Dodaj do ulubionych

cebion i D3

18.10.04, 21:51
dzien dobry
zastanawiamy sie nad dawkowaniem obu witamin, dostalismy od naszej pani
pediatry nakaz podawania 5 kropel cebionu i 2 D3, wczoraj podalismy pierwszy
raz naszemu 27 dniowemu bobasowi, w nocy i caly dzien jest niespokojny,
prawie nie spi, i ma zaparcie, zwykle oddawal po 6-7 kup a dzis ledwo 2 rano.
Czy to ma zwiazek z podaniem mu tych witamin? Czy mozna je podawac lacznie?
No i czy dawkowanie nie jest zbyt duze?
bardzo prosze o odpowiedz
pozdrawiam
Radka i 27 dniowy Piotrus
Obserwuj wątek
    • izkan81 Re: cebion i D3 19.10.04, 12:03
      dawkowanie jest jak najbardziej prawidlowe wszystkim z ktorymi kiedys na ten
      temat rozmawialam zalecali podawac dziecku wlasnie takie ilosci tych witamin. a
      co do podawania to cos slyszalam wlasnie ze nie powinno sie dawac ich razem.
      mozna jedno rano drugie wieczorem i wtedy podobno powinno byc ok. ja przez cale
      9 miesiecy dziecku podawalam i nada podaje natomiast obie te witaminy razem i
      jak podam oddzielnie zadnej roznicy nie widze wiec to chyba tez zalezy od
      dziecka
    • frenczik Re: cebion i D3 19.10.04, 20:44
      Ja daję od 3 do 5 kropli Cebion i 2 krople D3(vigantol), podaję to łyżeczką,
      łącznie, mieszam z paroma kroplami mojego mleka. Pamiętam ze dziecko mojej
      kuzynki miało jakis problem po D3, tez było chyba niespokojne, wiem ze lekarz
      zapisał jej jakis preparat zastępczy ale nie znam szczegółow. Spotkałam się też
      z opiniami, że nie trzeba dawać dziecku nic poza D3, ale ja mojej córci daję ten
      Cebion, zwłaszcza ze byłam do niedawna na diecie eliminacyjnej i nie chcę zeby
      jej czegoś zabrakło.
    • tess74 Re: cebion i D3 19.10.04, 22:55
      a mi pediatra zalecil dwa razy dziennie po 5 kropel Cebionu oraz jedna krople
      witaminy D3, podaje to czasem na smoczku bo bardzo to uspokaja mojego synka ale
      nie wiem czy w ten sposob nie wyrabiam u niego zlych nawykow
    • krystyna.piskorz Re: cebion i D3 21.10.04, 08:51
      Szanowna pani. Cebion multi to zestaw witamin, , dawkowanie u niemowląt od 3-5
      kropli na dobę. Natomiast witamina D3- dawkowanie okreslono w zaleceniach
      krajowych specjalistów, które opisałam w post 763. Należy uważac aby nie
      przedawkować witaminy D i witaminy A, bo nadmiar ich kumuluje się w organizmie.
      Nadmiar witaminy C i witamin z grupy B nie jest groźny bo zostanie wydalony z
      moczem. Zatem dawkowanie witamin powinno przebiegac scisle wg wskazań lekarza
      pediatry. Wracając do dawkowania witaminy D3 - zalecenia konsultantów mówią o
      400 j na dobe niezaleznie od pory roku, jako dawce profilaktycznej. Pozdrawiam
      • anna335 Re: cebion i D3 21.10.04, 22:40
        dziekuje za wszystkie odpowiedzismile
        czuje sie spokojniejsza
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka