Dodaj do ulubionych

kosmetyki dla noworodka

05.12.05, 18:12
Pani Doktor,
niedługo urodzę po raz pierwszy. Nie chciałabym być "konsumpcyjną mamą",
która niepotrzebnie zakupi masę kosmetyków dla dziecka. Jednocześnie słysze
że dużo kosmetyków uczula...
Prosze o radę jakie kosmetyki-co do kąpania, do smarowania pupy...żeby nie
przesadzić- słyszałam o płynnej parafinie dodawanej do kąpieli, do pupy
podobno dobrez sprawadzają się krem alantan lub linomag- jak jest opinia Pani
Doktor? Moze wystarczy oliwka?
Czy to prawda, ze lepiej unikać "zasypek",talków?
Jaka jest Pani opinia na temat olejku na ciemieniuszkę Skabu Matki- czy warto
kupić to przed porodem?

Z góry dziękuję za odpowedź
Niedoświadczona Przyszła Mama
Obserwuj wątek
    • beata_78 Re: kosmetyki dla noworodka 07.12.05, 09:17
      Nie jestem Panią doktór, ale niedawno urodziłam synka i przed porodem kupiłam
      mnóstwo zbędnych kosmetyków, dlatego odradzam kupowania niepotrzebnych rzeczy.
      Na początek kup sobie linomag lub alantan do pupy i mydełko do kąpania. Po
      porodzie zobaczysz czy dzidzia ma suchą skórę i potrzebuje dodatkowej
      pielęgniacji czy nie. Na początku skóra jest bardzo delikatna więc im mniej
      kosmetyków tym lepiej. Mój mały był przenoszony i urodził się z bardzo suchą
      skórą, która pękała mu w zgięciach, w szpitalu pediatra zaleciła mi kąpiele w
      płynie Oilatum, ale szczerze powiem odradzam, drogi kosmetyk który pomaga tylko
      na chwilę. Ja stosowałam parafinę ciekłą to natłuszczania skóry po kąpieli
      zamiast oliwki i po dwóch dniach była duża poprawa, ( do kupienia w aptece cena
      ok. 4 zł)zaleciła mi to położna która przyszła po porodzie do domu na wywiad.
      Olejku na ciemieszuke nie kupuj, bo nie wiesz czy wogóle będzie ją miał, mój
      miał bardzo malutką, posmarowałam parafiną parę razy i zniknęła. Później sama
      zobaczy co najlepiej służy mu do pupci, jedni wolą alantan drudzy linomag, ja
      po 2 tygodniach przeszłam na krem przeciw odparzeniom NIVEA i stosuję go do
      dzisz, bo jest super, chociaż troche ciężko się rosmarowuje. Podobno pachwinki
      lepiej jest zasypywać niż natłuszczać i na początku zasypywałam a pupę
      smorowałam linomagie, ale to chyba nie ma sensu.
      Teraz wszystko jest do kupienia, nawet w przyszpitalnych sklepikach i aptekach,
      dlatego jak będziesz czegoś bardzo potrzebowac to kupisz, ale wcześniej nie ma
      sensu. Zaopatrz się tylko w spirytus 70% do pępka oraz gaziki i patyczki do
      uszu, bo nimi lepiej przemujesz pępuszek w środku,a ha i kup sobie sól
      fizjologiczną do przemywania oczek, u mnie bardzo się przydała, bo oczka
      ropiały na początku. A dla siebie kup maść na popekane brodawki przyda się już
      w szpitalu.
      Pozdrawiam,
      Beata
    • sandra.w Re: kosmetyki dla noworodka 07.12.05, 13:31
      a moja coreczka ma poł roczku i jak do tej pory nie uzywam zadnych kosmetykow,
      za wyjątkiem sudocremu na pupke ( nigdy mi sie nie odparzyla jeszcze), soli
      fizjologicznej do mycia oczek i sterimaru do nawilżania nosa( polecam bo grzeją
      kaloryfery i w nosku susza). jak dziecko ma ladna skore to po co ja czymś
      smarować? tylko sie bedzie wysuszac potem, jak nie posmarujesz.zobaczysz po
      porodzie jak dziecko bedzie sie " prezentowało". wszystko ci pediatra powie, na
      zapas nic nie kupuj. ja nakupilam Nivea Baby caly zestaw, a moja malą po nivea
      obsypalo. warto kupić krem na mroz (jesli urodzi sie w zimie).
      spokojnego porodu.
      • sajpa Re: kosmetyki dla noworodka 07.12.05, 14:00
        bardzo Wam dziekuję za odpowiedzi, to naprawdę najlepsza pomoc dla takiego
        zółtodzioba pozdrawiam
    • malgorzata.jazdzyk Re: kosmetyki dla noworodka 07.12.05, 22:57
      Obecnie dostępna jest na rynku duża ilość różnorodnych kosmetykow
      przeznaczonych dla noworodków . Moim zdaniem powinna Pani wstrzymać się z
      zakupem ich do momentu narodzin dziecka, ponieważ może zaistnieć potrzeba
      zastosowania określonej grupy kosmetyków, zależnych od stanu skóry dziecka.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka