29.06.05, 08:53
Witam, prosze mi odpowiedziec na pytanie,jak to jest z tymi sterydami.Kiedy
je się stosuje,jaki jest ich skutek dzialania,czy są bezpieczne. Pediatra
wypisal Elocom mojemu 8 tyg synkowi na zmiany skorne na twarzy
(kaszka,wypryski,suche placki) z zaleceniem stosowania miejscowego przez 2-3
dni.Kolezanka jak uslyszala ze to ma zawartosc sterydu powiedziala zebym tego
nie stosowala u malego.Ale skoro lekarz toprzepisal to sie chyba zna i wie
jak to ma pomóc malemu. więc prosze o odpowiedz jak to jest z tymi sterydami.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • ewa_sk Re: Sterydy 29.06.05, 08:57
      Moja córka jak miała ok. 6 tygodni tez dostała Elocom na zmiany skórne na buzi
      (skaza). Stsowałam go chyba tylko 3 dni i wszystko zniknęło. Trzeba tylko
      cieniusieńko smarować i uważać żeby nie dostało się do oczu. Myślę, że takie
      krótkotrwałe stosowanie nie powinno zaszkodzić. Jeśli sie boisz to moze spróbuj
      na początek maści Alantan Plus (bez recepty) działa tez bardzo dobrze a nie ma
      sterydów.
      • barbi1 Re: Sterydy 29.06.05, 09:05
        Podobno leczenie sterydami powinno się wspierać takimi zwykłymi kremami bez recepty, tzn. np. raz w tygodniu maść ze sterydami, a w pozostałe dni zwykły krem. Nie używałam wprawdzie sterydów, ale nam na zmiany skórne (sucha łuszcząca się skóra i drobne wypryski na przedramieniu) pomógł krem A-derma Exomega. Jest dosyć drogi- 200ml- 49 zlotych, ale naprawdę jest wart tej ceny.
    • anek130 Re: Sterydy 29.06.05, 09:10
      a wiecie może jakie moga być skutki uboczne stosowania takich maści? jak to
      wpływa na maluszka/

Ania
    • anias29 Re: Sterydy 29.06.05, 09:13
      Kiedy inne środki zawiodły, lekarz przepisał Elocom. Pomogło natychmiast, ale
      smarowałam mieszanką: odrobinę Elocomu zmieszałam z dużo większą ilością
      zwykłej maści chłodzącej. Aha, i wolno posmarować najwyżej 4 razy. Mam w
      rodzinie dziewczynkę, którą smarowano maścią sterydową przez ok 2 tyg i potem
      miała przez rok problemy skórne.
    • agkowa Re: Sterydy 29.06.05, 09:17
      A czy smarowac jak się coś zaczyna pojawiac czy doprowadzic do
      stanu "gorszego"jak już ewidentnie nie pomoże nawet alantan który i tak
      stosujemy na codzień.
      Dzięki za tak szybki odzew.
      • anias29 Re: Sterydy 29.06.05, 09:28
        Smarowałam jak już stan skóry był fatalny, mały się drapał do krwisad
    • izia30 Re: Sterydy 29.06.05, 09:24
      sterydow nie powinno sie stosowac ot tak sobie. stosowane przez dluzszy czas
      powoduja ze skora staje sie bardzo cienka i wrazliwa na choroby skorne. ponadto
      sa to hormony ktore swietnie sie wchlaniaja do organizmu powodujac zawirowania w
      wewnetrznej gospodarce hormonalnej, w produkcji hormonow kory nadnercza, a to
      juz stanowi nie lada klopot.
      dlatego takich masci wolno stosowac tylko gdy stan skory jest naprawde oplakany,
      tylko miejscowo, na twzrzy szczegolnie ostroznie, nigdy nie xdluzej niz 3 dni
      pod rzad.
      zmiany przez ciebie opisane wygladaja na zmiany na tle alergicznym, muzisz
      szul\kac alergenu, wejdz i poszperaj na "alergiach"
      takim alergenem moze byc cos co ty jesz. lu cos z otoczenia dziecka np woda z
      kranu czy kosmetyki.
    • renata28 Re: Sterydy 29.06.05, 09:29
      Sterdydy powinno się stosować w ostateczności, a już na pewno z wielką
      ostrożnością (jeśli w ogóle) na twarz. Pod ich wpływem skóra staje się cieńsza
      i mogą powstać przebarwienia. Trzeba wtedy bardzo chronić przed promieniami
      słonecznymi.
      Moim zdaniem steryd dla 8 tyg. dziecka to gruba przesada i nieporozumienie.
      Mojej małej lekarz w przychodni też przepisył steryd (cutivate) na rączkę, ale
      po konsultacji z innym lekarzem (niestety prywatnie) zastosowaliśmy inną maść
      (znacznie łagodniejszą). Tylko u nas to była rączka, a nie twarz.
      Dużo ostatnio było o Elocom na forum Alergie (także o jego działaniu
      rakotwórczym), tam też pewnie poradzą Ci znacznie łagodniejsze środki.
      Czy masz pewność, że to alergia.
      Pamiętaj, że steryd nie leczy, jedynie chwilowo niweluje objawy, powinien być
      stosowany bardzo krótko i punktowo (to nie krem).
      Jeszcze raz napiszę. Nie zastosowałabym go u tak małego dziecka, jest wiele
      innych bezpieczniejszych specyfików.
      Pozdrawiam
    • haika Re: Sterydy 29.06.05, 10:00
      Stosowanie maści ze sterydami nie jest dobre, ale doprowadzenie buzi do takiego
      stanu, że juz nie wiadomo czy to wysypka czy już blizna - jest gorsze. Warto
      zastosować Elocom na 2- 3 dni, smarując 1 raz dziennie, o tej samej porze, lecz
      trzeba pamiętać o jednoczesnym natłuszczaniu tych miejsc, dlatego zazwyczaj
      łącznie z Elocomem lekarz przepisuje np. maść cholesterolową. Po Elocomie
      skórka robi się cieńsza, bardzo łatwo wówczas załapać jakies dodatkowe
      zakażenie, poza tym, długotrwałe stosowanie takich maści moze powodować pękanie
      naczynek itp. cuda. Ja smarowałam małą Elocomem 2 dni, a były to duże zmiany,
      nie wahałam się, wszystko natychmiast zeszło, niemniej lepiej byłoby w takich
      przypadkach sprawdzić od czego te zmiany (alergia, nadkażenie?) i eliminować
      szkodliwe składniki. Odsyłam na forum alergie, tam o Elocomie i maściach ze
      sterydami sporo napisano.
      • magnolia1973 Re: Sterydy 29.06.05, 10:13
        O sterydach już koleżanki sie szeroko wypowiedziały, więc nie będę tu nic
        dodawać. Powiem tylko, że nam pediatra poleciła na zmiany skórne maść
        bezsterydową Elidel. Działa wolniej niż sterydy (mam porównanie z Cutivate i
        Elocomem), ale działa i jest podobno bezpieczny. Fatalna jest tylko cena tej
        maści. Zapłaciłam za tubkę (15g o ile dobrze pamiętam) coś koło 110zł. Podobno w
        Niemczech idzie to kupić sporo taniej, ale powtarzam tylko co mi mówiła lekarka.
        Sama nie sprawdzałam.

Gosia
    • ikaes Re: Sterydy 29.06.05, 11:15
      podobno duża dawka sterydów powoduje opóźnienie w rozwoju, ale elocom nie ma
      ich dużo, a poza tym stosuje się go krótko i daje efekty. Ja używałam i nic się
      nie działo
      • ewa.m.kaminska Re: Sterydy 05.07.05, 12:39
        O sterydach pisałam już bardzo dużo, proszę wrzucić temat w przeglądarkę. W
        przypadku, gdy zachodzi konieczność wejścia ze sterydami (bo niekiedy jest to
        nieuniknione), powinno się leczenie rozpocząć od octanu hydrokortyzonu, bo
        działa najłagodniej. Stosowanie sterydów, zwłaszcza silnie działających, na
        skórę twarzy pociąga za sobą ryzyko rozstępów skórnych, rozszerzenia naczynek,
        ścieńczenia skóry, itp. Co do Elidelu - proszę pamiętać, że nie można go
        stosować u dzieci poniżej 2 lat (i to on jest ostatnio podejrzewany o
        rakotwórczość, a nie Elocom).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka