Dodaj do ulubionych

Remont Tumskiej coraz bliżej

03.11.04, 21:45
W końcu rusza remont Tumskiej. - Do końca tygodnia otrzymamy pozwolenie na
budowę pierwszego fragmentu deptaka - zapowiada szef miejskich inwestycji
Ryszard Siedlecki. tak pisze dzis gazeta hm chyba dobry dzien dla naszego
miasta
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Remont Tumskiej coraz bliżej 03.11.04, 21:47
      Dobry o tyle , że przynajmniej piszą o czymś ciekawym a nie o jakichś pierdołach co ostatnio zdarzało im się ... nagminnie ;-) A co do remontu Tumskiej to oczywiście trzymam MOCNO kciuki ... niech w końcu ruszy bo na tych płytach chodnikowych to można sobie nogi połamać ...
      • stuntman Re: Remont Tumskiej coraz bliżej 03.11.04, 22:36
        Moje obawy związane są raczej z tym, że jak na razie mowa jest jedynie o
        pierwszym etapie (reszta to śpiew przyszłości). Przypomina mi to trochę
        ocieplanie szczytów w wielkopłytowych blokach (efekt całości niewiele się
        poprawia). Przy budowie wynikną pewnie jakieś nieprzewidziane okoliczności,
        inwestycja przerośnie Urząd Miasta i reszta Tumskiej będzie straszyła dalej
        przez długie lata, bo nikt nie będzie chciał wziąć na siebie takiej
        odpowiedzialności.
        • konrad_wp Re: Remont Tumskiej coraz bliżej 03.11.04, 22:48
          Może być i tak , niech chociaż zrobią coś z tym chodnikiem! Ja uważam , że jeśli wynikną problemy to raczej z kamienicznikami lub właścicielami sklepów (notabene - trochę GW przesadziła pisząc o tych "markowych" sklepach bo ile takich jest? - bez przesady) ...
          • plock4u Re: Remont Tumskiej coraz bliżej 04.11.04, 13:29
            Ile by nie było, stracą klientów a tym samym możliwość płacenia rachunków.
            Uważam, że będzie wielka zadyma. Jestem handlowcem i wiem jakie są czynsze na
            Tumskiej i co takie rozwiązanie może oznaczać dla nas. Płać 20 000 czynszu +
            pracownicy + inne koszty = ok. 25 000 zł miesięcznie. Skąd to wziąć jak nie
            będzie dostępu do sklepu??? To jest jednomiesięczna strata mojej firmy a ile
            może potrwać taki remont wszyscy wiemy, a jeszcze służby archeo. Oj będzie się
            działo.
            Drugi wątek tej sprawy to właśnie właściciele kamienic. Urząd wydał majątek na
            piękne projekty i co z nich wynika? Otórz to, że "UM" wymieni nawierzchnię i
            tylko nawierzchnię na Tumskiej bo nikt prywatny nie da pieniądzy na remonty
            swoich wielkich kamienic. Czy ktoś to uwzględnił? Ratunkiem jest tu konserwator
            zabytków ale ile on może dać? Osobiście nie wydałbym tak sobie np. 30 000 zł
            żeby zadowolić mieszkańców estetyką mojej kamienicy. O ile żyjemy w wolnym
            kraju, to nikt nikogo nie może do tego zmusić - na szczęście.
            • konrad_wp Re: Remont Tumskiej coraz bliżej 04.11.04, 13:39
              Jakoś nie chce mi się wierzyć , że remont Tumskiej MUSI spowodować przerwą w działalności sklepów. Przecież zawsze można podzielić prace na etapy lub stworzyć np. małe kładki prowadzące do wejść a resztę prac prowadzić po ich zamknięciu. Dla chcącego nic trudnego , Płock na pewno nie jest pierwszym i ostatnim miastem w którym prowadzi się remonty tego typu (wystarczy wspomnieć chociażby Piotrkowską w Łodzi - ciekawe jak tam sobie poradzono)
    • czytelnik.prasy Remont Tumskiej a inwestycje na Tumskiej... 04.11.04, 20:08
      Cytat z artykułu :

"(...)Tymczasem prezydent wobec siebie nie jest tak wymagający: od kilku miesięcy trzyma w szachu poważnych inwestorów. Nowi właścicieli Horteksu chcieli ze swojego fragmentu Tumskiej zrobić perełkę i jeszcze przed Bożym Narodzeniem otworzyć tu centrum handlowo-kulturalne. Nie mogą tego zrobić, bo bez przerwy muszą dyskutować z ratuszem o zbyt nowoczesnej lub zbyt zachowawczej architekturze. Efekt? Zobaczcie Hortex tuż przed świętami. Jeśli remont Tumskiej będzie się rozwijał tak błyskawicznie, jak przebudowa Horteksu, to odnowienie naszego deptaka poczekamy jeszcze długie lata.(...)"

Co prawda,to prawda,w lipcu czytałem gdzieś w sieci o tym,że Hortex miał być przerobiony na centrum handlowo-kulturalne. Minęło kilka miesięcy - bo ktoś wstrzymuje inwestycję. Ciekawe czy jest lub będzie tak samo z inwestycją mającą unowocześnić gruntownie Przedwiośnie,i czy unowocześnienie Przedwiośnia można łączyć w czasie z powstaniem czegoś w budynku po byłym Horteksie? Czas też by właściciele Przedwiośnia przedstawili swą koncepcję,skoro znowu powrócił temat Tumskiej.
      • konrad_wp Re: Remont Tumskiej a inwestycje na Tumskiej... 04.11.04, 20:41
        Tutaj występuje konflikt interesów bo nowi właściciele Hortexu mają zapewne jakąś wizję architektoniczną tego miejsca ale jak wiadomo Hortex mieści się na Tumskiej a ta ma być gruntownie przebudowywana zapewne według jakiegoś określonego planu architektonicznego. Może więc być tak ,że obie wizje zwyczajnie do siebie nie pasują albo tak twierdzą ich projektanci. Co z tego wyniknie ? Jak zwykle - nie wiadomo a nam jak zwykle pozostaje tylko czekać. Dobrze jednak , że coś przynajmniej się w tej materii ruszyło i już nie mogę doczekać się widoku przysłowiowej pierwszej łopaty wbitej między popękane i nierówne płyty chodnikowe na Tumskiej ...
        • stuntman Re: Remont Tumskiej a inwestycje na Tumskiej... 05.11.04, 22:49
          Na wizualizacji "nowego Przedwiośnia" widać też kawałek nowej
          elewacji "Hortexu". Wygląda zachęcająco - przywrócono ład przestrzenny, a
          jednocześnie wysunięta charakterystyczna bryła pozostała w przezroczystym,
          szklanym wykuszu. Te przenikanie umożliwiło wyciągnięcie najlepszych cech z obu
          form architektonicznych. Oby tylko skończyło się rzucanie belek pod nogi
          inwestorowi i budowa mogła się zacząć wraz z przebudową kina. Mam nadzieję,
          że "Gazeta" dowie się wkrótce coś więcej, o tym jak będzie przedstawiało się
          wnętrze i zawartość "nowego Hortexu".

Nareszcie jakieś optymistyczne newsy! Oj panowie, będzie się działo! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka