jagoda2 16.11.05, 22:28 Czy Atecortin rzeczywiście można stosować do nosa na katar? Jeżeli to, jak długo? Dziękuję za odpowiedź. Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penelina Re: Atecortin do nosa? 16.11.05, 23:07 Hmmmm ... , Jagódko Ja Ci odradzam - zdecydowanie. Z dwóch powodów: - po pierwsze - <a href="www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3? lek=258"Atecortin</a> to lek zawierający dwa antybiotyki, a katar to z reguły infekcja wirusowa, której nie leczy się antybiotykami; - po drugie - preparat ten zawiera hydrocortyzon - czyli glikokortykosteroid. A zatem - odpada nawet stosowanie na twarz, nie mówiąc już o wnętrzu nosa Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek161 Re: Link się rozjechał :-) 21.11.05, 17:38 Zatem jaka wiedze maja lekarze? Będąc w szpitalu w Lublinie (Klinika),po porodzie maść atecortin była zalecana przez pediatrę na ropiejące oczka oraz zmainy skórne, właśnie na buzi. Obecnie moja pani doktor zaleciła tę maść do nosa na katar. Co Wy na to? Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Link się rozjechał :-) 21.11.05, 18:05 Gosiu Zastosowanie Atecortinu jest takie ( kopiuję z linku, który podałam wyżej ): Alergiczne stany zapalne spojówek oraz kącików oka, z towarzyszącą infekcją bakteryjną. Zapalenie rogówki i twardówki, zapalenie błony naczyniowej oka, stany po urazach i zabiegach chirurgicznych oka (po upływie 7 dni od urazu lub chwili wykonania zabiegu). Stany zapalne ucha zewnętrznego i wewnętrznego z towarzyszącą im infekcją bakteryjną [...] Tyle podaje producent. Nie ma ani słowa o stosowaniu tego preparatu w innych, niż wymienione przypadki. Zwróć również uwagę, że wszystkie schorzenia, które można Atecortinem leczyć - to zakażenia bakteryjne, nie wirusowe. Natomiast katar - co powtórzę raz jeszcze - jest z reguły infekcją wirusową - zatem nie leczy się jej antybiotykiem. I jeszcze - o wiedzy lekarzy ... Heh ... , Gosiu - prawda jest taka, że bardzo wielu pediatrów nie szkoli się zawodowo, nie śledzi nowinek medycznych, nie jest na bieżąco z rozporządzeniami Ministra Zdrowia, ukochanym ich "lekiem na całe zło" - są antybiotyki ... etc., etc. Smutne to i niepokojące bardzo - ale niestety, prawdziwe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: Link się rozjechał :-) 21.11.05, 19:08 No cóż... mojej córce (wtedy paromiesięcznej zaledwie) Atecortin zapisała naprawdę świetna neonatolog twierdząc, że podają go nawet noworodkom, podobnie jak mnóstwo innych leków, o czym nam się nawet nie śni. A propos kataru - rzeczywiście zazwyczaj zaczyna się jako wirusowy, ale u mojej córki niemal zawsze kończy się jako katar bakteryjny. Do tej pory nigdy nie podawałam jej kropli do nosa (co chyba było jednak błędem) a Atecortin - jak dotąd - zawsze pomagał, ale stosowałam go dopiero wtedy, kiedy katar zaczynał mieć znamiona bakteryjnego. Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Link się rozjechał :-) 21.11.05, 19:56 No, ja się posiłkuję wyłącznie tym, co napisał producent. Nie jestem lekarzem, zatem wiedzę co i na co stosować - mogę czerpać li i jedynie z różnych publikacji, stron medycznych, ulotek, czy wskazówek od pediary mojej córki ( naprawdę, bardzo dobrej lekarki ). Myślę jednak, że gdyby Atecortin nadawał się do nosa ( ot, choćby w przypadku, gdy "zwykły", wirusowy katar zamienia się w zielony, gęsty, bakteryjny ) - to producent pewnie by o tym poinformował. Ale - mogę się mylić. Zobaczymy, co powie Pani Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Link się rozjechał :-) 21.11.05, 20:13 Nie stosowałam, ale dwóch pediatrów zapisało mojemu dziecku do nosa właśnie atecortin. Z forum o zdrowiu dziecka, wiem, że lekarze przepisują i innym dzieciom z powodzeniem. Tłumaczenie lekarza: lepiej leczyć miejscowo katar bakteryjny, niż podawać antybiotyk ogólnoustrojowo. Czy to jest słuszne? Ocene pozostawiam, mądremu pediatrze W mojej ulotce atecortinu, chyba była to zawiesina napisane było jeszcze, żeby nie stosować u dzieci. I bądź tu mądrym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: Link się rozjechał :-) 24.11.05, 14:19 Nie ma żadnego uzasadnienia, żeby stosować Atecortin do nosa, co więcej jest to wbrew zarejestrowanym wskazaniom dla tego leku. Ponadto nie jest to lek do stosowania u dzieci (z wyjątkiem szczególnie uzasadnionych przypadków), a tym bardziej u niemowląt. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka_h Re: Link się rozjechał :-) 27.11.05, 22:45 Mojemu dziecku jak miało 2 tyg lekarz też przepisał atekortin i stosowałam przez kilka dni. Słyszałam ze wielu lekarzy go przepisuje, też się dziwiłam ze to masc do oczu i uszów a mi dał na katar. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Link się rozjechał :-) 28.11.05, 19:00 I dzisiaj kolejny lekarz zapisał mojemu dziecku atecortin do nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Link się rozjechał :-) 30.11.05, 20:11 I była u nas dzisiaj pani pediatra, bardzo rozsądna i powiedziała to co pani Ewa. Czyli, atecortin nie do nosa, nie dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś