Dodaj do ulubionych

Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zbud...

04.03.11, 21:43
No to budujmy:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,2,Droga-Via-Baltica-przez-Plock-i-droga-Warszawa.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,2,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html

Takie propozycje przesłałem w dniu 02.03.2011 roku do MRR w ramach konsultacji społecznej projektu Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030
Wszystko spoójnie i kompleksowo rozwiązane.
Obserwuj wątek
    • jaa_klaudiusz Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zbud... 04.03.11, 21:50
      bardzo dobry artykuł i bardzo dobry pomysł pana radnego

należy poprzeć
      • Gość: płocczanie Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.241.c87.petrotel.pl 05.03.11, 13:40
        Kitować to my, al nie nas.
    • jw.jw Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 04.03.11, 21:57
      Do swojego wpisu dodam tylko jeszcze informację.
      Projekt KPZK 2030 nie rozwiazuje problemów funkcjonowania Płocka. Płock wymaga innych rozwiazań niż są w projekcie KPZK 2030
      I nad właściwym ujęciem spraw powinnismy pracować.
      Nie jest sztuką wydać pieniądze. Trzeba je wydać mądrze.
      • kwisniewski Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 04.03.11, 22:07
        Jeśli zbuduje koalicję

dobrze zabrzmiało - jeśli ...
        a jeśli nie zbuduje koalicji?

to nawet najlepsze pomysły będą negowane, zwulgaryzowane.
      • Gość: taki mysliciel Wystarczy zaineresowac Mariusza Patrowicz IP: 31.60.25.* 05.03.11, 07:57
        Wystarczy zaineresowac Mariusza Patrowicz inwestora giełdowego
        jak pisze puls biznesu rekina gpw : notowania.pb.pl/instrument/Patrowicz
      • Gość: nana Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.242.c78.petrotel.pl 06.03.11, 02:25
        Wybory się zbliżają wielkimi krokami, rankingi poparcia dla PO spadają, to trzeba wymyślić coś co przysporzy głosów. Założę się, że za chwilę w wielu innych miastach również PO zacznie roztaczać wizje autostrad i szybkiej kolei. Realizacja do 2030 roku :) a w Płocku wiaduktu nie można wybudować...
    • citymen Bardzo dobre rozwiązania 04.03.11, 22:31
      Bardzn dobre rozwiązania. Nietylko włącza nas taki układ do autostrad, ale i pozwala na dalszy rozwój aglomeracji we wszystkich kierunkach.
    • Gość: ja Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.230.c65.petrotel.pl 04.03.11, 23:05
      A ja mam pytanie do autora? Dlaczego najwazniejszej informacji dowiadujemy sie w polowie tekstu (dosc dlugiego jakby nie bylo) ??? Wk....rwia mnie, ze w niemal we wszystkich artykulach w Gazecie najpierw trzeba przebrnac przez jakas sterte wspominek. A slowo "przypomnijmy" to chyba ulubiony zwrot kilku autorow. Chyba nie tak to powinno wygladac. Odechciewa sie czytac.
      Pozdrawiam
    • Gość: Alfred Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.03.11, 23:11
      Czy można prosić o większe mapy? Na tych prawie nic nie widać...
      • Gość: m. Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.03.11, 23:17
        Mapy KPZK 2030 opublikował dziś Plocek.pl
      • jw.jw Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 04.03.11, 23:36
        Żeby móc powiększyć trzeba kliknąć pod zdjęciem ikonkę "Pokaż oryginał"
    • Gość: jestem za Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.03.11, 23:14
      Podoba mi się ten "Pakt dla Płocka". Interes miasta jest w tym tak oczywisty, że nie wyobrażam sobie logiki przeciwników. Ale musimy być przygotowani do wieloletniej batalii. Opole wywalczyło kiedyś (1999) swoje województwo, Lublin niedawno drogę szybkiego ruchu. Pora wyrwać Płock z komunikacyjnej nicości.
      • Gość: bolko Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.class147.petrotel.pl 07.03.11, 08:58
        Chyba nikt normalny nie będzie się sprzeciwiał tym planom (no może ekolodzy), jednak euforia mija jak się pomyśli ile lat mamy na to czekać. Ja już będę prawie na emeryturze i może dopiero nasze dzieci na tym skorzystają. Moim zdaniem mobilizacja mieszkańców i polityków ma polegać nie na modlitwach (czytaj apelach , interpelacjach itp) żeby nam czasem nie zabrali autostrady tylko na faktycznych działaniach w celu przyspieszania tych inwestycji.
        ZRÓBCIE WSZYSTKO CO W WASZEJ MOCY ŻEBY PRZYSPIESZYĆ REALIZACJĘ KOLEI I AUTOSTRADY !!!
        Te inwestycje już są w planach, przyjmijcie to jako fakt i zacznijcie działać w kierunku ich przyspieszenia.
    • Gość: Muh Brawo za akcje!! IP: *.024.c79.petrotel.pl 04.03.11, 23:28
      Szkoda ze prezydentem zostal karierowicz Nowakowski a nie pan radny. i brawa dla mediow za podchwytywanie tematu bo cos z tym trzeba zrobic
    • Gość: 3mamkciuki Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.033.c79.petrotel.pl 05.03.11, 03:07
      Wkoncu cos sie w temacie ruszylo!
      Trzeba dzialac- pole do popisu dla powtarzajacych przed kazdymi wyborami "przywiazanie do plocka" tuz polskiej polityki jak Pitera czy Pawlak...
      Oby sie udalo dzialac ponad podzialami politycznymi bo to ostatnia taka szansa dla Plocka jesli sie nie uda to nie poprawimy swego komunikacyjnego uklady przez najblizsze 100lat.
      Nie mozemy zostac jedynym miastem w Polsce o liczbie mieszkancow przekraczajacej 100tys bez drogi szybkiego ruchu w poblizu.
    • Gość: opinia 20 lat? IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 05.03.11, 04:31
      To science fiction.
      • Gość: opinia Re: 20 lat? IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 05.03.11, 04:33
        Przepraszam. To nie science fiction. To fikcja.
        • plockier Re: 20 lat? 05.03.11, 06:43
          W pełni zgadzam się z Twoją opinią "opinio" ;) Niestety; wystarczy zauważyć pociągnięcia nowo wybranego prezydenta. Zdjęcie z budżetu kwot przeznaczonych na obwodnicę i wiadukt zwiastuje, że tak naprawdę problemy komunikacyjne miasta ma w głębokim powarzaniu. A takie pierdu pierdu "zbudujmy koalicję" to da tyle, co nic. Wszak mistrz donek daje doskonały wzór: najlepszą metodą rządów są obietnice, obietnice i tylko obietnice. A w razie czego wymyśli się coś nowego. Realizacji zero, a jak już to bardzo drogo (ktoś musi się nachapać) - np. odcinek 10 km drogi S8 kosztował 2 mld 200 mln. 220 mln zł za kilometr! Ile będzie kosztowało w Płocku?
          • Gość: gość Re: 20 lat? IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 08:14
            2030??/? - to odległy czas - ILE RAZY BĘDZIE MOŻNA WYGRAĆ WYBORY OBIECUJĄC TAKIE RZECZY?
            A swoją drogą - kolej/autostrada z Warszawy do Gdańska przez Bydgoszcz, no to może od razu nie przez Bydgoszcz tylko przez Katowice(!!!) lepiej by nie było , ale ile śmiechu.
            LUDZIE NIE DAJCIE SIĘ PO RAZ KTÓRY ZBAŁAMUCIĆ
            • Gość: do gościa Re: 20 lat? IP: 91.212.223.* 07.03.11, 15:37
              A może byś przestał myśleć politycznie tylko racjonalnie i lokalnie. W żadnym z przedmiotowych gazetowych tekstów nie znalazłem polityki. Ale ty ją widzisz. Jak nie chcesz pomóc w budowaniu lepszej przyszłości Płocka to przynajmniej nie przeszkadzaj. A jak już musisz to zrób to pod nazwiskiem, żeby dzieci i wnuki mogły się dowiedzieć komu zawdzięczają płocką prowincjonalność.
    • Gość: as Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.038.c95.petrotel.pl 05.03.11, 09:20
      Kto to zrobi? Posłowie przywiezieni w teczce jak Pitera czy Miler lub Opania
      • Gość: wkurzony Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.plock.mm.pl 05.03.11, 10:12
        > Kto to zrobi? Posłowie przywiezieni w teczce jak Pitera czy Miler lub Opania

oto jest pytanie.
        Do czasu gdy takie pOSŁY będą nam odgórnie narzucane z partyjniackich mianowań Płock nie bedzie mógł liczyć na silną reprezentację swoich interesów w Sejmie i jakiekolwiek koalicje dla rozwoju. Takie darowane pOSŁY będą mieli zawsze w doopie Płock i mieszkanców. Sądinąd słusznie, bowiem jak My sami się nie szanujemy to dlaczego mają to robić ludzie z teczki czy innego partyjnego kapelusza.
        Pierwszym krokiem Płocczan powinien być bunt na takie traktowanie przez obsczymurów od układania list do koryta.
        WYBIERAĆ TYLKO LUDZI ZWIĄZANYCH Z PŁOCKIEM I ZIEMIĄ PŁOCKĄ. TO OBOWIĄZEK.
        • Gość: z miasta Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.plock.mm.pl 05.03.11, 10:39
          Nikt nic nie zrobi. Ani ci z teczki ani z urny. To odrażająca podpucha. Naigrywanie się z tutejszych ludzi, z Płocka.
          Stawiam dolara przeciwko orzechowi , ze mam rację. Przecież przezylismy już co nie co i mamy wyrobiona świadomość, że nie tylko mrzonki, chęci czy zamiary sa potrzebne.
    • aga.81 Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zbud... 05.03.11, 10:56
      2030 - autostrada do Płocka. Czy ktoś w to wierzy? Przecież w tej chwili brakuje pieniędzy na inwestycje bardziej potrzebne takie jak S7 i już wiadomo, że nie powstanie ona do roku 2013. Pewnie 2020 jest realnym terminem. A my mówimy o połączeniu autostradowym, które nie jest na żadnym etapie zaawansowania projektowego. To, że połączenie znajdzie się w KZPK to dobrze - trzeba myśleć optymistycznie i przyszłościowo. Ale do dat nie należy przywiązywać dużej wagi.
    • Gość: płocka obywatel Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.11, 13:02
      Malkontentów i przeszkadzaczy zawsze było w Płocku pod dostatkiem. Jeśli ktoś mówi że to kolejne nierealne obietnice to proponuję lekturę KPZK 2030 (jest m.in. w internecie na stronie Ministerstwa Rozwoju Regionalnego). Dlaczego nie mamy dzisiaj w Pocku obwodnic i prawdziwej kolei ? - bo dawno temu władze Płocka oraz lokalni parlamentarzyści nie potrafiły o to zadbać. Dokument ministerialny jest faktem. Tylko nie spieprzmy tego.
      P.S. A co do posłów zgadzam się. Na spadochroniarz nie ma co liczyć. Wybierajmy płocczan. Mniej istotne z jakich opcji. I tu też potrzebna jest szersza akcja pod patronatem mediów.
      • Gość: menel Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.181.176.204.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.03.11, 13:32
        jest już taki jeden płocczanin posłem, przedtem był nawet ministrem - nazałatwiał on dla Płocka, och nazawłatwiał taką kupę spraw, że nie zdołałem ich wszystkich nawet spamiętać, nie wiem dlaczego ale pamietam tylko tę KUPĘ.
        PS postulat wyboru na posła, senatora, radnego wyłącznie swojaka (znaczy się obowiązkowo musi być z naszej wioski albo osiedla/uliczki) świadczy o dość osobliwym pojmowaniu zadań parlamentu i samorządu. Osobliwym w Europie, bo w Afryce to jest standard - nazywa się uczenie trybalizm (od ang. tribe - plemie) i polega na preferencji interesów włąsnego klkanu, plemienia.
        • Gość: wkurzony do menela IP: *.plock.mm.pl 05.03.11, 19:28
          Otóż swoistym postępowaniem godnym republiki bananowej jest narzucanie społecznościom lokalnym jakichś partyjnych politruków i wmawianie im, że dobrze będą reprezentować sprawy ważne dla tej społeczności.
          Menel bez urazy, ale Twój wpis świadczy albo o naiwności obywatelskiej albo o tym, że odpowiada Ci traktowanie jedynie jako dostarczyciela głosów przy urnie. Nie trywializuj więc spraw sprawadzając je do interesów plemiennych, bo nie tędy przebiega droga rozumowania. Takie pojmowanie jakie Ty proponujesz prowadzi do konstatacji, że po co w ogóle wybory. Przeciez taniej i prościej byłoby np. ustalic z góry kto ma być w Sejmie i niech sobie ustaleni taką arbitralną decyzją rządzą. Oczywiście nie chodziło mi o to, aby za wszelką cenę był wybrany swojak dlatego, że jest swojakiem, ale o to aby wybierać ludzi, którzy czują potrzeby tej ziemii, chcą dla niej coś zrobić nie tracąc przy tym szerszej perspektywy państwa. Tacy ludzie nosili kiedyś miano państwowców. Sprawy państwa i społeczności lokalnej wzajemnie się uzupełniaja. Wierzę, że tacy ludzie są wsród nas. Rózne Pitery, Millery tego nie gwarantują. To wytrawne politruki i nic wiecej. Nie chcę aby oni leźli do koryta drogą przez Płock.
          • Gość: menel do wkurzonych i innych IP: *.181.208.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.03.11, 20:25
            A np. ten Jasiński z PiS to on ma być z tych czujacych potrzeby tej ziemi (tej ziemi, co ją duch święty odmienił) a jednocześnie szeroko patrzących państwowców czy może raczej z tych dupków, co nawet na swojaków się nie nadają?
            Obyśmy nie przewieźli się po raz kolejny na nadziejach ulokowanym w ziomkach w parlamencie. Ja mogę przypomieć np kuriozalną sprawę słynnego peronu z jednej strony oraz z drugieju strony cośmy jak miasto ugrali ( gooooowno) mając swoich ziomków tam gdzie dzielą pieniędzmi zeba np minister skarbu, wicemisnister ds infrastruktury, posłowie, marszałek itp.
            PS to już wolę być tym naiwnym dostarczycielem głosów przy urnie niż akceptować to ten wioskowo-plemienny trybalizm tak gorąco broniony przez wkurzonego ale i wielu, wielu innych, niestety.
            • Gość: upychacz Upychanie IP: *.opera-mini.net 05.03.11, 21:25
              Jedynym powodem a zarazem "argumentem" UPYCHANIA "nieswojaków" w niemacierzystaych okręgach wyborczych jest zwyczajny BRAK MOŻLIWOŚCI TECHNICZNYCH upchnięcia wpływowego kolesia X partii Y w jego macierzystym okręgu TYLKO I WYŁĄCZNIE. Reszta to megademagogia mająca na celu dorabianie teoryjek do partyjno-personalnego interesu i zapewne niestety nietylko tak jest u nas. Ugrupowanie polityczne już samo w sobie jest wystarczającym organizmem rozwiązującym kwestię "przekrojowości terytorialnej". Równie dobrze można wymyślać wiele innych bezsensownych kryteriów przy tworzeniu list wyborczych takich jak np kolor włosów, wzrost, preferencje seks. etc. Różnica jest taka że akurat takie kryteria z punktu widzenia partyjnego interesu nic nie wnoszą, lecz gdyby taki interes się znalazł politycy równie dobrze znaleźli jakiś "argument", wszak potrzeba bywa matką "wynalazków".
              • citymen Re: Upychanie 05.03.11, 21:34
                ...a naiwność ludzka nie zna granic. :-))
            • Gość: wkurzony Re: do menela IP: *.plock.mm.pl 05.03.11, 21:34

Po pierwsze : jeśli wolisz być dostarczycielem głosów do urny cóż ja mogę powiedzieć? Chyba tylko, że to Twój problem. Taki daltonizm społeczny nie jest wszak zabroniony. Co najwyżej świadczy o braku dojrzałości politycznej. Może też być przyczynkiem do dyskusji czy na prawa wyborcze zasługują wszyscy po równo. Są teorie, że nie. Choć ja z tymi teoriami się nie zgadzam, Twój przypadek wytrąca mi jednak argumenty na przeciw. ;))

Po drugie: stosujesz chwyt socjotechniczny polegający na przypisywaniu mi drugi raz jakichś tam pelmiennych trybalizmów czy jak to zwał, tak jakbym nie odniósł się do Twoich tez z wcześniejszego wpisu. Czytaj ze zrozumieniem a łatwiej Ci będzie w życiu, a i dyskusja stanie się bardziej merytoryczna. Gwoli sprawiedliwości, co do Jasińskiego i reszty masz rację. Odrzucam taki styl polityki. Nie mniej uważam, że są wśród nas ludzie godni abyśmy ich popierali. Ne twierdzę, że oni już znajdą się przy okazji tych wyborów, ale uważam, że jako mieszkańcy Płocka mamy potencjał aby takich ludzi znaleźć czy wykreować - najlepsze przykłady, że to mozliwe to np. Szczurek w Gdyni, Majchrowski w Krakowie czy Grobelny w Poznaniu. Ci ludzie czują swoje miasta i widać to w wynikach wyborów.

Reasumując: przekonany jestem, że wieczne marudzenie, że nas w doopie mają i gooowna dla nas zalatwiają powinniśmy zamienic w pracę u podstaw, na początku dla miasta w wymiarze lokalnym. Niekoniecznie w ramach istniejących partii. Może w ramach stowarzyszenia. Dobrym początkiem pokaznia, że chcemy by liczono się z nami mogłoby być wysylanie masowo e-mailów do PO czy SLD z sugestiami aby w dooopę sobie włożyli Julię od dorsza czy Leszka co to gdy było już cieniutko z Samoobroną było po drodze. (oczywiście treść e-mailów może być bardziej dyplopmatyczna)

Zdaję sobie sprawę, że wezwanie do samoorganizacji społeczności lokalnej trąca idealizmem ale zawsze to lepiej niż siedzieć z boku, jęczeć, że nic nie da się zrobić, co wynika z tonów Twych wypowiedzi - niestety. Nie siej chłopie defetyzmu. ;))))
              • Gość: menel menela apel o naukę czytania ze zrozumieniem IP: *.180.251.17.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.03.11, 11:03
                Gość portalu: wkurzony napisał(a):

> Zdaję sobie sprawę, że wezwanie do samoorganizacji społeczności lokalnej trąca
                > idealizmem ale zawsze to lepiej niż siedzieć z boku, jęczeć, że nic nie da s
                > ię zrobić, co wynika z tonów Twych wypowiedzi - niestety.

Chyba jednak NIEWIELE zrozumiałeś -o ile cokolwiek - z moich wypowiedzi, jeżeli je czytałeś.

> Nie mniej uważam, że są wśród nas ludzie godni abyśmy ich popierali. Ne twierdzę,
                > że oni już znajdą się przy okazji tych wyborów, ale uważam, że jako mieszkańcy Płocka
                > mamy potencjał aby takich ludzi znaleźć czy wykreować

czy ja kiedyś, gdzieś stwierdziłem coś przeciwnego - poproszę o stosowny cyctat

> powinniśmy zamienic w pracę u podstaw, na początku dla miasta w wymiarze lokalnym.

tylko przyklasnąć - szkoda tylko, że nie potrafiłeś tego wyczytać z moich wpisów, exprrsis verbis "pracy u podstwa, pozytywizmu"
    • Gość: doLOSI Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.228.c82.petrotel.pl 05.03.11, 13:57
      heh smiesza mnie te wpisy pelne niedowierzania.
      Podpucha?
      Pewno Tuska i Putina.

Ludzie zrozumcie ze to rzadowy dokument majacy ponad 100stron nikt nie opracowywal go po to aby pomocy znlezc nowych zwolennikow Nowakowskiemu.
      Ten dokument to ogromna szansa dla Plocka.
      To nie tylko autostrada czy szybka kolej przez nasze miasto.
      Plock ma w nim naprawde wysoki status i dla porownania np Wloclawka nie ma tam nawet na mapie.

Ten wysoki status odbija sie na KAZDYM planowanym aspekcie rozwoju Polski.
      Autostrada jest tam planowana przez Plock nie dlatego ze ktos sie nad nami zlitowal a ze wzlegu na range jaka w nim nasze miasto posiada.
      Przyklad:
      Skoro dokument zaklada polaczenie najwazniejszych osrodkow miejskich( a my na szczescie sie w nim do takich zaliczamy) drogami szybkiego ruchu to oczywistym jest ze Plocka nie mozna ona ominac!!!
      Tak jest w kazdej dziedzienie o ktorej mowik KPZK- czy to energetyka, czy kolej niewazne.

Wiedz skonczcie juz ta pusta pisowska propagande.
      Niewazne czy w przeszlosci sie udawalo czy nie.
      Los sie do nas teraz usmiechnal i powstal taki korzystny dla nas plan.
      Trzeba go popierac w kazdy mozliwy sposob.
      To ostatnia szansa!

Zreszta i budowie szybkiej kolei przez Plock mowi sie od dawna, gorzej z autostrada...
      Ps Wkoncu jakis dobry artykul GW. ;)
      Ps2. Oczywiscie 2030r jako termin realizacji tych inwestycji jest mocno optymistyczny ale przeciez nie jest to najwiekszy problem Plocka.
    • daisy2005 Obwodnica powinna omijac miasto ! 05.03.11, 14:17

A dalej jest w planach przy osiedlu Podolszyce Północ! Dla mnie to sa kpiny,najpierw wydawano zgodę na budowe drugiej linii Armii Krajowej i ona naprawdę juz się zabudowała a teraz prawie przy samych blokach ma być obwodnica? Niech ktoś do diaska w Urzedzie Miasta przemyśli jeszcze raz tą całą sprawę,bo gdzie to tak jest, aby obwodnica biegła przy dużym osiedlu!
      • Gość: Obserwator Re: Obwodnica powinna omijac miasto ! IP: *.157.c92.petrotel.pl 05.03.11, 14:24
        daisy2005 napisała:

Niech ktoś
        > do diaska w Urzedzie Miasta przemyśli jeszcze raz tą całą sprawę,bo gdzie to
        tak jest, aby obwodnica biegła przy dużym osiedlu!

Nie przy dużym osiedlu, ale przez miasto.
        To nie jest obwodnica - to jest droga tranzytowa przez miasto.
        • Gość: nn Ale mam z Was ubaw... IP: *.warszawa.mm.pl 05.03.11, 15:20
          Z Autora i komentatorów (prawie wszystkich).

Koncepcja Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030 to zbiór pobożnych życzeń wysyłanych przez regiony do centrali partii rządzącej. Każda partia władzy robi coś takiego, by dać do ręki swoim pretorianom na prowincji oręż do walki wyborczej. Kto to będzie realizował (śmieszne, mam do dziś atlas z lat 70., wg. którego pod Płockiem w 2000 roku ma stać el. atomowa).
          Teraz płocka PO będzie mogła powiewać Wam tym przed nosem jak flagą (figą?). A Wy to kupicie. A że to gruszki na wierzbie? Tego nie zauważyliście...

Zawzięta dyskusja, konkretne propozycje... Bzdury.

Pisałem i będę pisał to jeszcze wiele razy. Ponieważ płocczanie to lemingi można spodziewać się wyniku zgodnego z krajowym (mocne odbicie lewicy, która doiła Was, jak chyba nikogo w kraju?). I wejdą pierwsi z list. Tak to w Płocku już jest.
          Zawsze biegniecie za obietnicą. Nie stać Was na głębszą refleksję na temat systemu w którym żyjecie, reguł rządzących demokracją i wolnym rynkiem. Żenada (mimo wyjątków). Nie potraficie się zmobilizować, przypilnować władzy na własnym podwórku... partie to widzą i Was nie szanują, podsuwając Wam zgniłe jaja w rodzaju Leszka czy Julki.

Zakład, że mieszkańcy (bo przecież nie obywatele) właśnie ich wprowadzą do Sejmu?
          • Gość: bolko Re: Ale mam z Was ubaw... IP: *.182.5.94.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.03.11, 22:17
            Dokładnie to samo mi przyszło na myśl. Widziałem również plany wielkiego rozwoju Polski z lat 30. Wtedy przeszkodziła wojna, w latach 80-ątych przeszkodził kryzys i przemiany i to samo będzie z tymi fantazjami. Takie plany się robi i ja to rozumiem - to jest konieczne jak plany zagospodarowania miast, tylko o co chodzi w tym artykule? Kto kogo ma zmobilizować i do czego. Już mówię - do głosowania w nieskończoność na PO bo tylko ta partia przy władzy gwarantuje że coś z tych planów w ciągu 20 lat skapnie dla Płocka. Tak że zastanówcie się kto wam spełni marzenia szybkiej kolei i autostrady i głosujcie. Gazeta podchwyciła temat - brawo. Tylko dlaczego inne tamaty - jak obwodnica Płocka nie angażowały takiego ponadparyjnego zrywu i apelu Gazety do Płocczan. Niech politycy wezmą się do roboty i nie sieją propagandy. To jest ich praca ... Napiszcie artykuł jak już coś konkretnego będzie się działo a nie jak zwykle robicie promocję jednej partii. Śmialiście się z wyborczej książeczki Milewskiego a teraz macie mapkę Jaroszewskiego. Życie zweryfikuje kto ile zrealizował ale i tak nikt tego nie będzie pamiętał.
            • citymen Re: Ale mam z Was ubaw... 06.03.11, 22:45
              Realizować plany trzeba a pewne działania wymusi rzeczywistość i UE. Natomiast zakładanie że te plany rządowe przetrwają w takiej postaci (jeżeli jeszcze coś z nich zostanie) istnieć za 20 lat jest rzeczywiście naiwne. Dlatego bardziej trzeba zwracać uwagę na stałe lobbowanie i rozpowszechnianie naszych (ale nie tylko) interesów zarówno w kraju jaki i zagranicą. Jak życie pokazuje tak rozpropagowane kwestie nabierają większej akceptacji społecznej a co za tym idzie także i politycznej.
      • Gość: Leon Re: Obwodnica powinna omijac miasto ! IP: *.169.c89.petrotel.pl 07.03.11, 10:34
        Żaden z władców nie pojmie co znaczy obwodnica w środku parotysięcznego osiedla jak nie będzie na nim mieszkał.
    • pingwin55 Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zbud... 05.03.11, 15:51
      Budowanie dróg !
      Należałoby wykonać pospolite ruszenie przy głównym zaangażowaniu samorządu,posłów,środków masowego przekazu.Sam byłem urzednikiem i wiem,że jeżeli ktoś nie naciska to należy zostawić sprawę ale jeżeli ktoś się odwołuje to należy jeszcze raz rozpatrzyć i zadowolić petenta.Nie wykluczam tu zaangażowania społeczeństwa poprzez zbiorowe petycje/wydaje sie ,że już mamy trasę kolejową wytyczoną w kierunku Łodzi ?/
      Alleluja i do przodu jak mówią ateiści
      • Gość: menel Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.181.208.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.03.11, 21:12
        pingwin55 napisał:

>Nie wykluczam tu zaangażowania społeczeństwa poprzez zbiorowe petycje

Petycje i podania sprawdzały się (albo i nie za cara), za komuny już słabo albo wcale .
        Natomiast w ostatnich latach postawiono na na żółte i czerwone kartki ale też na modlitwy, procesje i przelgrzymki w intencji i przyniosło to wyniki większe od oczekiwanych - po dlugotrwałych modłach zarządzonych w sejmie o deszcz i przerwanie suszy, pierwszy deszcz pojawił się już w następnym roku i to od razu taki, że lało solidnie ciurkiem ze dwa trzy tygodnie. Susza się zakończyła to jeszcze nic, skończylo się powodziami na całym południu Polski a teraz to mamy powtarzające się powodzie prawie co roku, czasem dwa-trzy i nie tylko na południu.
        To ja już wolałbym, że jednak nie mobilizowąć społeczęnstwa tymi sposabami i nie odwoływac się co petycji, procesji, pielgzrymek, modłów, kolorowych kartek ale do RACJONALNYCH ARGUMENTÓW SPOŁECZNO-EKONOMICZNYCH i TECHNICZNYCH.
        • Gość: bon Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.proxnetwork.com 05.03.11, 21:30
          głupi jas w chce w kłopoty wpedzić prezydenta
          • citymen Odnośnie modłów :) 05.03.11, 21:44
            W obecnej chwili najgorętszą intencją modłów zdecydowanie jest gospodarka naszego kraju, gdyż ujmując sprawę nieco lapidarnie: "leży i kwiczy". :-))
            • citymen Odnośnie infrastruktury :) 05.03.11, 21:51
              W tej kwestii akurat wznoszenie modłów nie jest konieczne bowiem trudno wnosić prośbę o poprawienie czego co nawet jeszcze nie istnieje. Zalecana była by w tym wypadku pierw budowa takiej infrastruktury, a następnie ew. modły. Odwrotna kolejność przeczy zarówno prawom logiki jak i fizyki. :-))
        • Gość: wkurzony Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.plock.mm.pl 05.03.11, 21:54
          > do RACJONALNYCH ARGUMENTÓW SPOŁECZNO-EKONOMICZNYCH i TECHNICZNYCH.
          no, już lepiej brzmi. Pomijając wstęp będący erupcją wulkanu sarkazmu prpozycja ma sesns. ;)
          Jakieś szczegóły dotyczące tych argumentów?
          • citymen A już koledze mówię :) 05.03.11, 22:11
            Coś racjonalnego w odniesieniu do inwestycji to jest coś co: w ciągu najwyżej 3 m-cy zwróci się conajmniej 3 krotnie, ale najpierw będzie posiadać cyrtyfikat rzetelności przeproprowadzonych symulacji zatwierdzonych przez międzynarodową komisję normalizacyjną miar i wag oraz zostanie zaakceptowane przez zgromadzenie ONZ UE i NATO i zostanie przedstawione jako dokumentacja w 46 wersjach językowych i ratyfikowana przez wszystkich członków UE na drodze przeprowadzonych narodowych referendów. Procedura jest bardzo prosta. :-))
            • citymen Re: A już koledze mówię :) 05.03.11, 22:20
              Zapomiał być dodać o załączeniu podwójnej kserokopii aktu zgonu pradziadka ze strony matki wiceministra infrastruktury Tadżykistanu przetłumaczonego na koreański uwzględniający dialekt rejonu Seulu. :-))
              • citymen Re: A już koledze mówię :) 05.03.11, 22:46
                Co zaś tyczy samych symulacjia zaleca się wykorzystanie teorii superstrun opisującej zachodzące zjawiska fizyczne w 11-wymiarowiej czasoprzestrzeniu pozwalającą badania ruchu cząstek materii z dokładnością co do 1 kwanta. Oczywiście nie wspominam tu o takich głupstwach że przeprowadzanie powyższych badań może odbywać się jedynie w CERN-ie w temperaturze jaknajbliżej 0 stopni Kelvina. :-))
                • citymen Re: A już koledze mówię :) 05.03.11, 22:54
                  Kurczę, jak mogłem jeszcze zapomieć o aktualnym sczepieniu przeciw żółtaczce i durowi brzusznemu. No i oczywiście badania kału i krwi całej rady miasta celem ustalenia gdzie mają pracę, we krwi czy w d... Ale to można zawsze dostarczyć w późniejszym terminie. :-))
                  • Gość: wkurzony Re: A już koledze mówię :) IP: *.plock.mm.pl 06.03.11, 12:14
                    citymen, sam ze sobą gadasz? Odstaw dopalacze :)))
                    • citymen Re: A już koledze mówię :) 06.03.11, 12:43
                      Tylko ja piszę "seriami"? Jest coś w tym nie tak? Czy może Twój wpis to taka sztuka dla sztuki? :-))
                      • Gość: wkurzony Re: A już koledze mówię :) IP: *.plock.mm.pl 06.03.11, 12:46
                        żart dla żartu. ;) a serie o treści dość osobliwej, jak mawiają Anglicy ;)
                        • citymen Re: A już koledze mówię :) 06.03.11, 15:10
                          Taki znak czasu ;)
          • Gość: menel Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.180.251.17.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.03.11, 11:20
            Gość portalu: wkurzony napisał(a):

> Jakieś szczegóły dotyczące tych argumentów?

Prezydent miasta i podległy mu UMP za pomocą wynajętych KOMPETNTNYCH profesjonalistów musi doprowadzić do werfikacji i aktualizacji, choć mocno nieaktualnych i "nieprzydatnych do spożycia" choć ciągle obowiązujących dokumentów planistyczno-urbanistycznych .
            Tam można znaleźć wszystkie potzrebne argumenty.
            Natomiast źle by się stało, gdyby oczekiwano, że ma to załatwić samo z siebie "przypakowe społeczeństwo lokalne".
            • citymen Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 06.03.11, 11:38
              To "przypadkowe" społeczeństwo lokalne ma prawo do wysuwania propozycji kreowania otaczającej jej rzeczywistości w takim samym stopniu jak wybór przypadkowych ich reprezentantów politycznych z jeszcze bardziej przypadkową koalicją rządzącą podejmującą uchwały i decyzje będące już megaprzypadkową wynikową powyższych przypadków.
              • citymen Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 06.03.11, 11:43
                To się nazywa społeczeństwo obywatelskie świadome swoich celów i praw mu przysługujących w Polsce jeszcze na poziomie raczkującym.
                • citymen Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 06.03.11, 12:38
                  Nikt też nie domaga się natychmiastowego wcielania w życie takich czy innych propozycji, lecz wzięcia ich pod uwagę i poźniejszego dopracowania przez profesjonalistów, wydaje się że takie banały są oczywiste.
            • Gość: wkurzony Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.plock.mm.pl 06.03.11, 12:43
              z tym prezydentem i KOMPETENTNYMI ludźmi co to miałby ich wskazać to trochę po bandzie pojechałeś. A może się czepiam...
              > Natomiast źle by się stało, gdyby oczekiwano, że ma to załatwić samo z siebie "
              > przypakowe społeczeństwo lokalne".
              Oczywiście nie oczekuję, że zbiorową mądrością "przypakowe społeczeństwo lokalne" taką analizę przeprowadzi. Jednakże społeczeństwo lokalne o pewnym stopniu zorganizowania, co postuluję, jest w stanie wywierać naciski na rządzących aby podejmowali oni inicjatywy. Aby dać podwaliny do takiej samoorganizacji niezbędna jest ideea, która będzie wspólnym mianownikiem dla ludzi o różnych przekonaniach. Coś co zwróci ludzi twarzą do siebie. Taką ideą może być na początek sprzeciw narzucaniu nam cwaniaczków partyjnych na listy wyborcze. Taką ideą może być ruch mający na celu kontrolowanie wywiązywania się rządzących miastem ze składanych obietnic. Jestem przekonany, że podobne inicjatywy mogły by przekształcić "przypakowe społeczeństwo lokalne" w grupę nacisku. Oczywiście jestem realistą i wiem, że nie będzie to ruch masowy, bo jeszcze daleko nam do dojrzałości społecznej w skali całego Płocka (zresztą w kraju też tego nie ma) ale podwaliny już się budują, o czym świadczy chociażby dyskusja na tym forum. Taka wymiana zdań pokazuje, że ludzie zaczynają spoglądać dalej niż za węgieł swojego domu. Tak widzę rolę tej społeczności. Im więcej ludzi rozmawia tym lepiej, nawet gdyby taka rozmowa z początku miała być dość chaotyczna.
              • citymen Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 06.03.11, 13:47
                A taki wynalazek jak internet bardzo sprzyja powstawaniu wszelkich POZYTYWNYCH idei, nikt nie mówi tu o nienawiści rasowej, religiejnej, przejawów zbiorowego nieprzestrzegania prawa - takie postawy powinny być (przynajmniej teoretycznie) ścigane z urzędu.
    • jw.jw Koalicja dla spraw Płocka 06.03.11, 10:20
      Rzeczywiście jest potrzebna koalicja dla spraw Płocka.
      Niestety w projekcie KPZK 2030

www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny/Polityka_przestrzenna/KPZK/Documents/KPZK_2030_projekt_25012011_bez_map.pdf

zespoły naukowe i resortowe nie analizowały uwarunkowań funkcjonowania Płocka i nie ma w niej odpowiednich dla Płocka rozwiązań.

Obszar leżący w centrum Polski pomiedzy metropoliami warszawską, łódzką i bydgosko-toruńską, powinien w KPZK 2030 mieć zaplanowane odpowiednie działania dla planowego zagospodarowania przestrzennego tego terenu i odpowiednich powiązań z tymi w/w metropoliami.
      Sprawa jest tym bardziej konieczna, ze jest to obszar pod wpływem nie spotykanej w Kraju koncentracji zagrożeń od ZDR-ów, ZZR-ów i niebezpiecznego transportu produktów i towarów.

Potrzebna jest więc szeroka koalicja dla płockich spraw, zeby w przyjmowanej po konsultacjach przez rzad KPZK 2030 znalazły sie odpowiednie dla Płocka rozwiązania.
      Nie powinnismy stracić tej szansy.
      Odpowiednie rozwiązania dla Płocka to rozwiązania, które w ramach konsultacji zaproponowałem Ministerstwu Rozwoju Regionalnego:

W tych dwóch załącznikach jest kwintesencja odpowiednich rozwiazań :

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,2,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,2,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html
      • citymen Re: Koalicja dla spraw Płocka 06.03.11, 12:03
        Dlatego region ten jest tak szczególny z wielu powodów jak i pod względem wykorzystania jego wielkiego potencjału. W Polsce jednak przyzwyczailiśmy się niestety do wszelkich prowizorek rozbudowanych głównie przez naszych zaborców pod ich doraźne potrzeby łącznie z aglomeracjami: przykład - Warszawa - zabór rosyjski itp. Żywioł i przypadkowość to jedyna silna cecha Polski lecz mało komu przydatna w efekcie końcoym w przeciwieństwie do komsekwencji.
        • citymen Re: Koalicja dla spraw Płocka 06.03.11, 12:21
          Nawet laik studiujący infrastruktorę powyżej wymienionych aglomeracji zauway brak jakiejkolwiek ich konsoliacji przypadkowo rózżuconych na mapie zarówno drogowej jak i kolejowej. Teren ten nie jest jakimś ogromnym terytorium w porównaniu do warunków nawet europejskich, a w porównaniu do przestrzeni np USA już zupełnie śmiesznym. Tym bardziej rozmiar tego regionu jest to czynnik bardzo korzystny w odniesieniu do urbanizacji i budowy infrastrukury.
          • Gość: wkurzony Re: Koalicja dla spraw Płocka IP: *.plock.mm.pl 06.03.11, 12:50
            no jak fajnie gadasz bez dopalaczy ;)) jakby co to luzik, podoba mi się to co teraz piszesz. Pisz seriami ;)
            • citymen Re: Koalicja dla spraw Płocka 06.03.11, 15:25
              To co dla cywilizowanego świata jest standardem a czasem nawet przeżytkiem dla nas ciągle jest jedynie dostępne w wyobraźni w dodatku przez niektórych konicznie wspomaganej tzw. "melanżem". Trochę tak jakby skąd inąd dla potwierdzenia teorii nazistowskich iż ludy słowiańskie nie pochodziły w prostej linii od tego samego gatunku co np ludy germańskie. I tu powinna nastąpić chwila refleksji czy aby czasem sami nie dostarczamy powodów do wyciągania podobnych wniosków. :-))
              • citymen Re: Koalicja dla spraw Płocka 06.03.11, 15:34
                To samo dotyczny dzisiejszych dowcipów o Polakch. Podczas oburzania na nie spróbujmy mimo wszystko spojrzeć na nie z nieco mniej emocjonalnej, a zarazem bardziej obiektywnej strony. Sądzę że wówczas możnaby dojść co prawda dość gorzkich wniosków za to zapewne bardziej konstruktywnych i pożytecznych dla nas samych. :-))
      • Gość: z miasta Re: Koalicja dla spraw Płocka IP: *.plock.mm.pl 07.03.11, 12:31
        Ten dokument zawiera sporo błędów i nie jest przed sporządzeniem skonsultowany ze społecznością lokalna , aczkolwiek jest wystawiony pod ocenę i na dyskusje. Z niego widać, że tzw. "ściana wschodnia" ma nadal istnieć w takich formie (proporcjonalnie) za s np. Płock jako jedyne miejsce pozbawione walorów krajoznawczych NIE jest zagrożone szkodnictwem przemysłowym. Przecie my stale krzyczymy że zespól ORLEN- ANWIL - Tama jest potężnym zagrożeniem. Z analizy wynika, że właśnie Płock ze swoim regionem stanowi czoło tej ściany.
        No nic moi ziomkowie. trzeba stawać na tory i szosy aby problemy Płocka zauważono. Zmuszenie ORLEN-u do zmiany tras przewozu swoich produktów i surowców wymusi inne patrzenie na ten region.
        Mając na względzie, że sprawa lokalizacji elektrowni atomowej z Dobiegniewie nie jest definitywnie zamknięta należy i o tym problemie myśleć.
        A po za tym istniej i inne niebezpieczeństwo, a mianowicie wysychanie żródła pieniędzy z UE. Co przy tempie i złej jakości inwestycji (np. drogowych) wcale nie jest błahostką.
        • Gość: napływowy z miasta Re: Koalicja dla spraw Płocka IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.11, 12:43
          Gość portalu: z miasta napisał(a):

> Ten dokument zawiera sporo błędów i nie jest przed sporządzeniem skonsult
          > owany ze społecznością lokalna , aczkolwiek jest wystawiony pod ocenę i na
          > dyskusje.

ze mną jest konsultowany a z tobą noe ma po co
          a pozatym czy w domu wszyscy zdrowi?
    • Gość: gad Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.11, 10:52
      niedorozwój juz nie śpi i brak zajęcia, pisarz forumowy, eeech
      • citymen Post autora "gad" do kosza proszę. 06.03.11, 12:29
        KOSZ !
        • jw.jw Koalicja dla spraw Płocka 06.03.11, 12:39
          Gad jest teraz gadem a już był we wszystkich wcieleniach i w kazdym mu jest źle.

Koalicja dla spraw Płocka jest potrzebna nie do utrzymania ustaleń projektu KPZK 2030, ale do ich zmiany.
          Jeżeli by się to nie udało, to dalej Płock pozostanie ze swoimi problemami, a ich rozwiazanie w przyszłości będzie jeszcze trudniejsze.

Potrzebna koalicja do zmiany ustaleń projektu KPZK 2030 !!!
        • Gość: wkurzony Re: Post autora "gad" do kosza proszę. IP: *.plock.mm.pl 06.03.11, 12:54
          gada do ZOO
          • Gość: remi g. jasio i citymen, trolle, nie zasmiecać forum IP: 06.03.11, 14:33
            polecam spacer do gabinetu szczególnie temu co go SLD dopneło w doope bo znało nieudacznika
            • citymen Re: Post powyżej - k o s z 06.03.11, 15:39
              Konsekwentnie odnośnie postów podoboych do powższego KOSZ !
              • citymen Re: O opłacalności inwestycji 06.03.11, 16:08
                Nikt nie kwestionuje spraw podnoszonych przez babę klozetową i menela o pilnowaniu wydawanego pieniądza. Ale nie można popadać również we wszelkie inne skrajności na zasadzie: "jak szybko się to wróci?" w dodatku traktując tę zasadę jako jedyne i niepodwarzalne kryterium każdego przedsięwzięcia niejako już na dzień dobry determinując jego główny cel czyli natychmiastowy wzrot kosztów. Dla zobrazowania podam tylko taki przykład. Budujemy drogę z miasta X do miasta Y, ale że najbardziej ekonomicznie będzie poprowadzić ją w linii prostej to też wybudujemy ją właśnie w ten sposób. Takie rozwiązonie może być dobre, ale tylko na dziś. Trzeba jednak zawczasu pomyśleć czy w przyszłości będzie dobry to wariant i czy z takich i innych powodów nie lepiej jest poprowadzić tak trasę aby umożliwić rozwój miasta Z będącego nieco na uboczu co nie natychmiast ale w przyszłości najprawdopodobniej to zaprocentuje itd.
                • citymen Re: O opłacalności inwestycji 06.03.11, 16:22
                  Uważan że nie można dokonywać takich prostych przełożeń i dokonywać tak bardzo ograniczonych kryteriów bo w konsekwencji nietylko ograniczają dalekowzroczny rozwój nie ustawiony tylko na tu i dziś ale na dłuższę perspektywę w czasie nie dokonując w jej kontekście strzału we własną stopę a przy okazji jeszcze zwiększenia późniejszych kosztów przez wcześniejsze nieprzemyślane i ograniczające pomysły i plany. Dlatego najistotniejszym czynnikiem nie może być tylko czysta kalkulacja ekonomiczna ale szeroko pojęta optymalizacja wielu czynników.
                  • Gość: abc sam z sobą mędzisz ? łamiesz regulamin IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.11, 16:46
                    nieszczęśniku
                    • citymen Re: sam z sobą mędzisz ? łamiesz regulamin 06.03.11, 17:00
                      Nie rozmawiam sam ze sobą tylko piszę oddzielne posty nieświadomy szczęśliwcu.
                    • Gość: góral Re: sam z sobą mędzisz ? łamiesz regulamin IP: *.plock.mm.pl 06.03.11, 17:07
                      Już widzę jak powstaje koalicja dla dobra płockich inwestycji . Cieszę się. Jestem prawie euforyczny. Aż tu nagle przypomina się jak Pan Poseł Prezydent w Sejmie głosował. No i już nie jestem euforyczny!
    • jw.jw Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 17:20
      Trzeba szukać sposobów na rozwiazanie problemów Płocka.
      Nie może to być, że do płockiej układanki puzli /branych z różnych pudełek/ stworzymy wielką koalicję i dołożymy jeszcze dwa puzle: kolej dużych prędkości i odgięcie drogi S10 no i... może ktoś zaproponuje jeszcze jakieś inne puzelki np. dołączymy ze trzy wioski a inny zaproponuje realizację jakiegoś swoje pomysłu nie z tej ziemi.
      Efekt końcowy tych działań można sobie wyobrazić gdyż wiele tych efektów już widać.

TRZEBA INACZEJ !!!

Zgodnie z planami działań w projekcie KPZK 2030 są dwa sposoby na rozwiazanie płockich problemów - niestety żaden nie jest przewidziany dla Płocka w projekcie KPZK 2030.

www.mrr.gov.pl/rozwoj_regionalny/Polityka_przestrzenna/KPZK/Documents/KPZK_2030_projekt_25012011_bez_map.pdf
      PIERWSZY SPOSÓB:
      Str. 173 projektu KPZK 2030 - Rysunek 33
      Zostanie ustalony ósmy "Obszar funkcjonalny szczególnego zjawiska wyznaczanego w skali makroregionalnej" np.
      "Płocko - włocławski obszar ryzyka dużej awarii przemysłowej i problemów zbiornika włocławskiego"
      Dla tego obszaru zostaną ustalone i rozwiązane problemy zgodnie z punktem 6.3.

DRUGI SPOSÓB:
      Zacznę od cytatu ze strony 168 KPZK 2030
      6.1.2. Obszary funkcjonalne ośrodków regionalnych
      Obszary funkcjonalne ośrodków regionalnych tworzone są wokół: miast wojewódzkich
      (Białystok, Gorzów Wielkopolski, Kielce, Opole, Olsztyn, Rzeszów, Zielona Góra), które
      w długim okresie mogą osiągnąć rangę ośrodków metropolitalnych, innych ośrodków
      niepełniących takich funkcji, ale mających duży potencjał i duże znaczenie dla rozwoju kraju
      z punktu widzenia celów polityki przestrzennego zagospodarowania kraju (Bielsko-Biała,
      Częstochowa, Koszalin, Płock,....Są to miasta pełniące ważne role
      administracyjne, gospodarcze i społeczne, koncentrujące niektóre funkcje metropolitalne,....

A więc projekt KPZK 2030 zauważa "duży potencjał i duże znaczenie" Płocka.

Powinniśmy to wykorzystać i podjąć działania aby wspólnie z Włocławkiem PLANOWO tworzyć "Płocko-Włocławski Obszar Metropolitarny" - na wzór Bydgoszczy i Torunia.

Zamiast aktalnego chaosu urbanistycznego, byśmy rozpoczeli planowe tworzenie ośrodka metropolitarnego z jego obszarem funkcjonalnym zgodnie z ustaleniami opisanymi w punkcie 6.1.1. Str. 167,168 a szczególnie z tymi zapisami:
      "Dokument nie wskazuje granic wyżej wymienionych obszarów metropolitalnych, pozostawiając to do decyzji właściwych zespołów,w których skład oprócz przedstawicieli MRR i innych właściwych resortów wchodzą przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego: urzędów miast wchodzących w skład obszaru metropolitalnego, urzędów marszałkowskich oraz wojewódzkich jednostek planowania przestrzennego. Delimitacja ma służyć opracowaniu planu zagospodarowania przestrzennego obszaru metropolitalnego oraz strategii jego rozwoju. KPZK ustala osiemnastomiesięczny okres przejściowy dla dostosowania PZPW w tym zakresie."

Przez takie działania zapanowałby wreszcie ład urbanistyczny na obszarze pomiędzy metropolią warszawską, łódzką i bydgosko-toruńską oraz wypracowane by zostały wszyskie powiazania funkcjonalne i infrastrukturalne pomiędzy tymi czterema metropoliami w centrum Polski.
      Planowane tworzenie metropolii płocko-włocławskiej JEST ZAPROPONOWANE przeze mnie Ministerstwu Rozwoju Regionalnego w ramach opiniowania przedstawinej propozycji KPZK 2030.
      Zaproponowany w Załaczniku Nr 1 i Nr 2 układ infrastruktury transportowej:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,3,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html

zapewnia rozwiazanie problemów funkcjonowania Płocka, zapewnia duży rozwój Płocka, zapewnia bardzo dobre powiązania transportowe pomiędzy Płockiem i Włocławkiem oraz bardzo dobre połączenia do głównej krajowej i europejskiej infrastruktury transportowej.

Przyjęcie zaproponowanych rozwiązń /m.in. Via Baltica przez Płock"/ zlikwiduje pokazywaną na Rysunku 31 Str. 172 peryferyjność dużego obszaru Polski /m.in. płockiego rejonu/

W ujęciu w KPZK 2030 zaproponowanych rozwiązań JEST WIELKA SZANSA PŁOCKA i dla tych rozwiązań powinniśmy BUDOWAĆ KOALICJĘ !!!

Zamiast chaotycznej bieganiny rozpocznijmy marsz w obranym kierunku !!!
      Takie działanie pozwoli pokonać najdłuższą obraną drogę !!!

Nie musi ta obrana droga, być cała pokonana do 2030 roku, ale gdy teraz będzie zaplanowana nie wytworzymy barier urbanistycznych na jej trasie do wyznaczonego celu !
      • citymen Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 17:55
        Ten "plan narodowy" wymyślający sobie metropolie Zielona Góra i Gorzów Wlk. są do prawdy radosne. Domyślam się tylko że pozyskanie terenów pod metropolię zielonogórską nastąpi na skutek wycinki setej km kwadratowych lasów. Przypomina mi to podział J. Stalina ZSRR na poszczególne obwodu wzdłuż południków i równoleżników. Ciekawe czy pomysłodawca trzymał choć raz w swoim źyciu atlas? Jeśli tak to raczej ten od grzybów, a nauka średnio mu z nie go poszła. :-))
        • citymen Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 18:07
          Gorzów Wlk. kolejna metropolia. Wielki to on może i jest ale raczej z nazwy ok. 114 tys. mieszkańców, że o jego strategiczności niewsomnę. Jedynie co mi się z nim kojarzy to Stilon Gorzów, taki klub sportowy. Lokalizacja dla kraju równie "strategiczna" jak Zielonej Góry. :-))
          • citymen Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 18:41
            A oto i centralne położenie Zielonej Góry, z tym że centralne odnossi się do centrum lasu
            maps.google.com/maps?hl=pl&q=Zielona+G%C3%B3ra&ie=UTF8&hq=&hnear=Zielona+G%C3%B3ra,+Lubuskie,+Polska&ll=51.936645,15.506516&spn=0.284906,0.614548&z=11
            Bez komentarza :-))
        • jw.jw Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 18:45
          U nas nie potrzeba wiele wycinać i wyburzać, a tylko to co jest niezbędne pod drogi i koleje: klasyczną i dużych prędkości.
          Mamy duże tereny nawet w centralnych rejonach miasta.
          U nas brak jest jest tylko wizji i koncepcji docelowego funkcjonowania i ukształtowania miasta, która przerodzi się w obowiązujące plany i strategie.
          Dlatego podsuwam swoje propozycje, gdyż dalej tak nie można tworzyć miasta.
          W okresie 50 lat powierzchnia miasta wzrosła prawie trzykrotnie !
          Nastepuje bezładny rozrost miasta bez działań scalających je.
          Jeszcze brakuje abyśmy podzielili je na oddzielne rejony pseudoobwodnicami - nowymi tranzytami dróg krajowych na które nie można wjechać, nowym przebiegiem linii kolejowej jaki jest w SUiKZ Miasta Płocka z 1998 roku, utrwalili niebezpieczne transporty budujac wiadukty ....
          Płock musi być inaczej kształtowany !!! Tu potrzeba ładu, ładu, ładu !!!
          • citymen Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 18:54
            Właściwie trudnie znaleźć w Polsce tak dobrą niezalesioną lokalizację pod zabudowę jak północna częśść powiatu płockiego. Jeszcze w czasach 49 województw woj. płockie zajmowało 49. miejsce (ostatnie) w pod względem zalesienia w Polsce. :)
            • citymen Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 18:57
              A owa leścistość będzie odgrywała terez kluczową rolę co do pozwolenia na rozbudowę miast itd. Ale o tym to już chyba wszyscy wiedzą :)
              • citymen Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 18:59
                oczywiście lesistość :)
            • jw.jw Re: Metropolia płocko-włocławska 06.03.11, 19:35
              Nie ma mysleć o zabudowaniu połowy powiatu płockiego.
              Pomyślmy o stworzeniu zwartego miasta, uporządkujmy te tereny co już zajęliśmy pod miasto, stwórzmy miasto które będzie sprawnie funkcjonować /wewnętrznie i zewnetrznie/,...
              Stwórzmy miasto maksymalnie bezpieczne ze zlokalizowanymi tu zakładami stwarzajacymi zagrożenia.
              Na to potrzeba dużo pieniędzy i ...lat.
              • citymen Re: Przykładowy sreen wycinka mapy 06.03.11, 19:59
                Poniżej zamieściłem przykłądowy sreen z serwisu geoportal.gov.pl ukazujący lokalizację Warszawy z jej ograniczeniami urbanistycznymi spowodowanymi zwartymi kompleksami leśnymi. Natomiast tereny zaznaczone różowym kolorem obrazują zagrożone tereny powodzią. jak widać delikatnie mówiąc perspektywy dla rozwoju Warszawy nie wyglądają zaciekawie no ale też i niegdzie specjalnie się tego nie dowiemy bowiem chwalić się jak widać poniżej też nie ma czym. Postaram się też umieścić podobny sreen z rejony Płocka dla porównania choćby np z tym przedstawionym poniżej
                img845.imageshack.us/img845/107/mapat.jpg
                • citymen Re: Przykładowy sreen wycinka mapy 06.03.11, 20:26
                  Przy czym trzeba zaznaczyć że podane tereny zagrożone powodzią oznaczone na mapie to jak podaje geoporta.gov.pl jest to cyt. "Mapa obszarów zagrożonych podtopieniami
                  Geolodzy z PIG wyznaczyli największy zasięg dotychczasowych powodzi", a nie maksymalny zasięg potencjalnych powodzi.

• citymen Re: Sreen wycinka mapy z rejonem płocka 06.03.11, 20:46
                    Poniżej obiecany wcześniej sreen rejonu Płocka tego samego serwisu. Jak widzimy poniżej na północny-wschód od płocka są ogromne rejony do swobodnego zagodarowania niczym nie skrępowane. Natomiast zasięg terenów zagrożonych powodzią jest stosunkowo łatwy do przewidzenia zwłaszcza że od północy ograniczony jest on Wysoczyzną Płońską, natomiast na południe od biegu Wisły są zagrożone w znanych już wszystkim miejscach chociażby z mediów, których należy inukać pod zabudowę, mogące stwonowić parki lub rezerwaty i dalej na południe widzimy tereny również zdolne do zagospodarowania (na wschód od Gąbina). Natomiast na zachód od Gąbina typowe tereny do zagospodarowania rekreacyjnego przyszłej aglomeracji :-0 Miejsce wypoczynku Płocczan po pracy.
                    img848.imageshack.us/img848/9936/maparejonupocka.jpg
                    • Gość: kolega psychmedyka Napad biegunki - interwencja lekarza nięzbedna !!! IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.11, 08:06
                      tu nie chodzi o prezydencką dyspesje układu pokarmowego i zapotrzebowanie bycia wielkim - tu sprawa jest groźniejsza: to biegunka bezmyślności na tle uzależnienia i nieuleczalnej głupoty
                      • citymen Re: Napad biegunki - interwencja lekarza nięzbedn 07.03.11, 08:53
                        Przekonaj Niemca, Francuza, Anglika. że ten prymityw urbanizacyjny jaki obecnie w Polsce mamy jest mądry, a sam zaraz pobiegną do apteki po gruszkę do lewatywy.
    • Gość: interpelacja Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: 91.212.223.* 07.03.11, 11:47
      Jeszcze przed artykułami gazetowymi w bip-ie zamieszczono interpelację "mobilizującą" prezydenta do konkretnych działań:

Artur Jaroszewski
      Imię i nazwisko

03.03.2011
      data złożenia interpelacji

I N T E R P E L A C J A

Przedmiot, temat interpelacji: „Koncepcja Przestrzennego Zagospodarowania Kraju do roku 2030” i zawarte w niej zapisy, dotyczące Płocka.
      Proszę o o formalne wpisanie do zakresu działania jednej z komórek organizacyjnych Urzędu Miasta Płocka (w Regulaminie organizacyjnym UMP) spraw, dotyczących KPZK 2030.
      Proponuje, jako najbardziej odpowiednie merytorycznie, komórki Pełnomocnika ds. Inwestycji Strategicznych lub Wydział Urbanistyki i Strategii Rozwoju Miasta.

Uzasadnienie interpelacji: „Koncepcja Przestrzennego Zagospodarowania Kraju do roku 2030”stwarza niepowtarzalną szansę nadrobienia przez Płock zaniedbań infrastrukturalnych o znaczeniu krajowym. Szansę ta należy bezwzględnie wykorzystać. Niezbędne są do tego stałe relacje Urzędu Miasta Płocka z Ministerstwem Rozwoju Regionalnego, aktywne uczestnictwo w konsultacjach ministerialnych oraz lokalny lobbing na rzecz Płocka.

Wnioski, ewentualne źródła finansowania: -

Załączniki:
      Tekst „Płock 2030”.

Informacje o dotychczasowych próbach i sposobach załatwienia interpelacji: -

/-/Artur Jaroszewski
      podpis

• Gość: czytelnik Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.11, 13:00
        Ale jaja. A ja naiwnie myślałem że temat wymyśliła gazeta i pan redaktor Woźniak.
        Mniejsza jednak o to. Wszystkie ręce na pokład :-).
      • jw.jw Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 07.03.11, 17:13
        Bardzo dobra interpelacja, ale.... najpierw do projektu Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030 należało złożyć opinię i wnioski w terminie do 02.03.2011r.
        Chyba to nie zostało przez UM zrobione.

Niestety - stało się: projekt KPZK 2030 nie rozwiązuje problemów funkcjonowania Płocka !!!

Do naszej płockiej układanki puzli branych z róznych pudełek ;-)), chcą nam wrzucić jeszcze dwa puzle: podpłocką autostradę i kolej dużych prędkości.

Tak nie buduje się miasta !!!

Szansą dla Płocka jest tworzenie koalicji dla obrony złożonej przeze mnie do MRR w dniu 02.03.2011r. opinii do projektu KPZK 2030 z wnioskami i n/w Załącznikami:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,2,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html

• jw.jw Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb 08.03.11, 16:42
          Tu mamy wzorzec:

pl.wikipedia.org/wiki/Bydgosko-Toru%C5%84ski_Obszar_Metropolitalny

www.kujawsko-pomorskie.pl/files/roz_reg/analizy/podsumowanie/roz_13.pdf

www.kujawsko-pomorskie.pl/strategia/downloads/pprzest/porozumienie.pdf
          Po podobnej ścieżce Płock i Włocławek powinni kroczyć.
          • citymen 2030? - po polsku to tyle co: "może kiedyś... " 08.03.11, 17:15
            Te strategie możemy traktować z duuużym dystansem. W Polsce w praktyce oznacza to mniej więcej tyle co: "może kiedyś... gdzieś... coś... tam... teges... zrobimy remont przystanku PKS w Łęgu Zakościelnym pod lasem na Lubelszczyźnie" Najczęściej sprawdzoną metodą nietylko w Polsce ale wszędzie jest LOBBING MEDIALNOŚĆ + oczywiście dobrze opracowane kwestie merytoryczne. To co nabiera rozgłosu medialnego nabiera akceptacji społecznej a co za tym idzie z czasem równiż i politycznej --> psychologia społeczna + dobre przygotowanie merytoryczne (!)
            • jw.jw Re: 2030? - po polsku to tyle co: "może kiedyś... 08.03.11, 17:50
              W KPZK 2030 powinno znaleźć sie nie tylko to co chce się zrobić w tym okresie, ale również to co jest niezbędne a będzie robione później /nie powstaną bariery urbanistyczne/.
              Tylko tak można coś atrakcyjnego zbudować!

Lobbing jest potrzebny żeby zbudować TO i możliwie SZYBKO !!!
              • citymen Re: 2030? - po polsku to tyle co: "może kiedyś... 08.03.11, 18:15
                I mm tym warto pamiętać.
          • Gość: Atoja Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 11:38
            Idźmy tym śladem a Płock się zmieni.
          • Gość: Obserwator Re: Płock może wyjść z drogowego cienia. Jeśli zb IP: *.126.c79.petrotel.pl 09.03.11, 20:04
            Kielce walczą kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,9209681,Kielce_jednak_metropolia__Obiecal_sam_premier.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka