Dodaj do ulubionych

Pytanie do tzw. prezydenta

15.03.12, 18:23
Zaintrygowany faktem braku pieniędzy na Bibliotekę Zielińskich oraz informacją, że :

"TNP zwróciło się także o pomoc do władz miasta Płocka. Władze odpisały, że nas popierają, ale pieniędzy na Bibliotekę miasto nie da"

Postanowiłem poszukać w budżecie miasta oszczędności , które zamiast na bzdury można było przeznaczyć na tą właśnie pomoc.

I tak w skrócie , niżej zamieszczam wykazik na co poszło kupe naszej kasy :

( za BiP UMPłock – wyniki o przetargach)

1. Dwudniowa impreza targowo – wystawiennicza ( ?)
462 250 zł
2. Szkolenie z cateringiem „Własna firma pomysłem na życie w Płocku” ( hi hi)
38 530 zł
3. ( tu UWAGA) doradztwo prawne w zakresie związanym z działalnością Pełnomocnika ds. Inwestycji Strategicznych Urzędu Miasta Płocka MIESIĘCZNIE 4 920 złotych dla Kancelarii Radcy Prawnego Mariusz Grzechowiak , czyli
59 040 zł w ciągu roku
4.Działania informatyczne i ( sic) promocyjne przy rozbudowie ul. Otolińskiej itd.
38 027 zł

Czyli razem : 597 847 PRAWIE SZEŚĆSET TYSIĘCY

I teraz pytania :

1. Cóż to za super impreza targowa za prawie Pół miliona, czy ona jest niezbędna w dobie kryzysu i szukania oszczędności ?
2. jakie efekty i ilu było uczestników tej kolejnej impry Pt. :własna firma …”
3. Czy te strategiczne działania z tą Graniczną wymuszają zatrudnianie za prawie 5 tysięcy miesięcznie biura prawnego z Wawy. A jeżeli są tam portzrebni prawnicy to po co w UM całe Biuro Prawne gdzie pracuje kilkunastu urzędnikóa. , podobno tez prawników ? . Przecież to fucha jak 150 , 5 tys. Nie wiadomo za co . Życ nie umierać.
4. Jakie to działania promocyjne są niezbędne przy budowie – remoncie ulicy Otolińskiej za prawie 40 000

Czy ktoś znajduje odpowiedź ma to pytanie?
Przecież na usta aż się ciśnie powiedzieć coś dosadnie ale tu na forum nie wypada.
Czy tym nie powinien się wreszcie ktoś zainteresować. Od czego mamy tzw radę Miasta , a co robia ci radni co to określają się jako opozycja?
Szlag człowieka trafia.
Na Koniec zapytam tylko retorycznie tego faceta co to go niektórzy prezydentem nazywają , czy to jest dobre gospodarowanie publiczną kasą ? czy to jest to tanie państwo itd.
Wstyd i jeszcze raz wstyd , powiem tylko tyle.

Aha , wybrałem przykłady tylko z kilku miesięcy
Obserwuj wątek
    • Gość: KAZIULEK Re: Pytanie do tzw. prezydenta IP: *.117.c69.petrotel.pl 15.03.12, 18:33
      Faktycznie szlag może trafić, a ja dodam jeszcze swoje pytanko do tego gościa zajmującego etat przeydenta:

Czy szanowny pan w swej łaskawości oświeci nas wreszcie jakie to efekty przyniosły te wycieczki za nasza kase do Brazylii, Chin itd. itd.
      Zajrzałem do Bipu i tam zauważyłem , że przecież parę lat temu niejaki radny Andrzej Nowakowski domagał się w formie interpelacji informacji o efektach wyjazdy byłego prezydenta do Włoch, więc ja teraz czekam aż może ktoś tez w formie interpelacji zapyta o to obecnych wycieczkowiczów.
      I na kopniec : jak tam się siedzi na tych mebelkach za 42 tysiaki z m.in. moich pieniędzy , jakaś tam "klepka" to moja , tak więc prosze niech szaniowny pan na nią uważa .
    • Gość: ubek Re: Pytanie do tzw. prezydenta IP: *.242.c94.petrotel.pl 15.03.12, 18:58
      spoko rząd się sami wyżywi
    • stuntman Re: Pytanie do tzw. prezydenta 16.03.12, 00:12
      > 4. Jakie to działania promocyjne są niezbędne przy budowie – remoncie ulicy Otolińskiej
      > za prawie 40 000
      > Czy ktoś znajduje odpowiedź ma to pytanie?

Modernizacja ul. Otolińskiej prowadzona jest przy znacznym udziale środków unijnych. Unia wymaga aby fakt takiego dofinansowania był szeroko rozgłoszony wśród społeczeństwa. To samo było przy budowie dojazdów do mostu czy przebudowy ul. Mickiewicza.

> Władze odpisały, że nas popierają, ale pieniędzy na Bibliotekę miasto nie da"

Jeśli tak zasłużona historycznie i naukowo dla Płocka instytucja stoi w obliczu możliwej likwidacji, to przytoczoną deklarację władz miasta uważam za skandal.
      • Gość: 1234 do kazia i stuntmana IP: *.013.c78.petrotel.pl 16.03.12, 13:12
        Drogi kaziu, dziwie sie twoim pytaniom. Otóż ogólnie wiadomo , ze z każdego przetargu zysk dla zleceniobiorcy to kwota ~ 30-40% . Tak więc nie można stwierdzić , że nikt na tym nie zyskał, zyskał ten wykonawca.
        To po pierwsze .
        Po drugie. Faktycznie zastanawiam sie co to za targi za te klikaset tysięcy , czy to jest cos niezbędnego dla funkcjonowania miasta ? No tak , ale jak przypomne sobie kto rządzi w naszym mieście , to juz takie pytania nie wymagaja odpowiedzi.
        Po trzecie.
        Szanowny stuntmanie . Dzięki za info o tym wymogu unijnym na tą reklamę, powiem szczerze że naprawdę nie wiedziałam. Ale czy to musi być aż tyle? podejrzewam że każdy z nas jak będzie jechał tą ulicą to chyba zauwazy , ze coś tam się dzieje i przeczyta tablicę z info , ze remont z funduszy unijnych, ale czy to aż 40 000 musi kosztować ? czyba , że np. taki artykuł w tej sprawie w gw to tez sponsoring z tej kasy , ale to chyba powinno byc zgodnie z przepisami uwidocznione " materiał sponsorowany" .
        No ale jak czytam ta gazetę to chyba juz ona w logo powinna sobie umieścić : " Organ Prasowy Tego Gościa Co To Na Fotelu Prezydenta Przez Przypadek Siedzi" .
        I na koniec , tak juz z przyzwyczajenia :) zapytam : gdzie jest ta opozycja jakies PiSy , Solidarne Polski czy LSD , czy nikt z nich nie odwazy się zapytać tego gościa cnfppps jak wydawana jest publiczna kasa?
        • Gość: 1234 czy to gospodarność ? IP: *.013.c78.petrotel.pl 16.03.12, 13:38
          Na BiP przeczytałem , że UM ogłosił przetarg na wydruk (!) 50 000 broszurek pt. "Bidżet Płocka 2012" , broszurki mają miec po 36 str. , mają byc wykonane ( a jakże) na papierze kredowym w pełnym kolorze.
          Ludzie , przecież to kolejne pieniądze wyrzucane w błot. Kot to przeczyta, a jak przeczyta to wypieprzy do kosza . Koszt na pewno bedzie co najmniej kilkadziesiąt tysięcy ( licząc nawet po 1 zł za egz.) .
          Z jednej strony um fasoli że nie da kasy na Bibilotekę Zielińskich a tu na kolejne bzdury tysiące złotych.

Czytam też na tym Bipie że na spartakiadę młodziezy do KOREI wybiera sie oprócz trenerów i zawodników nie kto inny jak ZASTĘPCA PREZYDENTA SIEMIĄTKOWSKI, pytam po co ?
          Choć wiem że : na wycieczkę - darmową - z mojej - naszej kasy.
          Ludzie , przeciez to zaczyna być kpina w biały dzień, totalna arogancja , lekceważenie mieszkanców miasta, a nie wiem czy by sie nie załapało na artykuł o niegospodarności.

Czy ktos wreszcie nad tym się zastanowi ? PANI RADNA KULPA - CO PANI NA TO ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka