Dodaj do ulubionych

Pomóżmy maltańczykom

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 23:24
Coś mi tu śmierdzi. Z tego co wiem to Malta nie jest biednym krajem na tyle,
by niestać było ich na karetki a tym bardziej na utrzymanie trupa bo trudno
nazwać to karetką.
Ponad 25% PKB to turystyka, niskie bezrobocie, a przeciętne wynagrodzenie
ponad 3 krotnie wyższe od naszego.
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Pomóżmy maltańczykom 31.05.05, 23:56
      Gość portalu: morfeusz 3115 napisał(a):

> Coś mi tu śmierdzi. Z tego co wiem to Malta nie jest biednym krajem na tyle,
      > by niestać było ich na karetki a tym bardziej na utrzymanie trupa bo trudno
      > nazwać to karetką.
      > Ponad 25% PKB to turystyka, niskie bezrobocie, a przeciętne wynagrodzenie
      > ponad 3 krotnie wyższe od naszego.

Wbrew pozorom Maltańska Służba Medyczna z Maltą ma niewiele wspólnego. Podobnie
      jak Zakon Kawalerów Maltańskich, przy którym jest afiliowana. Proponuję, żebyś
      sobie trochę na ten temat poczytał:
      www.zakonmaltanski.pl/
      www.malta-sluzba.med.pl/ :-))
      • Gość: Soul20 Re: Pomóżmy maltańczykom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 07:29
        Powiem szczerze ze troche bez sensu. Po pierwsze Malta jest wspierana przez
        kosciol, wiec dlaczego nie dostana wsparcia od nich??? przeciez ludzie daja na
        tace. Po drogie sadze ze w plocku istnieja organizacje ktorym kasa by sie
        bardziej przydala, ktore nie moga znalesc sponsorow itd. Wiele warsztatow
        terapi zajeciowych, ochotnicze jednostki Strazy Pozarnej, wopr itd. Oni sami
        szukaja kasy a w wielu przypadkach ich dzialalnosc jest wazniejsza od obstawy
        imprez masowych o ktore powinien dbac organizator, a nikt tego nie robi
        darmowo.
        Moje zdanie z ktorym nie trzeba sie zgadzac...
        • Gość: długopisem Re: Pomóżmy maltańczykom IP: *.plock.mm.pl 01.06.05, 21:15
          > Malta jest wspierana przez
          > kosciol, wiec dlaczego nie dostana wsparcia od nich??? przeciez ludzie daja >na tace.

a ile dają na tą tacę?? 1zł 2 czy 5? jak zbierze się 500zł w małej parafii przez całą niedzielę to jest dobrze, a wiesz ile kosztuje utrzymanie kościoła? 1/3na prąd pójdzie a w zimę to dochodzi ogrzewanie, a remonty, woda...
          Odczep się od kościoła lepiej
          (ogrzanie Stanisławówki w zimę do 15C kosztuje ponad 500zł na dobę)

z tego co rozumiem to ta karetka miałaby jeżdzić w Płocku tak?
          no i ja też się spytam, kto będzie płacił za benzynę?
          Trzeba być nieżle zdesperowanym, żeby tym jeżdzić, przecież to ekonomicznie się nie opłaca. Niemcom nie opłacało się to już 9lat temu. W Krakowie potrzebowali 9lat, żeby dojść do podobnego wniosku. Utrzymanie tego będzie dużo droższe niż auta młodego. Po roku koszt utrzymania może przewyższyć koszt kupna od Niemców czegoś młodszego 10-15letniego i jego eksploatacji.
          Druga sprawa: taka karetka to może się popsuć w drodze do wezwania, a wtedy czas oczekiwania wydłuży się zamiast skrócić.
          Trzecia sprawa: spore zanieczyszczenie środowiska, auto bez katalizatora
          Czwarta sprawa: w starej karetce można wykorkować znacznie szybciej, tego nie będę głębiej opisywać

Po prostu to się nie nadaje, tym bardziej, że to jest karetka a nie inny samochód, już sami Niemcy natłukli kilometrów

Proponuję rozesłać listy do Niemców z prośbą, niech nam dadzą coś lepszego, nawet 15letnie będzie lepsze, a Oni to i tak już złomują.
          • Gość: poszkodowany Re: Pomóżmy maltańczykom IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.06.05, 23:01
            sory, ale sam byłem potrącony przez samochód, a przypadkowym przechoniem był
            Maltańczyk. Kursy to mają chyba ostre, bo to co robił, to był odruch. Nie było
            zastanawiania się nad moją złamaną nogą. Zresztą na Winiarach jak mnie składał
            lekarz, to powiedział mi, że miałem farta trafiając na Maltańczyka. Ja tam nie
            mogę na nich złego słowa powiedzieć. Karetkę widziałem na Mszy Papieskiej i
            wpadłem, żeby podziękować. Akurat nie było mego "wybawcy", ale w środku było
            niczego sobie. Wyposażenie to chyba nają full. A stan techniczny można chyba
            zadbać i naprawić co trzeba. Mój głos zdecywowanie na TAK
      • Gość: KW Re: Pomóżmy maltańczykom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:05
        Roman, dzięki za sprostowanie, tamten komentarz musiał ktoś napisać chyba z nudów. Pozdrawiam!
    • enaka Re: Pomóżmy maltańczykom 01.06.05, 14:13
      Gość portalu: morfeusz 3115 napisał(a):

> Coś mi tu śmierdzi. Z tego co wiem to Malta nie jest biednym krajem na tyle,
      > by niestać było ich na karetki a tym bardziej na utrzymanie trupa bo trudno
      > nazwać to karetką.
      > Ponad 25% PKB to turystyka, niskie bezrobocie, a przeciętne wynagrodzenie
      > ponad 3 krotnie wyższe od naszego.

dawno sie tak nie usmialam:-D
      swietny komentarz!!
    • Gość: Populares Najpierw wypędźmy dalmatyńczyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 20:31
      To takie psy w czarne kropy - jakis czas po slynnym filmie z ich udzialem,
      kiedy juz minela na nie moda, po miescie krecilo sie ich troche bezdomnych. Do
      tej pory biegaja takie dwa w mojej okolicy. Moze dopiero teraz, na wolnosci
      czuja sie szczesliwe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka