Dodaj do ulubionych

Ofiary NN na terenie ZOO

23.11.10, 11:24
W Witrynie Tradytor , podano informacje poszerzająca wiedzę o tajemnicach naszego ZOO.

...........Prokuratura powołała biegłego w sprawie szczątków znalezionych na terenie zoo. Opinii naukowców z Instytutu Archeologii UMK w Toruniu można się spodziewać w przyszłym tygodniu. Może wówczas sprawa ruszy, bo na razie nadal błądzimy po omacku.

2.

W "Plockim Roczniku Historyczno-Archiwalny Tom V§ str.88,

artykuł Jana Przedpełskiego, notatka :

"W tym czasie hitlerowcy rozstrzeliwali w pobliżu cmentarza garnizonowego 5 Żydów."

Moim zdaniem może to wskazówka ........?

"w pobliżu", według mnie można to tak interpretować, jako miejcie w pobliżu dawnych sadów.

.................................

Od jutra rozpoczną się zapisy wideo relacji Świadków , którzy mieli wiedzę o egzekucjach.

Obserwuj wątek
    • Gość: towwieslaw Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 16:07
      pierwsza ofiara : hipopotam Klocek
      postawmy pomnik Klockowi
      pomnika moglby dosiadac plocczanin z szabla w jednej dloni i
      portretem padlewskiego w drugiej
      mozna tez zrobic pomnik padlewskiego siedzacego na hipopotamie obok pomnik słonia
      dosiadanego przez boleslawa krzywoustego
      bedzie bardzo patriotycznie , niekonwencjonalnie i smiesznie zarazem
      bandyta na słoniu !
      marian wilk by sie ucieszyl !
      • Gość: mo Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 16:20
        za Taworskiego nazdychało dużo zwierząt ale kpin to nie rób , koleś
      • Gość: widz Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.007.c94.petrotel.pl 23.11.10, 16:52
        Gość portalu: towwieslaw napisał(a):
        (....)

oj Jaruś, Jaruś, uważałem Cię za bardziej poważnego człowieka...
        • Gość: Polska jest najważ Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.110.c72.petrotel.pl 23.11.10, 19:04
          No i jeszcze dąb Padlewskiego na nowo można by zasadzić. Oraz jakaś tablica by się przydała, a na niej brednie o Absolucie, Ojczyźnie, miłosierdziu i wybaczeniu...
        • Gość: towwieslaw Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 19:46
          wiesiek jestem , to po pierwsze
          po drugie pomnik klocka musi byc
          pomysl posadzenia na nim padlewsiego wynika jedynie z checi poczynienia oszczednosci
          dobra
          niech siedza razem na klocku padlewski i boleslaw
          twarzy krzywoustemu udzieli mm , albo "morda"
          • Gość: heretyk Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 00:53
            Ja bym jeszcze pomnik Niezłomnego Płocczanina. Chłop jeszcze żyje ale zasłużył sobie pracą, uczciwościa i konsekwencją w walce z pokręconymi synami szakala zagrażającymi Polsce zalewem piasku z wiadomej góry!
            • Gość: hihihiiiiii Pomnik Kajtka - na wzgórzu Tumskim IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 08:05
              Kajtek w rozkroku z wysypującym się piaskiem z nogawek Levisa i zębem - znalezionym pod pomnikiem Padlewskiego - w dłoni, a obok śpiewająca dla niego Pani Wanda, zasłużona dla płocczan cnotliwa niewiasta.
              • Gość: kajetan kajetanowi Re: Pomnik Kajtka - na wzgórzu Tumskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 10:32
                Wniosek prosty. Trzeba zlikwidować zwierzęta w zoo. Potem zamknąć ZOO i rozpocząć na wielką skale roboty wykopaliskowe. Może jeszcze coś się znajdzie. A wszystkich mieszkanców Płocka przesłuchać na policji. Może cos w tym temacie powiedzą.
                • Gość: płocczanin Re: Pomnik Kajtka - na wzgórzu Tumskim IP: *.plock.mm.pl 26.11.10, 14:50
                  24 listopada Archiwum Państwowe dokonało zapisu wideo relacji Anny Udałow, Świadka Egzekucji w czasie II Wojny światowej na terenach obecnego ZOO.

Nadal trwa wyjasnianie zdarzeń ww Miejsca Ludobójstwa.
                  • Gość: a kogo Re: Pomnik Kajtka - na wzgórzu Tumskim IP: *.155.c65.petrotel.pl 26.11.10, 15:34
                    a kogo to obchodzi oprócz szanownego pana
                    • Gość: płocczanin Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.plock.mm.pl 26.11.10, 16:22
                      Jest to oburzające, co napisał Gość portalu: a kogo napisał(a)

W czasie II wojny światowej rozstrzelano cywilów. Są na to świadkowie. Żydzi przekonali wszystkie narody świata do uznania holokaustu. , którego negowanie zagrożone jest wiezieniem, utratą pracy .

Stało się tak i obecnie...www.tvn24.pl/0,1683950,0,2,polski-ambasador-potepia-negowanie-holokaustu,wiadomosc.html

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,3:25, 26.11.2010 /PAP
                      Polski ambasador potępia negowanie Holokaustu
                      PRACOWNIK LITEWSKIEGO MSW STRACIŁ PRACĘ............................

Natomiast w płocku Za Zgoda Agory SA, Moderacji Forum Dyskusyjnego Gazety, zrobiono z egzekucji 100 osób , pośmiewisko , kpiny.

Nikt nikogo nie wyrzuca, nie robi procesu sądowego.

Nie wiadomo jakiej narodowości byli rozstrzeliwani cywile, zwłaszcza, ze sa szczątki dzieci.

Ludobójstwo nie ma nacji . jest zbrodnią przeciw ludzkości.

Ostatnio przypomniano również o egzekucji 5 Żydów w okolicach cmentarza wojskowego.

Zgodnie z tym , co podali Świadkowie , rozstrzeliwano cywili co czwartek. Jest jeszcze wiele do odkrycia.

Naśmiewanie się z Ofiar jest nieludzkim postępkiem.

Zaraz wysyłam Pismo do prokuratury o negowaniu ludobójstwa , z całym wydrukiem obecnego wątku

• Gość: ber Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 16:40
                        QUŹWA Zenek nie badż taki Pawka Morozow. Człowieku komuna juz minęła. Nie ośmieszaj się :) :) :) :) Skończ z tymi donosami.
                        • Gość: do plocczanina Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.plock.mm.pl 26.11.10, 17:00
                          po co te nerwy panie, panie . Toć ktoś się zapytał kogo , oprócz pana to obchodzi. Widocznie tego "a kogo" po prostu to nie obchodzi. Zresztą tak jak i mnie. Mam ważniejsze sprawy, problemy na głowie. Myślę sobie że od historii to raczej historycy - specjaliści , a nie tacy jak ja czy nawet pan. Nie podważam pana dokonań na tym polu , jak pan lubisz to robić to rób, a nie zawracaj pan głowy innym i nie rób pan z tego pępka świata.
                          Stwórz pan jakieś sensowne opracowanie, publikację znajdź pan wydawcę , wydaj itd. A tak to wygląda jakbyś pan wciskał na siłę jakieś swoje ( delikatnie powiem) wypracowania , które z literaturą i, , czy publikacją naukowa czy badawcza nie mają za dużo wspólnego. Czy te "dzieła" które pan nazywasz filmami.
                          A poza tym to trochę mniej nerwów , nie wszyscy są pana wrogami , tylko pan trochę nudzisz i często "zmęczenie materiału" powoduje negatywne reakcje . Odpuść sobie pan trochę , wyluzuj, to dobre na nerwy .
                          .
                          • Gość: januariusz Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 18:21
                            Zażyj prozac, albo po prostu zwyczajnie, tak po polsku wychędoż jakąś podwikę. Ciśnienie w dolnych partiach blokuje ci dopływ krwi do mózgu. Warto też strzelić setę polskiej okowity. Można przed. Przestaniesz się dąsać i myśleć tylko o nagrobkach. Keep smilling old fellow!
                          • Gość: plocczanin Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.plock.mm.pl 26.11.10, 18:59
                            Jeżeli nie masz czasu na Historię swojego narodu , to moze się okazać, że znowu ktoś na nas napadnie i rzeczywiście nie zdążysz mieć czasu. Przy tak rozwiniętej technice .. zabijania...
                            Wg. uczonych np czytaj w I wydaniu Dziejów Płocka o roku 20. Nawet się nie zmęczysz ...bo NIC nie ma.

Moje książki czy opracowania mają najczęściej nieznane dokumenty , fotografie, relacje a moje nędzne filmy bardzo często "chodzą" w kablówce i są dobrze przyjmowane.

Również i uczeni powołują eis w swoich publikacjach, na moje prace. Wypełniam lukę , która powstała u uczonych z różnych powodów, najczęściej politycznych i partyjnych. Wypełniłem również lukę z prostego powodu. Dlas uczonych byłem NIKT. Natomiast sami z sobą , tną się ostro , patrz przypadek pewnego "profesora" z TNP......... Wyzywana przez was rodzina gen.Z.Padlewskiego, od wielu lat utrzymuje ze mną kontakty z całego świata. Nastąpił obrót danymi , dokumentami itd. Ponieważ uważali, że to co robię jest czyste , nie komercyjne. Nigdy by Tego nie dali zawodowym historykom.
                            Jeżeli moja praca nie jest dobra , nic nie stoi na przeszkodzie ..... możecie dać swoje NAJLEPSZE.
                            Niestety , nigdy to nie nastąpi z różnych przyczyn. Choćby z lenistwa, niewiedzy... Inaczej mówiąc wasze nieczyste wypowiedzi są do pominięcia w rozważaniach.
                            Ale jest negatywny skutek opluwań i kasowania tekstów przez moderację . Zresztą przypuszczam , że po to go tutaj zostawili, żeby likwidował pisanie o Nas.

Płocczanie NIE dowiedzą się o wielu zdarzeniach z przeszłości miasta w ktorym przyszło im bytować a to opóźni integrację z Miastem i jego Dziedzictwem.
                            • Gość: Emanuel Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.10, 19:39
                              Ale się Zenuś uwziąłeś na to ZOO.Moja rada idz do neurologa i przeczytaj coś napisał.
                              • Gość: medicus Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 10:48
                                neurolog to zła podpowiedż. Ja postuluję wyjazd do pewnej malowniczej miejscowości w okolicach Gostynina lub trochę dalej do pewnej znanej placówki w powiecie pruszkowskim. Można w ramach NFZ. Pilne!!!
                      • henrykkreuz Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji 27.11.10, 22:54
                        > Naśmiewanie się z Ofiar jest nieludzkim postępkiem.

Nie zauważyłem aby ktoś wyśmiewał się z ofiar, tylko z Pana.

> Zaraz wysyłam Pismo do prokuratury o negowaniu ludobójstwa , z całym
                        > wydrukiem obecnego wątku

Nie wie Pan nawet co, jakie działanie, określa się mianem ludobójstwa.
                        Niech Pan też uważa z wysyłaniem wszystkiego, swoich urojeń jako wizji świata, do prokuratury. Mogą puścić im nerwy i np. zlecą badanie w zakładzie zamkniętym i opinia lekarzy, często porządnie "szurniętych" (taka zawodowa przypadłość) może zakończyć Pańską radosną twórczość na tym forum.

A teraz niech Pan zgłosi ten wpis do prokuratury. Pozdrawiam serdecznie.
                        • Gość: plocczanin Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.plock.mm.pl 27.11.10, 23:42
                          Panie specjalisto od szurniętych , wyśmiewanych Polaków. Rzeczywiście widzi pan Losy Polaków specyficznie. Wpis wulgarny , napastliwy nie wnoszący nic do wyjaśnienia 5 letnich rozstrzeliwań ludzi na terenie dzisiejszego ZOO.

Ja się tylko zapytam Prokuraturę jaki ma pan związek z nimi, że za Organa RP się wypowiada.
                          Pisanie o radosnej twórczości na Forum w kontekście zbrodni z czasów II Wojny Światowej , zwłaszcza w kontekście 16 lat pracy włożonej w wyjaśnianie tego , co się wydarzyło na terenie dawnych ogrodów, jest TYLKO PODŁOŚCIĄ.

Również stawianie diagnozy medycznej jest nieuprawnione a zastosowane do niszczenia mnie i mojej działalności. Zapytam się również i o to.

Widocznie za mało miał pan kłopotów w Polsce?
                          • Gość: wagant Re: Nasmiewanie się z prawdziwych Polakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 00:04
                            Zenek nie odpuszczaj. Antypolskie działania niektórych na forum to dowód, że jesteśmy realnie zagrożeni. Oni chca zamknąć w Wariatkowie najlepszych Polaków i Katolików jak Ty, a wtedy prosta droga do wynarodowienia, zamknięcia Kościołów, likwidacji historii i narodu. Jak pozbedą sie takich jak ty zniknie Polska z mapy świata. Nie daj sie zastraszyć i pisz gdzie sie da może do Amnesty International i Komitetu Helsinskiego. Napisz też do Obamy. Tam ratunek dla Polski.
                            • Gość: ubawiony Re: Nasmiewanie się z prawdziwych Polakow IP: *.067.c94.petrotel.pl 28.11.10, 01:18
                              Pisz Zenek, pisz...Wszyscy mamy ubaw stokrotny. A Ty ironii nie czujesz.
                              Gdyby nie Ty, zycie tego forum byloby takie normalne. Cyrk jest. Malp i clownow za to nie trzeba - Twoja chora wyobraznia robi za wszystkich...:)
                          • henrykkreuz Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji 28.11.10, 10:17
                            Analfabetyzm nie jest przypadłością genetyczną, można zatem się go pozbyć.
                            Jest dokuczliwy dla otoczenia, a niszczący jak ma jakąkolwiek władzę.
                            Treści mojego wpisu Pan nie zrozumiał, dlatego wysnuł Pan błędne wnioski, bzdury te będzie musiał jeszcze przeczytać jakiś prokurator zamiast zająć się czymś pożytecznym.
                            • Gość: płocczanin Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.plock.mm.pl 28.11.10, 10:54
                              Dobry człowieku, napisałeś wiele tekstów przeciw Polsce. a prokurator kilka lat temu ujawnił pewne nazwisko razem z 8 innymi prześladowcami. Tak więc wszystko jeszcze przed tobą. Natomiast jest niepokojące , że wypowiadasz się za prokuraturę? Wobec tego zapytam się o ciebie Prokuratora Generalnego.
                              Świat nie musi się zajmować twoją osobą i tzw grupą biznesową tworzącą ruletki...

Temat wiodący, o uczony nie analfabeto , omawia 5 letnie rozstrzeliwania na terenie Ogrodów. Zgłosiło się wielu płocczan, którzy wnieśli w tej sprawie sporo wiedzy. Znane są już nazwiska 2 żołnierzy niemieckich tu rozstrzelanych. Znane są dane osobowe całego składu kompanii policji niemieckiej , która zajmowała się wyłącznie dokonywaniem egzekucji na terenie Płocka i innych miast w Polsce.

Świadkowie mówią, że doczekali się możliwości powiedzenia , co widzieli, lub im co opowiedziano. Nikomu do głowy by nie żeby wypisywać takie podłości , jak to robicie. Oprócz żołnierzy, rozstrzeliwana była również ludność cywilna. Nie wiadomo jeszcze , kim były Ofiary ale wam posłużyły tylko do opluwania mnie.

16 lat temu opublikowałem pierwsze relacje z zaistnienia samego faktu wykorzystywania ogrodów jako Miejsce Straceń i pilotuję ww do dnia dzisiejszego .
                              • henrykkreuz Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji 28.11.10, 11:38
                                > Dobry człowieku,
                                Łżesz.
                                > napisałeś wiele tekstów przeciw Polsce.
                                Łżesz.
                                > a prokurator kilka lat temu ujawnił pewne nazwisko razem z 8 innymi prześladowcami.
                                Łżesz. Gdyby te osoby były prześladowcami już dawno miałyby zarzuty.

> Tak więc wszystko jeszcze przed tobą.
                                No nie wszystko, ale dużo - mam nadzieję.

> Natomiast jest niepokojące , że wypowiadasz się za prokuraturę?
                                Łżesz, każdy może sprawdzić czytając mój wpis lub jesteś analfabetą i nie rozumiesz tego co czytasz.
                                Powtórzę: analfabetyzm nie jest nieuleczalną chorobą, zatem zachęcam do nauki czytania i rozumienia tego co czytasz.

> Wobec tego zapytam się o ciebie Prokuratora Generalnego.

Proszę nie zapomnieć zapytać też Rabina, a ten mnie skarci.

> Świat nie musi się zajmować twoją osobą i tzw grupą biznesową tworzącą ruletki...

Szkoda słów.
                                • 0-kajtek Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji 29.11.10, 11:11
                                  Przedstawiam ostanią wiadomość przekazaną poprzez Witrynę Tradytor;

............."Sprawa ludzkich szczątków odnalezionych na terenie płockiego zoo staje się coraz bardziej zawikłana. Wstępne hipotezy, według których mamy do czynienia ze zwłokami niemieckich dezerterów, być może będzie można niedługo pomiędzy bajki włożyć. Bo w zoo wykopano też czaszki... dzieci."

Dzien dobry,
                                  w zwiazku tym pozwole sobie rzucic nastepna informacje, znaleziona w ksiazce Miroslawa Krajewskiego str. 137:
                                  "Blisko stu wiezniow roztrzelano pojedyncze lub w grupach w poblizu cmentarza garnizonowego w Plocku."
                                  Jako srodlo poda: AOKBZpNP, sygn. Ds.27&73,Sn.15/12/74

Ale ta formulacja " w poblizu cmentarza garnizonowego" wskazuje wyraznie na teren dziejszego ZOO.

A więc praca badawcza trwa a tu na Forum , tylko obelgi.
                                  • Gość: żbiku /kpt./ Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 11:41
                                    Co to znaczy FORMULACJA? Jestem bardzo ciekawy. Nie mogę tego znależć w żadnym słowniku.
                                    • 0-kajtek Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji 29.11.10, 11:47
                                      I to wszystko wyłowiłeś z tematu ZABIJANIE LUDZI?

a CO TO ZNACZY CHAMSTWO nie masz w słowniku? Ani w sobie.
                                      Dlatego tęż liczymy na wrażliwość płocczan a tak wielu pomaga na bieżąco.
                                      • Gość: hoho Koniec tematu IP: *.034.c94.petrotel.pl 29.11.10, 14:05
                                        A jednak nie dezerterzy, szczątki są o wiele starsze, śledztwo zakończone. Tak napisali na jednym z portali.
                                      • Gość: Obywatel Re: Nasmiewanie się z Ofiar egzekucji IP: 213.76.179.* 29.11.10, 14:29
                                        0-kajtek napisał:
                                        Dlatego tęż liczymy na wrażliwość płocczan a tak wielu pomaga na bie
                                        > żąco.

"Liczymy"... Widać, szeregi OMPN-ów liczą w Płocku więcej niż jednego...Gratujacje!
                                        Ja bym też na bieżąco pomógł, ale nie mogę, bo jestem chory na nogę...
                                        PS. Szczątki są sprzed II wojny. Mogą być szczątkami ofiar cholery, ale nie Niemców.
    • Gość: do O-kajtka Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.160.c89.petrotel.pl 29.11.10, 17:52
      biegły z Instytutu Archeologii UMK w Toruniu wydał opinię.Niestety szczątki nie pochodzą z okresu II wojny światowej.Co pan na to?.
      • Gość: płocczanin Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 18:09
        1. Znaleziono szczątki. nie znamy wyników , trzeba czekać.
        2. Należy dokończyć nagrania relacji Świadków.
        3. Należy pomóc Prokuraturze Rejonowej , jeżeli ktoś ma wiedzę o egzekucjach.
        4. Należy przeprowadzić na terenie ZOO badania archeologiczne.
        5 Dalej robić kwerendę po Archiwach.
        6. Rząd RP powinien zabezpieczyć finanse.

Należy rozeznać komu zależy na zamieceniu Sprawy, w jakim celu? Kto na tym by zyskał?

• kwisniewski Re: Ofiary NN na terenie ZOO 29.11.10, 18:27
          Ogród Mączyńskich powstał na cmentarzu? Tak to wynika z dzisiejszego przekazu, nie bardzo w to wierzę.
        • Gość: kaziulek Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 18:31
          No nie , tego to chyba już nie wytrzymam. Szanowny panie czy pan sądzi , że nagranie świadków tych zdarzeń cokolwiek da w wyjaśnieniu tej sprawy?. Tym bardziej że z tego co wiem nie ma naocznych świadków . Rozumiem , że są one potrzebne ale do tego aby utrwalić od zapomnienia , za co ukłon w pana stronę.
          Ale przecież one nie wyjaśnią czy szczątki znalezione w zoo są szczątkami niemców , żydów, polaków itd.
          Trochę więcej rozsądku i mniej zacietrzewienia życzę.
        • Gość: do płocczanina Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.160.c89.petrotel.pl 29.11.10, 19:08
          tak też myślałem,że biegli się mylili a pan się nie myli.Tylko skąd ta pańska nieomylność.Podziwiam pana za wytrwałość.Szczerze podziwiam.Wiara czyni cuda.Serdecznie pozdrawiam.
          • Gość: plocczanin Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 21:12
            kiedyś pisałem , że komputer dziwnie się zachowuje. teraz jest to samo... a śmichu było..co niemiara.

skąd pewność... nie ma ludzi nieomylnych ale są ludzie bardzo pracujący lub nie.

W zasadzie pracuje nad MPN cale 31 lat. Wynikiem są kontakty z innymi poszukującymi, opiekunami, tysiące fotografii, zapisków, nagranych relacji , filmów.

To jest wlasnie TA PRACA .

Jeżeli x dosiada tylko , pisząc ,że ma racje a posiada tylko klawiaturę. to na nic będą wywody. Taki X , zawsze wie lepiej i trzeba odpuścić sobie tego Xa i dać pokój.

Jeżeli Ktoś mówi ,że naoczny Świadek z AK jest Niewiarygodny, to Święty Boże nie pomoże.
        • tomas7771 Re: Ofiary NN na terenie ZOO 29.11.10, 19:36
          Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> 1. Znaleziono szczątki. nie znamy wyników , trzeba czekać.
          > 2. Należy dokończyć nagrania relacji Świadków.
          > 3. Należy pomóc Prokuraturze Rejonowej , jeżeli ktoś ma wiedzę o egzek
          > ucjach.
          > 4. Należy przeprowadzić na terenie ZOO badania archeologiczne.
          > 5 Dalej robić kwerendę po Archiwach.
          > 6. Rząd RP powinien zabezpieczyć finanse.
          >
          > Należy rozeznać komu zależy na zamieceniu Sprawy, w jakim celu? Kto na
          > tym by zyskał?
          >
          >
          >

rozumiem że opinia biegłych z Wydziału Archeologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu nic nie znaczą??
          • Gość: PLOCCZANIN Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 19:45
            Miły forumowiczu . Nie znam wyników badań . Podaj link.

Ale rozbraja napisanie , ze nie ma naocznych świadków..jacy to sa naoczni, dobry czlowieku ?

Równe przyciąga równe. Zwiekszajć moc takiej równości.

Widoczne jest, ze mierzysz wszystkich swoja miarą . Np nie wierząc sobie, NIE WIERZYSZ INNYM.
            Nawet do głowy ci nie przyjdzie , że jednak SĄ INNI ludzie. Często dobrzy i uczciwi.

więc proszę , napiszcie CO TO ZNACZY NAOCZNY ŚWIADEK.

lUB DYSPOZYCYJNY UCZONY....

• Gość: do płocczanina Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.160.c89.petrotel.pl 29.11.10, 20:31
              dobry człowieku równe przyciąga równe.Zwiększając moc takiej równości.Czy to pańska mądrość czy nieznanego mi mędrca.Wierząc sobie nie muszę wierzyć innym w tym mędrcom domorosłym.Przychodzi mi do głowy przemiły człowieku,że są inni ludzie,często dobrzy i uczciwi.Widocznie panu to nie mieści się w głowie,że może być inaczej.No tak ale uczeni z Torunia nie mają racji bo są dyspozycyjni a pan nie jest dyspozycyjny.
              • Gość: plocczanin Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 20:48
                Jest odwrotnie. Badacze z Torunia Już w 1998r chcieli za darmo zbadać teren Miejsca Straceń 1863r. Dogadał się z nimi warszawski dziennikarz Andrzej Szmak.

Ale ówczesna DawnoNeo Władza nie pozwoliła, bo wyszłoby wcześniej , że wyrzucono z Grobów Powstańców Styczniowych.

Później ekipa z Torunia wykonała badania radarowe tego Miejsca jako starania Jacka Pawłowicza, inwestorem było Miasto.
                To wszystko jest opisane w mojej książce " Epilog 98 " , patrz Książnica Płocka.
                Zapewniam ciebie forumowiczu ,że z grobami Powstańców BYŁA PEŁNA DYSPOZYCYJNOŚĆ na terenie Płocka.

Jesteś doprawdy wielki, wierzysz sobie, że wiesz wszystko. A wtedy już nie ma cdn.

Na swojej Drodze OMPN narodowej , spotykałem wielu Wierzących sobie ale ci nie pomagali Padlewskiemu.

Natomiast wzruszające jest jak wielu płocczan przez 31 lat , Pomagało MPNarodowej z Otwartym Sercem . Tym wszystkim Przyjaciołom naszej Ojczyzny Polski , dziękuję ze dna mojego człowieczeństwa.
            • Gość: płocczanin Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 20:32
              OTRZYMAŁEM POCZTĘ OD TRADYTORA, PRZECZYTAŁEM I JESTEM WYJĄTKOWO SMUTNY.

Historia się powtarza ale to jest PŁOCKA HISTORIA.

W Płocku wyrzucono z grobów POWSTAŃCÓW STYCZNIOWYCH. Ale to nie stało się w XVII wieku , tylko TERAZ.

W Płocku sprzedano MIEJSCE STRACEŃ 1863r.

W Płocku NIE MA ETATU DOKUMENTALISTY czasów bieżących w Instytucjach.

Kiedy przynosi się jakieś artefakty Instytucjom , wzdychają , wiedząc, że to jest tylko dodatkowa praca.

W Płocku jak widzę, natychmiast ZAPOMNIANO o żyjących Świadkach.

Prokuratura nie ma fartu. Jeszcze parę lat ZAWIESZENIA CZASU, a byłby spokój.

Świadkowie by poumierali i byłoby milo i szczęśliwie...

Teraz wystarczy tylko udać, że zeznań Świadków NIE BYŁO. Jakby uczeni ci sami od sprzedaży Padlewskiego.......... się zmobilizowali , to mogliby udowodnić , że Świadka ze 100 metrów od egzekucji , nie należy brać pod uwagę , bo to były kryminalista.

Siedział przecież 7 lat w więzieniu , jako więzień kopalniany a więc NIEWIARYGODNY.

NIE WOLNO MI PEWNIE PRZYPOMNIEĆ, że Płocki Ruch Obywatelski złożył do Kurii pismo z propozycją utworzenia na starym cmentarzu Miejsca Pamięci dawnych Płocczan. A więc Tam można by pochować ludzkie szczątki. znalezione w ZOO.

Jestem Nemo. Ale przecież można by porównać szczątki obecnie zbadane i szczątki z Cholerki, czy maja cechy takie same.

Fachowcy pisali , że nasi przodkowie lekko podchodzili do kości dawniej zmarłych.........

Czy rzeczywiście Coś się zmieniło? Na przykladzie cmentarza Żudowskiego przy Traugutta. Zacni mieszczanie okresu, wykopali kości Żydow, wywieźli je w inne miejsca i wyrzucili pod budowaną ulicę Pilsudskiego.......... jak Żydzi przyjechali , nic nie było ale było OK.

Pisano równiez na Forum o znalezieniu wielu kości przy budowie puntkowców na Pisłuskiego - Wyszogrodzka.

Byla milicja itd.... tu ludzie sugerowali, że chodziło o kości wyrzucone z grobów Wojennych z Padlewskim.

Ba , same klopoty z tymi kośćmi , leżą jeszcze w plombie kolo Neo Pałacu Ślubow na Kolegialnej....

No i wielkiej ilości w plasykowych workach pod budynkami magazynow dawnej Mydlarni..

Jak w Anglii , gdzie kopia , tam kości .

A wtedy wszystkich boli głowa , zresztą bez nadzieii , bo kazdy umrze...

A taki był spokój , nie trzeba było pisac , badać, wystarczy wysypać jako trawnik na cmentarz ewangelicki... spoko.

• Gość: TG Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 20:48
          Moim zdaniem, to, że obecnie znalezione szczątki ludzkie, są z XVII-XIX wieku, być może, to pozostałości po zmałych na cholerę, w niczym nie wyklucza, powtarzam W NICZYM, faktu,że na terenie obecnego ZOO, lub w jego pobliżu, rozstrzeliwano w czasie II wojny światowej niemieckich dezerterów , Polaków a także Żydów- co potwierdzają też relacje świadków.
          Aby sprawę zakończyć należycie, trzeba by, wiosną-latem dokładnie sprawdzić teren ZOO i przyległy, za pomocą najnowszej aparatury, technik itd. Są przecież obecnie świetne urządzenia, które wskażą ,co leży w ziemi, bez konieczności kopania. Ba, nawet pokażą jakiego to jest kształtu! Myślę,że zarówno władze Płocka, jak i patrząc szerzej, władze wojewódzkie i/lub państwowe ,w tym IPN, powinny sfinansować i przeprowadzić takie badania.
          To,że napisano iż szczątki te są z dawnych wieków, nie oznacza,że nie ma tam gdzieś szczątków ludzi, o których egzekucjach wspomnieli świadkowie-i choćby z tego powodu, aby sprawa była zbadana należycie, trzeba takie badania przeprowadzić.
          Historia naszego miasta, jak widać jest strasznie zagmatwana,i sądzę,że nie raz jeszcze na światło dzienne, wyjdą takie "sensacje"-kilkanaście lat temu znaleziono szczątki ludzkie podczas kopania fundamentów ,pod budowę pawilonu handlowego, przyklejonego do Pałacu Ślubów. Zabrano je do badań- jakoś do dziś nie czytałem nigdzie ,co stało się z tymi szczątkami, czyje one były i z jakiego okresu pochodziły,a także jakiej narodowości byli pochowani tam ludzie. Można sie tylko domyślać w sprawie szczątków z Kolegialnej, że to były kości ofiar Gestapo, NKWD, UB, szczątki zamordowanych w katowni znajdującej się w piwnicach budynku Policji przy 1-ego Maja. Podobno ,szczątków leży w kwartale Sienkiewicza-Kolegialna- 1-ego Maja znacznie więcej, w tym pod asfaltowym "boiskiem" na tyłach Komendy Policji.
          • Gość: Żbiku/kpt./ Re: do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 21:20
            A tak naprawdę co znaczy ta FORMULACJA?
            • Gość: do Żbiku Re: do plocczanina IP: *.160.c89.petrotel.pl 29.11.10, 21:45
              a ja dodam dno człowieczeństwa.Co to jest to dno człowieczeństwa?.Poczytajcie sobie drodzy internauci o Bractwach Zakonnych Himawanti.Ciekawe rzeczy.Ciekawe co nauka kościoła katolickiego na to by powiedziała.Błądzi nam nasz brat w wierze.Oj błądzi.
              • Gość: jurek Re: do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 22:08
                kolega płocczanin? Na mazakach uchodził za radiestetę i wyznawcę wschodnich nauk i religii antagonistycznych dla KK. Pozował na uzdrowiciela i maga czarnej magii. Bajdurzył ciągle o tajemnej mocy czakram i wszystkich straszył ,że pozamienia ich tymi czakranami w węze.
                • Gość: adelayda Re: do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 09:22
                  Przykra wiadomość. Znowu "rewelacje" płocczanina nie wytrzymały próby badań naukowców. Kolejne odkrycie i klapa. Kolejny "rewelacyjny" trop i kompletnie chybiony.Chyba, że te naukowcy jak zwykle głupie, niedouczone i nie miały takich swiadków naocznych jak waść, a szukać im sie nie chciało. Może też toci z góry piasku chcą tam jakiś hipermarket, knajpę albo jakiś bank wybudować i kupili od nich opinie tak rozbieżną z pana wiedzą. Miły panie może raczej niech pan się zajmie badaniami na Marsie. O tym można tyż sporo książek napisać ale wiadomości są trudniej weryfikowalne. Zawsze można powołać się na imć Twardowskiego, świadka naocznego.. On też z Sulimów jak panazagłobowy Roch Kowalski.
                  • Gość: samuel@ryfke Re: do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 16:02
                    Naukowcy z Torunia odbębnili robotę. Dalczego na ten przykład nie skomunikowali sie z tymi którzy na temat mogił w Płocku wiedzą wszystko? Wystarczy wejść na Google i już można z filmów płocczanina dowiedzieć sie wszystko bez kosztów i specjalistycznych badan. Płocczanin dokładnie od sierpnia 1980 roku zaczął zgłębiać dzieje narodu. Ma tysiące dokumentów i zeznań świadków, którzy tylko ze wzgledu na zaufanie wyłącznie tylko z nim podzielili sie swoja wiedzą. wszystko jest porządnie opisane, zarchiwizowane i sfilmowane oraz poddane obróbce cyfrowei. Co taki naukowiec z Torunia może wiedzieć. A moze z zazdrości spychają badania płocczanina do roli mitów i anegdot kogos kogo Sąd uznał za hobbystę tylko w oparciu o czyjeś zeznania.
                    • Gość: plocczaninom Re: do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 09:23
                      Nadszedł mrozny ranek,
                      czas bajek i płocczanina czytanek,
                      znowu wpisów jest wprost bez liku
                      puknij się w czoło stary tetryku
                    • Gość: plocczaninom Re: do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 09:39
                      Nadszedł mrozny ranek,
                      czas bajek i płocczanina czytanek,
                      znowu wpisów jest wprost bez liku
                      puknij się w czoło stary tetryku
                      a żeby było bardziej wesoło
                      puknij się w czoło stara pierdoło
                      • Gość: historyk Re: do plocczanina apel pro publico bono IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 11:44
                        Zenku czy zamiast toczyć spory z kimś kto i tak ciebie nie zrozumie nie lepiej zająć się czymś praktycznym i dzisiaj tak bardzo potrzebnym dla wszystkich płocczan? W tym jesteś naprawdę dobry i szacunek wielki za to www.youtube.com/watch?v=kJlGmBvpaeY
    • Gość: przestał interesić Re: Ofiary NN na terenie ZOO IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 19:29

Co ze szczątkami? Jeszcze nie wiadomo

*

Robotnicy pracujący na terenie zoo wykopali na terenie wybiegu ludzkie kości w październiku. Prokuratura umorzyła śledztwo 30 listopada, o dalszym losie szczątków miał zdecydować miejski konserwator zabytków. Mamy prawie połowę stycznia, a co się stanie ze szczątkami nadal nie wiadomo.

Od początku sprawa szczątków wykopanych na terenie wybiegu dla żyraf w płockim zoo była jedną wielką niewiadomą. Najpierw większość była pewna, że są to zwłoki zamordowanych na tym terenie niemieckich dezerterów z czasów II wojny światowej, przy zbiorowej mogile palono znicze i Płockiem zainteresowała się nawet fundacja „Pamięć” zajmująca się ochroną poniemieckich grobów wojennych. Potem wśród kości znaleziono czaszki dzieci i legła w gruzach teoria o żołnierzach. Wreszcie biegli archeolodzy z toruńskiego UMK orzekli, że szczątki mogą pochodzić z okresu między XVII a XIX wiekiem i prawdopodobnie mogiła w zoo powstała na zasadzie wtórnego pochówku zbiorowego, którego dokonano po likwidacji cmentarza. Bez szczegółowych badań nie da się nic więcej w tym temacie powiedzieć. Ponieważ w tej sytuacji nie było mowy o zabójstwie, jak wstępnie sklasyfikowano to zdarzenie, prokuratura umorzyła śledztwo 30 listopada. I do tej pory nie wiadomo, co dalej ze szczątkami będzie.

- Miejski konserwator zabytków Luiza Siemienik otrzymała z prokuratury tylko suche pismo, które nic nie wyjaśnia. Dlatego wystąpiła o udostępnienie materiałów zebranych przez prokuraturę w trakcie śledztwa. Ważna będzie opinia biegłego archeologa - powiedziała Agnieszka Maćkowiak z biura prasowego. - Na razie czekamy na dokumentację z prokuratury.

Z tych względów trzeba jeszcze poczekać na decyzję w sprawie dalszych losów szczątków odnalezionych na początku października w płockim zoo, zwłaszcza że - jak dowiedzieliśmy sie w ratuszu - miejski konserwator zabytków chce porozmawiać na ten temat z prezydentem Płocka.

A jakie są możliwości odnośnie losów kości? - Pani Siemienik nie chciałaby się wypowiadać w tej sprawie, dopóki nie zapozna się z całością materiałów, które ma udostępnić prokuratura.

Jak dowiedzieliśmy się w prokuraturze rejonowej, prokurator referent wyraził w tym tygodniu zgodę na udostępnienie akt sprawy Urzędowi Miasta. Być może wkrótce coś się więc w tej sprawie wyjaśni.

MR
      • Gość: witold Re: Ofiary NN na terenie ZOO to niemcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 22:49
        Jesteście debile. Płocki Indiana Jones i prof historii nadzwyczajny >plocczanin< powiedział, że to są szczątki dobrych niemieckich dezerterówi basta. Nie ośmieszajcie się pseudonaukowcy z Torunia. Kropka!
        • Gość: kaziulek Re: Ofiary NN na terenie ZOO to niemcy IP: *.plock.mm.pl 16.03.11, 18:19
          Pierwsze hipotezy mówiły o tym, że na terenie zoo spoczywają niemieccy dezerterzy, rozstrzelani w II wojnie światowej. Jednak ta teoria ta legła w gruzach, gdy wśród szczątków odnaleziono czaszki dzieci. Prokuratura zaangażowała do sprawy biegłych archeologów z UMK w Toruniu, którzy orzekli, że szczątki są starsze, pochodzą z okresu miedzy XVII a XIX w. i najprawdopodobniej są pozostałością po wtórnym pochówku zbiorowym dokonanym po likwidacji jednego lub kilku cmentarzy.
          No i mamy wyjaśnienie trochę inne niz zenkowe, no chyba że II wojna według niego była w XVII wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka