna dla 10-latki, dobre kosmetyki dla nastolatek ma tez Eris, Nivea.
      Moze warto udac sie tez do dermatologa, zeby ocenil na ile silne kosmrtyki sa
      potrzebne Twojej coreczce.

pozdrawiam
      Agga + 27 tyg. Malenstwo smile

PS zerknij tez na www.wizaz.pl, na forum
    • justy1 Re: cera 10-latki 10.07.04, 01:06
      jeśli kosmetyczka poleciła mydło, to należy o niej zapomnieć.
      od problemów ze skórą, z którymi samemu sobie nie radzimy, jest dermatolog.
      • awe38 Re: cera 10-latki 11.07.04, 20:56
        u dermatologa tez bylam -i kazal czekac ...
        • agga1976 Re: cera 10-latki 11.07.04, 21:13
          naprawde nie zalecil zadnej pielegnacji???
    • ewa.m.kaminska Re: cera 10-latki 12.07.04, 12:57
      Niestety, nie jestem specjalistką od cery trądzikowej, poza tym uważam, że nie
      da się tych zmian leczyć na odległość. Nie jestem też zwolenniczką oczyszczania
      cery dzieciom przez kosmetyczkę. W tej chwili najważniejsze jest wyleczenie
      zmian zapalnych, które często ulegają rozszerzeniu właśnie po oczyszczeniu
      skóry w gabinecie kosmetycznym. W tej sytuacji namawiam Panią na ponowną wizytę
      u dermatologa, przy czym jeśli poprzedni nie zalecił żadnego leczenia, to może
      lepiej iść do innego. Kosmetyki do cery trądzikowej mogą być dla Pani córki
      zbyt silne, więc ewentualnie po wyleczeniu obecnych zmian można je próbować
      stosować raz na kilka dni. Pozdrawiam i życzę cierpliwości, bo walka z
      trądzikiem tego wymaga.
    • kajami1 Re: cera 10-latki 14.07.04, 22:04
      A ja nie miałam trądziku wogóle tzn. do czasu jak regularnie piłam ziele
      bratka. Gdy stwierdziłam, że takiej "dorosłej" dziewczynie jak ja (miałam 17
      lat) trądzik już nie grozi, odstawiłam ziółka i ... moja cera stała się wręcz
      obrzydliwa. Wróciłam do ziół i po niecałych 5 miesiącach znowu miałam buźkę
      jak "pupcia niemowlaka". Na stałe ziele bratka pożegnałam w wieku 22 lat.

Polecam bardzo gorąco. Tanie, zdrowe i skuteczne. Tylko w pierwsze dni nie
      radzę przesadzać z ilością bo poprawia przemianę materii a po co fundować
      dziecku Smectęsmile

Pozdrawiam
      Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka