kasiak37 12.12.06, 11:35 Moja coreczka za dwa dni skonczy 4 tygodnie.Od dwoch dni zauwazam ze wysypuje ja na buzce,znaczy takie malutkie pryszczyki czerwone z bialym koniuszkiem.Czym to smarowac?Czy wysuszac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: chyba tradzik ? 13.12.06, 18:05 To mogą być prawdopodobnie potówki albo trądzik niemowlęcy. Radziłabym nic z tym nie robić - jeśli to trądzik, to z czasem sam przejdzie. Co do potówek, to oczywiście należy się starać nie przegrzewać malucha. Gdyby te zmiany rozszerzyły się na ciałko, można je przemywać bardzo rozcieńczonym wodnym roztworem nadmanganianu potasu (kolor jasnoróżowy), ale z buzią należy raczej być ostrożnym. Odpowiedz Link Zgłoś
alekss10 Re: chyba tradzik ? 22.08.07, 22:04 Moj synek tez mial tradzik chociaz polozna mowila ze to potowki.Dopiero pediatra poznal ze to tradzik.Kazal przemywac przegotowana woda i niczym nie smarowac.Po jakims miesiacu gdy wszystko sie zasuszylo kazal mi to delikatnie usunac podczas snu dziecka.Obawialam sie to zrobic i czekalam az samo zejdzie.Nie zeszlo.Na buzi byly widoczne grudki.W koncu sie odwarzylam maly nawet nie zaplakal buzia byla lekko zaczerwieniona ale wszystko minelo.Teraz ma 14 miesiecy i ani sladu po tradziku.Metota moze troche kontrowersyjna [tez tak myslalam]ale efektywna. Odpowiedz Link Zgłoś