Dodaj do ulubionych

Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorzu?

28.09.04, 20:19
Ja zdecydowanie nie. Dość już tej drobnicy w mieście. Ile można. Tym bardziej , że sklepów w tej okolicy jest naprawdę sporo a ci zmotoryzowani wybierający się na większe zakupy i tak jeżdżą do Auchan który jest przecież blisko. Poza tym ktoś naprawdę nie pomyślał chcąc lokalizować tam sklep - po drugiej stronie torów brakuje dużego marketu (chociażby koło Cotexu) , na Międzytorzu sklepów jest wystarczająco dużo.
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorz 28.09.04, 22:31
      Podpisuję się pod tą wypowiedzią. Jak widzę proces unowocześniania bazy
      handlowej w Płocku już się zakończył i możemy jedynie z zazdrością czytać jak w
      innych miastach powstają różne nowoczesne obiekty. Za komuny mogliśmy sobie
      pójść co najwyżej do Pewexu, teraz możemy sobie za to pojechać do Warszawy lub
      Łodzi i zobaczyć jak może wyglądać handel w Polsce. A to, że ktoś centra
      handlowe uważa za siedlisko zarazy, nie znaczy że wszyscy muszą podzielać takie
      poglądy.
      Po raz kolejny potwierdza się, że to sieci sklepów lokujących się na każdym
      osiedlu najgorzej wpływają na rynek pracy, hipermarkety są tu jedynie kozłem
      ofiarnym. Mówię stanowcze NIE dalszej ekspansji Biedronek, Polomarketów i
      innych dyskontów!
      • santia Re: Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorz 30.09.04, 21:53
        jestem również przeciwna takim sklepom,
        nawieziona w nich z innych regionów polski kupa towaru od tanich producentów, niewiadomo czasem jakiej jakości, ble;-(
    • intruder Nie bądźmy tak radykalni dla samoobsługowych 02.10.04, 21:19
      Odpowiadając na pytanie z tytułu wątku: nie. Okoliczni mieszkańcy jasno dali do
      zrozumienia, że nie zależy im na kolejnym sklepie tego samego typu w ich
      sąsiedztwie, tym bardziej gdy ma im zabrac miejsce potrzebne na inne cele. Poza
      tym Polo Market rozwija się całkiem dobrze w całej Polsce, co wszyscy
      prawdopodobnie mieliśmy okazję zobaczyć na ostatniej ulotce - otworzyli kolejny
      sklep, tym razem w Bełchatowie. Nie mogę natomiast się zgodzić z porównywaniem
      Polomarketu do Biedronki. Polomarket to nie dyskont. Z polskich sieci nie ma w
      Płocku Pawła i Gawła, Lewiatana i zapewne innych, o których słyszałem, ale mi
      umknęły. Nie można zakładać, że produkty sprowadzone z innych części Polski są
      niewiadomego pochodzenia. Sprawdzasz producenta i nie ma problemu. Skoro
      istnieją w Polsce sklepy typu dyskont to są potrzebne inaczej rynek dawno
      zweryfikowałby sens kolejnych inwestycji. Mówienie zdecydowanego NIE też źle
      działa na potencjalnych inwestorów. Powiedz Stuntman czy pochwaliłbyś
      prezydenta gdyby na początku kadencji powiedział, że sprzeciwia się SAM-om itp
      sklepom (parafraza z mojej strony Twojej wypowiedzi na innym wątku)?
      • stuntman Re: Nie bądźmy tak radykalni dla samoobsługowych 03.10.04, 20:30
        Pochwaliłbym prezydenta, gdyby na starcie nie zamykał rynku dla pewnych
        inwestorów (jakimi w tym przypadku są zagraniczne sieci handlowe) w sensie
        ogólnym, czyli jednym słowem równe szanse wejścia dla wszystkich graczy
        (polskich i zagranicznych, dużych i małych). Tymczasem mamy sytuację taką, że
        może się wybudować pięćset bylejakich spożywczaków, w którym sprzedaje się
        towar powiedzmy "standardowy", dla mało wymagającego klienta, a nie ma
        nowoczesnego handlu jako przeciwwagi (bo nie ma szans zaistnieć w Płocku).
        Forma sprzedaży jaką znamy z Polo wywodzi się w prostej linii z PRLowskich
        sklepów samoobsługowych i mi osobiście nie odpowiada. Kupuję sporo produktów,
        których nabycie w Polo czy PSSach jest mało prawdopodobne, więc obecność sieci
        hipermarketów ułatwia mi dotarcie do tych artykułów. Ale przyznaję ci rację, że
        Polomarket i Biedronka to nie to samo (jeden to sklep spożywczy, drugi to
        dyskont). Jednakże z mojego punktu widzenia oba nie zaspokajają moich potrzeb,
        a ja w wolnym rynku mam prawo korzystać z konkurencji, której w Płocku
        właściwie nie ma (do czego doprowadziło sztuczne utrzymywanie obecnej sytuacji
        rynkowej). Z punktu widzenia konsumenta nie widzę powodu aby w tym mieście
        kupować w sklepie typu Polomarket zamiast w Realu czy Geancie, z ładnymi dużymi
        galeriami handlowymi ,w których będę mógł znaleźć markowe produkty uznanych
        producentów. Rozumiem, że pan prezydent swoim hasłem chciał chronić lokalny
        rynek, ale mnie po prostu nie podoba się kiedy faworyzuje się pewne grupy na
        wolnym bądź co bądź rynku. A Płock w dziedzinie handlu wielkopowierzchniowego
        wygląda na mapie Polski naprawdę żałośnie, więc chyba mam prawo mieć o to do
        kogoś pretensje.
        Pozdrawiam :)
    • fredifre Re: Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorz 25.10.04, 12:50
      A ja jestem stanowczo za kazda nowa iwestycja pobudza wzrost gospodarczy - nowe
      miejsca pracy ludzie sami zdecyduja czy beda tam kupowac czy nie im wieksza
      konkurencja tylko lepiej dla nas konsumentow
      • stuntman Re: Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorz 25.10.04, 16:55
        Gdyby na naszym płockim rynku panowała równowaga, też byłbym za (a przynajmniej
        nie byłbym przeciw, bo jestem za maksymalną swobodą), ale obecnie ustanowiła
        się zasada, że w Płocku budują swoje sklepy jedynie małe sieci, nie wnoszące
        nic w dziedzinie asortymentu i nowoczesnych form sprzedaży. A chodzi chyba o
        to, żebyśmy mogli korzystać z coraz to nowych, niedostępnych dotychczas,
        produktów i usług. Budowa X-któregoś Polomarketu nie sprzyja ani konkurencji
        (kiedy w mieście jest obecnych jedynie kilka sieci za to z dużą ilością punktów
        sprzedaży), ani zadowoleniu klienta (brak różnorodności form sprzedaży), ani
        nie poprawia się sytuacja na lokalnym rynku pracy (niszczy drobnych handlowców
        poprzez zajmowanie miejsca na prawie każdym osiedlu).
        • konrad_wp Re: Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorz 25.10.04, 17:10
          Moim zdaniem Stuntman ma rację. Auchan (ani żaden inny hipermarket) nie jest konkurencją dla małych , osiedlowych sklepików bo robi się w nim zakupy duże , jedzie się samochodem itp. Wystarczy zresztą spojrzeć na wypchane wózki klientów wyjeżdżających z A. - czy takie wielkie zakupy robi się w małym sklepiku?? Oczywiście że nie , natomiast Polomarkety i inne Biedronki pełnią właśnie taką rolę - są blisko (nie trzeba jeździć samochodem) i można wyskoczyć po przysłowiowe bułki. Dziwi mnie więc ignorancja pana prezydenta (zresztą nie tylko jego - sporo ludzi powtarza te bzdury a przodują w tym politycy wiadomo spod jakiego znaku) który twierdzi , że nie pozwoli na budowę drugiego hipermarketu...
      • roman_j Re: Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorz 25.10.04, 17:19
        Konkurencja to dobra rzecz, ale nie między dwoma sklepami tej wielkości
        usytuowanymi w odległości 100 m od siebie. W takiej sytuacji jeden z nich
        prawdopodobnie padnie i będzie po konkurencji. Będzie też po miejscach pracy.
        • konrad_wp Re: Czy jesteście za budową Polo M. na Międzytorz 25.10.04, 17:30
          roman_j napisał:

> Konkurencja to dobra rzecz, ale nie między dwoma sklepami tej wielkości
          > usytuowanymi w odległości 100 m od siebie.

Mówisz zapewne o planowanym Polo i sklepie Społem przy Gierzyńskiego. Ale nie zapominajmy , że Gazeta pisała też o kolejnym Polo przy Jesiennej!! To byłby już szczyt !!!!
    • konrad_wp NIE BĘDZIE!! 28.10.04, 20:13
      Ale mi GP poprawiła humor!!
      • stuntman Re: NIE BĘDZIE!! 28.10.04, 21:17
        Dobrze się stało jak się stało, ale mnie naprawdę humor by się poprawił, gdyby
        w Płocku w końcu coś się ruszyło w dziedzinie handlu wielkopowierzchniowego (w
        szczególności chodzi mi o centrum trzeciej generacji). Można odnieść wrażenie,
        że Płock miał w tej sprawie swoje pięć minut (kiedy trochę się budowało tego
        typu obiektów), a obecnie jest po sprawie i u nas nic nowego już nie powstanie.
        W innych miastach trwają jeszcze boje różnych sieci (z mniejszym lub większym
        skutkiem, ale trwają) tymczasem w Płocku karty chyba już rozdano, temat
        zakończony, nie ma dyskusji, na wieki wieków, amen.
        • konrad_wp Re: NIE BĘDZIE!! 28.10.04, 21:26
          stuntman napisał:

> na wieki wieków, amen.

O tutaj to się nie zgodzę. Pamiętaj , że jest tak jak jest bo ten Pan na górze sobie ubzdurał sobie że jak powstanie hipermarket to babcia z pietruszką splajtuje bo nikt u niej już nie kupi. Ale ten Pan nie będzie rządził wiecznie , wybory coraz bliżej a sądząc z tego jakie emocje budzi w/w na druga kadencję nie ma co liczyć.
          • stuntman Re: NIE BĘDZIE!! 28.10.04, 21:45
            Miałem raczej to na myśli, że panuje właśnie taka atmosfera, jakby już nic się
            nie miało zmienić w tej sprawie. Liczę na to, iż następna ekipa będzie miała
            odmienne zdanie w tym temacie od panującej obecnie. Jednak z przeczytanych
            niegdyś opinii radnych z różnych frakcji, ciężko jest znaleźć jednoznacznych
            zwolenników nowoczesnego handlu wielkopowierzchniowego. Większość chyba uważa,
            że w Płocku już zrobiono w tej dziedzinie to co należało.
            A wracając do Polomarketu na Międzytorzu, to ktoś napisał bardzo mądrą opinię
            na forum głównym. Ten market powinien po prostu powstać na Radziwiu! Dopiero
            teraz uświadomiłem sobie, że w tej dzielnicy właściwie nie ma większego sklepu
            spożywczego (co jest bardzo dziwne jak na dzisiejsze czasy). Gdyby powstał tam
            Polomarket, w dogodnym dla obu stron miejscu, być może zapoczątkowałoby to
            zmianę charakteru tego kawałka Płocka. Nikt specjalnie nie jeździłby z
            pewnością do Polo na Radziwiu, ale byłaby to jakieś tchnięcie życia w tą
            dzielnicę. Takim pozytywnym wydarzeniem było jak dla mnie wybudowanie salonu
            samochodowego po drugiej stronie Wisły, nowoczesny sklep spożywczy byłby
            zapewne takim kolejnym krokiem. Ciekawe tylko co na to lokalni sklepikarze? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka