Dodaj do ulubionych

problem z gazami

10.08.04, 10:13
Jak pomóc dziecku, które ma problem z gazami? Karmię piersią. Moją 2 m-czną
córeczkę męczą one codziennie w nocy, praktycznie przez kilka godzin. Biedna
wierci sie, pręży. Masowanie brzuszka, układanie na brzuszku, zginanie nóżek
do brzuszka-nie pomaga! Podawałam infacol i Gripe Wather, sama piję herbatkę
koperkową i ciagle to samo! Nie jem nic wzdymającego.
Obserwuj wątek
    • asik_w Re: problem z gazami 10.08.04, 14:47
      u mojego synka wlasnie herbatka koperkowa powodowala gazy i nie wazne czy
      podawalam jemu czy sama pilam, odstawilam bo wyczytalam na forum ze czasami
      dziala odwrotnie i bylo duzo lepiej, a tez meczyl sie w nocy najczesciej od 2-6
      koszmar, nam tez pomogl esputicon, wiele moich kolezanek bvardzo chwali
      Debridat, tylko to jest na recepte, idz do pediatry moze tez cos jeszcze poleci
      i powodzenia
    • niunius78 Re: problem z gazami 10.08.04, 21:43

Polecam herbatke Plantex jet delikatna ma bardzo dobry smak. Moja niunia po jej
      wypiciu oddaje gazy bez problemów prawie przez cały dzien. Ty mozesz podawać
      dziecku na noc skoro w nocy ma problemy. ponadto dbaj aby po kazdy jedzeniu
      dziecku sie odbiło to bardzo wazne.

Powodzenia i udanych rezultatów.
    • ines771 Re: problem z gazami 10.08.04, 22:03
      Moj maly (2m-ce,2dni)ma dokładnie to samo. Mieliśmy debridat na początek,
      niewiele skutkowalo a jak sie zakrztusił, to zrezygnowalam ze strachu ze to się
      powtórzy. Teraz kończymy opakowanie Infacolu,podałam dziś też małemu herbatkę z
      koperku(instant firmy Kruger) czyli jednym słowem próbuję tego co jest dostępne
      na takie dolegliwości. Koleżanka poleciła mi wodę koperkową, sama pewnie
      zdecyduję się na Esputicon.
      WNIOSEK:
      trzeba próbować aby dziecku ulżyć, tu chyba nie ma zadnej zasady co pomaga, w
      sumie to chodzi raczej o złagodzenie dolegliwości, bo wyeliminować problemu
      chyba się nie da. Oczywiście uwazaj z tym leczeniem dzidzi, nie wszystko
      naraz.Łączę sie w nocno-porannym czuwaniu. Pozdrawiam.Aga i Krzyś
      • basiuniagp Re: problem z gazami 11.08.04, 15:20
        to nasze dzieciaczi są dokładnie w tym samym wieku smile Moja Anusia też urodziła
        sie 8 czerwca smile Mam nadzieję, ze obojgu szybko miną te problemy z gazami-moja
        córcia dokłądnie jak Twój synek męczy się od ok. 1,2-ej w nocy do 5,6-ej rano, a
        czasami nawet dłużej...
        Co do wody koperkowej to kupiłam już miesiąc temu i kilka razy spróbowałam podać
        Ani-ona jej nie znosi-wypluwa, krztusi się i mam wrażenie, ze więcej ulewa
        (trzeba podawać łyżeczka 6 razy na dobę).
        Pozdrawiam gorąco!
        Basia
    • akkf Re: problem z gazami 11.08.04, 10:00
      oprocz wymienionych specyfikow, sprobuj klasc Mala na brzuszku - na swoich
      kolanach lub luzem na lozku - moj Mati na poczatku (mial ok. 4 tyg.)
      protestowal, a teraz (2 m.) to jest jego ulubiona pozycja do zasypiania...
      chyba wtedy gazy mniej mecza... no i glowke przez to tez ladnie przeklada i
      unosi...
    • krystyna.piskorz Re: problem z gazami 16.08.04, 23:24
      No niestety niektóre dzieci mają ogromne problemy z gazami i ten trudny dla
      dziecka i mamy okres trzeba przejść. Przede wszystkim przeanalizowac dietę, czy
      nie ma czegoś co może spowodowac kolke jelitową(czasami białko krowie powoduje
      u dziecka kolki). Przed posiłkiem podawac infocol, który odprowadza gazy.
      Brzuszek masować tak jak to pani robi, przekladac dziecko na brzuszku na
      własnych kolanach, na ramieniu. Na wzdęcia dobrze tez robi ciepły okład na
      brzuszek np. ogrzana pieluszka. Cierpliwości i wytrwałości życze.
    • mrk77 Re: problem z gazami 17.08.04, 23:27
      my na ogół stosujemy tetrową pieluszkę zamoczoną w ciepłej wodzie i wdobrze
      wyżymana. Na ogół dzIał natychmiast - zarówn jeśli chodzi o gazy jak i
      wypróżnianie sie
    • martur2 Re: problem z gazami 18.08.04, 16:27
      Mój synek też miał problemy z gazami gdy przestałam zajadać się słodyczami to
      trochę było lepiej
      • dagab3 Re: problem z gazami 20.08.04, 08:19
        martur2 napisała:

> Mój synek też miał problemy z gazami gdy przestałam zajadać się słodyczami to
        > trochę było lepiej

Ja zauważyłam to samo. Jak tylko jadłam coś słodkiego, Jasia męczyła kolka
        jelitowa. Teraz jest już dużo lepiej, choć troszeczkę go czasem męczą te
        wzdęcia, zwłaszcza nad ranem, ale podejrzewam, że jest to kwestia tego, iż w
        nocy Jaś bardzo kiepsko odbija, gdyż po prostu zasypia przy piersi i gdy biorę
        go do odbicia, to słodko sobie śpi na moim ramieniu. A nie mam serca go za
        każdym razem wybudzać, co zreszta i tak byłoby trudne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka