Dodaj do ulubionych

O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ratuszu

22.03.12, 14:17
Ludzie ludziom zgotowali ten los...i parafraza z elementami metafory: Nauczyciele nauczycielom zgotowali ten los! W imieniu odsuniętych od edukacji w Płocku składam serdeczne kondolencje wszystkim paidagogosom, pedagogom, nauczycielkom i nauczycielom! Twój głos - Twój los! Jak zagłosowałeś, tak masz! Inna też myśl rodzi się w głowie: jaka płaca taka praca lub jeszcze inna: rząd udaje, że płaci, nauczyciele udają, że pracują. W tym ukryta jakość i ukryty program, nie tylko szkoły, ale rządu i samo(rządu).
Obserwuj wątek
    • shower O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ratuszu 22.03.12, 14:29
      Prezydent nie wie o czym mówi, doczekaliśmy się rządzących. A jeśli oboje nauczyciele prezentują taki sam poziom to co wówczas? od kiedy zwiększenie ilości uczniów w klasie podnosi poziom?? jest raczej odwrotnie. Słabi nauczyciele powinni być zwolniani bez konieczności łączenia klas, a klasy powinny liczyc max. 15 osób i wówczas nauczyciel może dotrzeć do każdego ucznia. To podniesie poziom
      • Gość: 1234 Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.176.c82.petrotel.pl 22.03.12, 14:43
        A mnie taka oto mysl do łba naszła:) Czy nie można by ( o ile to konieczne) dokonać weryfikacji tych ze nauczycieli pod kątem iluz to z nich już na emeryturze jest , nie koniecznie nauczycielskiej , znam kilku takich co to dorabiają sobie , a nie jest to ich jedyne źródło utrzymania. Nie mysle tu oczywiście o prywatnych placowkach oświatowych , ale tych utrzymywanych z pieniędzy samorządu , np. dawna 70-tka , kilku takich by tu sie znalazło. Chyba to był,o by uczciwe rozwiązanie , uczciwe wobec "prawdziwych" nauczycieli , a nie tych pół czy ćwierć etatowców , emerytów czy traktujących ten zawód jako dodatkowy.
        • Gość: obd Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.class101.petrotel.pl 22.03.12, 19:36
          A czy przadkiem nie nalezaloby przewietrzyc Ratuszowego Wydziału Edukacji i Kultury za
          wspanialomyslne i niekompetentne decyzje,nie redukujac etaty wyksztalconych i ciezko pracujacych nauczycieli.
          • Gość: ... Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 20:05
            Dyrektor wybierze lepszego nauczyciela! Koń by się uśmiał! Dyrektor wybierze kumpla, kogoś, kto równo palec w ...trzyma, bierny, mierny, ale wierny - taka to zasada w wielu szkołach obowiązuje! Tak też jest w wielu przypadkach przy przydzielaniu dodatku motywacyjnego, nagród i godzin ponadwymiarowych, te sprawy dzielą nauczycieli, każą szczuć jednych na drugich ! Często nie liczą się kompetencje, zaangażowanie, włożony wysiłek. Liczy się to, czy ma się dobre układy z Dyrektorem, czy nie!
            Zwiazkowcy krzyczą! Śmieszne! Przedstawiciel związków często jest beneficjentem przywilejów w szkole. Prześledzić warto ile nadgodzin miewa taki przedstawiciel związków w szkole, w końcu to z nim się konsultuje sprawę motywacyjnego, nagród, itd. Nie ma jedności wśród nauczycieli, jeden drugiego by w łyżce wody utopił, dla paru nadgodzin, lepszej sytuacji w szkole gotów jest poświęcić wiele. Dlatego z nauczycielami wszystko zrobić można. Jeszcze te dwa związki. Jedni tak gadają , a drudzy temu przeczą, a podobno we wspólej sprawie powinni występować. Głupi jest ten, kto do związków należy. Związki nic nie mogą, na wiele sie godzą. Nowy system emerytur: jezeli juz tak, to dla rocznika który dopiero do szkół wchodzi, wiedzą wtedy ci ludzie, na co się decydują , prawo nie powinno działać wstecz!. Ale nie! ludzie stracili prawo do wcześniejszych emerytur wszyscy równo! Co w tej kwestii związki zrobiły? NIC!!!!! Szkoda gadać! Pomysły urzędu tez z księżyca wzięte. Oszczędzą tylko!!! Sa sfery na których oszczędzanie bokiem wychodzi! Juz zbieramy tego żniwo! NIŻ DEMOGRAFICZNY! A co zrobiono w ramach polityki prorodzinnej? NIc! Ludzie boja się mieć dzieci, bo za co je utrzymać ? Te dyskusje psu na budę. Jedna wielka ściema!
            • Gość: ... Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 20:26
              Do wpisu powyżej. Oczywiście są i Dyrektorzy mądrzy, odpowiedzialni za szkołę, i to oni powinni mieć wyczucie co mogą zrobić rzeczywiście dla szkoły, czy jest potrzeba klasy 20 - osobowej, czy da się zaoszczędzić i uczyć w klasie 36- osobowej. Zależy to od środowiska w którym funkcjonuje dana szkoła. Dyrektor nie powinien być terroryzowany finansami. Nie jest jednak dobra sprawą przydzielanie chociażby dodatków motywacyjnych, bo jak zmierzyć pracę polonisty i na przykład wuefisty? Zupełnie inny rodzaj obowiązków i zadań. Stąd te konflikty , żale i krzywe patrzenie na siebie nawzajem. Dużo jest trudnych stuacji międzyludzkich w szkołach. Ciężko to jakoś pogodzić jedno z drugim. Siła nauczycieli będzie tylko w jednosci, a nie w tym, kto bardziej się wykaże. Dyrektorzy powinni to rozumieć i do tej jedności prowadzić, ale jak to zrobić? Zły pomysł Panie Prezydencie, kazać Dyrektorowi wybierać lepszego nauczyciela? Czy to w świetle obowiązującego prawa jest możliwe? To jest budzenie paniki i strachu wśród nauczycieli i prowadzenie do wewnętrznych konfliktów. A życie i tak juz jest wystarczająco trudne.
              • Gość: czesiek Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.centertel.pl 22.03.12, 21:15
                Związki Zawodowe- najwięksi hamulcowi reform w dziejach świata!!!
                • Gość: ... Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 21:24
                  Coś się tak porobiło, że ludzie stracili poczucie bezpieczeństwa. Związki sa potrzebne, wiele dobrego swego czasu zrobiły, tylko dzisiaj jakoś niewiele mogą Dlaczego? Nauczyciele przeciez ciężko w szkołach harują, o wiele za ciężko, żeby pozwolić na to, by dzielić ich na lepszych i gorszych, a Dyrektorowi kazać o tym roztrzygać. To jest po prostu niemożliwe. Co musiałby robic ten " gorszy", żeby wystawic go na zwolnienie? Jakie tu przyjąć kryterium?
                  • Gość: nauczycielka Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.plock.mm.pl 24.03.12, 22:19
                    Aż wstyd się przyznać, że głosowałam na tego Prezydenta!!! Nie mogłam w spokoju słuchać jego bredni na tej debacie. Na samym początku powiedział, że nauczycielem był - teraz jest Prezydentem. Żałosne!!! A jak zaczął uzasadniać, "iż poziom wykształcenia zależy od liczebnej grupy uczniów" - byłam przerażona, iż mówi to nauczyciel. A ja -naiwna - miałam nadzieję, że zmieni wielu dyrektorów-matołów, którzy mają stanowiska z przydziału i układów, a on likwiduje szkoły i niedługo będziemy się cieszyć jak Anglicy, że prawie 80% społeczeństwa potrafi czytać. Czy do tego zmierzamy...???? Z przykrością myślę, że tak! Łatwiej jest rządzić niewykształconym społeczeństwem i do tego dążmy!!!
              • Gość: do 3 kropek Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 21:24
                >>>Zły pomysł Panie Prezyde ncie, kazać Dyrektorowi wybierać lepszego nauczyciela? Czy to w świetle obowiązującego prawa jest możliwe?

Zamiast nauczyciela podstaw sobie PRACOWNIKA i wtedy dopiero badaj na gruncie prawa pracy oraz praw ekonomicznych i rynkowych .
                Obowiązujące prawo zezwala na to, jest to ABSOLUTNIE NORMALNE i wręcz konieczne w każdej normalnej firmie, inaczej szybko padnie.
                • Gość: ... Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 21:45
                  Tylko, że w tych firmach przestaje być normalnie, ludzie kiedyś przyjaciele, koledzy, ze strachu przed utratą pracy, albo walcząc o lepszy byt tracą poczucie godności, zaczynają między sobą walczyć, to to jest normalne? Jak można zmierzyć " lepszy", " gorszy". Często może dochodzić do nadużyć. Czy Dyrektor może to obiektywnie ocenić , zmierzyć? Czy jednak nie istnieje ryzyko, ze ten co będzie bardziej przebojowy, lepiej budujący układy prztrwa? Gdyby zamykano całą szkołę, mółwi się trudno, taki pech, los, ale wybierać kto lepszy, kto gorszy, będzie służyć dobrej atmosferze pracy? Przeciez jesteśmy tylko ludźmi.
                  • Gość: ........... Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.095.c88.petrotel.pl 22.03.12, 22:42
                    pan Krysztofiak miał swoje 5 minut gdy był w radzie miasta przewodniczącym komisji rewizyjnej.Wtedy nie był taki odważny.Protokoły po komisjach pozostały.Można je przeczytac.Niektóre ciekawe panie Marku.
                  • Gość: do 3 kropek Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.12, 09:54
                    musisz przyjąc do wiadomości i pogodzić się z tym że wszędzie, w kazdej firmie obowiązują następujące zasady:
                    - pracownicy nie dostają pracy dożywotnio, każdy stosunek pracy może byc rozwiązany
                    - pracownicy mają tego świadomośc, wynika to prawa pracy i podpisanych umów
                    - pracownicy muszą nauczyć się żyć z taką świadomością
                    - przełozony ma prawo do oceny pracownika, to jedno z jego narzędzi oddziaływania na pracownika
                    - zostawia się pracowników lepszych, efektywnych, bardziej przydatnych
                    - nie trzyma się pracowników, dla których nie ma wystarczającej ilosci pracy
                    - funkcjonowanie kazdej firmy musi opierać kierować na racjonalych zasadach i kryteriach postępowania oraz na rachunku ekonomicznym
                    - Karta Nauczyciela to anachroniczny relikt czasów minionych, uczy postaw roszczeniowych, psuje ludziom w głowach i pozwala nie liczyć się z rzeczywistością.
                    - cała twoja argumentacja to argumentacja człowieka zagubionego i przestraszonego - niewiele współnego ma z racjonalnością.
                    • Gość: ot i tyle Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 10:18
                      głupi jesteś jak but
    • zwiazkowiec1234 O zwolnieniach nauczycieli - związkowa debata z... 22.03.12, 23:25
      byłem na tej sali i nie do końca jest tak jak napisano. zresztą co by nie gadać to każdy z mądrali wie swoje
      na koniec tych wspólnych zarzutów przewodniczącego i prezydenta zabrał głos jakiś chłopiec który powiedział bardzo ładnie i dosadnie że najważniejszy jest człowiek i dla niego jako nauczyciela dobro ucznia o którym ma wrażenie że zapominano.
      Brawo młody człowieku, nie wiem jak sie nazywasz ale Twoje wystąpienie było najmądrzejszym na tym całym zebraniu. Brawo!!!!
      • Gość: ... Re: O zwolnieniach nauczycieli - związkowa debata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 05:10
        No właśnie! Zapominamy o tym, co jest sednem naszej pracy? Nie! Mimo tych wwszystkich zawirowań i atmosfery grozy, walki o przetrwanie nauczyciele nie zapominają o uczniu! To dla ucznia jest ta praca, mrówcza i z wielkim zaangażowaniem, ale czy to jest dla naszych władz ważne?
        • Gość: Ania Re: O zwolnieniach nauczycieli - związkowa debata IP: *.167.c90.petrotel.pl 23.03.12, 07:38
          To prawda, zapomniano o uczniach. Pan Prezydent ma to w d........ Teraz ma na głowie powsadzać swoich do pracy po urzędach. Kłamie!! i to na pewno jego pierwsza i ostatnia kadencja. Oszczędza na nauczycielach, likwiduje szkoły, pozmniejszał stypendia dla uczniów a ile wydał na bzdurne gadżety z reklamą miasta Płock ( jakieś niepotrzebne tandetne torebki, podstawki i tyle innego badziewia nikomu niepotrzebnego). Ale ile to wszystko kosztuje to nie pomyślał. Kto na tym zarobił? pewnie kolega. To tylko taki mały przykład , bo zmarnowanych pieniędzy w Urzędzie jest dużo więcej. TYLKO MATOŁY LIKWIDUJĄ SZKOŁY . A wiadomo , ze za tym idą zwolnienia nauczycieli.
      • Gość: nauczycielka Re: O zwolnieniach nauczycieli - związkowa debata IP: *.plock.mm.pl 24.03.12, 22:29
        Gratuluję również tej osobie odwagi, prawdomówności i rzetelności wypowiedzi! To jedyne normalne wystąpienie, które słyszałam na tej sali.
    • Gość: * Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.class147.petrotel.pl 23.03.12, 07:54
      Ale macie deb..a prezytenta. Niech najlepiej pozwalnia wszystkich tylko swoich kolesi mocniej dup.ą na stołkach usadzi. Ciekawy jestem kto z bezrobotnych będzie na niego podatki płacił ??? !!!
      Koleś zastanów się od tej strony.
      Swoją drogą to chciałbym zobaczyć minę obecnie tu panującego w momencie, gdy wróci do szkoly po skończonej kadencji, w sumie przecież też jest nauczycielem i usłyszał od dyrektora - Przykro mi, ale nie mam dla Pana pracy, sam pan przecież kazał ograniczać zatrudnienie :()
      Ciekawe czy był takim samym nauczycielem jak teraz jest prezydentem.
      • Gość: *** Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.plock.mm.pl 24.03.12, 22:34
        Super!!! Mam nadzieję, że dostanie to na co zasługuje po tej kadencji - jeśli ją wytrzyma do końca.
    • zwiazkowiec1234 O zwolnieniach nauczycieli - związkowa debata z... 23.03.12, 09:22
      właśnie, macie rację ten chłopak nazywa sie Krysiak jest z solidarności już sie dowiedziałem , takich ludzi nam potrzeba, odważnych nie obawiających sie mówić głośno, gdyby tacy młodzi z jajem ludzie decydowali o oświacie zapewne było by lepiej. Brawo panie Krysiak Brawo !!!!
      • Gość: lilka Re: O zwolnieniach nauczycieli - związkowa debata IP: *.zep.com.pl 23.03.12, 11:03
        To czego nie ma od lat w płockiej i polskiej oświacie to system oceny wszystkich szkół.Skrojony pod specjalizację tychże.Inaczej ocenia się szkołnictwo zawodowe,inaczej ogólnokształcące,gimnazja itp.Takie systemy istnieją np.w Skandynawii,w USA i wielu krajach.Nic nie stało i nie stoi na przeszkodzie aby podobny system wypracować w Płocku.Taki swoisty arkusz oceny pracy szkoły.Bierze się pod uwagę głównie pewne kwantum wiedzy jaką powinien posiadać uczeń,cały proces wychowawczy i dużo innych elementów.Nie tylko i wyłącznie sukcesy olimpijskie,czy sportowe.W takim systemie oceniana przede wszystkim jest praca z uczniem,dyrekcje które w takich rankingach wypadają źle,dostają czas na naprawę,a po roku,kolejny audyt i w przypadku kiepskich wyników następuje rozstanie z wpisem dlaczego.Nie ma kolesiostwa,premiowani najlepsi i średniacy,odpadają najgorsi zarządzający.Każdemu zależy na jak najlepszych wynikach.Dwadzieścia lat mija,ale nikt ani a w polskiej oświacie,ani na szczeblu lokalnym o podobnym mechaniźmie nie pomyślał.Związki zawsze optują za urawniłowką i głównie koncentrują się na nauczycielu,ministerstwo ciągle majstruje przy kolejnych zmianach organizacyjnych i przy zrzuceniu kosztów utrzymania szkół na samorządy.Nie ma nikogo kto chciaby rozwiązać problem szkolnictwa w sposób systemowy,tak jak to w lepszym lub gorszym stopniu zrobiły rządy II Rzeczpospolitej.To temat jak morze ,ale prędzej czy później ktoś sie z nim musi zmierzyć.W Płocku brakuje mi takiego lokalnego systemu oceny szkół i pracy nauczycieli.
        • Gość: Osiecki Bogusław Moja ocena nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.12, 20:05
          do "lilki" i nie tylko

Nie ma nikogo kto chciaby rozwiązać problem szkolnictwa w sposób systemowy,tak jak to w lepszym lub gorszym stopniu zrobiły rządy II Rzeczpospolitej.

A obecny rząd?

To temat jak morze ,ale prędzej czy później ktoś sie z nim musi zmierzyć.

Jak ja lubię ten "ktoś". Kosmici, Niemcy, Rosjanie? Komu zależy na dobrej edukacji w Polsce a komu zależy, żeby ją pogrzebać?

Jak moi rodzice wspominali to na terenach Polski zajętych w 1939 roku przez Niemców szkoły zlikwidowano. Na terenach zajętych przez Sowietów szkoły były. Kontrolowane całkowicie przez władze ale były.

W Płocku brakuje mi takiego lokalnego systemu oceny szkół i pracy nauczycieli.

?

Jako trochę działający na niwie społecznej, mam swój system oceny nauczycieli.
          Zangażowanie w lokalne działanie - SPOŁECZNIE.
          Zangażowanie w pracę z (nad) uczniami - SPOŁECZNIE.

W moim środowisku mają ocenę 0 (zero).

Od kilku lat szukam nauczeciela(lki) języka niemieckiego na wyjazd grupy dzieci do Niemiec, w charakterze opiekuna i tłumacza - SPOŁECZNIE.

Było to w okresie II Rzeczpospolitej w szkole podstawowej w Radziwiu. Nauczycielem w niej był pan Zygmunt Miaśkiewicz, były nauczyciel Jagiellonki. Zauważył, że mój ojciec ma zdolności matematyczne.
          Udał się pieszo, na Wesółkę, do jego rodziców (moich dziadków) i ponformował ich o tym. Zapytał ich jakie mają plany co do kształcenia syna?
          Ta wizyta nauczyciela zadecydowała, że wysłali go do Jagiellonki a planowali do Seminarium.

Z opracowania Ryszarda Ołdakowskiego "Nauczyciele Jagiellonki" 1906-1981" "można wyczytać:

Zygmunt Miaśkiewicz (...) Pracę nauczycielską rozpoczął w lutym 1929r. w Państwowym Gimnazjum im. Wł. Jagiełły w Płocku. Po odbyciu dwuletniej praktyki pedagogicznej i zdaniu odpowiednich egzaminów otrzymał dyplom nauczyciela szkół średnich (...)
          Uczył języka polskiego i prowadził hufiec szkolny - przysposobienie wojskowe. Dużo pracy wkładał w prowadzenie biblioteki uczniowskiej i propagowanie czytelnictwa.
          Był opiekunem drużyny harcerskiej.
          Prowadził także zajęcia pozalekcyjne z uczniami w dziedzinie sportów obronnych - strzelectwo, biegi przeszkodowe itp. W zawodach tego typu młodzież :Jagiellonki" zajmowała zawsze przodujące miejsca.(...)
          9 kwietnia 1940 r. został aresztowany przez gestapo w ranach tzw. "Polen-Action" i wywieziony do obozu koncentracyjnego w Dachau a następnie do Mauthausen-Gusen. Pracował tam w nieludzkich warunkach w kamieniołomach Gusen.
          Pewnego dnia został bestialsko pobity przez SS-manów, tylko dlatego, że przeciążony wózek szynowy, którym wywoził odłamy skalne, nie dał się szybko rozładować z powodu jakiegoś uszkodzenia. W wyniku tego zmarł 27 października 1940 roku.

• Gość: Osiecki Bogusław Re: Moja ocena nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 20:55
            Rozmawiałem dzisiaj z przyjacielem. Rozmowa zeszła na forum.

Słuchaj, mówi, wtedy w 1940 roku Niemcy aresztowali wielu nauczycieli. Niektórych od razu rozstrzelali innych wywieźli do obozów.
            Potwierdziłem mu to na podstawie mojej znajomości życiorysu wybitnego płockiego, przedwojennego pedagoga Leona Dorobka. Min. za organizację tajnego nauczania został aresztowany i 3 marca 1940 roku rozstrzelany w lesie łąckim.

Mój przyjaciel zwrócił uwagę na to, że w rozmowach Prezydenta ze związkami zawodowymi nauczycieli nie mówiło się o Polsce i nie mówiło o stanie edukacji.

Zadał mi, a właściwie tak ogólnie, dwa pytania:
            1. Czy gdyby dzisiaj Niemcy ponownie okupowali nasz kraj, nasze miasto, to czy by aresztowali choć jednego nauczyciela?
            2. Czy wtedy też funkcjonowałoby tajne nauczanie?
            • Gość: płoczanin0 Re: Moja ocena nauczycieli IP: *.dynamic.mm.pl 24.03.12, 21:05
              Sympatyk Radziwia zgłupiał. To szokujące i prymitywne......

> Zadał mi, a właściwie tak ogólnie, dwa pytania:
              > 1. Czy gdyby dzisiaj Niemcy ponownie okupowali nasz kraj, nasze miasto, to czy
              > by aresztowali choć jednego nauczyciela?
              > 2. Czy wtedy też funkcjonowałoby tajne nauczanie?

To nadużycie całkowite , również do nauczycieli obecnie.
              • Gość: Osiecki Bogusław Re: Moja ocena nauczycieli IP: *.plo.pl 24.03.12, 22:57
                do "płoczanina0"

Szokujące, pewnie tak, bo z obecnymi nauczycielami przenosimy się do 1940 roku.

Prymitywne, wydaje mi się, że nie. Mnie pobudziło to do myślenia.

Proszę przeczytać całe opracowanie pana Ołdakowskiego, wszystkie życiorysy nauczycieli.
                Ojczyzna i uczniowie.

Proszę się rozejrzeć wokół.
                Jakie hasła przyświecają nauczycielom dzisiaj?
                • Gość: płoczanin0 Re:Jego ocena nauczycieli nadużyciem IP: *.dynamic.mm.pl 25.03.12, 00:05
                  Nie jesteś sędzia dzisiejszych nauczycieli . to nadużycie.
                  • Gość: z drogi Re:Jego ocena nauczycieli nadużyciem IP: *.025.c88.petrotel.pl 25.03.12, 08:17
                    nauka schodzi na psy od dawna, jaka moze miec ona wartosc gdy kosztem nauk scislych ktorych, zmniejsza sie ilosc, naucza sie wierzeniowych bzdur
                    • Gość: Osiecki Bogusław Re:Jego ocena nauczycieli nadużyciem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 10:06
                      do "z drogi" i nie tylko

nauka schodzi na psy od dawna, jaka moze miec ona wartosc gdy kosztem nauk scislych ktorych, zmniejsza sie ilosc, naucza sie wierzeniowych bzdur

Przeczytaj, przemyśl
                      deszczowy.salon24.pl/402339,po-co-sie-uczyc-o-pantofelku-mickiewiczu-elektronach
                      tekstykanoniczne.salon24.pl/402278,glupia-glodowka
    • Gość: z netu walka o przywrócenie nauki historii w szkołach IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.12, 13:16
      02.05.2012 "Solidarna Polska" inicjuje zbieranie podpisów o przywrócenie w szkołach nauki Historii w pełnym zakresie. Wszystkich chętnych do udziału w akcji proszę o kontakt : www.przywracamyhistorie.pl
      • Gość: gonzo Re: walka o przywrócenie nauki historii w szkołac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.12, 13:34
        tylko się nie trzęś i syropu nie pij hehehe
        • Gość: m Re: walka o przywrócenie nauki historii w szkołac IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.12, 15:12
          historia zbędna, nauczyciele zbędni, służba zdrowia zbędna, za zaborów lepiej było
          • Gość: PRAWDA O SZKOLE Re: walka o przywrócenie nauki historii w szkołac IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.12, 20:56
            wyborcza.pl/1,86116,11633916,Profesor_do_mlodych__wyksztalconych_bezrobotnych_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza
    • Gość: no i Re: O zwolnieniach nauczycieli - trwa debata w ra IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.12, 22:07
      wpolityce.pl/wydarzenia/27582-rusza-zbiorka-podpisow-pod-obywatelskim-projektem-ustawy-przywracajacej-lekcje-historii-w-polskiej-szkole
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka