Dodaj do ulubionych

Mieszkaniówka 2005

15.01.05, 20:34
W zeszłym roku Gazeta zrobiła zestawienie planowanych/realizowanych w nadchodzącym roku inwestycji mieszkaniowych. W tym roku takiego zestawienia zabrakło lub nie był dostępny w internecie więc może pokusimy się o to my sami? Może ja wymienię te o których wiem na pewno że są realizowane :

1. osiedle Amabudu - Podolszyce Płn.
2. osiedle Zagroda - Podolszyce Płd.
3. blok przy Kochanowskiego
4. osiedle Chemik przy Misjonarkiej
5. blok komunalny przy Miodowej

Szczerze mówiąc nie pamiętam czy rok temu było tych pozycji więcej więc nie jestem w stanie powiedzieć czy płocka mieszkaniówka podnosi się z kryzysu lat ubiegłych.
Obserwuj wątek
    • intruder Re: Mieszkaniówka 2005 17.01.05, 20:08
      Skoro PPPT ma przyciągnąć nowych inwestorów a wraz z nimi ludzi migrujących w
      poszukiwaniu pracy to i bloków mieszkalnych powinno powstawać wiecej, ale wg
      mnie nie na Podolszycach, bo to wzmoze tylko ruch na lini Wyszogrodzka-
      Pilsudskiego-Jachowicza. Zastanawialiśmy się ostatnio nad nowymi terenami pod
      zabudowę mieszkalną, nie mam dostępu do "Studium", więc nie wiem jakie są
      plany.
      • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 17.01.05, 20:12
        Tak będzie (a przynajmniej powinno być) ale chyba na to jeszcze za wcześnie. Park będzie się rozkręcał powoli , nie zapominajmy że w Płocku, tak jak w całej Polsce też jest spore bezrobocie ...

PS. Studium mogę Ci przesłać na maila jeśli chcesz , zajmuje ca. 5MB
        • stuntman Re: Mieszkaniówka 2005 17.01.05, 21:48
          Przecież całe studium, jak i zbiorczy plan zagospodarowania przestrzennego są
          na stronie...
          A co do mieszkań to na Zielonym Jarze cały czas coś się jeszcze wykańcza,
          jakieś pawilony, ostatnie bloki. Ciekawe kiedy (czy?) zaczną budowę słynnego
          luksusowego osiedla tarasowego?
          • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 17.01.05, 22:08
            > Przecież całe studium, jak i zbiorczy plan zagospodarowania przestrzennego są
            > na stronie...

Mówiłem już , że mózg mi się lasuje , wybacz :-)

Nie wiem czemu , ale zapowiedzi inwestycji mieszkaniowych jakoś nie budzą we mnie obaw że nie zostaną zrealizowane , więc o osiedle tarasowe jestem spokojny , mam nadzieję że wkrótce powstanie. A co do Podolszyc to TAK wygląda północno-zachodnia ich część z mojego okna na Międzytorzu - jeszcze parę lat temu widziałem tam jakieś ugory a teraz coraz bardziej widok "zarasta" mi budynkami ...
        • kei Re: Mieszkaniówka 2005 18.01.05, 10:23
          Masz moze cos wiecej niz 12 jgpow ktore sa stronie??
          • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 18.01.05, 13:30
            To jest wszystko co ja mam - nie wiem nawet czy istnieją jakieś inne mapki z tego studium
            • kei Re: Mieszkaniówka 2005 19.01.05, 09:31
              Zastanawialem sie czy w Plocku nie ma jakiegos obszernego Studium
              zagospodarowania przestrzennego (jakiej strategii) gdzie poza mapkami byloby
              szczegolowo opisane "co, gdzie i w ktorym kierunku"?
              Wie ktos cos na ten temat?
              • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 19.01.05, 09:48
                Coś mi się obiło o uszy że takie plany są ale tylko dla części miasta ... niestety nie mam do nich dostępu , natomiast gdzie ich szukać to wiadomo - Wydział Urbanistyki UM ...
        • intruder Chętnie 18.01.05, 21:34
          Przeslalem Ci maila w tej sprawie na konto gazetowe, ale widocznie tam nie
          odbierasz maili. Do mnie możesz wyslać na gazetowego, zdaje się że 5MB
          przepuści. Jak nie to pomyślimy.
          • konrad_wp Re: Chętnie 18.01.05, 21:42
            Fakt rzadko zaglądam na moje "gazetowe" konto.W dodatku mam teraz jakieś problemy z moim "głównym" kontem pocztowym więc chyba lepiej będzie jak sobie ściągniesz ze strony - zawsze pewniej niż mailem :-)
            • radeqrdemenes mieszkaniówka 19.01.05, 09:45
              najlepiej by było jakby zabudowano teren między
              podolszycami a międzytorzem i zniknęlyby pola
              uprawne z centrum miasta, tylko trzeba najpierw
              schować pod ziemię linie wysokiego napięcia.
              W centrum miasta również jest jeszcze sporo miejsca
              • konrad_wp Re: mieszkaniówka 19.01.05, 09:50
                W centrum miejsca jest mało wbrew pozorom - są wolne działki ale na tyle małe że mogą na nich powstać niewielkie plomby jak np. kamienica przy rogu Królewieckiej i 1 Maja. Naprawdę spory teren jest jeden - Manhattan i okolice.
                • radeqrdemenes Re: mieszkaniówka 19.01.05, 10:05
                  ten teren zarezerwujmy jednak na kompleks handlowo-
                  usługowo-hotelowo-rekreacyjny
                  • konrad_wp Re: mieszkaniówka 19.01.05, 10:08
                    Litości :-) "Centrum rozrywkowe" działa na mnie jak czerwona płachta na byka i podejrzewam że będzie tak do czasu aż wyjaśnią się wszystkie kwestie związanie z E-B,M-F i CC
                    • stuntman Re: mieszkaniówka 19.01.05, 17:27
                      Ale szkoda byłoby gdyby taki atrakcyjny teren w centrum zamienić na
                      kolejną "sypialnię". I tak mamy bardzo mało atrakcyjnych terenów przy głównej
                      ulicy, nie zabudowujmy bez wizji tych które jeszcze zostały do dyspozycji.
                • fredifre Re: mieszkaniówka 19.01.05, 10:20
                  Teren po bylej jednosce -naprawde bardzo duzo wolnego miejsca i to w takim
                  punkcie miasta
                  • konrad_wp Re: mieszkaniówka 19.01.05, 10:26
                    Chyba na dobre rozgościł się tu Włodkowic ...
                    • radeqrdemenes Re: mieszkaniówka 19.01.05, 10:46
                      may tam teraz piękne "Kobierniki":)
                    • intruder Re: mieszkaniówka 22.01.05, 20:09
                      no i policja - to blizej Sienkiewicza.
                      • konrad_wp Re: mieszkaniówka 22.01.05, 20:14
                        Pierwsze słyszę - tam jest jakiś komisariat ?? Wiem o Straży przy Sienkiewicza , wiem o Pogotowi na Strzeleckiej , ale o Policji nie słyszałem ...
                        • intruder Re: mieszkaniówka 22.01.05, 21:45
                          Nie tyle komisariat tylko raczej parking policyjny :)
                          • konrad_wp Re: mieszkaniówka 22.01.05, 21:56
                            Aha , teraz rozumiem. Szkoda , parking w takim miejscu. Parkingi policyjne powinny być moim zdaniem pod miastem ...
    • konrad_wp Re: co z osiedlem tarasowym ?? 23.01.05, 20:24
      Wie ktoś coś ?? W Gazecie pisali że jeśli znajdą wykonawcę ruszą pod koniec zeszłego roku ...
      • stuntman Re: co z osiedlem tarasowym ?? 29.06.05, 15:22
        A oto i znalazłem odpowiedź. Osiedle będzie nazywało się Słoneczny Park i
        miesiąc temu został ogłoszony przetarg na jego budowę. Szczegóły pod adresem:
        www.przetargi.egospodarka.pl/24215_Miejski-Zaklad-Gospodarki-Mieszkaniowej-TBS-Sp-z-o-o_2005_1.html
        • konrad_wp Re: co z osiedlem tarasowym ?? 29.06.05, 23:30
          Super. Trochę niepokoiła mnie ta cisza wokół tego projektu, no ale chyba musimy
          przywyknąć do tego że każda sprawa musi swoje "odleżeć". Podoba mi się też
          zwyczaj nadawania tego typu inwestycjom swoich nazw...w Płocku chyba spotykamy
          się z tym poraz pierwszy
          • stuntman Re: co z osiedlem tarasowym ?? 27.07.05, 17:10
            Na stronie MZGM-u pojawiły się wizualizacje i plany. Z tego poniżej
            www.mzgm-plock.pl/images/plan.jpg
            wynika, że "rondo" na końcu Zielonego Jaru stanie się w końcu skrzyżowaniem -
            zostanie do niego dobudowana nowa ulica. Według mnie bardzo dobrze stałoby się
            dla rozwoju tej części miasta, gdyby nowoprojektowana droga połączyła się z
            główną ulicą biegnącą przez Gulczewo. Wtedy można by np. pomyśleć o budowie
            drugiej części osiedla tarasowego od strony Gulczewa. Domyślam się, że to na
            razie nierealne, ze względu na konieczność budowy kładki nad jarem (wprawdzie
            niedużej, ale zawsze) oraz fakt, że Gulczewo nie jest częścią Płocka. Mam
            jednak nadzieję, że w przyszłości ktoś tę koncepcję weźmie pod uwagę.
    • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 26.01.05, 21:29
      www.polskidom.pl/
      Fiu fiu , nie miałem pojęcia że przedmieścia w tamtym kierunku też się rozwijają.
      • radeqrdemenes Re: Mieszkaniówka 2005 10.03.05, 14:51
        Ladne osiedle mogłoby powstać na Winiarach przy ulicy medycznej nad jarem
        Brzeżnicy w miejscu ogródków działkowych, a sam jar doskonale można by
        zaadeptować na park to naprawdę śliczne miejsce tylko odrobinę face liftingu
        • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 10.03.05, 18:03
          Dzisiaj czekając na autobus na przystanku rzucił mi się w oczy wielki tytuł "Milion osób może stracić działki" lub coś w tym stylu , domyślam się że chodzi o projekt ustawy lub rozporządzenia o którym już tutaj dyskutowaliśmy. Myślę że likwidacja ogródków działkowych jest tylko kwestią czasu ...
          • radeqrdemenes Re: Mieszkaniówka 2005 25.03.05, 09:13
            Wczoraj przeczytałem wywiad z prezesem Mazowieckiej Spółdzielni Mieszkaniowej,
            (w gazecie Kontra Płocka niepolecam) z którego dowiedziałem się że MSM
            dysponuje gruntami przy planowanych dojazdach do mostu i tam gdy powstanie
            infrastruktura drogowa powstaną nowe inwestycje tej spółdzielni, pozatym mają
            grunty przy planowanej obwodnicy północnej, tam też kiedyś będą mogli
            inwestować:)
            • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 25.03.05, 09:42
              Ale z której strony ? Na Radziwiu ?
              • roman_j Re: Mieszkaniówka 2005 25.03.05, 10:26
                konrad_wp napisał:

> Ale z której strony ? Na Radziwiu ?

Stawiałbym raczej na skarpę na Grabówce. Tam już kiedyś miano stawiać
                tarasowiec, o czym donosiła Gazeta, ale pomysł poszedł w zapomnienie, jak wiele
                innych. :-))
                • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 25.03.05, 12:13
                  Mogłoby coś się "ruszyć" na Radziwiu , mam nadzieję że nowy most i co za tym idzie lepszy dojazd do centrum tchnie trochę życia w tę "ospałą" część Płocka
                  • radeqrdemenes Re: Mieszkaniówka 2005 29.03.05, 14:23
                    Okolice ZEP w stronę grabówki,
                    nieetety o Radziwiu nie słyszałem nic, a szkoda:(
                    • stuntman Re: Mieszkaniówka 2005 29.03.05, 15:43
                      Mam nadzieję, że nie będą to bloki przy samej ulicy? Poza wątpliwymi walorami
                      zapachowo-hałasowymi takich mieszkań uważam, że wzdłuż głównej drogi,
                      obwodnicy, powinien skupić się skoncentrowany biznes, handel i usługi. Przecież
                      po stronie ZEPu, aż do początku estakady i przyszłego wcięcia w skarpie można
                      zrobić naprawdę nowoczesne "centrum bis". Strona północna też aż się prosi o
                      wykorzystanie, trzeba by tylko pochować linie wysokiego napięcia...
                      • konrad_wp Re: Mieszkaniówka 2005 29.03.05, 18:10
                        Wątpię żeby znaleźli się chętni na mieszkanie w sąsiedztwie tak ruchliwej trasy więc o budynkach przy samej ulicy chyba nie ma mowy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka