Dodaj do ulubionych

Opadająca stopa

04.03.25, 15:32
Znacie przypadki porażenia nerwu strzałkowego i ile trwa powrót do pełnej sprawności ? Mój syn 26 lat, najpierw miał ból biodra i rozrywający ból w łydce. Dostał skierowanie do szpitala z podejrzeniem Rey kulszowej. Do szpitala wszedł jeszcze o własnych nogach, sprawny , ze szpitala wyjechał już na wózku inwalidzkim z opadająca stopą. W szpitalu był tydzień w tym 3 dni na sorze czekał na przyjęcie na odział neurologiczny. Wypuszczono go pod koniec stycznia że sterydami w zastrzykach i witaminami. Nie potrafił się spionizowac , załatwiłam chodzik z kółkami , od początku lutego, tydzień po wyjściu ze szpitala chodzi 5 razy w tygodniu na fizjoterapię ( laser/prądy, igły ) lewa stopa wróciła do normalnej aktywności, prawa czucie wróciło w palcach, może poruszać nimi ale unieść stopy nie potrafi ( nogę podniesie , zegnie . Stopy praktycznie cały czas opuchnięte ma, dostał leki na odwodnienie. Jest marzec , a tu spektakularnych efektów nie widać , ile to może jeszcze potrwać ?? Wszyscy jesteśmy chyba tym sfrustrowani , on miał konsultacje z psychologiem na oddziale jeszcze, dostał antydepresanty.
Obserwuj wątek
    • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 15:40
      2 tygodnie temu miał wizytę kontrolną u neurologa. Powiedział że jeśli to nerw strzałkowy to wystarczy leczenie zachowawcze, nie zaleca operacji, jeśli to ucisk na korzeń nerwowy od kręgosłupa to operacja, ale on też mu nie zagwarantuje czy to odniesie skutek, czy jednak to jest trawkę uszkodzenie i tak mu zostanie ... Nik nic praktycznie nie wie, każdy mówi coś innego. U syna nie było , kontuzji, wypadku , grypa kilka tygodni wcześniej, a później te bóle biodra i łydki . Plecy go nie bolały.
      • lillyinchains Re: Opadająca stopa 04.03.25, 16:30
        Rezonans głowy i rdzenia oczywiście był?
        Zespół Gillain-Barré

pulcino3 napisała:

> 2 tygodnie temu miał wizytę kontrolną u neurologa. Powiedział że jeśli to nerw
        > strzałkowy to wystarczy leczenie zachowawcze, nie zaleca operacji, jeśli to uci
        > sk na korzeń nerwowy od kręgosłupa to operacja, ale on też mu nie zagwarantuje
        > czy to odniesie skutek, czy jednak to jest trawkę uszkodzenie i tak mu zostanie
        > ... Nik nic praktycznie nie wie, każdy mówi coś innego. U syna nie było , kont
        > uzji, wypadku , grypa kilka tygodni wcześniej, a później te bóle biodra i łydki
        > . Plecy go nie bolały.
        >
        • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 19:03
          Nie był, nie zmieścił im się w tubie. Muszę teraz poszukać otwartego. Nikt pod kontem innym niż rwa go nie diagnozował.
          • lillyinchains Re: Opadająca stopa 04.03.25, 23:01
            Miał punkcję lędźwiową?
            Pilnie zrobić rezonans rdzenia kręgowego, zwłaszcza za odcinek lędźwiowo-krzyżowy i piersiowy oraz rezonans głowy.
            Oczywiście poinfcekcyjny zespół autoimmunologiczny Guillian-Barre był brany pod uwagę, wykluczono też stwardnienie rozsiane i naciek w rdzeniu u młodego człowieka?
            Miał jakieś przeciwciała sprawdzane? Prążki monoklonalne?
            Jak morfologia, CRP, elektrolity, próby wątrobowe, albuminy, wapń, glukoza?

pulcino3 napisała:

> Nie był, nie zmieścił im się w tubie. Muszę teraz poszukać otwartego. Nikt pod
            > kontem innym niż rwa go nie diagnozował.
            >
      • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 19:19
        Tym bardziej, że szedł samodzielnie do szpitala, to o własnych nogach , z walizką w ręku. Każdy myślał że kroplówkami go tam podrasują i gościu będzie śmigać jak nowo narodzony. A tu ? Wózek inwalidzki, brak możliwości pionizacji, nie potrafi utrzymać się na nogach i nikt nic więcej nie doradził, poza wyświechtanym że " powinien schudnąć ". Jakby to coś zmieniło i ożywiło ta stopę , od szpitala schudł 7 kg. Ale bez ruchu i z obrzękami stóp, to nie takie proste.
    • panna_lila Re: Opadająca stopa 04.03.25, 15:42
      Ja bym chyba to skonsultowała z jeszcze jednym neurologiem/ neurochirurgiem. A to porażenie było spowodowane czymś? Czy samo z siebie? Miał rezonans?
      • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 15:51
        Nie miał rezonansu , tylko TK, wyszła wielopoziomowa dyskopatia L3/L4, L5/L6 L S
        • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 15:53
          Otyły jest i wielki , od 2 lat leczy się w poradni bariatrycznej
    • galaxyhitchhiker Re: Opadająca stopa 04.03.25, 15:47
      Macie pewność, że to neurologiczne? Ten rozrywający ból w łydce to jest ostry objaw zakrzepicy, konsultowaliście to z flebologiem?
      • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 15:53
        Nie, był w szpitalu na oddziale neurologicznym.
        • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 15:54
          Stopy spuchnięte do dziś i ogranicza to dodatkowo chodzenie, mobilność ten stopy
        • galaxyhitchhiker Re: Opadająca stopa 04.03.25, 16:21
          To skonsultujcie. Zwłaszcza jeśli sam neurolog nie jest pewien co się dokładnie dzieje.
    • nick_z_desperacji2 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 16:20
      Mi przy wyjściu z chirurgii szczękowej powiedzieli, że nerwy mogą się do 2 lat regenerować. porażona część języka zaczęła odzyskiwać sprawność po 6 m-cach, a to nerwy o wiele krótsze niż strzałkowy. Także nie chcę Cię martwić, ale to, że po nieco ponad miesiącu nie ma jakichś rzucających na kolana efektów to raczej norma. To trwa o wiele dłużej.
      • pulcino3 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 19:09
        Załamka. Do tej pory był pełnosprawny , tyle że otyły, leczył się bariatrycznie, nawet zdecydował się już do weryfikacji do zabiegu , żeby jakoś zmienić ta swoją sytuację. Na jesień kupił sobie nowe auto, pracował i nic nie zapowiadało , że za chwilę bez chodzika do kibla nie będzie umiał się przemieścić , czy samodzielnie ustać kilku minut, nie mówiąc już o jeżdżeniu samodzielnym na rehabilitację chociażby.
    • lillyinchains Re: Opadająca stopa 04.03.25, 16:31
      Potrzebny rezonans magnetyczny kręgowego i mózgu!

puzcino3 napisała:

> Znacie przypadki porażenia nerwu strzałkowego i ile trwa powrót do pełnej spraw
      > ności ? Mój syn 26 lat, najpierw miał ból biodra i rozrywający ból w łydce. Dos
      > tał skierowanie do szpitala z podejrzeniem Rey kulszowej. Do szpitala wszedł je
      > szcze o własnych nogach, sprawny , ze szpitala wyjechał już na wózku inwalidzki
      > m z opadająca stopą. W szpitalu był tydzień w tym 3 dni na sorze czekał na przy
      > jęcie na odział neurologiczny. Wypuszczono go pod koniec stycznia że sterydami
      > w zastrzykach i witaminami. Nie potrafił się spionizowac , załatwiłam chodzik z
      > kółkami , od początku lutego, tydzień po wyjściu ze szpitala chodzi 5 razy w t
      > ygodniu na fizjoterapię ( laser/prądy, igły ) lewa stopa wróciła do normalnej a
      > ktywności, prawa czucie wróciło w palcach, może poruszać nimi ale unieść stopy
      > nie potrafi ( nogę podniesie , zegnie . Stopy praktycznie cały czas opuchnięte
      > ma, dostał leki na odwodnienie. Jest marzec , a tu spektakularnych efektów nie
      > widać , ile to może jeszcze potrwać ?? Wszyscy jesteśmy chyba tym sfrustrowani
      > , on miał konsultacje z psychologiem na oddziale jeszcze, dostał antydepresanty
      > .
      >
      >
    • wakacje_50 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 19:24
      Myślałam, że będzie o opadającej stopie życiowej 😂 mnie opadła, stąd taka myśl
    • joasia33 Re: Opadająca stopa 04.03.25, 19:43
      Miałam bocianią, czyli opadającą stopę po porażeniu nerwu strzałkowego podczas 9-godzinnej operacji. Rehabilitacja trwała 2 lata, w międzyczasie na schodach stopa mi spadła ze stopnia i doszło do pogorszenia ustawienia. Trzy lata chodziłam z taką wykrzywioną nogą, nie mogąc postawić pięty na podłożu. Neurolog kazał dać botoks. Wyrzucona kasa. Pierwszy ortopeda kazał kupić kule i się z tym pogodzić (!). Trzeci chciał zakładać aparat Ilizarowa.😒 Rehabilitant wciąż przychodził, masował, prądy, laser - guzik to dawało, bo nerw wprawdzie się w ok. 90% zregenerował, ale ustawienie stopy zostało. To był dla mnie dramat. Dializy mi nie przeszkadzały, niepełnosprawność ruchowa bardzo. W końcu trafiłam do dr Uli Zdanowicz w Warszawie. To była pierwsza doktor, która powiedziała, że przecież to się da naprawić. RTG, TK, rezonans i operacja. Po operacji miałam gips na 6 tygodni, a potem miesiąc rehabilitacji, podczas której na nowo uczyłam się chodzić. Operację miałam w 2016. To był dla mnie cud, znów postawić piętę na ziemi i chodzić bez kul. Od porażenia nerwu minęło 12 lat. Czucie w tej nodze, a stopie szczególnie jest inne, niż w zdrowej. Stopa jest lekko nadwrażliwa. Mięśnie nie odbudowały się całkowicie, więc widać dysproporcję niewielką. Nie zrobię też pełnego przysiadu. Ale to wszystko jest nieważne, bo i tak jest fantastycznie w porównaniu z tym, co było.
      • anna2607 Re: Opadająca stopa 29.03.25, 09:16
        Czy mogłabym prosić o więcej szczegółów dotyczących zabiegu ? Mam podobny problem, po prostym zabiegu neurochirurgicznym na odcinku lędźwiowym opadła mi stopa. Poszłam na zabieg o własnych nogach, a obudziłam się po operacji z niedowładem stopy. Minęło już 10 m-cy, które raczej nazwę wegetacją niż życiem, kilka konsultacji, kilka diagnoz, każda inna...Będę zobowiązana za odpowiedźsmile
    • birch70 Re: Opadająca stopa 05.03.25, 12:01
      Tempo regeneracji nerwu strzałkowego jest bardzo powolne - tak usłyszałam od ortopedy po operacji na kości strzałkowej, gdy po zejściu znieczulenia nie miałam praktycznie czucia w zewnetrznej części łydki. Na szczęście nie doszło do porażenia, co było pierwszą rzeczą, którą sprawdzono po zabiegu. Minęło już prawie 1,5 roku, a czucie wróciło tak w 80%, stopa nadal odrobinę puchnie, ale stan powolutku się poprawia. Tak więc potrzeba cierpliwości, to może potrwać...
    • katarrynka Re: Opadająca stopa 05.03.25, 15:49
      Ja mam opadająca- teraz już lekko przez polineuropatię- pozostałośc po sepsie. Wcześniej oczywiście żeby wykluczyć inne możliwości opadania miałam MRI głowy i kręgosłupa. Chorobę potwierdzono na neurologii badaniem ENG. Nerw strzałkowy regeneruje się baaardzooo długooo. Odradzono mi operacje z powodu innych chorób towarzyszących, pomaga orteza zewnętrzna, rehabilitacja i leczenie w poradni leczenia bólu. Pozostała duża nadwrażliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka