IP: *.tnt7.montreal.qb.da.uu.net 19.02.02, 03:38
Mamy na tym forum tylu studentow. I to wlasnie oni ( niekoniecznie ci nasi :))) sa
najczesciej autorami graffiti, ktore widzimy na murach, w toaletach, w wagonach metra,
lawkach parkowych, pomnikach. Sa graffiti ktore oburzaja, inne smiesza, jeszcze inne
doprowadzaja do lez. Sa krotkie jesli chodzi o forme, ale maja zazwyczaj przeogromny
ladunek emocjonalny. Zachecam studenterie ( i nie tylko ) do podzielenia sie z nami swoja
tworczoscia lub by zacytowali nam to co jest dzielem innych, ale wywalo wrazenie.

Jesli chodzi o mnie, to z moich czasow studiowania na McGill'u do dzis pozostalo mi w
pamieci nastepujace wstrzasajace graffiti dostrzezone na bialych kafelkach
uniwersyteckiej toalety:
" - one can take the nigro out of the jungle;
- but one can never take the jungle out of the nigro ! "
Obserwuj wątek
    • rene2 Re: Graffiti 19.02.02, 10:14
      Świetne, naprawdę mocne.
      Ale w Płocku ta sztuka jakby w letargu, parę plam na śmietnikach, blokach, nic
      szczególnego. Chyba nie mamy artystów.
    • roman_j Kilka historycznych kawałków. 19.02.02, 17:22
      Oto próbka ulicznych dzieł artystów z Płocka:

"Miejski szalet to nie raj, nie wal konia tylko sraj!"
      "Obywatelu pomóż milicji, pobij się sam."
      "Coraz więcej nas przybywa, aż zabraknie kiedyś piwa"

Jest (a może był) bardzo ładny tekst na ścianie knajpy przy ulicy
      Małachowskiego (nie pamiętam nazwy, bo byłem tam może dwa razy). Niestety nie
      potrafię zacytować, bo długi, ale naprawdę stworzony przez artystę
      (najwyraźniej zakochanego po uszy...)
      • hiubi Re: Kilka historycznych kawałków. 19.02.02, 19:21
        chmmm w mieście w którym jestem obecnie (Łódź) na uwagę zasługują:
        1. Prawie na każdym bloku jest grafiti... nawet się powtarzają:
        45% **** Widzew *****
        45% **** ŁKS *****
        10% **** Żydzi ****

2. Na Piotrkowskiej jest jedna wielka sciana wymalowana przez graficiarzy
        (przy przyzwoleniu miasta i sponsoringu) na niej są motywy łódzkie itp.
        Podobno to największe graffiti w Polsce jak nie w Europie. Wygląda super.
        • Gość: bzq Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 21:57
          graficiarze strasznie mi dzialaja na nerwy. zwlaszcza ci pseudo, ktorzy biegaja
          po tumskiej w spodniach opuszczonych do kolan i rysuja witryny sklepowe. to sie
          podobno nazywa scratch (ciekawe czemu ;), ale dla mnie to po prostu wandalizm.
          rozumiem, ze niektorzy to artysci, ale jest ich raczej malo (z tego co widze po
          dokonaniach) i mysle, ze dla nich daloby sie zorganizowac jakas legalna sciane.
          reszta to partacze i precz z nimi!
          • Gość: Strucho Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 22:38
            Graficiarstwo, a szczególnie wydrapywanie napisów na szybie to wandalizm i
            mówię tu o bezmyślnym mazaniu po wszystkim-co-się-da. Graffiti artystyczne
            (np. rysunek w przechodniaku na Sienkiewicza) akceptuję, ponieważ ubarwia
            szarą rzeczywistość. Chociaż osobiście uważam że nie należy tego robić na
            nowej, świeżo pomalowanej ścianie i w miejscach typowo reprezentacyjnych. A
            drapanie po szybach to już typowy objaw głupoty i skrajnego niszczycielstwa.
        • Gość: kei Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:09
          A mur na Sluzewcu nie jest wiekszy, co prawda tego na Piotrkowskiej nie
          widzialem ale nie przypominam sobie zeby tam bylo miejsce na cos wiekszego niz
          mur na wyscigach:)
        • Gość: kei Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:11
        • Gość: kei Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:22
        • Gość: kei Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:26
        • Gość: kei Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:29
          • Gość: kei Opppsss IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:38
            Bardzo przepraszam za te powtarzajace sie posty ale chyba moj proxy nie czuje
            sie najlepiej. Mam nadzieje, ze ten wysle sie juz tylko raz...:/
          • Gość: kei Opppsss IP: *.sgh.waw.pl 20.02.02, 12:38
            Bardzo przepraszam za te powtarzajace sie posty ale chyba moj proxy nie czuje
            sie najlepiej. Mam nadzieje, ze ten wysle sie juz tylko raz...:/
            • hiubi Re: Opppsss 20.02.02, 20:08
              Mur na Służewcu... nie wiem nie widziałem.
              Wiem, że na Piotrkowskiej jest cała ściana. Budynek chyba 4 piętrowy i długość
              jego to tak na oko będzie z 50 metrów.
              • Gość: Maciek do Hiubiego IP: *.ssss.gouv.qc.ca 20.02.02, 22:20
                A jakis przedruk z tego lodzkiego muru :))
                • Gość: kei Re: do Hiubiego IP: *.sgh.waw.pl 25.02.02, 18:16
                  Niech Hiubi zeskanuje skanerem recznym i wrzuci jako jpg;))
        • Gość: Intruz Re: Kilka historycznych kawałków. IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.02, 21:26
          Tez mam co nieco do czynienia z Lodzia i wiem, ze podobno te graffiti na
          Piotrkowskiej, o ktorym wspominasz Hiubi jest najwieksze na swiecie. Tak pisano
          w lodzkich gazetach gdy ono powstawalo. Prawde mowiac jak dla mnie jest troche
          za bardzo stonowane, za malo drapiezne.
    • Gość: Maciek Re: Graffiti IP: *.tnt6.montreal.qb.da.uu.net 25.02.02, 18:08
      Widze, ze nasi studenci sa zajeci studiowaniem( to dobrze, nawet bardzo dobrze) i nie
      maja czasu na glupstwa. A wiec ja jeszcze dorzuce 2 graffiti ktore mi sie ostatnio rzucily w
      oczy:

- " Prawda jest zbyt naga, nie podnieca juz ludzi."

- "Starcy i zakochani inaczej wzdychaja."
      • Gość: bzq Re: Graffiti IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 22:34
        niestety naszych graficiarzy nie stac na takie refleksje. ostatnie "graffiti'
        jakie widzialem dzis rano, to "widzew pany"... tragedia.
    • Gość: Maciek Re: Graffiti IP: *.tnt6.montreal.qb.da.uu.net 23.03.02, 20:46
      Oto nowe graffiti, ktore wpadlo mi dzis w oko kiedy wracalem ze sklepu:

" Zycie jest jak gra w szachy; raz posuwasz krolowa, innym razem bijesz konia !! "
    • Gość: frytol Re: Graffiti IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 01:38
      a znane "Tu lezy kasztan" ? :)
    • Gość: Blady Re: Graffiti IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 08:21
      A ja slyszalem cos w stylu

"Chlop wyjdzie ze wsi, ale wies z chlopa nigdy"

Plockie mazanie po murach nie ma nic wspolnego ze sztuka a tymbardziej z
      graffiti.

Pozdrawiam
      • Gość: Maciek Re: Graffiti IP: *.montreal82.dialup.canada.psi.net 29.03.02, 23:54
        Gosc portalu: Blady napisal(a):
        > "Chlop wyjdzie ze wsi, ale wies z chlopa nigdy"

Jakze zdumialo mnie, ze isnieje rodzima wersja graffiti zamieszczonego moim w zupelnie
        pierwszym poscie. Okazuje sie , ze bez wzgledu na szerokosc geograficzna, ludzie maja
        identyczne spojrzenie na pewne sprawy :)))

• Gość: Maciek Re: Graffiti IP: *.tnt5.montreal.qb.da.uu.net 13.04.02, 06:49
      Dzis przechodzac obok supermarketu widzialemnastepujace graffiti:
      "Uwolnic ryby z puszek"
      Greenpeace
    • Gość: Maciek Re: Graffiti IP: 154.5.39.* 18.04.02, 04:37
      Widze, ze to tylko ja robie tu posty. No trudno, troche was ponudze :))
      A oto graffiti, na ktore natknalem sie dzis w ubikacji na uniwersytecie:
      " nachodzi mnie w lozku, napastuje moje cialo, wyszukuje ulubione miejsca, delikatnie
      laskocze i zaczyna ssac............................pieprzony komar ! "
      • naka Re: Graffiti 18.04.02, 07:26
        Maciek ??? z ilości twoich wpisów wnioskuje, ze głownym twoim zadaniem jest
        wyszukiwanie "graffiti" :))
        Naka
        • Gość: Maciek Re: Graffiti IP: *.ssss.gouv.qc.ca 18.04.02, 14:02
          Przy okazji wracajac z pracy lub zakupow czytam troche po murach :)) I od czasu
          do czasu cos tu na forum kopiuje.
          • dzwonnik Re: Graffiti 18.04.02, 14:22
            "Blokersi" - czy znacie ten film? Nie kwapilem sie do obejrzenia go (wole inna
            tematyke), ale obejrzalem. Dosc interesujaco podany dokument w formie do
            strawienia. Oprocz hip hopu porusza m.in. problem "graficiarzy", ich poglady,
            etc. Okazuje sie, ze spray w reku to nie tylko typowe chuliganstwo. To wrecz
            styl zycia. Osobiscie wolalbym, zeby ten "styl" byl troche "ladniejszy".
            • polk1 Re: Graffiti 18.04.02, 14:31
              Byłoby wspaniale gdyby jeszcze nie bazgrano po murach świeżo
              wyremontowanych zabytków,witrynach sklepowych etc.
              • hiubi Re: Graffiti 18.04.02, 23:33
                Kiedyś był o tym reportarz chyba w magazynie GW... całkiem niezły... właśnie
                opis środowiska grafficiarzy.
                Hiubi
    • Gość: ●Werdan● Re: Graffiti IP: *.petrotel.com.pl 18.04.02, 15:32
      Przypomnialo mi sie graffiti znajdujace sie na jednym w plockich murow:
      'Jego wielka tejemnica jest zabawa odbytnica' :)
      • Gość: Maciek Re: Graffiti IP: 154.5.39.* 19.04.02, 03:49
        Tak Hiubi, na glownym portalu GW jest sekcja poswiecona graffiti; mianowicie srodowisku,
        stylowi i tendencjom, technikom, slangowi etc etc. Warto zajrzec. Tam wlasnie wyczytalem,
        ze najwiekszy w Polsce mural graffiti jest w Lodzi. Czy i ty masz w nim swoja kontrybucje ??
    • Gość: Maciek Re: Graffiti IP: *.montreal81.dialup.canada.psi.net 26.04.02, 03:43

Z rozy platki opadaja, ale nie ciernie !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka