12.04.25, 09:23
Prawdopodobnie będę musiała zacząć brać sterydy na moją chore autoimmunologiczną. Pierwszy raz w życiu. Około 40 trochę przytyłam. Stosuje post przerywany. Ale zastanawiam się jak z tyciem po sterydach. Czy to jest do opanowania? Czy ma się ciągle ogromny apetyt? Czy je się tyle co zwykle a się tyje?
Czy zawsze jest ta „sterydowa twarz” jaką ktoś zamieścił gdzieś w wątku? Zobaczyłam i się przeraziłam. Wiem, że nie mam wyboru ale obawy jedynak niemałe się pojawiają.
I jeszcze jedno pytanie. Mam od dawna problem ze snem. Po sterydach człowiek jest bardziej „nakręcony”. Czy to się objawia też mniejszą ilością snu?
Obserwuj wątek
    • ajr27 Re: Sterydy 12.04.25, 09:44
      Z tego co czytałam, tycie jest cechą osobniczą. Nie każdemu sterydy to robią. Moje starsze dziecko bierze encorton w czasie rzutu choroby, więc jest to ok raz do roku przez miesiąc- dwa i nie ma żadnych skutków ubocznych. Warto spróbować, bo poprawę w samopoczuciu docenisz od razu.
      • katiemorag Re: Sterydy 12.04.25, 09:54
        Unikałam tego jak ognia ale chyba już nie mam wyboru. Lato, słońce, upały są najgorsze. Najbardzej lubię zimę i jesień.
        • ajr27 Re: Sterydy 12.04.25, 10:12
          Jak trzeba, to trzeba. Zawsze można zmieniać leki, znaleźć optymalny dla siebie. To nie wyrok. Powodzenia i niech Ci służy.
      • pytajacakinga Re: Sterydy 12.04.25, 10:05
        ajr27 napisała:

> Z tego co czytałam, tycie jest cechą osobniczą. Nie każdemu sterydy to robią. M
        > oje starsze dziecko bierze encorton w czasie rzutu choroby, więc jest to ok raz
        > do roku przez miesiąc- dwa i nie ma żadnych skutków ubocznych. Warto spróbować
        > , bo poprawę w samopoczuciu docenisz od razu.

Encorton brał mój kot przez rok, nie dosyć że mega przytył to ma takie skutki uboczne że np wylysial na połowie ciała dostal wapnicy skory i mimo ze od lat juz nie bierze tego sterydu to nadal mu siersc nie odrosła w tym miejscu.
        • ajr27 Re: Sterydy 12.04.25, 10:10
          Cóż poradzisz, nie znam człowieka, który po encortonie tak by miał.
    • brenda_bee Re: Sterydy 12.04.25, 09:57
      Też mam autoimmunologiczną. Też dostałam sterydy. Nie wzięlam ich.. też się bałam przytycia ( a już jestem grubawa) i efektów ubocznych. Stan zapalny wyciszyła chemia.
      Teraz zmieniłam lekarza, który zmienił diagnozę z rzs na łzs i nie dał sterydów. Dodał za to drugi immuonsupresant i mam nadzieję, że będzie dobrz czego i tobie życzę.
    • freja08 Re: Sterydy 12.04.25, 10:16
      Moja mama jest na sterydach z powodu choroby autoimmunologicznej i na wygląd terapia wpłynęła minimalnie, ale zachowanie to był dramat, mama zrobiła się drażliwa, obrażalska, wybuchała z byle powodu lub wpadała w płacz, nie dało się z nią na dłuższą metę wytrzymać, a niestety próby rozmowy kończyły się wypieraniem i obrazą. Warto sobie z tego zdawać sprawę i jeżeli takie objawy wystąpią, podjąć leczenie, a nie zatruwać życie otoczeniu. Moją mamę w końcu jakoś tata przekonał do wizyty u psychiatry, dostała dobrze dobrane leki i wszystko wróciło do normy, ale męczyliśmy się wszyscy przez kilka lat.
      • miurielamirsa Re: Sterydy 12.04.25, 10:29
        Po jednym sterydzie waga poszła w górę, ale po odstawieniu trochę schudłam. I jest ok.
        Twarzy nie miałam nigdy opuchniętej.
        Po innym sterydzie w sumie nie mam żadnych skutków ubocznych. Czasem miałam wrażenie spuchniętego języka ale to trwało kilka minut raz na jakiś czas i mijało.
        Jak będzie u Ciebie-trudno powiedzieć, ale pamiętaj, że zdrowie jest najważniesze.
      • chocolate_dog123 Re: Sterydy 12.04.25, 12:01
        No bo przecież sterydy tak wpływają na psychikę. Także nie wiem jaki sens wysyłać kogoś do psychiatry. Odstawia się leki - sterydy - które tak wypływają na psychikę.
    • celandine Re: Sterydy 12.04.25, 12:16
      To zależy od dawki, do 15 mg raczej nic się nie dzieje, ja się panicznie boję, że będę musiała brać a mam taką chorobę przy której dają nawet 60, wtedy niestety jest podobno dramat.
      • chocolate_dog123 Re: Sterydy 12.04.25, 12:25
        Nawet od wziewnych się tyje. Puchniesz i masz zwiększony apetyt.
    • mail-na-gazecie Re: Sterydy 12.04.25, 13:05
      Brałam Encorton i miałam niestety tzw. Księżycową twarz. Jednak ważniejsze było zdrowie i brak bólów reumatycznych. Sterydy maja spektakularne działanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka