Dodaj do ulubionych

Jak tam matury?

09.05.02, 14:30
Zżera mnie ciekawośćn jak poszła w tym roku matura z Polaka? Czy były trudne
pytania?
Obserwuj wątek
    • Gość: ●Werdan● Re: Jak tam matury? IP: *.tpnet.pl / *.petrotel.com.pl 09.05.02, 14:40
      > Czy były trudne pytania?

Tematy maturalne dla woj. mazowieckiego:

1. "Jakie są twoim zdaniem zadania literatury. Przedstaw swoje refleksje na ten
      temat, odwołując się do wybranych przykładów z różnych epok"

2. Drugi temat rozpoczyna się cytatem z Mickiewicza: "Każdy z was z osobna jest
      olbrzymem, ale wzięci razem jesteście tylko karłem". Czy zgadzasz się z opinią
      Adama Mickiewicza o Polakach? Odpowiedź uzasadnij, odwołując się do wybranych
      dzieł literackich.

3. "Opinia o twórczości poetyckiej Wisławy Szymborskiej. Sprawdzian zrozumienia
      czytanego tekstu i tworzenia własnego."

4. W ostatnim temacie maturzyści muszą zmierzyć się z problemem: "W jaki sposób
      można przywołać miniony czas? Odpowiedz na to pytanie, interpretując wiersz
      Juliana Tuwima "Zapach szczęścia".
      • toreado Re: Jak tam matury? 09.05.02, 15:20
        ten ostatni wiersz - to temat dla psychicznych.
    • tewji Re: Jak tam matury? 09.05.02, 15:51
      Ale pierwszy wydaje się dość łatwy
      • roman_j Re: Jak tam matury? 09.05.02, 16:17
        tewji napisał(a):

> Ale pierwszy wydaje się dość łatwy.

I co ciekawe mam wrażenie, że podobny temat był na maturze siedem lat temu. Tylko
        wtedy pytanie postawiono inaczej. Mianowicie, czy literatura ma jeszcze jakieś
        zadania. Temat był łatwy. :-))))))
        • toreado Re: Jak tam matury? 09.05.02, 17:39
          w Płocku większość pisała właśnie 1.
          • roman_j Re: Jak tam matury? 09.05.02, 17:46
            toreado napisał(a):

> w Płocku większość pisała właśnie 1.

Moja krew, moja krew!! ;-)))))))))
            • Gość: JaQb Re: Jak tam matury? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.05.02, 22:23
              Dzisiaj pofatygowałem się pod Małachowiankę bo moja kobitka zdawała maturkę
              więc tak siedziałem i gadałem ze znajomymi. Rok temu w sumie sam zdawałem w tej
              szkole maturkę i troszkę tych znajomych było. Większość ludzi z tego co pytałem
              to była raczej zadowolona. Pierwsza osoba wyszła chyba już coś koło południa
              (pozdrawiam Martynko :)) W sumie teamty nie były złe chociaż powiem szczerze ,
              że ten , który pisałem rok temu wydaje mi się łatwiejszy niż jakikolwiek w tym
              roku (pisałem o moralności jeżeli ktoś pamięta jak leciał temat). A w tym roku
              wybrałbym temat pierwszy albo drugi .....

Pozdrawiam

P.S. A jutro wypowiem się o historii , zobaczymy co w tym roku z histy
              wymyślą......
              • Gość: Anka Re: Jak tam matury? IP: *.pct.torun.tpnet.pl 14.05.02, 14:58
                Zgadzam się z opinią o temacie 1 . To chyba temat, o którym marzy większość.
                Jednak co innego oceniać trudność tematów, jak siedzi się w domu, a co innego
                pisać. Moja koleżanka, tegoroczna maturzystka twierdzi, że do tej pory go nie
                rozumie :))). To chyba stres!!!
                Pozdrawiam wszystkich tegorocznych maturzystów. Powodzenia na ustnych i
                egzaminach wstępnych na studia (Toruń to dobre miasto do studiowania.
                niezdecydowanym- polecam)
                • hiubi Re: Jak tam matury? 14.05.02, 21:16
                  Wg mnie 1 wcale nie jest taka łatwa. Ale może dlatego, że dawno nic nie
                  pisałem i o literaturze troszkę zapomniałem. Fakt, że pozostałe tematy są
                  chyba jeszcze trudniejsze...
                  ja pamietam, że miałem 2 łatwe tematu (matura 1997) i zdałem na X
                  Hiubi - dojrzały
                  • Gość: JaQb Pogrom w małachowiance IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 16.05.02, 21:21
                    Nie wiem jak jest w innych szkołach ale w małachowiance polonistki pokazały na
                    co je stać. Rok temu w małej nie zdało z całej szkoły tylko 4 osoby natomiast w
                    tym roku z samego polaka uwalili chyba 15 osób. Szczególne pozdrowienia dla
                    pani Patelskiej , która uwaliła 6 osób w swojej własnej klasie :(((((((( (w tym
                    mojego dobrego kumpla)

Pozdrawiam
                    • hiubi Re: Pogrom w małachowiance 16.05.02, 22:41
                      Zaraz zaraz JaQb trochę przesadzasz. Jeśli nic nie umieli, źle napisali, to
                      powinni nie zdać. Zreszta te matury to jest parodia. Nie rozumiem dlaczego
                      jednak nie wprowadzono nowych. Ja wiem jak zdawałem w Małachowiance matruę
                      kilka lat temu. To była parodia!!! Średnią miałem ogromną (marzeniem było 4,0
                      wyszło duuużo więcej) pewnie, że z niektórych przedmiotów zasługiwałem na dobre
                      oceny, ale całość poszła nie za wiedzę tylko za nazwisko... smutne ale
                      prawdziwe.
                      Hiubi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka