Dodaj do ulubionych

DVB-H w Płocku?

30.10.10, 12:08
witam,

Czy ktoś wie czy w Płocku dostępna jest telewizja DVB-H? Planowo miała być juz na koniec 2009 roku...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Igal Re: DVB-H w Płocku? IP: *.239.c64.petrotel.pl 30.10.10, 18:53
      Póki co nie ma planów na uruchomienie DVB-H w Płocku. Może miałeś na myśli DVB-T. Jeśli tak to w Płocku jest już dostępny MUX3 a w nim TVP1, TVP2, TVP3, TVP Historia i TVP Kultura. Do końca roku pojawi się jeszcze MUX2 a w nim TVN, TVN7, Polsat, Polsat News Sport, TV Puls, TV Puls2 (nowy kanał dla dzieci), TV4, TV6 (nowy kanał dla młodzieży).
      • lolekanabolek Re: DVB-H w Płocku? 30.10.10, 20:19
        dokładnie, 27 października ruszyli z multipleksem 3 w rachocinie
        trzeba będzie się w antenkę zaopatrzyć ;-))
        • Gość: aro Re: DVB-H w Płocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 11:38
          a nie mozna w wierzowcu ze zbiorczej tego odbierac?
          • Gość: QQ Re: DVB-H w Płocku? IP: *.098.c90.petrotel.pl 31.10.10, 23:00
            Podole Pn. Dobry sygnał 5 kanałów (wymienionych wyżej) na zwykłej pokojowej antenie. Wcześniej podany był kanał 57 z częstotliwości 762 MHz. Bzdura. Kanał 35 z częstotliwości 586 MHz.
            Miłego odbioru :-)
            • Gość: aro Re: DVB-H w Płocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.10, 23:10
              wielka plyta, antena pokojowa 4 pietro - nie dziala ;)
              jaka masz antene?
              • Gość: QQ Re: DVB-H w Płocku? IP: *.098.c90.petrotel.pl 31.10.10, 23:17
                Może to nie kwestia anteny. Masz tv przystosowany do DVB T albo zewnętrzy dekoder?
                Mam dokładnie ten model anteny:
                www.dvbsklep.pl/antenapokojowadvbtsignalzewzmacniaczem-p-7.html
                • Gość: aro Re: DVB-H w Płocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 14:52
                  mam dwa TV przystosowane do DVB-t - jeden pokazuje poziom i sile sygnalu, drugi nie.
      • Gość: sa Re: DVB-H w Płocku? IP: *.obr.pl 02.11.10, 08:54
        chodziło mi o DVB-H - telewizja na urządzenia przenośne.. podobno miał być start w zeszłym roku ale coś wydaje mi sie że jeszcze przez lata się nie doczekamy.

Pozdrawiam
    • Gość: Igal Re: DVB-H w Płocku? IP: *.112.c84.petrotel.pl 01.11.10, 06:44
      aro, jeżeli antena zbiorcza działa w twoim bloku, tzn. odbierasz na niej TVP1 i TVP2 w analogu, to jak najbardziej powinno działać i to bardzo ładnie DVB-T. Co do krótkich anten magnesowych to ja do testów używałem takiej 20 cm tyle, że ona zaczynała działać dopiero jak ją przymocowałem do metalowego parapetu (potrzebowała masę) w polaryzacji poziomej H. Generalnie zasada jest taka. Jeżeli dobierasz sygnał analogowy to musisz złapać i cyfrowy, ponieważ on 'dalej niesie'. Odsyłam na forum Emitela, gdzie znajdziesz wiele przydatnych informacji w tej tematyce.
      • oldbastard Wlk. Płyta - brak obrazu 02.11.10, 09:24
        Gość portalu: Igal napisał(a):
        > aro, jeżeli antena zbiorcza działa w twoim bloku, tzn. odbierasz na niej TVP1 i
        > TVP2 w analogu, to jak najbardziej powinno działać i to bardzo ładnie DVB-T. C

Wlk. Płyta, 3p. Ze zbiorczej dvb-t niestety nie łapie. Po podłączeniu pokojowej anteny siła sygnału 7/10, jakość 0/10 - obrazu brak.
        • Gość: Wishlist Re: Wlk. Płyta - brak obrazu IP: 91.212.223.* 02.11.10, 13:16
          Witajcie,

Sprawdziłem u siebie (osiedle wyszogrodzka). Na jednym TV działa, a na drugim znajduje 5 programów, jest głos, ale nie ma wizji. Nie wiecie dlaczego?
        • oldbastard Re: Wlk. Płyta - brak obrazu 02.11.10, 17:39
          Zmieniłem antenę i pomogło. Na pokojowej antenie szerokopasmowej ze wzmacniaczem za 35zł udało się złapać sygnał. Wewnątrz mieszkania przy oknie jakość jest na połowę skali, a siła trzy czwarte. Na balkonie natomiast siła i jakość sygnału prawie maksymalne. 3 piętro.
          • Gość: Igal Re: Wlk. Płyta - brak obrazu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.11.10, 10:13
            oldbastard , DVB-T woli anteny kierunkowe. Wczoraj dla testów próbowałem złapać przekaz MUX2 z Raszyna na kanale 48, niestety nie udało mi się. Wracając do twojej anteny. Staraj się złapać jak najwyższą jakość, siła sygnału ma tu drugorzędne znaczenie. Jakość odpowiada ilości błędów.

Wishlist, telewizor na którym nie masz obrazu a masz fonię, ma tuner DVB-T MPEG2, a powinien mieć MPEG4. Czasami producent posiada dodatkowy moduł CI, który umożliwi zdekodowanie sygnału z MPEG4 na MPEG2 i puszczenie na telewizor. Podpytaj u producenta sprzętu.

No tak, póki co mamy kanały TVP, ale za niecałe dwa miesiące dojdą stacje komercyjne. Sygnał MUX2 bedzie 5-cio krotnie mocniejszy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka