Dodaj do ulubionych

Skąd nazwa ulicy Gmury?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 21:00
parodia z takim artykulem wyskakiwac na pierwszą strone gazety. widac braknie
tematow dziennikarzom lichym.
Obserwuj wątek
    • Gość: fun888 Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 07:26
      Jest jeszcze ponad setka ulic, a potem każdy mieszkaniec z osobna
    • felice Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? 02.03.05, 07:35
      Dlaczego?, Mi sie podobał ten artykul dzieki niemu się dowiedziałam co nieco o
      kościele św. Jakuba, którego symbol stanowi dziś mały pomniczek przez nikogo
      nie zauważalny. Gazeta tez powinna się zajmować lekkimi i przyjemnymi tematami
      i wcale nie sa one błache.
      • Gość: sąsiad Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 07:44
        Jasne, że tak.
        Miłego bardzo dnia.
    • Gość: facio Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 07:45
      To se kup Trybune, hehehe...
    • Gość: Jama Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 07:53
      Bardzo mi sie podoba "Gmury". Po prostu jedna z tajemnic wobec której nie wiesz
      jak stanac, jak sie ustawić. Taje,mnica koscioła św. Jakuba. Widziałem tę
      kapliczkę. Stoi sobie na nie mniej tajemniczym terenie jak Gmury. Pozdrawiam
      Panią Zych. Na Gmury chodzę z synem wędkować. Wyniki mierne, ale jest i tak
      fajnie. To miejsce to takie niedzielne wczasowisko dla płocczan. Ładnie tam. I
      most widać i Wisłę. Jest bardzo dużo kormoranów. Jedzą ryby a rybacy sie
      złoszcza, że tak duzo ich jest. Teraz jest tam fajny bulwar jaki powstał
      niechcący z regulacji brzegu. Bedzie jeszcze ciekawiej jak ruszy przeprawa.
      Kiedys ktos ukradł tam kable jakie byly zakopane w wale. Stou nieczynne ujęcie
      wody. Tez ładny obiekt. Ale ładniejszy jest tam kawałek lasu bo pachnie
      igliwiem. Lubie Gmury. Tam jest dużo słońca.
    • Gość: Raba Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 08:06
      A, jak już o tajemnicach to kto wie co to za jama czy jaskinia w skarpie którą
      widać z nad Wisły jak sie patrzy w stronę Mariawitów. No, taka duża jaskinia w
      piaskowej skale. Czy tam ktos jest. Boje sie, że może się zawalic. Ale jest
      bardzo duża.
      • razdwadwanascie Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? 02.03.05, 08:35
        Płytka jest.
      • Gość: Werdan Jama Morusa IP: *.eu.org 02.03.05, 15:12
        To tzw. Jama Morusa.

Cytat z GW:
        "Jaskinia w skarpie została wyrzeźbiona przez wodę w wyniku dość nietypowych zjawisk krasowych. Ich nietypowość polega na tym, że przeważnie dotyczą skał wapiennych, a w tym wypadku - podłoża gliniastego. Kilkadziesiąt lat temu nazywano ją Jamą Morusa. Wiązało się to z legendą o płockim kryminaliście z początków wieku, niejakim Morusie. Podobno krył się w jaskini przed rosyjskimi żandarmami. Inna legenda mówi, że wyjście z jaskini znajdowało się kiedyś na terenie ogrodu mariawitów. Penetrując tunel pod ogrodem mariawitów "Gazeta" odkryła na wysokości jaskini zamurowane przejście w stronę Wisły, które może potwierdzać tę legendę."

miasta.gazeta.pl/plock/1,35683,296800.html
        Lubie jak Gazeta pisze o takich ciekawostkach :D
        • Gość: Jaro Re: Jama Morusa IP: *.c156.petrotel.pl 02.03.05, 16:56
          To już wiem dlaczego w Płocku jakas mama napominając synka psotnika mówiła do
          niego:"ty...Morusie (morusie?). Ja myślałem, że tak powiedziała bo
          był ...umorusany? Werdanie - dziekuję.
          To właśnie są te tajemnice płockie.
          A, jakie są nastepne?
    • Gość: mm Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? IP: 213.25.181.* 02.03.05, 11:26
      Tyle razy pisaliście o ul. Gmury (ostatnio o kradzieży hydrantów, teraz o
      nazwie ulicy), pokazujecie p. M. Stańczaka z "kreskami upamiętniającymi stan
      wody podczas powodzi w 1982 r." A CO Z WAŁEM PRZECIWPOWODZIOWYM??? 23 lata
      minęły i nadal go nie ma. Jak już pan redaktor poznał historię ulicy, to może
      teraz zrobi rozeznanie i poinformuje płocczan kiedy będzie w tym rejonie
      (zaplanowany od 82 roku) wał.
      • roman_j A mogę ja? :-)) 02.03.05, 11:43
        Wał przeciwpowodziowy będzie niedługo budowany. Pod tym adresem znajduje się
        poświęcona tej sprawie interpelacja pana radnego Andrzeja Nowakowskiego wraz z
        odpowiedzią, która powinna wyjaśnić sprawę:
        bip.ump.pl/?show_cat=W1TjmGWG :-))
        • Gość: Jaro Re: A mogę ja? :-)) IP: *.c157.petrotel.pl 02.03.05, 21:17
          To strasznie trudne. Przeciez ta malo Rosica to wlew wody powodziowej na
          doline Gmury. Czyżby niemożliwe stało sie możliwe. Podziwiam!
    • roman_j Re: Skąd nazwa ulicy Gmury? 02.03.05, 11:46
      Gość portalu: x napisał(a):

> parodia z takim artykulem wyskakiwac na pierwszą strone gazety. widac braknie
      > tematow dziennikarzom lichym.

Prawdziwy płocczanin zawsze chętnie dowie się czegoś nowego i ciekawego o
      historii swojego miasta. A jeśli ktoś czuję się tu jak w hotelu, a nie jak w
      domu, to nic dziwnego, że potem takie opinie wygłasza... :-))
      • Gość: xx Re: Skad nazwa ulicy Gmury? IP: *.dip.t-dialin.net 02.03.05, 18:55
        Pozdrawiam wszystkich zulikow z Gmur,a jest ich tam bez liku.
    • Gość: Piotrek A ja mieszkam na Gmurach! IP: *.naftoremont / *.class147.petrotel.pl 03.03.05, 15:38
      A ja mieszkam na Gmurach!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka