Dodaj do ulubionych

Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego

07.09.04, 15:08
Witam!

Moja mała córka, licząca obecnie 22 dni ma ostatnio ataki kolki trwające po 3 i więcej godzin
Obserwuj wątek
    • ines771 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 07.09.04, 15:17
      Nie rozumiem czy też nie napisałaś_dostaliście jakiś środek na odprowadzanie
      gazów. Pani doktor z forum poleca infacol przed jedzeniem. Ja daje małemu
      esputicon po jedzeniu i gazy wychodzą dużo łatwiej. Często przy kazdym nawet
      przewijaniu "gimnastykuje" go przyginając kolanka do brzuszka lub lekko unosząc
      nóżki. Spróbujcie. Aga
      • pieprz6 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 07.09.04, 16:46
        Infacol, Esputicon są dopuszczane dopiero od 1 miesiąca i my tego przestrzegamy. Zresztą, lekarz nas ostrzegł, że tego typu specyfiki mogą mieć nieco niekorzystne działanie na perstaltyke jelit i polecił nam raczej poprzestać na rumianku (a nie koperku, który ma więcej przeciwskazań). Dlatego szukamy rozwiązań dopuszczalnych u 3-tyg. malucha.
        • ines771 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 08.09.04, 13:47
          Masz rację z tym maluchem 3 tyg. Zatem odwołuję tę moją wcześniejszą radę nt.
          preparatów z apteki, co do rumianku to osobiście bym nie polecała i mimo
          różnych głosów na temat diety w czasie karmienia piersią(czyli odwieczna
          dyskusja co można jeść a co nie)przyjrzałabym się diecie mamy. Może cos w niej
          jest z czym niedojrzały przewód pokarmowy poradzić sobie nie może.Życzę
          wytrwałości, jeszcze raz polecam masaż wszystkim kolkowym dzieciom, chyba nawet
          w jednym z ostatnich wydań "dziecka"jest ilustrowana instrukcja.Aga
    • radoslaw.marciniak Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 07.09.04, 19:25
      viburcol N to cos co pomogło Maksowi 11.08.2004
    • krystyna.piskorz Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 09.09.04, 14:38
      Szanowni Państwo. Kolki i wzdęcia sa niestety czesym problemem spędzajacym sen
      z oczu rodzicom i maluszkom. Zaczęlabym rady od diety mamy. Nie spożywac
      niczego wzdymajacego, ostergo, gazowanych napojów. Nie wiem czy nie spozywa
      pani za duzo nabiału (czyli białko krowie), to czasami jest powodem wzdęć.
      Infacol, esputicon to preparaty, które można zastosowac po ukonczeniu przez
      dziecko miesiąca. Kładzenie na brzuszku i masaże brzuszka, ciepły okład na
      brzuszek też dobrze robi. Czopki glicerynowe..... tu można dyskutować czy tak
      czesto warto podawać. Rumianek czasami uczula. Picie przez panią herbatki
      koperkowej jest dobrym sposobem.Pozdrawiam
    • mara_28 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 09.09.04, 21:29
      jezeli moge dać słowo w tej kwestii-ja miałam ten problem ze zwoją
      córeczką.Zaczęło sie gdy mała miała 2 tygodnie-te same sposoby co ty
      stosowałam,oprócz rumianku bo na ten niektóre dzieci źle reagują i może to
      spotęgować atak.Powtórka z rozrywki zaczęła się ponownie jeszcze z większym
      nasileniem,pod koniec 3-mca.Pomógł homeopata, który stwierdził,ze leki ogólno
      dostępne typu infacol, esputicon,które stosowałam,łagodzą dolegliwości, a nie
      likwidują przyczyny.Często przyczyna kolki są zaburzenia wątroby,przy
      wydzielaniu enzymów odpow. za trawienie.Zastosowałam dwa przepisane przez niego
      lekarstwa,które nie są na receptę i pomogło.Dziecko nie ma napadów płaczu, a
      gazy lekko odchodzą bez żadnych grymasów.Moge ci podać dawkowanie i nazwy jeśli
      tylko chcesz.
      pozdrawiam marta
      • krystyna.piskorz Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 10.09.04, 12:44
        Bardzo dziękujemy Pani Marcie za uzupełnienie o leki homeopatyczne. Te które są
        wypróbowane przez mamy są godne polecenia. Pozdrawiam
      • ines771 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 10.09.04, 15:58
        Marto, jak juz wczesniej napisałam, ja też przerabiałam infacol i esputicon z
        różnym skutkiem. Jeśli i mi mogłabyś napisać o tych specyfikach
        homeopatycznych, to byłabym bardzo wdzięczna.Pozdrawiam, Agnieszka
        • mara_28 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 11.09.04, 20:29
          Zgodnie z prośbą podaję nazwy leków które ja stosuje.Muszę nadmienić,ze efekty
          podobno maja być po 7 dniach,a całkowice ataki mają ustąpić po 14 dniach
          stosowania.U mnie efekty są już zauważalne-zakończyły się wieczorne
          krzyki,dziecko usupia od razu po kąpieli.Jednak nad ranem ją troszkę jeszcze
          gazuje i trochę stęka przy tym,ale może i to zaniknie wkrótce.Leki należy
          podawać pół godziny przed karmieniem.I tak:tabletki hepeel dawkowanie:3 x po
          1/3 tabletki oraz granulki nux vomica 9 CH 3 x 3 granulki.Ja rozpuszczam jedna
          dawke dzienną tabletki i granulek w łyzeczce wody i razem mieszam i na
          plastikowej(koniecznie)łyżeczce podaję dziecku.
          Zyczę udanych prób z homeopatia.
          marta
          • ines771 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 11.09.04, 21:10
            Dziękuję Marto,postaram się w najbliższej przyszłości wypróbować te
            specyfiki.Mojego Krzysia też męczą poranne wzdęcia (tak ok. 5-6.00 rano)i choć
            ma ochotę spać (a my jeszcze większą), to niestety nie może.Pozdrawiam,
            Agnieszka
            • beba2 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 11.09.04, 21:52
              Podstawowym lekiem homeopatycznym na łagodzenie dolegliwości kolkowych jest
              Chamomilla 30 CH ( zwłaszcza, jeśli dziecku poprawia się podczas noszenia na
              rękach i kołysania).
              5 granulek rozpuścić w wodzie ( 50 ml) i podawać dziecku po łyżeczce pół
              godziny przed każdym karmieniem.
              • mara_28 do bebe2 12.09.04, 11:30
                A czy ten lek tj. chamomilla można stosować łącznie z tymi co podałam powyżej
                tj. nux vomica oraz hepeel?Czy w homeopatii można w ogóle łączyć rózne leki bez
                przeciwskazań?
                marta
                • beba2 Re: do bebe2 12.09.04, 12:39
                  Leki można łączyć, ale najlepiej podać jeden zgodnie z występującymi objawami,
                  aby sprawdzić jego skuteczność. Jednak nie wszystkie leki w homeopatii można
                  łączyć, ale przy lekach, które podałaś nie widzę problemu.
              • pieprz6 Re: Lagodzenie kolki u dziecka 3-tygodniowego 14.09.04, 00:10
                Dla ścisłości wypadałoby napisać, że wspomniany lek, Chamomilla recutita, inaczej C. recutita to po prostu rumianek pospolity smile Tyle, że odpowiednio zebrany i przygotowany. Nam przepisano taką kombinację Chamomilla 9CH i Colocynthis 9 CH (kawon kolokwinta).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka