sylioli 02.10.04, 21:38 Moja córka czasem ma spocone stópki.Co to znaczy? Czasem ma też spoconą główke podczas snu. Nie zdarza się to jednak codziennie. Bierze 4 krople Cebion Multi i 4 krople D3. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miniurka Re: Spocone stópki 02.10.04, 21:50 aMój synek miał spocone nóżki i główkę, lekarka powiedziała że to przez złe wchłanianie wapnia.musiał brać większą ilość wit.D (Vigantol), ale muszę dodać że już przy urodzeniu miał miękką główkę, czyli miał niedobór wapnia pomimo że jadłam go dużo w ciąży.teraz ma rok i jest już ok, ale nadal bierze Vigantol profilaktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
borges1 Re: Spocone stópki 02.10.04, 23:46 Dziewczyny, jesteście pewne,że spocone stópki to objaw jakiś niedoborów w organizmie. Mój synek też ma spocone stópki, a ja myślałam, że to taka jego uroda. Przecież dorosłym też pocą sie stopy i nikt nie interpretuje tego jako zaburzenia. Proszę o więcej informacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jona77 Re: Spocone stópki 04.10.04, 12:36 O co chodzi z tymi spoconymi stópkami? Mojej małej (5,5 m-ca) też się pocą, ale pediatra nie stwierdził jakiś niedoborów wapnia (główka jest twarda). Myślałam, że to po prostu tak jest - ja, moja siostra i tata też mamy tę przypadłość. A jak się poci główka to też coś oznacza? Sądziłam, że to z ciepła (w samochodzie, na poduszeczce) lub wysiłku (np. podczas płaczu). Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: Spocone stópki 05.10.04, 13:28 Drogie mamy. Samo pocenie się stóp czy główki jeszcze nie świadczy o chorobie czy niedoborach. Do tego najczęściej dołączają inne objawy. Natomiast jedno mnie zastanawia: duża dawka witaminy d3 u liscie Pani "Sylioli". Czy dziecko ma stwierdzony niedobor witaminy d3, czy to dawka profilaktyczna? O dawkowaniu witaminy d3 pisałam na forum obszernie i odsyłam do postu pod nazwą "D3". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika_pyt Re: Spocone stópki 06.10.04, 08:06 drogie mamy wczoraj byla u mnie pediatra homeopata, i zapytałam ja o spocone stópki, poniewaz moj 2 miesieczny synek tez je ma. Poci sie rowniez na karczku. Powiedziala, ze nie jest to zwiazane z niedoborem witaminy d3 (Pani dawka jest strasznie duza) . To czasami zdarza sie z niedoboru wapna w organizmie, i tu podała mi lek homeopatyczny do podawania, albo po prostu skłonnosc ogranizmu. Jak wiecie leki homeopatyczne nie powoduja zadnych skutków ubocznych. Po jednorazowym podaniu zauwazyłam poprawe. pozdrwiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
borges1 Re: Spocone stópki 06.10.04, 11:01 Moniko, czy mogłabyś podać mi nazwę tego leku homeopatycznego. Jutro idę do lekarza i chciałabym zasięgnąć rady na jego temat. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_pyt Re: Spocone stópki 06.10.04, 12:24 lk nazywa sie calcium carbo i mam go podawac 1 granulke dziennie przez 7 dni a potem 3 razy w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
monika_pyt Re: Spocone stópki 06.10.04, 15:12 poprawka nazwy leku, dawkowanie napisałam dobrze, ale lek nazywa sie calcarea carbonica 30CH, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
sylioli Re: Spocone stópki 09.10.04, 20:18 Dziekuje bardzo za zainteresowanie moim problemem. Niedługo czeka nas wizyta u pediatry więc porozmawiam na ten temat. Dodam że również w mleku modyf. jest ta witamina. Ostatnio lekarz (nie pediatra) stwierdził że dziecko może pocić się również z przedawkowania tej witaminy albo poprostu tak ma. Ja sama mam potwornie mokre ręce. Zaproponował nam abyśmy córce zrobili badania krwi i wtedy bedzie wszystko jasne(nie pamiętam o jakie badania chodzi ale zapewne pediatra mi powie). POZDRAWIAM SERDECZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: Spocone stópki 12.10.04, 12:45 Proponuje nie odkładac wizyty u lekarza, bo dawka witaminy d3 jest wyjatkowo duża. A jesli karmi Pani dziecko mlekiem modyfikowanym to do tego dochodzi jeszcze dawka witaminy d w mleku. Przedawkowanie witaminy D3 nie jest obojetne dla dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś