Dodaj do ulubionych

Grand Prix - Formula One

IP: *.tnt5.montreal.qb.da.uu.net 08.06.02, 23:43
Coulthard rules !!!!!!!!!!!!!! Wlasnie wrocilem z toru wyscigowego gdzie dzis odbywa sie "free
practice" przed jutrzejszymi wyscigami Formula One. Grand Prix to doroczna impreza, w
ktorej biora udzial swiatowej klasy "professional race car drivers". W tym roku przyjechalo
ich 22; sa bracia Schumacher, Coulthard, Raikkonen, Montoya, kanadyjczyk Villeneuve,
Barrichello i inni. Wszyscy spodziewali sie, ze w eliminacjach do jutrzejszego finalu gora
bedzie ekipa Ferrari. Ale okazalo sie, ze najlepszy czas mial Coulthard ze stajni
McLaren-Mercedes; drugi czas mial jezdzacy dla Williams-BMW Montoya; a czworokrotny
mistrz jezdzacy dla Ferreri musial zadowolic sie 3-cim czasem; kanadyjczyk Villeneuve byl
niestety dopiero 9-ty. Jutro glowny "event " - 70 okrazen 4,36 kilometrowego toru lub
2 godziny jazdy (whatever comes first ). Juz dzis ryki motorow i dym palonych opon dawal
przedsmak tego co bedzie sie dzialo jutro, kiedy kierowcy beda juz naprawde walczyli o
oficjalna lokate. Na szczescie huk, ryk i dym nie przeszkadzaja nikomu, bo tor wyscigowy
jest usytuowany super, bo na sztucznej wyspie usypanej na rzece Sw. Wawrzynca. Montreal
jest zapakowany turystami, ktorzy zjechali sie na Grand Prix z calego swiata. Gdzies
czytalem, ze te 3 dni przyniosa miastu wplyw okolo 75 milionow dollarow. Hotele, ulice,
restauracje zapakowane. Na imprezy trwajace caly weekend ( 3 dni) sprzedano 340 tysiecy
biletow. W samym centrum miasta zamknieto dla ruchu kolowego na odcinkach ok 2 km
dwie ulice i ustawiono tam w odleglosci 30-40 m jeden od drugiego ( na jednej )
najnowsze jaguary w roznych kolorach i modelach, ( a na drugiej ) bolidy wyscigowe
roznych stajni. Szkoda ze Roughboy ze swoimi boydromowcami nie moga sie o to wszystko
otrzec; oj mieliby czym rozhustac troche swoja adrenalinke :))

NB. w kazdym razie podpatrzylem technike palenia opon; przyda sie jak znalazl na nasza
sierpniowa wycieczke rowerowa :)))
Obserwuj wątek
    • belfi Re: Grand Prix - Formula One 10.06.02, 09:17
      To rzeczywiście niezaapomniane wrażenie obejrzeć wyścig F1. Miałem tę
      przyjemność rok temu w Hockenheim w Germanii. Wygrał chyba Schumacher. Bolidy
      wydały mi się dziwnie małe. Spodziewałem się, że są większe.
      W czasie, gdy nie ma wyścigów tor jest udostępniany rolkarzom i można na niego
      wejść. Ponieważ nie jeżdżę na rolkach postanowiłem cały tor pokonać nogami.
      Zaskoczyło mnie, że jest taki wąski. Teraz znam każdy zakręt.
      • naka Re: Grand Prix - Formula One 11.06.02, 07:49
        Maciek !
        Tak malowniczo opisałes montrealskie atrakcje bolidowe, ze poczułam ten zapach
        palonych opon, te atmosfere wyscigową ! Oj żeby tak mozna było przenieść te
        atrakcje na grunt płocki ?????
        A moze tak na wycieczke bolidami ???
        Naka.
        • Gość: julka Re: Grand Prix - Formula One IP: *.zep.com.pl 11.06.02, 08:31
          Szósta rano.Łukasiewicza,stacja benzynowa.Ryk bolida marki Opel,palą się
          opony,pogaduje cieniutko polbruk.Jakiś tankujący z innej stajni zwraca uwagę
          techniczną w stylu odpier.....ci?Kierowca Opla zza kierownicy zmienia tylko
          przedrostek i rzucając krótkie spierd.....j rusza w stronę Słowackiego.
          Pozostaje cierpki swąd gumy,duszny zapach etyliny 98 i paru z rozdziawinymi
          gębami kibiców.Formuła Łan po płocku.Taki pejzaż.
    • Gość: WK Re: Grand Prix - Formula One IP: *.pw.plock.pl 11.06.02, 13:03
      Witam,

Czy ktos z Was sie orientuje czy z Plocka mozna w jakis zorwanizowany sposob
      pojechac na GP Wegier?

Wojtek
      • Gość: Maciek Re: Grand Prix - Formula One IP: 6CHUM* / *.ssss.gouv.qc.ca 11.06.02, 18:43
        A nie fajniej indywidualnie ?? Wieksza swoboda ruchu !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka