Gość: x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:00 parodia z takim artykulem wyskakiwac na pierwszą strone gazety. widac braknie tematow dziennikarzom lichym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fun888 Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 07:26 Jest jeszcze ponad setka ulic, a potem każdy mieszkaniec z osobna Odpowiedz Link Zgłoś
felice Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? 02.03.05, 07:35 Dlaczego?, Mi sie podobał ten artykul dzieki niemu się dowiedziałam co nieco o kościele św. Jakuba, którego symbol stanowi dziś mały pomniczek przez nikogo nie zauważalny. Gazeta tez powinna się zajmować lekkimi i przyjemnymi tematami i wcale nie sa one błache. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 07:44 Jasne, że tak. Miłego bardzo dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 07:45 To se kup Trybune, hehehe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jama Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 07:53 Bardzo mi sie podoba "Gmury". Po prostu jedna z tajemnic wobec której nie wiesz jak stanac, jak sie ustawić. Taje,mnica koscioła św. Jakuba. Widziałem tę kapliczkę. Stoi sobie na nie mniej tajemniczym terenie jak Gmury. Pozdrawiam Panią Zych. Na Gmury chodzę z synem wędkować. Wyniki mierne, ale jest i tak fajnie. To miejsce to takie niedzielne wczasowisko dla płocczan. Ładnie tam. I most widać i Wisłę. Jest bardzo dużo kormoranów. Jedzą ryby a rybacy sie złoszcza, że tak duzo ich jest. Teraz jest tam fajny bulwar jaki powstał niechcący z regulacji brzegu. Bedzie jeszcze ciekawiej jak ruszy przeprawa. Kiedys ktos ukradł tam kable jakie byly zakopane w wale. Stou nieczynne ujęcie wody. Tez ładny obiekt. Ale ładniejszy jest tam kawałek lasu bo pachnie igliwiem. Lubie Gmury. Tam jest dużo słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raba Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 08:06 A, jak już o tajemnicach to kto wie co to za jama czy jaskinia w skarpie którą widać z nad Wisły jak sie patrzy w stronę Mariawitów. No, taka duża jaskinia w piaskowej skale. Czy tam ktos jest. Boje sie, że może się zawalic. Ale jest bardzo duża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Werdan Jama Morusa IP: *.eu.org 02.03.05, 15:12 To tzw. Jama Morusa. Cytat z GW: "Jaskinia w skarpie została wyrzeźbiona przez wodę w wyniku dość nietypowych zjawisk krasowych. Ich nietypowość polega na tym, że przeważnie dotyczą skał wapiennych, a w tym wypadku - podłoża gliniastego. Kilkadziesiąt lat temu nazywano ją Jamą Morusa. Wiązało się to z legendą o płockim kryminaliście z początków wieku, niejakim Morusie. Podobno krył się w jaskini przed rosyjskimi żandarmami. Inna legenda mówi, że wyjście z jaskini znajdowało się kiedyś na terenie ogrodu mariawitów. Penetrując tunel pod ogrodem mariawitów "Gazeta" odkryła na wysokości jaskini zamurowane przejście w stronę Wisły, które może potwierdzać tę legendę." miasta.gazeta.pl/plock/1,35683,296800.html Lubie jak Gazeta pisze o takich ciekawostkach :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Jama Morusa IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 16:56 To już wiem dlaczego w Płocku jakas mama napominając synka psotnika mówiła do niego:"ty...Morusie (morusie?). Ja myślałem, że tak powiedziała bo był ...umorusany? Werdanie - dziekuję. To właśnie są te tajemnice płockie. A, jakie są nastepne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: 213.25.181.* 02.03.05, 11:26 Tyle razy pisaliście o ul. Gmury (ostatnio o kradzieży hydrantów, teraz o nazwie ulicy), pokazujecie p. M. Stańczaka z "kreskami upamiętniającymi stan wody podczas powodzi w 1982 r." A CO Z WAŁEM PRZECIWPOWODZIOWYM??? 23 lata minęły i nadal go nie ma. Jak już pan redaktor poznał historię ulicy, to może teraz zrobi rozeznanie i poinformuje płocczan kiedy będzie w tym rejonie (zaplanowany od 82 roku) wał. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j A mogę ja? :-)) 02.03.05, 11:43 Wał przeciwpowodziowy będzie niedługo budowany. Pod tym adresem znajduje się poświęcona tej sprawie interpelacja pana radnego Andrzeja Nowakowskiego wraz z odpowiedzią, która powinna wyjaśnić sprawę: bip.ump.pl/?show_cat=W1TjmGWG :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: A mogę ja? :-)) IP: *.c157.petrotel.pl 02.03.05, 21:17 To strasznie trudne. Przeciez ta malo Rosica to wlew wody powodziowej na doline Gmury. Czyżby niemożliwe stało sie możliwe. Podziwiam! Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? 02.03.05, 11:46 Gość portalu: x napisał(a): > parodia z takim artykulem wyskakiwac na pierwszą strone gazety. widac braknie > tematow dziennikarzom lichym. Prawdziwy płocczanin zawsze chętnie dowie się czegoś nowego i ciekawego o historii swojego miasta. A jeśli ktoś czuję się tu jak w hotelu, a nie jak w domu, to nic dziwnego, że potem takie opinie wygłasza... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Skad nazwa ulicy Gmury? IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.05, 18:55 Pozdrawiam wszystkich zulikow z Gmur,a jest ich tam bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek A ja mieszkam na Gmurach! IP: *.naftoremont / *.class147.petrotel.pl 03.03.05, 15:38 A ja mieszkam na Gmurach! Odpowiedz Link Zgłoś