klar5 14.07.05, 08:38 Witam! niedługo urodzę pierwsze dziecko, słyszałam że przed kąpielą niemowlaka do wody dodaje się nadmanganian potasu. proszę o wyjaśnienie czy tak rzeczywiście jest, a jeśli tak to jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lula11 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 14.07.05, 12:04 Witaj, ma miesieczne dziecko i od ponad dwóch tygodni kąpię go w wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu, poniewaz miała ropne potówki. Dzieki takiej kapieli i masci na recepte wszytko zniknelo). Nadm. potasu rozpuszcza sie w szklance wody i dodaje do kapieli tak, by woda byla blado-rózowa, my mamy biała wanienke, wiec łatwo uzyskac ten kolor. Agata. Odpowiedz Link Zgłoś
klar5 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 14.07.05, 13:09 dziękuję, w taki razie też kupię i będę go stosowała podczas kąpieli mojej jeszcze nie narodzonej córci. Odpowiedz Link Zgłoś
bombeleek maść na potówki 14.07.05, 18:36 witam, u mojej 11 dniowej córeczki tez pojawiły się ropne potówki na szyjce i główce. kąpię ją w nadmanganianie ale jeszcze nie widze poprawy. piszesz, ze masz maść. mogłabyś mi powiedzieć co to za masć? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.jazdzyk Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 15.07.05, 23:38 Nadmanganian potasu posiada silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia, w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Stosuje się go wyłącznie w sytuacjach koniecznych. W związku z powyższym nie zalecałabym kąpieli noworodka z dodatkiem tego preparatu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 16.07.05, 11:48 Mi zaleciła taka kapiel pediatra ze wzgledu na duza ilosc potowek, kapiel pomogla i stosuje ja TYLKO, gdy cos sie dzieje ze skora łacznie z mascia przepisana na recepte, jej sklad lekarz pediatra sam mi ustalił i wypisal na recepcie, masc wykonywana jest w aptece i jest bartdzo dobra, poprawa jest bardzo szybko, ropne potówki na pupie znikneły po dwóch dniach, ale juz nastepnegp dnia po zastosowaniu leczenia bardzo sie zmniejszyły. Agata. Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 18.07.05, 12:00 potówki przewanie znikaja same, i nie trzeba jakis specjalnych zabiegów. Oprócz nie przegrzewania dziecka. Dobra jest mąka ziemniaczana. Co do kąpieli- bardzo dobre efekty daje mycie w krochmalu. Poczatkowo sama wodą, nie ma sensu uzywania detergentów, tak małe dziecko nie brudzi się przeciez. A mydła wysuszaja skórę. Ja używam na zmiane krochamlu i preparatu Balneum Herbal. Polecam !! jest do kupienia w aptece. Dodaje sie do wody niewielka ilość, i taka woda myje dziecko. Mój synek jest dzieckiem przenoszonym, urodził sie z dość brzydką skórą. Miał liczne krostki, plamki, bardzo się łuszczyła. Po 3 dniach od powrotu do domu (szpitalnego mycia pod kranem nie liczę) wszystko ustąpiło, teraz ma sliczną, gładką skórę. Balneum uzywałam równiez dla swojej córki, która ma dość silne AZS i tez swietnie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
karotka11 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 26.07.05, 15:25 A czy do takiej wody z nadmanganianem dodaje się jeszcze jakiś płyn do kąpieli? Odpowiedz Link Zgłoś