Dodaj do ulubionych

Tablica pamięci ofiar Smoleńska jest już na Sta...

10.10.10, 22:01
Zgroza. Ile można o SMoleńsku? I co do katastrofy pod Smoleńskiem ma związek żołnierzy AK? Zyję w chorym kraju? Kiedyś Stanisławówka słynęła z tego, że nie miesz się za bardzo w politykę. To na Górkach były polityczne kazania, to ksiądz z Fary napuściłą uczniów na napis "precz z komunizmem" na Małachwiance.A ten obecny probosz zrobił się emisariuszem szczekaczki Rydzyka i politrukiem episkopatu. Bardzo źle, jak czarna mafia miesza się do polityki i spraw świeckich.
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re:Co robi okupacyjny znak Polski Walczącej na tab IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 23:47
      Co ma współnego katastrofa samolotowa z symbolami męczeństwa, walki i śmierci z czasów
      okupacji hitlerowskiej ? Kto uzurpuje sobie prawo do wykorzystania znaku Polski Walczącej
      do katastrofy lotniczej? Mam dość takiego zakłamania i robienia bohaterów z ofiar katastrofy
      lotniczej, którzy zginęli dla zaspokojenia chorej żądzy władzy nienasyconego Jarosława.
      Szczerze współczuję rodzinom zmarłych , ale wreszcie ktoś z nich powinien zażądać zamknięcia obłąkanego osobnika w szpitalu.
    • tomas7771 Re: Tablica pamięci ofiar Smoleńska jest już na S 11.10.10, 00:04
      l.kaganowicz napisał:

> Zgroza. Ile można o SMoleńsku? I co do katastrofy pod Smoleńskiem ma związek żo
      > łnierzy AK? Zyję w chorym kraju? Kiedyś Stanisławówka słynęła z tego, że nie mi
      > esz się za bardzo w politykę. To na Górkach były polityczne kazania, to ksiądz
      > z Fary napuściłą uczniów na napis "precz z komunizmem" na Małachwiance.A ten ob
      > ecny probosz zrobił się emisariuszem szczekaczki Rydzyka i politrukiem episkopa
      > tu. Bardzo źle, jak czarna mafia miesza się do polityki i spraw świeckich.

chyba jednak się nie orientujesz.. gdzie np były msze za Ojczyznę?? właśnie w Stanisławówce ;)
      • Gość: płocczanin Re: kościół mój widzę ogromny IP: *.plock.mm.pl 11.10.10, 07:24

Oddałem MOJE SERCE mojej parafii Stanisławówce. Napisałem Opracowanie unikatowe na jej 80 Lat istnienia. 41 stron... Zlikwidowano zapis a tyczył 10 000 parafian Płocka.....

Teraz x celowo ośmiesza Ks.Proboszcza Stanisławówki, odbierając jemu Cześć i Honor.

przytaczam słowa opracowania ...............
        Są takie miejsca, tacy ludzie, takie zdarzenia obok których nigdy nie przechodzi się obojętnie. To one znaczą ślad, kreślą historię naszego życia. Zbliżająca się osiemdziesiąta rocznica powstania Kościoła pw. św. Stanisława Kostki skłoniła mnie, wieloletniego parafianina i mieszkańca Płocka, do refleksji na temat współistnienia kościoła i parafii ze społeczeństwem naszego miasta. To właśnie ten Kościół, powszechnie zwany Stanisławówką i posługujący w nim Salezjanie na trwałe wpisali się w historię miasta tak z duchową, jak i patriotyczną posługą. ..................Parafia świętego Stanisława Kostki była częścią naszej rodzinnej historii od początku jej powstania i posługi duchowej. Tu przyjmowali chrzest wszyscy członkowie mojej rodziny w przeszłości i obecnie, tu zawieraliśmy związki małżeńskie. Stąd z ostatnią posługą salezjańscy kapłani odprowadzali moich bliskich na miejsce ostatniego spoczynku. Tu przeżywaliśmy chwile wzniosłe, tu otrzymywaliśmy pociechę zwłaszcza w czasach politycznie trudnych. Tu moje dzieci uczyły się patriotyzmu. ..

Kościół , stary barak, był kochany A KSIĘŻA, SZANOWANI, bo był Jednością z biednymi ludźmi, PARAFIANAMI.........................Właśnie wtedy dzisiejszy proboszcz Stanisławówki zainicjował msze św. za Ojczyznę, gromadzące tysiące płocczan. Odbywały się w ostatnie soboty miesiąca. Każda z nich poświęcona była oddzielnym środowiskom. Stąd na mszy poświęconej nauczycielom ich przedstawiciele ofiarowywali dary podczas procesji - np. drewnianą płaskorzeźbę Stanisławówki z wyciosanym napisem "Solidarność Nauczycielska". Te dary były zawieszane na specjalnej tablicy.W trudnych latach sta¬nu wojennego i w czasie później¬szym (aż do 1989 r.) na terenie „Stanisławówki" spotykali się działacze podziemnej wówczas „Solidarności", tu występowali znani opozycyjni aktorzy i odby¬wały się projekcje filmów.
        W bu¬dynku dawnego sierocińca był również Region Płocki "NZSS "Solidarność", mieściła się też apteka, która dawała możliwość otrzymania darmo¬wych lekarstw dla niezamożnych i chorych mieszkańców Płocka. Płock - Kościół św. Stanisława, kolebką płockiej Solidarności W ciężkim czasie stanu wojennego Stanisławówka była dla płocczan wyspą wolności. Dopiero w trakcie mszy za Ojczyznę ludzie zaczynali się czuć bezpiecznie, puszczały emocje - wspomina ks. Walerian Jastrzębiec-Święcicki, wtedy duszpasterz młodzieży, obecnie proboszcz salezjańskiej parafii. Obawiano się nawet wywózek na Sybir .

Czy to tylko Warszawa ma patent na WSłPÓŻYCIE i Kontakty osobowe różnych wyznawców religijnych na poziomie tolerancji i kultury? Przecież na ekranie widzieliśmy LUDZI Rozmawiających z sobą.

Nasz kościół Stanisławówka, Zawsze był z Ludźmi. Niech już tak pozostanie.

Żeby oddać sprawiedliwość....... sobota i niedziela , miały w sobie taki ładunek Sił i Mocy Ważności, dano pokój globalnie na płockim forum. To co było , to tylko cienie tych , co wytrzymać nie mogli...
        Prawda i Bóg , Ogrom cierpienia tak wielu ludzi. Dotarcie do zasypanych górników w Chile.... Zabici z ZOO, czekający Pamięci i pogrzebu...... Dużo łez i Nadziei.

• Gość: płocczanin Re: kościół mój widzę ogromny IP: *.plock.mm.pl 11.10.10, 07:39
          Szanowni Forumowicze. Tekst ww poszedł dopiero wtedy , kiedy wyciąłem opis tzw 2 Śniadania z tv 24. Agora zastosowała program wykrywający wpisy dotyczące tematyki starszych i bezwzględnie wycina a przecież ja w moim tekście podałem tylko Dobre Rozmowy i Przyjaźń biorących udział w dyskusji 2 Religii.....

Przykre to i łamie.. właśnie takie Przyjaźnie. Napisze do tego księdza, żeby wiedział , że to tylko gra pozorów.... dla celów wizualizacji programu ale widać , Zagrania nieprawdziwe. Po prostu podałem fakt , że Możliwa jest Rozmowa różnych kultur a tylko Płock tak szydzi....a tu gdzie tam...Wersal przy kamerach i zęby w realu.
          • Gość: bolek Re: kościół mój widzę ogromny IP: *.147.c74.petrotel.pl 11.10.10, 08:14
            Nie pisz, lub pisz tak żeby wszyscy rozumieli.
            • Gość: płocczanin Re: kościół mój widzę ogromny IP: *.plock.mm.pl 11.10.10, 09:02
              doprawdy nie chodzi o rozumienie , lecz udawanie tolerancji na pokaz. Pokazał sie napis ..nie możną wysłać itd.... bo pisałem ozywając słowa polski Żyd ..co sami mówili w programie. Nie ma potrzeby ziać nienawiścią ale widać starania agory ...żeby ona była zawsze na co dzień a na pokaz innym na zewnątrz ..jest puci puci , zagłaskiwania, słowem świat.
              • Gość: blebleble Re: kościół mój widzę ogromny IP: *.plock.mm.pl 11.10.10, 09:26
                Teraz napisz to jeszcze raz. Tylko tak zeby dalo sie zrozumiec.
                • Gość: a. [...] IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.10, 09:34
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: przyczajony_mason A ja widzę coraz mniejszy i coraz bardziej obcy... IP: 91.212.223.* 11.10.10, 09:33
                Zachłanność kleru, uzurpowanie nieomylności, indoktrynacja dzieci już od przedszkola. Kler nie płaci podatków, nie rozlicza się z "datków", molestuje dzieci, homoseksualizm - tak potępiany oficjalnie, kwitnie w seminariach duchownych i zakonach. Po prostu dno i 5 metrów mułu. A do tego nowy proboszczunio ze Stanisławówki jest tubą szczekaczki Radia co ma ryja i najchętniej spaliłby na stosie każdego, kto ma inny punkt widzenia. Panowie w czarnych kieckach- zapomnieliście, że średniowiecze już dawno się skończyło. A mieszanie Kościoła w upamietnianie lotu Lecha "Ląduj Dziadu" Kaczyńskiego, zwanego rosufobem mlaskaczem jest, delikatnie mówiąc, nie na miejscu. A już mieszanie AK i polski Walczącej do tego tematu to szczyt hipokryzji.
                • tomas7771 [...] 11.10.10, 10:58
    • Gość: ale alo Re: Tablica pamięci ofiar Smoleńska jest już na S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 10:30
      Stanisławówka jest podręcznikowym przykładem jak Kościół zmienił się dzięki zmianie ustroju.
      I nie piszmy,że Solidarność znalazła siedzibę w dawnym Sierocińcu. Poprawniej bedzie,że w dotychczasowym Sierocincu!
      Co do Tablicy,to sprawca Katastrofy jest wymieniony na pierwszym miejscu listy ofiar?
      • Gość: Stanek Re: Tablica pamięci ofiar Smoleńska jest już na S IP: *.class144.petrotel.pl 11.10.10, 19:18
        A może niech parafianie "przewietrzą" dzięki prowincjałowi Salezjanów tę szacowną kiedyś parafię.Może proboszcz i niektórzy wikariusze zbyt obrośli w piórka i powinni zgodnie z zasadą zakonu być zwyczajnie przeniesieni do innych salezjańskich placówek. Ciekawe co na to prowincjał? Nie pozwólmy na niszczenie naszej parafii i jej dziedzictwa!
    • Gość: dw A Gdzie Krzyż! Postawcie krzyż! IP: *.182.c82.petrotel.pl 11.10.10, 20:33
      aleluja
      • Gość: wicek Paolo Re: A Gdzie Krzyż! Postawcie krzyż! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.10, 21:29
        I do przodu!
    • Gość: kosma łoooo jesssuuuuu IP: *.plock.mm.pl 11.10.10, 21:49
      Prezydentowi RP Lechowi Kaczyńskiemu, Jego Małżonce Marii Kaczyńskiej oraz 94 osobom tworzącym elitę Narodu Polskiego".

no cóż - jaki naród - takie elyty...
      • roman_j Re: łoooo jesssuuuuu 11.10.10, 22:24
        Z tego napisu można wnosić, że elity po 10 kwietnia już nie mamy. To przekonanie błędne, bo na szczęście nie tylko te 94 osoby tworzyły elitę kraju. Co najwyżej ją w pewnym stopniu współtworzyły. Ktoś chciał dobrze, ale przesadził z patosem przez co wyszło "śmieszno i straszno". Ku przestrodze - z patosem, jak z używkami, trzeba znać umiar.
        • Gość: płocczanin Re: 80 Lat Serc Ludzkich IP: *.plock.mm.pl 12.10.10, 09:04
          Ja napiszę nieco inaczej. Jesteśmy w okresie Jubileuszu Stanisławówki. Jak pisałem a wycięto , OPIS... moje serce wtopiłem w relacje Z DZIEJÓW STANISŁAWÓWKI- 42 strony. Byłem i jestem Jednością ze Stanisławówka, ponieważ Rodzina mieszkała w Rogatce Płońskiej, kościół był garnizonowy i NASZ, na zawsze. Stanisławówka wydala jubileuszowe Pismo , gdzie jestem w stopce redakcyjnej..... ale wpływu ..nie miałem. Jestem również autorem wielu zdjęć... dla Dobra Zbiorowości .. staliśmy się jedno...

I kiedy przed moimi oczami widzę tysiące ludzi , Odeszłych JUŻ, znajomych, sąsiadów, kolegów. Przenika Wszystko zapach małych , żółtych gruszek z budki kościelnego ogrodu, , gdzie stoi teraz politechnika........ Będąc w wspomnieniu Losów Parafian, Rodziców Rodzeństwa, jestem wdzięczny Bogu, Że pozwoli mi jeszcze doczekać JUBILEUSZU.

Może moje opracowanie jw da i innym płocczanom Wspomnienie i poczucie, że patrząc na stare , nieznane fotografie, widzimy ogromne wielości naszych przecież przodków. To byli Żywi ludzie i Wszyscy szli, szli do Kościoła Stanisławówki. Widać była im i mnie, potrzebna . Jak i teraz.

ale jako miejscowy.. od zawsze spostrzegłem zjawisko nieznane nawet w prlu, Zmasowany atak nienawiści na Święto Stanisławówki.... Jestem już w takim wieku, że wiem, nienawiść nie przyniesie szkody .

Moc Miłości Parafian do Kościoła, do Stanisławówki , jest tak wielka i czysta, że "Zly", nie Zwycięży Dobra. Nigdy.

Razem z w wejściem w następne , zwyczajne etapy działalności Parafii Stanisławówka, życzę Jej , żeby Opieka Pana Jezusa Chrystusa trwała nadal. W naszej Stanisławówce jest miejsce dla każdego, kto pragnie być bliżej Boga i Ludzi.
    • Gość: wyborca [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 10:22
    • Gość: liv Re: Tablica pamięci ofiar Smoleńska jest już na S IP: *.class144.petrotel.pl 28.12.10, 15:33
      Kaganowicz wiemy kim jesteś- wiemy gdzie mieszkasz, z kim jesteś, co robisz, jakie interesy prowadzisz( a może ktoś już się tym interesuje?).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka