Dodaj do ulubionych

rozkład dnia

04.08.04, 21:58
Mój dwumiesięczny synek kilka dni temu zmienił sobie rozkład dnia. Po
przedpołudniowym spacerze wybudza sie i nie spi od godziny 13. nawet i do 21.
Czy to normalne u takiego małego dziecka? Owszem, zdarza mu się zasnąc prz
piersi lub butelce (karmie go w sposób mieszany), ale każda próba odłozenia
do łóżka kończy się niepowodzeniem. Dodam, że nieomal przez cały dzień
wypuszcza sporo gazów, wypróznia się co najwyżej raz dziennie (wczesniej
kilkakrotnie). Co może być przyczyna tak długich okresów bezsenności?
Niepokoją mnie także bardzo dziwne stęknięcia, którymi nasz synek raczy nas
każdego ranka. Stęka, wierzga nogami, ale wszystko to robi przez sen, ale tak
jakby bardzo się męczył. Czy takie zachowanie spotyka się u niemowlaków?
Obserwuj wątek
    • kook1 Re: rozkład dnia 05.08.04, 19:17
      Stekania nad ranem u mojego dziecka oznaczaly gazy - a te spowodowane byly
      jedzeniem przeze mnie nabialu podczas karmienia!!! Zwroc uwage na swoja diete.
      Co do zmiany rozkladu dnia to wydaje mi sie, ze dziecko zmienia sie na okraglo
      i zmieni swoje przyzwyczajenia jeszcze wiele razy!
    • krystyna.piskorz Re: rozkład dnia 06.08.04, 12:29
      Przy kłopotach z usypianiem dziecka, radziłabym nie usypiac "na siłę", nie
      trzymac się sztywno stałych pór, a raczej obserwować czy dziecko robi wrażenie
      śpiącego, nie okrywac zbyt ciepło, nawilżac powietrze w pokoju, sprawdzić czy
      dziecko lepiej usypia w ciszy, czy przy cicho nastawionym radio itp. dzieci
      miewają takie swoje upodobania, które nalezy poznać, a one często z biegiem
      rozwoju dziecka zmieniają się.
      Kolejny problem, który Pani poruszyła, czyli stękania, wierzgania nózkami przez
      sen, to prawdopodobnie kolka jelitowa, wzdęcia. Pomasowac mozna brzuszek dłonia
      zgodnie do ruchu wskazówek zegara, mozna przyginac parę razy nóżki do brzuszka.
      Nie ma zasady że u kazdego dziecka wzdęcia wywołane sa nietolerancją na białko.
      Jest to czesto przyczyna ale nie tylko. W diecie mamy karmiącej nalezy unikac
      tzw. ciężkich, wzdymajacych potraw, ostrych przypraw, owoców cytrusowych,
      owocow pestkowych, roslin strączkowych itp. Jeśli kolki bedą się nasilac i
      zaobserwuje pani że dziecko meczy się, to można kupic w aptece jeden z
      preparatow na kolke np. infacol, który jest wygodny bo jest w zawiesinie i z
      zakrapalczem. Podaje się go dziecku przed każdym posiłkiem do buzi. Pozdrawiam
      i życze zdrowia dla mamy i dziecka.
    • dagab3 Re: rozkład dnia 06.08.04, 13:20
      Witam!
      Problem wzdęć mój synek miał od 3 tyg życia. Od jakiegoś tygodnia (a Jaś ma już
      prawie 8 tyg) jest znacznie lepiej. Rzadko stęka przy robieniu kupki.
      Według moich obserwacji przyczyną wzdęć byłą zbyt duża ilość slodyczy przeze
      mnie jedzona. Po prostu od 3 tyg życia jasia mieliśmy co chwilę nalot gosci,
      którzy chcieli zobaczyć maluszka. Zawsze kupowałam coś słodkiego dla nich, a
      jak wychodzili i coś zostawili to mama dojadała smile
      Jak tylko ograniczyłam słodkie do minimum szybko nastapiła poprawa. Ale
      oczywiście stosowałam tez inne rzeczy - dawałam esputicon 2 x dziennie po 2
      krople a także kładłam jasia często na brzuszku, bo wtedy łatwiej puszczał
      bączki.

pozdrawiam
      i zyczę powodzenia
      dagab3
    • dagab3 Re: rozkład dnia 06.08.04, 13:22
      Aha, a co do rozkładu spania, to Jaś od tygodnia ma nowy plan!
      Dotychczas w nocy spał następująco : pierwszy sen 3 h, drugi 2 h, trzeci i
      czwrat po 1 h. A teraz pierwszy sen to 7-8 h, a potem jeszcze 2 h snu. Dla
      moich piersi ta zmiana to szok! Musze w nocy wtsawać i odciągać mleko. W ciągu
      dnia ze snem jest różnie. Na przykład od wczoraj śpi bardzoi dużo w dzień, ale
      bywa też i tak, że potrafi pzrzespac jedynie 3 h.
      Podejrzewam, że i ten rozkład niedługo sobie odmieni.

Pozdrawiam
      Dagab3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka