mami7 09.06.05, 10:50 Czy Furagina, Jodid są lekami forouczulającymi? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: Leki fotouczulające 10.06.05, 17:13 Nie znalazłam nigdzie, żeby były, natomiast każdy z nich daje reakcje nadwrażliwości, ale nie są one związane ze światłem. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Leki fotouczulające 10.06.05, 17:36 Dziękuje bardzo. A jest pani w stanie powiedzieć jakie nadwrażliwości daje każdy z nich? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: Leki fotouczulające 13.06.05, 13:19 Furagin rzadko powoduje reakcje uczuleniowe: wysypkę skórną, pokrzywkę, gorączkę (jako reakcję alergiczną), świąd skóry, obrzęk warg i powiek, bardzo rzadko reakcje anafilaktyczne (czyli w uproszczeniu - reakcje uogólnione o bardzo ciężkim przebiegu). Preparaty jodu wywołują reakcje alergiczne częściej niż Furagin; są to różnego rodzaju wysypki skórne (m.in. podobne do trądziku), pokrzywka, obrzęk warg i powiek, wybroczyny skórne. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Leki fotouczulające 13.06.05, 13:30 Pani Ewo, dziękuje bardzo. O ile o Furaginie cos tam słyszałam, to Jodid nawet w ulotce o niczym nie ostrzega. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś