edyta66 01.03.05, 11:46 MAM PYTANIE LEKRZ ZALECIŁ MOJEJ 16 MIESIECZNEJ CÓRECZCE PERITOL NA APETYT PÓŁ ŁYŻECZKI RAZ DZIENNIE CZY ONA NIE JEST ZA MAŁA NA TEN SYROP A JEZELI NIE TO JAKIE TEN SYROP MOZE MIE SKUTKI UBOCZNE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chwojka Re: PERITOL 01.03.05, 18:45 Peritol jest lekiem p/histaminowym zwiększającym łaknienie (tylko w okresie podawania leku). Kiedyś brała go moja córka (właśnie ze względu na brak apetytu), można go podawać już od 6 m-ca życia, najczęściej występującym działaniem niepożądanym jest senność. Pewnie Pan Doktor odpowie dokładniej. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.ogorek Re: PERITOL 02.03.05, 13:41 Droga Edyto. Lek można podawać od 2 roku życia czyli również u Pani dziecka tylko na litość boską po co???? Jest lekiem stosowanym w alergi, w migrenie i w zaburzeniach łaknienia a to nie to samo co u dziecka zdrowego, które nie ma apetytu. Odnośnie działań ubocznych to można wyczytać w ulotce ( np senność, oszołomoienie lub odwrotne pobudzenie a nawet drgawki szczególnie u małych dzieci- wszystkie te objawy uboczne dotyczą układu nerwowego!inne niedokrwistość, agranulocytoza, lukopenia uff! chyba wystarczy. Przepraszam że wystraszyłem. To bardzo dobry lek ale jak każdy lek ma działania uboczne i nie należy stosować bez isttnych wskazań Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś