26.03.13, 13:49
Witam!U mojego 3letniego dziecka stwierdzono AZS. Czytałam, że tę chorobę wywołują alergie pokarmowe.Nie miał robionych żadnych testów alergologicznych, ponieważ lekarz stwierdził,że jest on za mały i poradził abym sama spróbowała, metodą prób i błędów, ocenić co uczula moje dziecko.Tylko ja niewiem jak mam to zrobić? Od czego zacząć?I czy naprawdę moje dziecko jest za małe na testy?Bo chyba one wyjaśniłyby wszystko?Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • agnes1704 Re: AZS 05.06.13, 15:16
      3 letnie dziecko nie jest za male na wykonanie testow. Moje dziecko bylo przyjete na oddzial alergologiczny w wieku 9 miesiecy i mialo robione wszystkie rodzaje testow, punktowe, z krwi, platkowe.
    • karo.la33 Re: AZS 19.01.14, 20:55
      na pewno trzeba uważać z dietą, bardzo dobry krem przy alergicznym zapaleniu skóry to Dermedic baby krem specjalny, polecam. Używałam wcześniej Nivea, emolium, oilatum ale od kiedy na stronie internetowej apteki czerwonej kupiłam ten krem jestem bardzo zadowolona i problemy ze skórą u mojego dziecka zmniejszyły się, skóra nie jest szorstka, nie pęka.
      • baba-baba Re: AZS 25.01.14, 17:16
        Moim zdaniem na samodzielne testowanie jest za pózno.Dziecko ma już bardzo rozbudowany jadłospis i ciężko ustalic od czego AZS.Musiałabyś zaczynac od początku tzn.od jednego rodzaju pokarmu i wprowadzanie kolejnego po 3 dniach jeśli nie ma objawów nietolerancji.
        My mieliśmy wybiórcze testy z krwi w wieku 10 m-cy,pełne zestawy planuję po 3 r-ku życia czyli niebawem.
    • ewellana84 Re: AZS 29.01.14, 08:53
      Witam!
      Jeżeli chodzi o dietę spróbować odstawić mleko i przetwory mleczne. I obserwować.
      Proponuję sprawdzić pasożyty.
      Może pojawiło się jakieś zwierzątko w domu? Mozę uczulenie na sierść.
      Ja testy z krwi robiłam 6 miesięcznemu dziecku.
    • aneczka816 Re: AZS 16.02.14, 14:03
      Na początek odstaw mleko i jego przetwory. Powinnaśzrobićtesty, bo to właśnie eliminacja alergenu jest tu najważniejsza. U nas pomogła dieta eliminacyjna, 3-miesięczna kuracja Latopiciem, emolium do kąpieli. Na twoim miejscu skonsultowałabym się jeszcze z innym lekarzem, najlepiej alergologiem dziecięcym. Sprawdź opinie na temat alergologów w twojej okolicy i umów się na wizytę. Zanim się do niego dostaniesz zastosuj dietę i probiotyk Latopic, bo wiem że dużo lekarzy poleca a mamy chwalą właśnie przy AZS.
    • katarynka123456 Re: AZS 22.02.15, 19:19
      Od twojego postu minęło prawie dwa lata - i jak teraz sytuacja wygląda ? Potwierdziła się diagnoza z azs ?
    • darek2569 Re: AZS 29.06.15, 16:34
      Na stronie szczepimy.com.pl/akademia-zdrowego-dziecka/niemowle-0-12-msc/ można znaleźć informacje dotycz ae pielegnacji skóry niemowlęcia, polecam
    • klaudia_84 Re: AZS 12.07.16, 14:25
      Testy z krwii mogą nie wyjść nawet u 5-letniego dziecka! Bardziej wiarygodne są testy skórne, które już można spróbować wykonać. A jak postępować z AZS? Przede wszystkim odpowiednia pielęgnacja: mycie ciała i natłuszczanie emolientami, miejsca zaczerwienione i pękające smarować kremem Dermaveel. Przy świądzie skóry polecam zwykłe calcium albo fenistil w kroplach.
    • 4_milenka Re: AZS 01.08.16, 22:05
      Najlepiej wykonac testy z krwi, a 3 letnie dziecko nie jest za małe na takie testy. Dzięki nim bedziesz wiedziała na co uwazac, metoda obserwacji nie jest najlepszym pomysłem, bo nie wszystko jesteś wstanie zaobserwować, uczulenia na roztocza nie zaobserwujesz, a przyjemniej trudno jest to wydedukować samemu. Przy alergii możesz sie wspomagac probiotykiem Latopic, który uszczelnia barierę jelitowa, skóra po nim jest w o wiele lepszej kondycji. Probiotyk jest bez recepty, podaje sie go codziennie przez 3 miesiące.
    • klaudia_84 Re: AZS 25.10.16, 11:40
      Ja robiłam tak: odstawiałam dany produkt na 7 dni i obserwowałam dziecko. Później zaczęłam ponownie włączać dany produkt do diety dziecka i bacznie obserwowałam. Takim sposobem okazało się, że moje dziecko nie toleruje m.in. bananów. Natomiast jeżeli chodzi o AZS, to najlepsze do kąpieli jest Oilatum albo olejek Linomagu. Do smarowania wyłącznie Dermaveel. Spróbuj prać w płatkach mydlanych i nastawiaj na dodatkowe płukanie.
    • bartoszpawlikowski Re: AZS 11.11.16, 21:50
      Testy są miarodajne po 3-5 roku życia. Jeśli objawy ze strony skóry są bardzo nasilone ich wyniki mogą być wiążące. Warto spróbować. Czynnikiem pomocnym w ocenie alergii pokarmowej jest ocena stolca (śluz, konsystencja itd.).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka