Dodaj do ulubionych

WWW Olimpiady Mlodziezy

IP: *.sgh.waw.pl 06.06.02, 19:20
Plock szczyci sie tym, ze juz wkrotce goscil bedzie mlodych sportowcow z
trzydziestu kilku czy nawet czterdziestu krajow w ramach Olimpiady Mlodziezy.
Beda Wilki, wolontariusze dostana ubrania, wielkie show na otwarcie calej
imprezy etc, etc.
Wlasnie przed chwila wszedlem na oficjalna strone plockiej Olimpiady Mlodziezy
i to co tam zobaczylem wola o pomste do nieba. Wszechobecny i do tego imho
tandetny flash, wlasciwe zadnych ciekawych infomracji, ta strona po prostu
odstrecza od ogladania. Ja rozumiem, ze plockie wladze nie bardzo sie przejmuja
kwestia Internetu (vide Strona UM, ktora do najciekawszych rowniez nie nalezy)
ale, skoro jest to tak wielka impreza, to chyba wypadaloby przygotowac serwis
WWW, adekwatny do "jakosci" i "wielkosc" pozostalych planowanych wydarzen.

I jeszcze jedna kwestia. Ta strona jest wizytowka tych igrzysk i beda ja pewnie
ogladali ludzie z roznych krajow, z roznymi przegladarkami. Mi strone udalo sie
uruchomic tylko pod ie. Netscape odmowil wspolpracy po pokazaniu listu
Prezydenta Hetkowskiego (moze to wina mojego oprogramowania, ale mysle, ze taka
strona powinna byc w _pelni_ kompatybilna). Nie mowie juz nawet o przegladrkach
tekstowych, tam nie widac niczego...

Dla zainteresowanych podaje adres: www.childrens-games.pl

I apel do organizatorow: Jest jeszcze troche czasu zeby ta strone zmienic, bo
to co jest teraz chluby Plockowi napewno nie przynosi...
Obserwuj wątek
    • hiubi Re: WWW Olimpiady Mlodziezy 06.06.02, 19:56
      Ech nie przesadzasz...
      Cała stronka ma swój styl. Flash flashem niestety takie czasy... kto dziś
      pamięta czysty, piękny HTML :-(
      Nie powiem, żeby mi się bardzo podobała. Jest zupełnie inna od tradycyjnych,
      ale to akurat jej plus.
      No nic, o gustach się nie dyskutuje.
      A co sądzą o tym pozostali...
      Hiubi
      • bzq Re: WWW Olimpiady Mlodziezy 06.06.02, 20:45
        kei chyba nie przesadza. z tego co wiem, to ma byc naprawde duza impreza.
        samych uczestnikow ma byc grubo ponad 1000. w zwiazku z tym przydalaby sie
        jakas atrakcyjna strona.
        a tu nic. mowisz, ze flash flashem. chyba sie nie zgodze. flash to naprawde
        potezne narzedzie, tyle ze w dobrych rekach. strone igrzysk robil pewnie jakis
        pasjonat, ktory flasha uzywa raz do roku i strasznie mu sie podoba jak sie cos
        rusza. do tworzenia dynamicznych animacji trzeba miec nie tylko umiejetnosci
        techniczne (ktorych tam zabraklo) ale tez wyczucie estetyki (z tym tez kiepsko).
        buszujac w internecie mozna znalezc naprawde wiele genialnych animacji
        flashowych.
        btw uwazam, ze strony skieowane do tak szerokiego i miedzynarodowego gremium
        powinny byc robione w html, no moze z lekka esencja javascriptu. tylko w polsce
        mamy eldorado przegladarek, gdzie kazdy ma najnowsza wersje z 1000 pluginow. co
        ma poczaqc moj biedny przyjaciel z uk, ktory ma netscapa sprzed 4 lat i nie
        bardzo mu idzie ogladanie flasha?
        • Gość: Strucho Re: WWW Olimpiady Mlodziezy IP: 80.48.107.* 07.06.02, 08:52
          W sumie masz rację, ale np. producenci gier jakoś nie przejmują się tym, że
          ktoś ma komp sprzed 4 lat i mu gierka nie pójdzie. Niestety, interes się kręci
          i trzeba gonić za nowościami. Ale ostatnio chyba nie jest to już tak intensywne
          jak jeszcze parę lat temu.
          Poza tym IE można sobie ściągnąć za darmo, więc kwestie finansowe nie wchodzą w
          grę.
          Co do strony, to ktoś miał dobre zamiary, ale mu do końca nie wyszło. Przede
          wszystkim strona nie jest dopracowana, widać brak ręki profesjonalnego grafika.
        • Gość: Robin Re: WWW Olimpiady Mlodziezy IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 19:23
          Sama strona może nie jest super profesjonalna ale przynajmniej ładuje sie w
          miare szybko w odroznieniu od stron zrobionych w calosci we flashu
          przez "profesjonalistow" na ktorych widoczny jest przerost formy nad trescia.
          Flash na tej stronie sluzy tylko ozdobie. Nie wszyscy maja stale lacza 1 Mbit i
          strony w calosci we flashu laduja im sie blyskawicznie. Z drugiej strony jak
          sie strona wolno laduje to przynajmniej jest czas i mozna zrobic sobie cos do
          jedzenia albo wyskoczyc na piwo ;-)
          • bzq Re: WWW Olimpiady Mlodziezy 07.06.02, 21:20
            Gość portalu: Robin napisał(a):

> Sama strona może nie jest super profesjonalna ale przynajmniej ładuje sie w
            > miare szybko w odroznieniu od stron zrobionych w calosci we flashu
            > przez "profesjonalistow" na ktorych widoczny jest przerost formy nad trescia.

niestety nie zgadzam sie z toba. ta strona tez mi sie ladowala ciut wolno - mam
            modem. ponadto uwazam, ze jezeli strona jest robiona we flashu i jest duza to
            wcale to nie przeszkadza przy zalozeniu, ze jest 'preloader' (takie cos co lata
            po ekranie w czasie ladowania i umila oczekiwanie). tutaj nawet tego zabraklo i w
            godzinach szczytu zamiast menu widze przez jakis czas biala plame.

> Flash na tej stronie sluzy tylko ozdobie. Nie wszyscy maja stale lacza 1 Mbit i
            >
            > strony w calosci we flashu laduja im sie blyskawicznie.

ja nie mam nic przeciwko technikom stosowanym na tej stronie. po prostu uwazam,
            ze jest zrobiona baardzo nieudolnie.

> Z drugiej strony jak
            > sie strona wolno laduje to przynajmniej jest czas i mozna zrobic sobie cos do
            > jedzenia albo wyskoczyc na piwo ;-)

prawde rzekles :)

• Gość: Robin Re: WWW Olimpiady Mlodziezy IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 23:40
              bzq napisał(a):
              > niestety nie zgadzam sie z toba. ta strona tez mi sie ladowala ciut wolno - mam
              > modem. ponadto uwazam, ze jezeli strona jest robiona we flashu i jest duza to
              > wcale to nie przeszkadza przy zalozeniu, ze jest 'preloader' (takie cos co lata
              > po ekranie w czasie ladowania i umila oczekiwanie). tutaj nawet tego zabraklo i
              > w godzinach szczytu zamiast menu widze przez jakis czas biala plame.

Sadze ze na modemie kazda strona we flashu bedzie ladowala sie wolno dlatego
              powinna byc do wyboru wersja z flashem i bez dla ludzi z wolniejszym dostepem do
              netu oraz dla tych ktorzy nie lubia jak im cos lata po ekranie :-). Zgadzam sie
              ze przydalby sie preloader i najlepiej taki ktory pokazuje ile zostalo do konca
              ladowania.

> ja nie mam nic przeciwko technikom stosowanym na tej stronie. po prostu uwazam,
              > ze jest zrobiona baardzo nieudolnie.
              Trzeba wziac pod uwage ze moze ktos kto robil ta strone robi to po raz pierwszy a
              od czegos przciez treba zaczac. Zreszta strona naszego Urzedu Miasta istnieje
              calkiem od niedawna wiec nie nalezy sie chyba spodziewac po niej od razu jakichs
              cudow. Ale na stronie UM jest pare przydatnych rzeczy np. wyszukiwarka ktora
              zawiera baze telefonow do wydzialow.
              Tylko nie myslcie ze mam cos wspolnego z ta strona ze tak jej bronie :-). Po
              prostu trzeba dac ludziom szanse. Najlatwiej jest postawic strone na PHP Nuke i
              pokazac jakim sie to jest wspanialym webmasterem ;-) jak robi masa serwisow.

• Gość: kei Re: WWW Olimpiady Mlodziezy IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 15:15
                Tu mi sie wydaje zaszlo pewne nieprozumienie, to chyba kiepskie wytlumaczenie
                dla tworcy tej strony, ze to kiepsko wyglada bo on to robil pierwszy raz (Swoja
                droga to nie wiadomo czy robil pierwszy czy nie). Cwiczyc to sobie mozna na
                stronach ktore ida "do szuflady
                " albo na swoim wlasnym homepage'u, a nie na stronie, ktora jest wizytowka
                olimpiady, miasta, czy nawet calego naszego kraju i jak na taka wizytowke to ta
                strona jest moim zdaniem slabiutka i piszac ten pierwszy post o to mi wlasnie
                chodzilo.

Co do Nuka, to to jest tylko sam engine i czepianie sie ze cos co jest na
                nuke'u jest gorsze, od czegos co jest na jakims autorskim skrypcie jest troche
                bezpodstawne imho. Nuka mozna obudowac tak, ze wlasciwie ciezko jest sie
                zorientowac, ze to jest nuke. Zreszta, szczerze mowiac to juz chyba wolalbym
                zeby ta strona to byl taki czysciutki, standardowy nuke niz to co jest tam
                teraz.
              • bzq Re: WWW Olimpiady Mlodziezy 08.06.02, 17:50
                Gość portalu: Robin napisał(a):

> Sadze ze na modemie kazda strona we flashu bedzie ladowala sie wolno dlatego
                > powinna byc do wyboru wersja z flashem i bez dla ludzi z wolniejszym dostepem d
                > o
                > netu oraz dla tych ktorzy nie lubia jak im cos lata po ekranie :-). Zgadzam sie
                >
                > ze przydalby sie preloader i najlepiej taki ktory pokazuje ile zostalo do konca
                >
                > ladowania.

i jak sie z toba nie zgodzic w tej kwestii? :)

> Trzeba wziac pod uwage ze moze ktos kto robil ta strone robi to po raz pierwszy
                > a
                > od czegos przciez treba zaczac.

afaik na reprezentacyjne rzeczy przy takich duzych imprezach robiony jest
                przetarg, a przynajmniej zapytanie o cene, wiec pan informatyk z um
                (pozdrowienia) pewnie nic do tego nie mial

> Zreszta strona naszego Urzedu Miasta istnieje
                > calkiem od niedawna wiec nie nalezy sie chyba spodziewac po niej od razu jakich
                > s
                > cudow.

btw rok temu juz istniala. rok do dlugo...

> Ale na stronie UM jest pare przydatnych rzeczy np. wyszukiwarka ktora
                > zawiera baze telefonow do wydzialow.
                > Tylko nie myslcie ze mam cos wspolnego z ta strona ze tak jej bronie :-). Po
                > prostu trzeba dac ludziom szanse. Najlatwiej jest postawic strone na PHP Nuke i
                >
                > pokazac jakim sie to jest wspanialym webmasterem ;-) jak robi masa serwisow.

jak juz napisalem, uwazam po prostu, ze ta strona jest zla estetycznie i
                graficzni - po prostu nieladna. co do technik, mozna sie spierac, jednak zawsze
                liczy sie efekt. w tym wypadku jest mizerny

• razdwa12 Re: WWW Olimpiady Mlodziezy 06.06.02, 22:46
        Niestety pod BeOs v.5.0.1 rowniez nie dziala.
        A szkoda.
        • Gość: RoughBoy Re: WWW Olimpiady Mlodziezy IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 22:33
          A jaki procent uzytkownikow ma BeOs ??
          Zreszta u mnie dziala. Tylko sciagnij dobrego plugina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka