28.08.05, 00:50
Mojemu synkowi (niecałe 3 lata) zrobiła się afta na we. str. policzka. Skarży
się, ze go boli. Czym można to leczyć? Bo podobno na aphtin jest za mały?
Obserwuj wątek
    • annajanus Re: afty 13.09.05, 10:05
      Witam, sama od dzieciństwa miecze się z aftami, mój 7-letni syn ma je również.
      Po latach prób znalazłam mój domowy sposób na afty: płukamy obydwoje usta oliwa
      z oliwek extra vergine, po czym koniecznie wypluć. Raz dziennie zapobiegawczo a
      gdy już się pojawia to dwa, trzy razy dziennie. Taki maluch jak Twój syn pewnie
      nie będzie chciał płukać ust, jest to na początku dość nieprzyjemne wiec
      należałoby nanosić nasączonym oliwą z oliwek patyczkiem higienicznym na
      zmienione miejsce. Absolutnie bezpieczne i w naszym przypadku działa zawsze,
      afta znika po 2-3 dniach a ulgę czuje się natychmiast. Mam nadzieję, że
      zadziała, pozdrawiam, A.
      • ewa.m.kaminska Re: afty 15.09.05, 13:32
        Niczym Pani nie ryzykuje, próbując metody z oliwą, bo Aphthinu nie wolno
        stosować do 11 lat. Moze rzeczywiście pomoże?
        • robertaa Re: afty 24.09.05, 22:01
          witam, dopiero dziś tu trafiłam, stad moje"trzy grosze" z opóźnieniem. Mam
          nadzieję że problemu już nie ma ale może na przyszłośc... tfu tfu.
          Moje dziecko (wówczas 1,5 roczne) paskudnie sie męczyło z aftami, całe wnętrza
          policzków. trwało to bardzo długo, ok. 2 tygodni, nie mogła juz nic jeśc pic,
          ryczałyśmy obie, żaden lek nie pomagał. w końcu trafiłam przypadkiem do
          kolejnego (3)lekarza, który polecił Tantum Verde na zmianę z Echinacea w sprayu
          firmy Weleda (mam nadzieję że nie pomyliłam nazwy firmy). Jeszcze tego samego
          dnia zaczęło schodzic, nastepnego - zostaly ledwo ślady. Jak dotąd, było to dla
          mnie odkrycie życia... pozdrawiam i zyczę zdrówka
    • izia30 Re: afty 26.09.05, 12:53
      tani niezawodny sposob, ale nieco kontrowersyjny. mocz wlasny dziecka. wystarczy
      przetrzec 2 razy dziennie buzie wewnatrz, zejdzie to profilaktycznie zabieg
      powtarzac co tydzien. doskonale tez zwalcza plesniawki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka