agnes019 29.05.06, 10:44 Witam wszystkich , moja miesięczna Małgosia ma ciągle pojawiające się chrosktki na buzi, przetestowałam już wszystkie proszki wraz z płatkami. Poradźcie jakie maści/kremy moga być pomocne lub w czym prać ubranka i pościel. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sea80 Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 11:13 Moze krem/masc Triderm, krostki znikaja po jednym zastosowaniu (ale nie wiem czy mozna kupic bez rcp.) albo kąpiel w krochmalu-tez identyczny efekt. a moze mała ma skaze białkowa albo to sa potówki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 11:37 wygląda raczej na to, ze przyczyna tkwi gdzie indziej - moze to byc trądzik niemowlęcy lub uczulenie pokarmowe; w przypadku uczulenia na środek piorący zmiany pojawiłyby się również w innych miejscach ciała a nie tylko na twarzy ( ktora ma najmniejsza stycznosc z tkaninami ); jeśli chcesz jednak testowac nadal środki piorące, to ja polecam te w postaci płynów ( mleczek ) - ja piore w płynie do prania Dzidziuś - polecam ( ogólnie w proszkach jest dużo niepotrzebnych dodatkow, tworzacych nośnik substancji aktywnych; dodatki te moga pozostawac niedopłukane na tkaninie - w środkach w postaci płynów tym nośnikiem jest woda ) i pamietaj o dodatkowym cyklu płukania Odpowiedz Link Zgłoś
agnes019 Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 11:47 Dzięki, a czy uczulenie pokarmowe lub skaza białkowa pojawiła by sie tylko na twarzy? chyba lepiej iść do lekarza niż dalej testować na dzidzi! Odpowiedz Link Zgłoś
sea80 Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 12:21 skaza bialkowa lubi "zaczynac" od buzi i uszek Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Uczulenie na proszki 29.05.06, 15:58 jesli karmisz piersia, to w tym wieku często dzieci mają trądzik niemowlęcy ( reakcja na hormony z mleka matki ) skaza białkowa to tez uczulenie pokarmowe zarowno trądzik, jak i uczulenia pokarmowe rzezywiscie często zaczynają sie od buźki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: Uczulenie na proszki 30.05.06, 11:54 1. B.Bujak ma rację, to nie musi być zaraz objaw alergii, lecz np. trądzik niemowlęcy - wtedy nie robi się w zasadzie nic, bo i tak sam mija po kilku miesiącach, choć czasem potrafi utrzymywać się nawet do roku życia. Jednak ze względu na to, że maluszek ma dopiero miesiąc, namawiałabym Panią na wizytę u pediatry. 2. Co do prania, to opiniowaliśmy następujące produkty: Jelp, Jelp Kolor, Lovela (mleczko i proszek), Cypisek, Dzidziuś, Bebi. Do prania ubranek maluchów należy używać któregoś z proszków przeznaczonych dla niemowląt i dzieci, przy czym bardzo ważne jest nastawianie dodatkowego cyklu płukania w pralce. Odpowiedz Link Zgłoś