Dodaj do ulubionych

KĄPIEL - jak często????

02.12.03, 17:22
Jak często kąpać noworodka - codziennie czy wystarczy co drugi dzień?
Spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat. Czy w dni, kiedy bobas jest
niekąpany wystarczy dokładnie przemyć jego skórę np. wilgotną pieluszką czy
chusteczkami nawilżającymi? A co z myciem główki? Jak często i czym
(mydełkiem)????
Obserwuj wątek
    • pilaczi Re: KĄPIEL - jak często???? 05.12.03, 10:54
      Czytałam że noworodka można myć co kilka dni, ale ja moją niunię kąpałam
      codziennie, ponieważ urodziałm w maju i były straszne upały. Na pewno spało jej
      się lepiej kiedy była umyta i świżutko naoliwiona po całym gorącym dniu.
      A główkę myłam jej na początku mydełkiem a po mięsiącu zaczęłam używać
      szamponu Johnsona, świetnie pachniał a włoski były po nim bardzo mięciutkie.
      Ale w wyjątkowych sytuacjach na pewno można tylkoprzemyć bobaska.
      POzdrawim Alicja mama Natalki!
    • haribo Re: KĄPIEL - jak często???? 06.12.03, 23:53
      dziewczyny odezwijcie się!!!!!!!!!!
      • justycha_1 Re: KĄPIEL - jak często???? 08.12.03, 00:01
        Moja córcia ma 5 tygodni i kapiemy codziennie,od początku w płynie do kąpieli
        z oliwką Nivea.Myję całe ciałko i włosy,nie używałam szamponu bo mała miała w
        szpitalu atopowe zap.skóry imiałam ograniczyć kosmetyki.odpukać!na razie
        żadnych uczuleń ani ciemieniuchy-a skórka cud-nie używam już oliwki.Jak nie
        kąpięto przemywam chusteczkami lubwilgotną pieluszką.Myślę,że dobrze?
        pozdrawiam.
    • ariana1 Re: KĄPIEL - jak często???? 09.12.03, 15:20
      Ja kąpałam swoją córcię codziennie, mimo ze urodziła się w końcu listopada. Do
      kąpieli używałam mydła Bambino, do tej pory zresztą a ma już 2 latka. Od samego
      początku główkę też myłam jej codziennie i tez mydłem bambino. Na szampon
      przerzuciłam się dopiero jak miała ok. 3 m-ce i była to Ziaja.
    • basik14 Re: KĄPIEL - jak często???? 09.12.03, 23:01
      Ja kąpałam córkę, wraz z myciem główki, codziennie. Codziennie też ją masowałam
      oliwką ok. 15 min. przed kąpielą. Główkę myłam mydełkiem przez 1 m-c, a później
      szamponem.

PS.
      Teraz córka ma 3 lata i nie lubi się kąpać, bo boi się mycia główki.
      Kąpię ją co drugi dzień a głowę myjemy raz w tygodniu.
      • ariana1 Re: KĄPIEL - jak często???? 10.12.03, 14:57
        To ciekawe. Moja ma 2 lata i też panicznie boi się mycia głowy. W związku z tym
        myjemy jej włosy co 4, 5 dni. Ale mimo to, kąpać lubi się nadal i zabiera do
        wanny całą swoją zastawę dla lalek.
        • haribo Do basik i ariany 11.12.03, 00:27
          Musze zapytać moją sąsiadkę, co robiła, że jej obecnie 8-letnia córcia zawsze
          uwielbiała kąpiel. Nawet dzisiaj siedziała by w wannie nie wiadomo ile. A jako
          powiedzmy 3-letnie dziecko też zabierała ze soba całą kolekcję zabawek i
          plumkała się w wannie, do której miała kilka razy dolewaną ciepłą wodę wink
          Wiecie co, tak sobie pomyślałam, wydaje mi się, że dzieci nie boją się mycia
          głowki, tylko tego co potem - rozczesywanie włosków, bynajmniej tak było z
          Partycją - jak ona tego nie lubiła. Potem mam kupiła jej balsam do włosków dla
          dzieci firmy Avon i od tamtej pory jest lepiej. Nie trzeba krzyczeć na nią, że
          jeszcze włosy nierozczesane.
          Pozdrawiam.
          Kasia - 36 tydzień.
    • bkyy Re: KĄPIEL - jak często???? 13.12.03, 01:56
      Podobno teraz odchodzi się od codziennego mycia noworodków z uwagi na
      zaniepokojenie dziecka całą z tym związaną ceremonią. Do miesiąca co drugi
      dzień, a dziecko będzie spokojniejszesmile)
    • aniag13 Re: KĄPIEL - jak często???? 13.12.03, 06:45
      Witam. Mam 1,5 rocznego synka i na twoje rozterki moge powiedzieć tylko tyle:ja
      swojego gucia kąpałam codziennie, jak cos sie działo, czyli był bardzo spiacy
      albo było bardzo zimno , to wtedy przecierałam go chusteczkami. Głowy nie
      trzeba czesto myc - wystarczy co drugi- trzeci dzień.
    • eljani Re: KĄPIEL - jak często???? 27.12.03, 22:58
      A ja kąpałam moją córeczkę co trzy, cztery dni. Uważam, że noworodkowi taka
      częstotliwość w zupełności wystarcza. W dni "bezkąpielowe" przemywałam tylko
      moja iskierkę smile wacikami.
    • momikak Kąpiel 06.01.04, 10:51
      Polecam kapiele codzienne, zwracanie uwagi na twardość wody - mozliwosć
      wysuszenia skóry dziecka. Oliwkowanie oraz wszelkie zabiegi kosmetyczne wokół
      dziecka smileJeśli chodzi o mycie główki, może u maluchów (tych starszych)
      zaopatrzyć sie w specjalny kapelusz do mycia włosów. Osobiście stosowaliśmy
      tego typu kapelusz firmy Chicco lub Bebe comfort. Lęki uciekły natychmiast,
      włosy czyste, a pojawiły sie zdjecia w kapeluszu! Pozdrawiam.
    • kapy1 Re: KĄPIEL - jak często???? 07.01.04, 12:55
      Ja swoją ślicznotkę kąpałam codziennie (i nadal to robię choć ma 18 mies.). Ale
      mydełkiem myłam tylko pupę i włoski, a do wanienki wlewałam Balneum Hermal +
      albo Oilatum emulsję do kąpieli, ze względu na problemy ze skórą. Po kąpieli
      oliwiłam tylko główkę ze względu na ciemieniuchę, ciałka nie bo wystarczyło to
      co wlałam do wody. Po miesiącu szampon do włosków Johnson lub Nivea, a po 2 -
      óch płyn do kąpieli Nvea z dodatkiem oliwki.
    • catalinka Re: KĄPIEL - jak często???? 08.01.04, 11:03
      Córeczki kąpałam codziennie tak gdzieś do około 6 miesiąca. Latem oczywiście
      codziennie, a teraz co drugi dzień. Na przemian, bo mam dwie panny : 3lata i
      11 miesięcy. Nic złego się niedzieje. Moze kiedys beda sie kopac razem a
      narazie mlodsza ma liszajki. Pozdrawiam
      Kasia
    • cesarus Re: KĄPIEL - jak często???? 14.01.04, 21:25
      mój synek właśnie skończył roczek i przyznam się, że nie kąpiemy go tak często.
      Gdy miał koło miesiąca, akurat mój mąż był na kolejnej delegacji w austrii i
      opowiadał, że dziecko jego traktuje go jak pana od kąpieli, bo nigdy go nie ma
      w domu i wraca tylko na tę część dnia. Wtedy jego szef zapytał jak częśto go
      kąpiemy. Gdy dowiedział się, że codziennie, od razu zadzwonił do swojego
      pediatry, a on powiedział, że w żadnym wypadku nie trzeba tak często kąpać
      dziecka, bo tylko niepotrzebnie wysusza się i tak narażony na wysuszenie
      czystością środowiska naskórek. Potem skonsultowałto jeszcze z kilkoma innymi
      rodzicami i ich lekarzami i wszyscy powiedzieli to samo! Może w Austrii jest
      inny zwyczaj? Dodam, że nasz synek ma azs i walczyliśmy strasznie z jego skórą,
      wydaliśmy setki zł na kosmetyki, a gdy zaczęliśmy kąpać go co trzeci, czwarty
      dzień, okazało się, że skóra się poprawia i nie trzeba stosować tych wszystkich
      specyfików. W tej chwili codziennie tylko jest smarowany tłustym kremem w tych
      miejscach, gdzie skóra jest bardziej przesuszona i jest wszystko ok.
      pozdrawiam
      ania
    • magdunia5 Re: KĄPIEL - jak często???? 15.01.04, 12:04
      W szpitalu w Olsztynie polecono mi kąpać maluszka co 2-3 dni. Noworodek
      wytwarza powłokę lipidową, która go chroni przed szkodliwymi czynnikami, a
      codzienne kąpiele tę powłokę zmywają. Teraz mały ma 5 miesięcy i poza drobnymi
      rzeczami nie miał problemów ze skórą. Magda
    • ewa.m.kaminska Re: KĄPIEL - jak często???? 20.01.04, 14:01
      Przeczytałam wszystkie Wasze posty. Ja też uważam, że nie ma potrzeby
      codziennej kąpieli noworodka czy niemowlęcia (w przeciwieństwie do starszego
      malucha, który już tego wymaga). Co do mycia główki - wystarczy to robić raz na
      2-3 dni. U noworodka stosujemy do tego celu delikatne mydełko, a po ukończeniu
      1. miesiąca można myć już włoski szamponem dla niemowląt. Do kąpieli najlepsze
      są płyny z oliwką , olejem sojowym lub parafiną. Jeśli stosujecie klasyczne
      płyny do kąpieli, które tworzą pianę, należy pamiętać, żeby spłukać potem
      ciałko dziecka wodą. Pamiętajcie też, żeby taka kąpiel nie trwała zbyt długo,
      bo piana szybko stygnie. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka