trik 29.08.02, 08:47 przeczytałam w jednej z odpowiedzi, że w ciąży nie powinno sie używać retinolu; jestem w 7 miesiącu ciąży i przez cały czas używałam kremu do twarzy Yves Rocher - pro-retinol 100% vegetal enzymes de jeunesse czy zrobiłam błąd ((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia_kwiat Re: retinol 30.08.02, 19:08 Witam, Nie ma powodow do obaw, dla wyjasnienia kopiuje fragmenty moich tekstow ze strony wizaz.pl Estry witaminy A czy też czasem beta-karoten są chwytliwie nazywane przez firmy kosmetyczne pro-retinolem, nie dajmy się jednak nabrać. Pro-retinol to jeszcze nie retinol tylko jego prekursor. Kremy z serii Pro-retinol 100 % Vegetal Yves Rocher Jak już sama nazwa serii wskazuje, kremy zawierają tzw. pro-retinol roślinny, a z pierwszej części artykuły wiadomo, że rośliny nie produkują witaminy A w postaci retinolu tylko w postaci jej prekursora czyli beta-karotenu. Kremy te zawierają więc witaminę A w postaci beta-karotenu oraz plamitynianu retinylu. Przykładowo jeden z tej serii krem na dzień i noc „Soin auto defense jour nuit”- zawiera oprócz stosunkowo niedużej ilości witaminy A w dwóch powyżej wymienionych formach, witaminę E, natłuszczający i odżywczy wyciąg z orzeszków makadamia, wyciąg ze słonecznika, papai oraz nawilżający sorbitol. Kremy te polecane są w każdym wieku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: retinol 02.09.02, 09:10 trik napisała: > przeczytałam w jednej z odpowiedzi, że w ciąży nie powinno sie używać > retinolu; jestem w 7 miesiącu ciąży i przez cały czas używałam kremu do > twarzy Yves Rocher - pro-retinol 100% vegetal enzymes de jeunesse czy > zrobiłam błąd ((( Możesz być spokojna - pisałam o dużych dawkach retinolu, a z wypowiedzi Basi (pod którą się podpisuję) oraz z faktu, że krem zawiera roślinny proretinol wynika, że chodzi o beta-karoten. Jest on bezpiecznym prekursorem retinolu, ale stosując go nie grozi nam ryzyko przedawkowania, bo organizm przetwarza go w wit. A tylko w ilościach, jakie są nam potrzebne. W Twojej sytuacji najważniejsze jest, aby łączna ilość witaminy A w postaci retinolu, jaką przyjmujesz doustnie w tabletkach (Materna, Centrum, itp.)oraz w diecie, zasadniczo nie przekraczała 5000 j.m. dziennie. Dlatego kobietom w ciąży nie zaleca się np. jedzenia wątróbki, bo zawiera ona dużo wit. A i wtedy łatwo jest tę ilość przekroczyć. Pozdrawiam i życzę ślicznego bobasa. Odpowiedz Link Zgłoś