Dodaj do ulubionych

Lokalna prasa donosi,że...

10.08.04, 15:58
W dzisiejszym numerze TP na 1 i 4 stronie pisze o tym. Dla zainteresowanych : 3 salowe kino 1 x 256 miejsc ; 2 x 152 miejsca ; jakiej firmy - nie wiadomo ; 6 torowa kręgielnia , stoły bilardowe , kafejki i restauracyjki. Jakie firmy - nie wiadomo - artykuł nic nie mówi. Ogółem 660 miejsc parkingowych. Na środku dziedzińca - słup z zegarem pełniący rolę wentylacji parkingu podziemnego. Na dziedzińcu będą także mogły być ogórdki pod parasolami.
Chcą wejść jeszcze na plac budowy w tym roku. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. I dlaczego nikt nie mówi nic o najemcach ? Wszak marka i jakość najemców także stanowią o sile centrum rozrywkowo - usługowego.
P.S. Podobny artykuł pojawił się w piątkowym Życiu Płocka oraz wczorajszym NTP,tyle że bardziej ogólnikowy. Jedynym medium które jeszcze nie pisało o tej inwestycji - jest Gazeta. Ponadto wszystkie tytuły piszą o odnawianiu Przedwiośnia i planach Cinema City (TP twierdzi,że widziano przedstawicieli C.C. pojawiających się w ratuszu). Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie - i jeden z tej trójki inwestorów napewno spasuje. O płocki rynek rozrwyki walczą trzej konkurenci - kto wyjdzie przegrany,a kto zwycięski?
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Lokalna prasa donosi,że... 16.08.04, 13:32
      Jak ktoś gdzieś mądrze napisał, na temat multikin w Płocku napisano już
      rekordową ilość wierszówek, zużyto masę papieru i przestrzeni na dyskach
      obsługujących forum.
      Po lekturze tych artykułów mógłbym się w sumie cieszyć, gdybym nie był śledził
      dotychczasowych zdarzeń. Skoro już wcześniej składano szumne zapowiedzi to
      również i teraz nie należy spodziewać się cudów. Lepiej spokojnie poczekać aż
      pojawi się ogrodzenie w adekwatnych miejscach (o ile się pojawi). Ponieważ tak
      naprawdę z artykułów nie musi wyniknąć nic konkretnego, to pożyjemy zobaczymy.

Jednakże pewna rzecz mnie zaciekawiła - wcześniej wydano pozwolenie jedynie na
      budowę parkgingu podziemnego na Podolszycach, pozwolenie na budowę centrum
      rozrywki zostało wydane dopiero teraz. Cóż z tego wyniknie, czas pokaże...
      • czytelnik.prasy Re: Lokalna prasa donosi,że... 16.08.04, 22:03
        Racja. Mnóstwo artykułów,a inwestycja wcale nie "wypasiona" - jak wynika z artykułu. I nie na miarę całego miasta i okolic - tylko może na miarę osiedla Podolszyce. Jeśli ta szeroko opisywana inwestycja ma się zacząć w tym roku - to czas najwyższy,by pojawiło się ogrodzenie w adekwatnych miejscach do końca tego miesiąca. Bo nikt w zimę nie buduje poważnej inwestycji z garażem podziemnym. A trochę rzeczy do wykonania jest.
        • czytelnik.prasy Co wiadomo na razie w tej sprawie? 15.09.04, 17:36
          Wiadomo tyle (przeczytałem na forum): podobno inwestor zamyka finansowanie zadania i prowadzone są rozmowy z kolejnymi najemcami chętnymi na prowadzenie działalności w tym centrum. Czyli nic do końca nie jest pewne - czy to szybko ruszy i ile będzie trwał ten etap. Taka sama odpowiedź była by prawdziwa i 1,5 roku temu,teraz doszło to że mają pozwolenie na budowę.
          • konrad_wp Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 15.09.04, 18:00
            Czytelniku ... mam pytanko ... czemu ta inwestycja tak Cię interesuje?? Zauważyłem , że od wielu wielu tygodni piszesz o tym na forum płockim. Nie twierdzę , że mi na niej nie zależy (wręcz przeciwnie) ale podchodzę do całej tej sprawy bardzo sceptycznie - po pierwsze dlatego , że Era-Bud zwyczajnie leci sobie w kulki (Płock nie jest zresztą wyjątkiem - tak samo robili i robią nadal w Łodzi) obiecując gruszki na wierzbie a w rzeczywistości nie robiąc nic. Po drugie operator multipleksiku który miał powstać na Podolszycach zwyczajnie splajtował (miał jeden obiekt bodajże w Koninie który został zamieniony na sklepy). Zakładam że to bierze w łeb wszelkie plany Era-Budu bo takie szukanie kolejnego operatora na łapu-capu mija się z celem (jak sam zapewne wiesz Cinema City przyszła z gotowym projektem za który ktoś z pewnością wziął forsę i ot tak sobie nie zaakceptują innego projektu). Po trzecie nawet gdyby Era-Bud wykazywał chęć wybudowania centrum rozrywki to po deklaracjach Cinema City ta chęć mogła mu minąć (o ile dobrze wiem jednym z warunków wybudowania kompleksu na Podolszycach był zapis w umowie dotyczący tego , że obiekt E-B ma być JEDYNYM w Płocku). Tak więc ja w powstanie tego centrum nie wierzę i każdy kolejny dzień tylko mnie utwierdza w tym przekonaniu. Moim zdaniem władze powinny działać inaczej - zamiast bawić się z Era-Budem w kotka i myszę kopnąć ich w tyłek i dogadać się z Cinema City żeby ci ostatni wybudowali swój obiekt (dużo większy i co tu dużo mówić - wyższej klasy niż ten Kinoland którego już nie ma) na Podolach. A jak będzie ... jak zwykle ... N-I-E W-I-A-D-O-M-O !!!!
            • czytelnik.prasy Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 15.09.04, 18:48
              Ja też podchodzę sceptycznie - a interesować - interesuję się tym zapewne jak część płocczan. Chciałbym by w Płocku powstał jakiś multipleks mniejszy czy większy z dobrym repertuarem i infrastrukturą.Moim prywatnym zdaniem głównym zadaniem firmy E-B było i jest poszukiwanie i załatwianie lokalizacji dla hipermarketów Auchan. Przy okazji załapało się też Obi. I to jest cały "sukces" - zwerbowanie i tak bardzo chętnych do inwestycji sieci zachodnich hipermarketów. O tym jakie są szanse,możliwości czy chęci realizacji tej inwestycji - świadczy fakt że dwa lata i kwartał minęły od zakończenia budowy Obi,etapu drugiego. A wydane pozwolenie na budowę centrum ma ważność dwa lata. A w umowie chodziło o to by uzyskać pozwolenie na budowę do 2005 roku. I to wszystko. Następnym post na temat tej inwestycji napiszę gdy zobaczę ogrodzony plac i maszyny budowlane lub kwitnące chwasty na tym polu w maju 2005. Sądzisz że jest szansa powstania jakiegoś multipleksu w Płocku do końca 2005 roku i kto tego dokona - Cinema City,Max-Film czy E-B ;-)
              • konrad_wp Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 15.09.04, 18:57
                Sądzę , że najbliżej realizacji jest kontrowersyjny projekt wybudowania Cinema City na placu przed Teatrem. Z centrum na Podolszycach - wiadomo. Natomiast jestem przekonany , że tak czy siak "COŚ" się w Płocku zbuduje. To tylko kwestia czasu. Zauważ, że multipleksy , galerie handlowe które dotychczas budowano tylko w największych polskich miastach obecnie "wchodzą" już do ośrodków nieco mniejszych (Cinema City w Płocku , Toruniu , Włocławku ; Galeria Pomorska w Toruniu itp) a ponieważ rzecz rozbija się o naprawdę wielkie pieniądze więc żadne ewentualne protesty radnych na nic się tu nie zdadzą. Taka jest polska rzeczywistość ...
                • czytelnik.prasy Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 20.09.04, 21:23
                  A co sądzisz o tym,że pojawił się poważny gracz,który jasno potwierdził chęć przekształcenia "Przedwiośnia" w 4 salowy multipleks na 800 miejsc,co będzie kosztować 8-10 mln zł. Jako preludium - zakładają w sali A ekran o 3 razy większej powierzchni niż jest teraz (i do tego Harkness Perlux) i nowe cyfrowe nagłośnienie i nowy projektor. Wobec tych zapowiedzi chyba Cinema City będzie musiało zrewidować plany - nie będzie sensu budowania obiektu na 1200 miejsc w kontrowersyjnej lokalizacji. Jedynie w takim razie ma sens "coś" na razie wątpliwe - na Podolach - małe 3 salowe na 550 miejsc. Tak więc na dzień dzisiejszy widzę 7 sal na 1350 miejsc - 800 (4 sale) w centrum i 550 (3 sale) na Podolach. Jak będzie - życie pokaże - 2000 miejsc i 10 sal w cetrum (800 + 1200) ?
                  • stuntman Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 20.09.04, 22:14
                    I takie rozwiązanie jest według mnie najoptymalniejsze w tym momencie. Gdyby
                    przedstawiciele IT od razu realnie (a nie ambicjonalnie) podeszli do sprawy,
                    wszyscy na tym by lepiej wyszli. Tak samo, jeśli miałby w mieście pojawić się
                    drugi hipermarket nie powinien on stanąć przy ZEPie, to drugie kino w Płocku
                    nie powinno znajdować się kilkaset metrów od obecnie działającego. Ewidentnie
                    szkodzi to zrównoważonemu rozwojowi miasta. Jeśli jeszcze Diana przejmie rolę
                    kina ambitnego to będziemy już mieli w Płocku całkiem niezłe zaplecze filmowe.
                    • czytelnik.prasy Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 20.09.04, 22:37
                      Diany raczej nie będzie - nie nadaje się na nowoczesne kino - nie opłaca się inwestować w ten budynek - tak wynika z artykułu. Lepiej niech zainwestują w Przedwiośnie.
                      • stuntman Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 20.09.04, 23:14
                        Rzeczywiście, w artykule jasno dano do zrozumienia, że z Diany nic nie będzie.
                        Chociaż z drugiej strony nie musiałoby tam przecież być Dolby i sali na setki
                        osób jeśli miałoby to być kino dla konsererów. Nie takie rzeczy są priorytetowe
                        dla tej grupy docelowej, a zawsze mielibyśmy w mieście szerszy repertuar i "dla
                        każdego coś miłego".
                        A swoją drogą to ciekawe jak ma się odbyć gruntowna przebudowa kina bez
                        przenoszenia go do Diany (co zapowiadano wcześniej). Albo więc zakres prac
                        ograniczy się bardziej do rozbudowy niż modernizacji, albo też będziemy mieli
                        jakąś większą przerwę w działalności kina. Czytając Wyborczą można też
                        wywnioskować, iż kształt i formę nowego Przedwiośnia poznamy już wkrótce...
                        • czytelnik.prasy Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 23.09.04, 21:23
                          Jakoś sobie poradzą.Na zapleczu kina są duże puste powierzchnie - jedną salę
                          można tam na pewno zrobić. Jak jeszcze dobudują nowy front tam też da się
                          upchnąć małą salę np. na piętrze. Jak dostawią i wyposażą te 2 czy 3 sale to
                          wezmą się za wymianę foteli i wizerunku sali A przenosząc projekcję do nowych
                          salek. Moim zdaniem wielkość sali A powinna zostać nienaruszona. Można
                          zmniejszyć tylko ilość miejsc kosztem dużych wygodnych foteli i większej ilości
                          miejsca na nogi. A jeszcze do wykorzystania szkielet Hortexu jest. I w
                          zależności od postępu prac do kina będzie się wchodzić od strony podwórza lub
                          Tumskiej. Sądzę że wszystko się uda i czekam na prezentację projektu.
                          • stuntman Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 23.09.04, 22:30
                            Jak to zostanie zorganizowane, dowiemy się pewnie niedługo, podczas
                            prezentacji. Być może właściciele postarają się to tak bogato zilustrować jak
                            zrobiło to IT z Cinema City (wizualizacje z różnych perspektyw, rozplanowanie
                            wnętrza). Jak już kiedyś gdzieś tu napisałem, sala A powinna zostać w
                            niezmienionym stanie, należy zrobić właśnie tak jak napisałeś. Żaden multipleks
                            nie zaimponuje tak rozmiarem sali jak ta w Przedwiośniu. A co do Horteksu to
                            znowu nie chciałbym, żeby go za bardzo zabudować kinem, tam powinno być również
                            coś ciekawego z innej beczki.
                            A tymczasem październik idzie, a w sprawie multikina cisza...
                            • konrad_wp Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 23.09.04, 22:44
                              A może wysłać maila z pytaniem o multipleks na Podolszycach do Era-Budu ?? Znalazłem na ich stronie - biuro@erabud.pl
                              Chciałbym się dowiedzieć JAKI to miałby być multipleks skoro Kinoland poszedł z torbami ...
                              • czytelnik.prasy Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 24.09.04, 17:26
                                Hehe,dobry pomysł. Stronka Era-Budu jest stara i ubożuchna - ostatnio modyfikowana ze 3 lata temu. Teraz Era-Bud pewnie się "obrazi" i nie będzie chciał stawiać multipleksu - bo Przedwiośnie będzie przerabiane na multipleks i to większy od Era-Budowego - a wymóg miał być taki że ich miał być jedynym obiektem tego typu w mieście,by im się opłacało budować. Październik to dobry czas na rozpoczęcie budowy - przecież Auchana też zaczęli budować w październiku.
                                • konrad_wp Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 24.09.04, 19:16
                                  Wysłałem :-) Zadałem chyba wszystkie najważniejszy pytania które nas nurtują które można skrócić do - czy? co? gdzie? kiedy? ;-) Oczywiście w troszkę rozbudowanej formie .... Teraz pozostaje czekać na odpowiedź ...
                                  • stuntman Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 24.09.04, 21:56
                                    To dobrze że taki mail poszedł, ale trochę wątpię czy zechce im się ruszyć i
                                    odpisać człowiekowi "z ulicy", skoro nawet płocka prasa nie może uzyskac
                                    konkretnych informacji.
                                    Chociaż z drugiej strony sam kilka lat temu wysłałem zapytanie do KFC oraz
                                    Pizza Hut i odpowiedzi mi udzielili, więc może tobie się teraz poszczęści?
                                  • czytelnik.prasy 2003-11-03 - pewien radny się o to pytał... 04.10.04, 18:30
                                    Pytał się :
                                    bip.ump.pl/index.php?show_cat=cfrJn8jB
                                    Odpowiedziano mu :
                                    bip.ump.pl/index.php?show_cat=E1gn4fuW
                                    (Załączniki jpg i doc)
                                    Sądzę że sam sobie odpowiesz czytając jpg'a - odpowiedź będzie typu kończymy,dopinamy,negocjujemy,bla,bla,bla. Taki stan był 11 miesięcy temu,tłumaczą się czemu nie wypaliło w 2003 roku,itp.
                              • czytelnik.prasy Re: Co wiadomo na razie w tej sprawie? 24.09.04, 18:26
                                > Chciałbym się dowiedzieć JAKI to miałby być multipleks skoro Kinoland poszedł > z torbami ...
                                Nie do końca poszedł - pozostało z niego dwusalowe kino które nadal funkcjonuje,nawet ma stronę www.
    • czytelnik.prasy Zasłyszane... 28.09.04, 21:44
      Na temat multi-kina - ale nie wiadomo którego - usłyszałem dziś stwierdzenie z pewnego źródła - rozmówca stwierdził że inwestorem zastępczym będzie firma z Włocławka,a w wykonaniu będzie współuczestniczyć jakaś firma z Płocka - i że coś się opóźni - bo ta firma stawia teraz obiekt we Włocławku. I do licha nadal jednoznacznie nic nie wiem - nie udało mi się ustalić - czy chodzi o 'nieszczęsne' Cinema-City (budują we Włocławku) czy o 'nieszczęsne' coś na Podolszycach - wszak pierwsze coś buduje we Włocławku firma z Włocławka,a drugie coś ma pozwolenie na budowę,tak więc ktoś to musi postawić dla E-B. Tylko tyle i aż tyle.
      • stuntman Re: Zasłyszane... 28.09.04, 22:35
        Gdyby ktoś chciał naprędce złożyć z tych puzzli układankę, to jak byk wychodzi
        Cinema City w centrum rozrywki na Podolszycach. Niestety, w płockich warunkach
        nic nie jest takie proste i oczywiste, więc możemy jedynie czekać na dalszy
        rozwój wypadków, nie będąc niczego pewnym.

Pozdrawiam, wciąż z nadzieją na zdroworozsądkowe zakończenie sprawy :)
        • konrad_wp Re: Zasłyszane... 28.09.04, 22:41
          CC na Podolszycach byłoby rozwiązaniem optymalnym , tyle że tam miało być całe CENTRUM rozrywki a CC to przecież blaszak z kręgielnią i jakimś barem. Wtedy prawdopodobnie pożegnalibyśmy się z częścią handlową o której była mowa w projekcie. Tak czy siak wiadomo , że nic nie wiadomo :-))))

PS. Era-Bud nie raczyła do tej pory odpowiedzieć na mojego maila.
          • stuntman Re: Zasłyszane... 28.09.04, 23:27
            Masz rację, ale nie o tym mówię. Pisałem już kiedyś, że najbardziej optymalnym
            dla mnie rozwiązaniem byłoby Cinema City jako CZĘŚĆ centrum rozrywki na
            Podolszycach. Czyli wszystko zgodnie z wcześniejszymi planami, Erabud wznosi
            budynek centrum, najemcą kina staje się wtedy Cinema City, a cała reszta
            pozostaje bez zmian.
            I właśnie o to mi chodziło w poprzednim wpisie. Pomarzyć dobra rzecz :)
            • santia Re: Zasłyszane... 30.09.04, 21:23
              a moim zdaniem to max film zainwestuje w miejscu dla cinema city ;-))
              • czytelnik.prasy Re: Zasłyszane... 30.09.04, 21:54
                santia napisała:
                > a moim zdaniem to max film zainwestuje w miejscu dla cinema city ;-))
                W pewnym sensie masz rację - jeśli MaxFilm szybko przerobi na multipleks kino Przedwiośnie to dla C.C. nie będzie miejsca w centrum miasta - zostaną tylko Podole - a tam czy coś będzie - zależy tylko od tego czy E-B postawi obiekty. A że coś zaczną robić w tym roku - to wątpliwe - o ile wogóle zaczną.
                • konrad_wp Re: Zasłyszane... 30.09.04, 22:56
                  No i to moim zdaniem byłoby rozwiązaniem optymalnym - ja liczę na to , że Max Film dogada się (lub już się dogadał) z nowymi właścicielami Hortexu którzy jak wiadomo chcą jakoś zagospodarować ten budynek i stworzą razem coś sensownego ...
                  • stuntman Re: Zasłyszane... 05.11.04, 22:38
                    Cieszę się niezmiernie, że moja wizja symbiozy "nowego Hortexu" z "nowym
                    Przedwiośniem" potwierdziła się w zdecydowanej większości! :)

Czytając artykuł z Wyborczej jako żywo miałem przed oczami te nowoczesne,
                    współdziałające ze sobą wnętrza. Szkoda, że te wizualizacje z GW są nieco
                    słabej jakości, gdyby były takie jak w przypadku CC, to dużo więcej można by
                    zobaczyć. Ale ważne, że sam kierunek zmian jest przepyszny i nie musimy się
                    obawiać takich akcji jak to było z CC. BTW: chyba nikt teraz nie żałuje, że
                    sprawy potoczyły się tak jak się potoczyły - jeśli nikt nie podstawi nogi to za
                    rok będziemy mieć dwa multikina, wprawdzie sal niezbyt wiele, ale za to forma
                    rekompensuje te braki. No i w przyszłości zawsze istnieje możliwośc, że pojawi
                    się ktoś jeszcze np. na placu po Manhattanie :))
    • stuntman Re: Lokalna prasa donosi,że... 03.10.04, 22:09
      Jeszcze jeden kamyczek do ogródka, może kogoś to zainspiruje...

www.halo-plock.pl/index.php?option=content&task=view&id=10&Itemid=2
      • konrad_wp Re: Lokalna prasa donosi,że... 03.10.04, 22:35
        Sondę należałoby powtórzyć bo "trochę" się zmieniło w tej kwestii a mianowicie Przedwiośniu nie grozi już zamknięcie. Uważam , że my , mieszkańcy również powinniśmy mieć coś do powiedzenia w takich sprawach , bo mi osobiście nie podoba się to , że Szanowny Pan radny powie "NIE" i koniec bo on się boi że po wybudowaniu multipleksu zbankrutuje buda z parówkami w chlubie Płocka , eksluzywnym centrum handlu jakim jest Manhattan. Niedawno była poruszana w Warszawie sprawa ograniczenia handlu w niedzielę i odbył się sondaż w którym Warszawiacy jednoznacznie opowiedzieli się , że nie chcą zakazów. Sprawa praktycznie od razu została uznana za niebyłą. Przykład może niezbyt pasujący do Płocka , ale jednak pokazuje , że jeśli się chce to można jednak wyjść do ludzi. Tak powinno być nie tylko w Stolicy i nie tylko w Płocku ale wszędzie gdzie są poruszane jakieś kontrowersyjne sprawy (a taka na pewno była propozycja wybudowania CC na placu przed Teatrem).
    • stuntman Re: Lokalna prasa donosi,że... 13.10.04, 19:33
      No i co? Ktoś to widział? Podobno zaczęli ogradzać tereny za OBI? Jeśli tak to
      chyba rzeczywiście ruszają z budową centrum rozrywki, bo o innych planach
      przecież się nie mówiło.
      Aż się uwierzyć nie chce, że ta mityczna inwestycja miałaby w końcu dojść do
      skutku. Czekam na jakiekolwiek doniesienia w tej sprawie...

Pozdrawiam :)
      • konrad_wp Re: Lokalna prasa donosi,że... 13.10.04, 20:34
        Faktycznie , aż trudno w to uwierzyć. Dlatego nie cieszmy się zbyt wcześnie bo nic nie wiadomo - czy zaczęli a jeśli tak to co ?? :-)
      • czytelnik.prasy Re: Lokalna prasa donosi,że... 14.10.04, 19:51
        Coś tam widać,ale na razie to nie wygląda imponująco - ot po prostu od Obi w kierunku Imielnicy na połowie długości działki wzdłuż Wyszogrodzkiej wbito ponaddwumetrowe kołki - zanim zacznie to przypominać ogrodzenie placu budowy PERNu minie pewnie jeszcze kilkanaście lub więcej dni.
        • stuntman Re: Lokalna prasa donosi,że... 14.10.04, 22:07
          Prawdopodobnie na tej połowie będzie właśnie parking podziemny (pod częścią
          główną centrum), a skoro bez wybudowania tego parkingu dalsze prace są
          niemożliwe, toteż zaczynają właśnie od tej strony (w gazetach pisano przecież
          że najpierw powstanie parking podziemny, na który pozwolenie wydano już dawno
          temu, a dopiero nad nim będzie multipleks). Najważniejsze, że coś się zaczyna
          dziać i myślę, że już teraz to w najbliższym czasie wszystko stanie się
          bezsprzecznie placem budowy.
          • konrad_wp Re: Lokalna prasa donosi,że... 14.10.04, 22:16
            Teraz nie zadawajmy już pytanie "czy powstanie" bo powstanie na pewno , ale zadajmy pytanie "co?". Jaki to będzie multipleks nikt nie wie , nawet Gazeta. Na pewno nie będzie to Kinoland , ucichły plany budowy Cinema City na placu przed Teatrem więc może to ?? Moim zdaniem to byłoby optymalne rozwiązanie ...
            • stuntman Re: Lokalna prasa donosi,że... 14.10.04, 22:47
              Moim też. Nurtuje mnie jednak inne pytanie - czy będzie to wariant pełny (z
              częścią hotelową + apartamentowce), czy jedynie wersja zubożona (bez ww.
              dodatków). Jak znam, życie to ten ciekawszy i bogatszy wariant wyleci pewnie z
              grafiku. Ale obym się mylił...
              • konrad_wp Re: Lokalna prasa donosi,że... 14.10.04, 23:09
                Lepszy rydz niż nic. Niech zbudują porządne kino i galerię handlową zamiast łapać się tylu rzeczy naraz - kino , hotel , biura , sklepy , apartamenty - nie za dużo tego w jednym miejscu ?? ;-) Chociaż muszę przyznać , że ta wizualizacja wysokiego budynku była całkiem ciekawa i stworzyłaby fajny cluster z "szafą" - taka brama wjazdowa do miasta ...
                • stuntman Re: Lokalna prasa donosi,że... 14.10.04, 23:32
                  No i właśnie o to mi chodzi (hotel został zaprojektowany jako przeciwwaga dla
                  szafy). Jak się już buduje to chyba lepiej zrobić coś efektownego niż pojechać
                  po najmniejszej linii oporu. To, że będzie tam wszystkiego po trochu jest jak
                  dla mnie zaletą (szczególnie że multikino będzie małe), a jeśli dodatkowo
                  zostało to wszystko zaprojektowane z głową, to już w ogóle nie ma się nad czym
                  zastanawiać. Zauważ że wolne tereny na Podolszycach właściwie się kończą, więc
                  każda szansa na "rozruszanie" dzielnicy jest warta wykorzystania.
                  • konrad_wp Re: Lokalna prasa donosi,że... 14.10.04, 23:43
                    O wielkości multipleksu nie ma na razie co pisać bo nie wiemy do jakiej sieci będzie należał. Te 500 miejsc które Gazeta kilka razy już powtarzała dotyczyło konińskiego Kinolandu. Jeśli powstanie tam CC to na 100% nie będzie to 3 sale z 500 miejscami bo ta sień po prostu takich małych obiektów nie buduje - u nich minimum to 6 sal.
    • konrad_wp Prośba do Czytelnika 13.10.04, 21:26
      Pisałeś w którymś poście , że mieszkasz na Podolszycach więc do domniemanej budowy masz blisko. Jeśli będziesz w pobliżu to może rzuć okiem na to co się dzieje ?? Jeśli faktycznie coś się ruszyło to MUSI się pojawić tablica informacyjna z podaną nazwą inwestora i ew. najemców. Ponadto developerzy często chwalą się tym co budują i stawiają czasami wizualizacje gdzieś w widocznym miejscu. Może i tak będzie w tym przypadku ??
    • konrad_wp Czy aby na pewno ?? 14.10.04, 16:29
      ... to ogrodzenie na Podolach było zwiastunem budowy Centrum ?? W dzisiejszej GWP czytamy :

"MTBS zacznie lada moment stawiać nowe osiedle czynszówek na Podolszycach Południe, na tzw. osiedlu Zagroda (w pobliżu supermarketu budowlanego Obi). Powstanie tam przedszkole oraz trzy zespoły bloków (od 200 do 230 mieszkań)."

Może więc być tak , że to MTBS ogradza teren , chociaż ta lokalizacja trochę by mnie dziwiła - przy ruchliwej trasie.
      • konrad_wp Re: Czy aby na pewno ?? 14.10.04, 16:50
        Niniejszym odwołuję to co sam chwilę temu napisałem. Ten cytat skłonił mnie do przestudiowania planów Podolszyc i okazało się , że osiedle Zagroda jest (a właściwie będzie) zlokalizowane po drugiej stronie ulicy Czwartaków (nie po tej co OBI) między ulicami Jana Pawła i Paderewskiego (która na planie jest ukazana jako "projektowana"). Według mnie to dobry pomysł - zostanie załatana "wyrwa" między budynkami i być może będzie się to ładnie komponowało ...
        • stuntman Re: Czy aby na pewno ?? 14.10.04, 21:58
          Z tego co się orientuję, ta "wyrwa" miała być wykorzystana na deptak łączący
          Podolszyce PD z Podolszycami PN. W takim razie ww. deptak będzie pewnie
          wkomponowany w osiedle i stanie się jego integralną częścią (podobnie jak
          miałoby się to stać z (nie)sławnym centrum rozrywki). Też zawsze mnie dziwiło,
          czemu właściwie wszystkie tereny wzdłuż ulic są już zabudowane, tylko ten jeden
          skrawek to właściwie szczere pole, ale teraz sytuacja się powoli wyjaśnia.
          Szkoda, że nie ma nigdzie żadnej wizualizacji, bo jakoś ciężko mi sobie
          wyobrazić jak być może niedługo będzie wyglądał ten kawałek Podolszyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka