Dodaj do ulubionych

nadmanganian potasu czy dodawac do wody?

14.07.05, 08:38
Witam!
niedługo urodzę pierwsze dziecko, słyszałam że przed kąpielą niemowlaka do
wody dodaje się nadmanganian potasu. proszę o wyjaśnienie czy tak
rzeczywiście jest, a jeśli tak to jak długo?
Obserwuj wątek
    • lula11 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 14.07.05, 12:04
      Witaj,
      ma miesieczne dziecko i od ponad dwóch tygodni kąpię go w wodzie z dodatkiem
      nadmanganianu potasu, poniewaz miała ropne potówki. Dzieki takiej kapieli i
      masci na recepte wszytko zniknelosmile). Nadm. potasu rozpuszcza sie w szklance
      wody i dodaje do kapieli tak, by woda byla blado-rózowa, my mamy biała wanienke,
      wiec łatwo uzyskac ten kolor.
      Agata.
      • klar5 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 14.07.05, 13:09
        dziękuję, w taki razie też kupię i będę go stosowała podczas kąpieli mojej
        jeszcze nie narodzonej córci.
      • bombeleek maść na potówki 14.07.05, 18:36
        witam, u mojej 11 dniowej córeczki tez pojawiły się ropne potówki na szyjce i
        główce. kąpię ją w nadmanganianie ale jeszcze nie widze poprawy. piszesz, ze
        masz maść. mogłabyś mi powiedzieć co to za masć?
    • malgorzata.jazdzyk Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 15.07.05, 23:38
      Nadmanganian potasu posiada silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki
      tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia, w maściach do
      odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Stosuje się go wyłącznie
      w sytuacjach koniecznych. W związku z powyższym nie zalecałabym kąpieli
      noworodka z dodatkiem tego preparatu. Pozdrawiam.
      • lula11 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 16.07.05, 11:48
        Mi zaleciła taka kapiel pediatra ze wzgledu na duza ilosc potowek, kapiel
        pomogla i stosuje ja TYLKO, gdy cos sie dzieje ze skora łacznie z mascia
        przepisana na recepte, jej sklad lekarz pediatra sam mi ustalił i wypisal na
        recepcie, masc wykonywana jest w aptece i jest bartdzo dobra, poprawa jest
        bardzo szybkosmile, ropne potówki na pupie znikneły po dwóch dniach, ale juz
        nastepnegp dnia po zastosowaniu leczenia bardzo sie zmniejszyłysmile.
        Agata.
    • coronella Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 18.07.05, 12:00

potówki przewanie znikaja same, i nie trzeba jakis specjalnych zabiegów. Oprócz nie przegrzewania dziecka. Dobra jest mąka ziemniaczana.
      Co do kąpieli- bardzo dobre efekty daje mycie w krochmalu. Poczatkowo sama wodą, nie ma sensu uzywania detergentów, tak małe dziecko nie brudzi się przeciez. A mydła wysuszaja skórę.
      Ja używam na zmiane krochamlu i preparatu Balneum Herbal. Polecam !! jest do kupienia w aptece. Dodaje sie do wody niewielka ilość, i taka woda myje dziecko.

Mój synek jest dzieckiem przenoszonym, urodził sie z dość brzydką skórą. Miał liczne krostki, plamki, bardzo się łuszczyła. Po 3 dniach od powrotu do domu (szpitalnego mycia pod kranem nie liczę) wszystko ustąpiło, teraz ma sliczną, gładką skórę.

Balneum uzywałam równiez dla swojej córki, która ma dość silne AZS i tez swietnie działa.
      • karotka11 Re: nadmanganian potasu czy dodawac do wody? 26.07.05, 15:25
        A czy do takiej wody z nadmanganianem dodaje się jeszcze jakiś płyn do kąpieli?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka