Dodaj do ulubionych

Uczulenie na proszki

29.05.06, 10:44
Witam wszystkich , moja miesięczna Małgosia ma ciągle pojawiające się
chrosktki na buzi, przetestowałam już wszystkie proszki wraz z płatkami.
Poradźcie jakie maści/kremy moga być pomocne lub w czym prać ubranka i
pościel.
Obserwuj wątek
    • sea80 Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 11:13
      Moze krem/masc Triderm, krostki znikaja po jednym zastosowaniu (ale nie wiem czy
      mozna kupic bez rcp.) albo kąpiel w krochmalu-tez identyczny efekt.
      a moze mała ma skaze białkowa albo to sa potówki
      pozdrawiam
    • b.bujak Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 11:37
      wygląda raczej na to, ze przyczyna tkwi gdzie indziej - moze to byc trądzik
      niemowlęcy lub uczulenie pokarmowe; w przypadku uczulenia na środek piorący
      zmiany pojawiłyby się również w innych miejscach ciała a nie tylko na twarzy (
      ktora ma najmniejsza stycznosc z tkaninami );
      jeśli chcesz jednak testowac nadal środki piorące, to ja polecam te w postaci
      płynów ( mleczek ) - ja piore w płynie do prania Dzidziuś - polecam ( ogólnie w
      proszkach jest dużo niepotrzebnych dodatkow, tworzacych nośnik substancji
      aktywnych; dodatki te moga pozostawac niedopłukane na tkaninie - w środkach w
      postaci płynów tym nośnikiem jest woda )
      i pamietaj o dodatkowym cyklu płukania
      • agnes019 Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 11:47
        Dzięki, a czy uczulenie pokarmowe lub skaza białkowa pojawiła by sie tylko na
        twarzy?
        chyba lepiej iść do lekarza niż dalej testować na dzidzi!
        • sea80 Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 12:21
          skaza bialkowa lubi "zaczynac" od buzi i uszek
        • b.bujak Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 15:58
          jesli karmisz piersia, to w tym wieku często dzieci mają trądzik niemowlęcy (
          reakcja na hormony z mleka matki )
          skaza białkowa to tez uczulenie pokarmowe
          zarowno trądzik, jak i uczulenia pokarmowe rzezywiscie często zaczynają sie od
          buźki
          • ewa.m.kaminska Re: Uczulenie na proszki 30.05.06, 11:54
            1. B.Bujak ma rację, to nie musi być zaraz objaw alergii, lecz np. trądzik
            niemowlęcy - wtedy nie robi się w zasadzie nic, bo i tak sam mija po kilku
            miesiącach, choć czasem potrafi utrzymywać się nawet do roku życia. Jednak ze
            względu na to, że maluszek ma dopiero miesiąc, namawiałabym Panią na wizytę u
            pediatry.
            2. Co do prania, to opiniowaliśmy następujące produkty: Jelp, Jelp Kolor,
            Lovela (mleczko i proszek), Cypisek, Dzidziuś, Bebi. Do prania ubranek maluchów
            należy używać któregoś z proszków przeznaczonych dla niemowląt i dzieci, przy
            czym bardzo ważne jest nastawianie dodatkowego cyklu płukania w pralce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka