Dodaj do ulubionych

krostki wokół ust

04.10.04, 12:41
Mój synek [skończone 4 m] ma od kilku dni czerwone krostki wokół ust -
głównie na brodzie.
Czy może to być spowodowane dość dużym ślinieniem się ?
Czy jest możliwe że już zaczęło się ząbkowanie ? A jeśli nie to po czym tak
na pewno wiadowmo, że to idą ząbki ?
Pozdrawiam
Katarzyna
Obserwuj wątek
    • miniurka Re: krostki wokół ust 04.10.04, 12:57
      Krostki na brodzie mogą być od ślinienia się , moje dziecko też je miało.przy
      ząbkowaniu oprócz ślinienia dziecko "majstruje" wciąż przy buzi, gryzie
      wszystko co ma pod ręką.muszę dodać że może trwać to nawet kilka miesięcy zanim
      wyjdzie ząbek.
    • krystyna.piskorz Re: krostki wokół ust 05.10.04, 13:11
      Dziecko jest w okresie nadmiernego slinienia się i wkładania paluszków do buzi.
      Spowodowane jest to zwiększoną produkcją sliny i okresem poznawczym w życiu
      dziecka: tak poznaje swoje rączki, majstrując nimi w buzi. Jak temu zaradzić,
      aby ssanie paluszków nie utrwaliło się i co robic na krostki. Paluszki dziecka
      zając zabawką, swoimi palcami lub głaszcząc. Buzie przecierać chusteczką lub
      przemywac. Na oczyszczoną skórę brody i wokół ust dobre efekty daje krem
      penaten, kojący krem dla niemowlat.
      Pozdrawiam
      • mama_olgi Re: krostki wokół ust u 16m? 05.10.04, 22:47
        Pani Krystyno ja mam podobny problem, z tym że Olga ma już 16m i napewno nie
        jest to spowodowane ząbkami, gdyż posiada ich już 10. W tamtym m-ącu, pojawiły
        się krostki czerwone na brodzie, bliżej kącików ust i następnie niejako zlało
        się to w całość- obecnie wygląda troszkę jak liszaj. Raz na jakiś czas blednie-
        ale za chwilę znowu się pojawia, to samo robi się po drugiej stronie. Ma Pani
        może jakiś pomysł?.Może to alergia na coś-nie wiem?jeżeli tak to będzie to
        trudne do ustalenia bo Olga w zasadzie je już wszytko.
        ------------------------------------------------------
        Jeśli chcesz mieć przyjaciela , oswój mnie!
        • mama_olgi Re: krostki wokół ust u 16m? pytanie do p.Krystyny 06.10.04, 19:56
          hopla do górysmile)

------------------------------------------------------
          Jeśli chcesz mieć przyjaciela , oswój mnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka