Dodaj do ulubionych

delikatna skóra

08.10.06, 17:02
Mój synek miał przez 6 tygodni gips na przedramieniu i dłoni. W między czasie, gorąco i skóra między ściśniętymi paluszkami zaczęła się odparzać. Smarowałam bepanthenem, bo te kremy z tlenkeim cynku zupełnie nie pomagały. Po jakimś czasie bepanthen przestał skutkować, było solidnie zaczerwienione, ale udało sie doprowadzić do "ładu" rivelżelem.
Sciągnięto dziecku gips, "zlazł" łuszczący się naskórek i przez pierwszy dzień było ok. Wieczorem, wysypka na skórze ręki, zaogniona, udało się podleczyć penathenem.
Ale znowu cos dzieje się między tymi paluszkami. Tam naskórek jest zaczerwieniony i suchy.
Generalnie, cała skóra na rączce i dłoni, jest bardzo delikatna, niemalże przeźroczysta.
Znowu ograniczamy mycie tej łapki do minimum, bo wysypka była chyba od mydełka. Ale nie wiem jak pięlęgnować te dłonie? Natłuszczać, nawilżać? Ale czym? Jak często można ewentualnie alantanem?
To wszystko wygląda jak egzema.
Dziecko ma 5 lat.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: delikatna skóra 13.10.06, 14:45
      Nie ma specjalnych ograniczeń co do częstości aplikowania Alantanu, ale chyba
      lepsza będzie maść Alantan Plus, choć ja w ogóle zaczęłabym od robionej maści
      cholesterolowej z dodatkim witaminy A lub jakiejś gotowej maści witaminy A
      (400-500 jm.), np. Aksoderm, Dermosavit czy Dermovit A, choć oczywiście nie mogę
      zagwarantować skuteczności.
      • mami7 Re: delikatna skóra 13.10.06, 23:09
        dziękuję bardzo wink))
        Maśc cholesterolowa z witaminą A nie pomagała, wręcz chyba zaostarzała sprawę.
        Pomógł alantan plus właśnie, penaten na odparzenia i ograniczenie mycia do minimum.
        Teraz po tygodniu jest już w porządku.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka